For å komme deg effektivt rundt på Svalbard vinterstid må du bruke snøscooter. Flere av guideselskapene har lagd ulike type guida turer med snøscooter, og du får muligheten til å komme deg langt av gårde på en dagstur.
SNØSCOOTERTUR: Snøscooter er et transportmiddel som er uunværlig på Svalbard, og det muliggjør mye turterreng. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Lesetid: 3 minutter
Det er mer vanlig å eie en snøscooter på Svalbard enn en bil. Mange bruker snøscooter som transportmiddel til toppturer på ski for eksempel.
Vi var med på to ulike guida snøscooterturer for å få et innblikk i hvordan det er, og ikke minst for hvem en guida snøscootertur er.
For å kjøre snøscooter på Svalbard trenger du kun førerkort klasse B. På fastlandet må du ha snøscooterlappen, og det er strenge restriksjoner knyttet til hvor du kan kjøre scooter hen. På fastlandet er det i all hovedsak å kjøre snøscooter i forbindelse med nyttekjøring eller i spesifikke snøscooterløyper.
Men på Svalbard er det annerledes. Her kan du kjøre snøscooter hvor du vil i, og skal du utenfor område 10 må du søke løyve til Sysselmannen. Det gjør at guideselskapene kan ha med gjester på ulike snøscooterturer.
Også for de som skal på skiekspedisjoner som Svalbard på langs eller tvers, eller ha toppturcamp et sted er det vanlig å bli transportert med snøscooter. Det er for øvrig dyrt å leie en snøscooter med alt nødvendig sikkerhetsutstyr; bare det å leie en snøscooter for en dag koster omlag 1750 kr. Da er ikke drivstoff, henger, sikkerhetsutstyr osv inkludert. For mange er den enkleste løsningen å melde seg på guida tur, og det var det for oss også.
Det er andre elementer man må ta hensyn til når man ferdes utenfor Longyearbyen også. Du må sørge for å ha våpentillatelse, kunne bruke våpen og ikke minst ha med en del sikkerhetsutstyr i tilfelle kraftig væromslag. Hvis du er med på guida tur betaler du for denne tjenesten, og guiden har med en stor slede med alt fra telt, primus, våpen, ekstra drivstoff, mat og drikke. Og ikke minst har guiden kompetansen til å ferdes ute i villmarken på Svalbard, og kjenner til bevegelsesmønsteret til isbjørn.
Vi meldte oss på to ulike snøscooterturer; en til Østkysten og til Barentsburg. Vi valgte Østkysten for her fikk du opplevelsen med store isbreer og brefronter, men også se store vide landskap. Og ikke minst, her var det mest sannsynlig å se isbjørn.
Vi valgte Barentsburg for å få et innblikk i den russiske gruvehistorien, men vi hørte også at det var en fin og pittoresk scootertur til og fra. I Barentsburg skulle vi stoppe å få en russisk lunsj for så å bli guida av en russisk guide i byen.
Begge disse turene er relativt lange, på omlag 9-10 timer totalt, og det anbefales å ha noe snøscootererfaring fra før av. Dersom du aldri har kjørt snøscooter før er det å anbefale å dra til Elveneset, Tempelfjorden eller bare i nærområdet til Longyearbyen.
Andre lengre turer som er fine er snøscootertur til Isfjord Radio, helt ytterst på vestkysten. Noen tilbyr også to dagers snøscootertur helt til Pyramiden.
Har du kvaler med å sette deg på en bensindrevet snøscooter for moro skyld, kan du melde deg på elektrisk snøscootertur med blant annet Hurtigruten Svalbard. Disse turene går kun i Adventsdalen ikke så langt fra Longyearbyen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.