Isbjørnen som angrep og drepte Johan Jacobus Kootte på campingplassen utenfor Longyearbyen var den samme bjørnen som ble jaget bort fra Hiorthhamn tidligere samme uke, bekrefter Norsk Polarinstitutt.
ISBJØRN PÅ SVALBARD: Bamse på hyttebesøk. Foto: Jim Pedersen
Lesetid: 3 minutter
Isbjørnen var en tre år gammel hannbjørn på 253 kilo.
Ifølge isbjørnforsker Jon Ars var den sønnen til binna som ble bedøvet og fraktet til den andre siden av Isfjorden sammen med ungen sin mandag samme uke.
Isbjørn-binna kalles Frost, og var med i den prisbelønte dokumentarfilmen Dronning uten Land (Asgeir Helgestad), som både har blitt vist på Fjellfilmfestivalen og NRK.
– Binna og ungen som ble bedøvet og flyttet var de samme isbjørnene som vi så første dag på turen. Vi så en hannbjørn som fulgte etter Frost og ungen, forteller Leif Riis.
Han har vært i samme området seks ganger tidligere, men hatt får nærmøter med isbjørn.
– Jeg hadde en tur året før, da så vi ikke en eneste isbjørn. Da kan man bli sløv med sikkerheten, men vi må være beredt på at de kan komme imot, sier han.
Riis mener det er viktig, ikke minst overfor turfolk og tilreisende å være klar over at Svalbard innebærer en del andre forholdsregler.
– Jeg tror at i Longyearbyen har det vært så lite isbjørn sommerstid at man har blitt litt slapp, sier han.
Ansvarlig for egen sikkerhet
Svalbardbjørnene kan vandre et godt stykke ut på sjøisen, men når de kommer på land etter at isen er gått, er de oftest stedbundne og vandrer ikke over store områder. Noen binner holder til i Isfjord-området, og kan potensielt komme innom Longyearbyen.
Sporing gjennom nyere halsbånd samler posisjoner oftere, og sender data med få timers mellomrom, når isbjørnen er nærmere byen enn 25 kilometer. Slik kan man få nesten kontinuerlige data på hvor bjørnen befinner seg.
Isbjørn som angriper mennesker, blir skutt. Det skytes nesten hvert år isbjørn på Svalbard. Med varmere klima og isbjørnens mer krevende jakt på mat, har isbjørnen blitt mer nærgående sivilisasjonen. Dette må du vite om du skal på tur på Svalbard.
– Isbjørnvakt om natta er ikke så skummelt som det høres ut, ettersom det er midnattssol til midten av august. Uten en våken isbjørnvakt er det ingen barrierer for at isbjørnen ikke kan angripe. Det er ikke sikkert at hundene klarer være isbjørnen, sier Riis.
Han forteller at også de hadde tenkt å ligge på campingen der den tragiske ulykken inntraff, men at det ble litt endringer i planene. Campingen skulle egentlig ikke være åpen i sommer, men så åpnet den likevel.
– Telting på Svalbard er ikke risikofritt, man er ansvarlig for sin egen sikkerhet. Det som var ekstra trist, var at campingplassen hadde planer om å sette opp gjerder mot isbjørn denne sommeren, men koronasituasjonen vanskeliggjorde prosjektet, forteller Riis.
Den beste løsningen er å unngå for mange møter mellom mennesker og isbjørn.
– Man bør prøve å unngå for mange møter mellom mennesker og bjørn. Det er i utgangspunktet deres is og deres land, vi er bare gjester her. Der synes jeg Sysselmannen på Svalbard gjør en fremragende jobb, når de bedøver og frakter ut isbjørnen hvis de kommer for nær sivilisasjonen. Men det er noe med klimaendringene, iallfall siste året, som gjør at det er mer isbjørn her enn tidligere, sier Riis.
Hvor er det størst fare for å møte isbjørn?
Når man er ute på tur på Svalbard må man være på vakt og følge med på området rundt seg. Isbjørn kan man støte på hvor som helst på Svalbard om sommeren, både langs strendene, i dalene og oppe på breene. På vinteren er selvsagt sjøisen et yndet sted for bjørnene, og da særlig områder med fastis hvor det er gode leveområder for ringsel.
Matlukt tiltrekker isbjørn
Isbjørn kan lukte mat over lange avstander og ofte blir bjørnen tiltrukket av matlukt fra leirplassen eller hytta. Det er derfor viktig å oppbevare mat og avfall et stykke unna soveplassen. Pakk mat godt inn for å redusere lukt, og vær ekstra på vakt når maten tilberedes.
Valg av leirplass
Noen områder på Svalbard har gjerne mer isbjørnaktivitet enn andre. Unngå å slå leir ii områder hvor møter med isbjørn er mest sannsynlig. Isbjørnen følger gjerne fjæra, sommer som vinter, så leirstedet må alltid plasseres et stykke opp fra bredden, helst med god utsikt i alle retninger. Unngå å slå leir foran brefronter, nær raviner, i smale daler eller nær hiområder, og unngå alltid å slå leir i områder hvor det finnes isbjørnspor.
Gjør deg synlig
Hvis isbjørnen beveger seg direkte mot deg, gjør deg synlig tidlig og lag støy. Roping og klapping i hendene eller å starte en motor, som f.eks. snøskuter eller påhengsmotor, vil gjøre bjørnen oppmerksom på deg. Ofte vil dette være nok for å få bjørnen til å trekke seg tilbake.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.