Svalbard er en av de plassene i Norge der du kan oppleve rå villmark rett utenfor døra, og kanskje du kan se verdens største landlevende rovpattedyr: Isbjørnen.
SVALBARD: Hvorfor dra til Svalbard? Her får du fem grunner til hvorfor du bør kanskje legge turen til Svalbard. Foto: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Lesetid: 9 minutter
Svalbard er en destinasjon der man kan få intense villmarksopplevelser.
Her lever lokalsamfunnene tett på isbjørn, det er mye dårlig dekning, og vi er mellom 74-81 grader nord og midt i Arktis.
Korte fakta om Svalbard
Svalbard er en arktisk øygruppe mellom 74 og 81 grader nord, og 10 til 35 grader i øst. Spitsbergen er den største øya i øygruppen og her ruver Newtontoppen som det høyeste fjellet på 1713 meter over havet. De andre store øyene er Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya.
Den største byen på Svalbard er Longyearbyen, og her bor det omlag 2100 innbyggere fra 50 ulike nasjoner. Andre større bebyggelser er den russiske byen og gruvesamfunnet Barentsburg der det bor omlag 450 mennesker, og Ny-Ålesund som har et internasjonalt forskningssamfunn. Pyramiden er en gammel sovjetisk by, der det bor kun 10 personer.
Det er Sysselmesteren (tidligere Sysselmannen) på Svalbard som administrerer Svalbard.
Grunn 1 - Villmarksopplevelsen
Den første grunnen er villmarksopplevelsen. Du kan selvsagt få villmarksopplevelsen på fastlandet også, men det er likevel annerledes på Svalbard. Det er så og si ingen bilveier på Svalbard. Det er noen mil bilvei totalt sett rundt Longyearbyen, og i Barentsburg er det en stripe fra flyplassen til selve Barentsburg. Du må komme deg rundt enten på ski, snøscooter eller til fots. Befolkningen lever tett på isbjørn på Svalbard, og det finnes omlag 3000 av dem på Svalbard. Beveger du deg utenfor Longyearbyen må du passe deg for isbjørn og bære våpen.
Hvis du ferdes utenfor område 10 (se kart), så er det ganske mye ekstraarbeid du må gjøre. Det innebærer blant annet søk- og redningsforsikring, søke om lov til Sysselmesteren, og ikke minst mye planlegging. Men en ting er sikkert; du får garantert en solid villmarksopplevelse på Svalbard.
Det finnes et stort antall guideselskaper på Svalbard, både russiske og norske. Er det en plass det er lurt å bli med på organiserte turer, så er det Svalbard. Det kan være komplisert å planlegge egne turer grunnet isbjørn, redningsforsikring og utstyr, men melder du på deg en guida tur får du full pakke.
Det er de norske selskapene som er størst og de tilbyr ulike type guidede turer – alt fra dagsturer med snøscooter eller hunder til skiekspedisjoner over flere uker. Eksempler på selskaper basert i Longyearbyen er Hurtigruten Svalbard, Basecamp Explorer, Svalbard Wildlife Expeditions, Poli Arctici, Green Dog Svalbard, Arctic Husky Travellers, Basecamp Spitsbergen og Minds of Nature.
Du kan være med på alt fra snøscooterturer, hundekjøringsturer, besøke isgrotter, dra på pulkekspedisjon på ski, bli med på guida toppturer på ski og mye mer. På flere av disse turene kan du se isbjørn, men det er noe som ikke guideselskapene eksplisitt «selger» fordi de kan naturlig nok ikke garantere at du ser isbjørn.
Pris varierer en del fra hva du skal delta på, men det å melde seg på guidede turer på Svalbard er ikke noe lavbudsjett. Samtidig betaler du for sikkerheten, kunnskapen, logistikken og tilretteleggingen for deg. Så det er absolutt verdt det, og vanskelig og dyrt å få til alene. Hvis du skal leie snøscooter for en dag så koster det alene 1750 kr. Da er ikke snøscooterdress, våpen, forsikring osv inkludert.
Vi var med på snøscootertur til Barentsburg og Østkysten. Vi skulle egentlig være med på en hundekjøringstur med Green Dog til Scott Turner-isbreen, men det ble avlyst grunnet storm. Ellers dro vi på topptur på ski til den populære Trollsteinen, rett i nærheten av Longyearbyen.
Det kan være noe begrensende å være turist uten guide på Svalbard. Du må ta hensyn til isbjørn, kunne bære våpen, og sette deg inn i hva du trenger av forsikringer og ikke minst måtte muligens søke hos Sysselmesteren når du planlegger tur.
Grunn 3 – Oppleve Arktis
Øygruppen Svalbard ligger mellom 74 og 81 grader nord, og her kan du oppleve enten lange, lyse dager eller korte, mørke dager. Vi var der i påska, og i april var det fortsatt full vinter. Dagene var lange, og sola gikk ikke ned før kanskje rundt kl 22.00 på kvelden.
Vi nordmenn bor uansett langt mot nord, men Svalbard er enda lengre og mer ekstremt. Her har du lang mørketid, men også midnattssol fra og med slutten av april. Det arktiske landskapet har ingen trær og det ser goldt ut, men er samtidig vakkert. I tillegg kan du muligens se det største rovdyret på landejorda, isbjørnen.
Over 60 prosent av Svalbard er dekket av isbreer, og du kan dra inn i mange ulike isgrotter, se brefronter og krysse store massive breer. Enten på ski, scooter eller med hunder.
Grunn 4 - Overnatting, god mat og drikke
Du har et utall av steder å overnatte i Longyearbyen, og her er det pris som avgjør hva du ønsker. Rimeligere overnattingssteder er for eksempel Coal Miners Cabin i Nybyen, Haugen Pensjonat, Russki Dom Guesthouse, Gjestehuset 102 i Nybyen.
Dyrere overnattingssteder er Radisson Blu Polar Hotel, Basecamp Hotel, Mary-Ann’s Polarrigg, Svalbard Hotell Polfareren, Svalbard Hotell The Vault og Funken Lodge. Vi bodde på Funken Lodge som ligger øverst i Longyearbyen med fantastisk utsikt mot Adventfjorden og resten av Longyearbyen.
Svalbard Hotell Lodge tilbyr utleie av leiligheter også.
Vi fikk vite at mange kommer til Longyearbyen også for å spise og drikke godt. Etter å ha besøkt restauranter og puber som Svalbar (som har en knallgod burger), Nansen, Funktionærmessen på Funken, Polfareren og Stationen kan vi bekrefte at det jevnt over er god mat på Svalbard.
Andre steder som vi ikke besøkte men som vi ble anbefalt er joviale Kroa, ærverdige Huset i Nybyen og Gruvelageret. I Longyearbyen kan du spise alt fra en 7-retters middag til en pizza eller en burger fra en a la carte-meny. Vi fikk ikke benyttet oss av alkoholtilbudet i Longyearbyen grunnet skjenkestopp, men det ryktes om en stor whiskysamling på Carlsberger pub.
Grunn 5 - Historien – geologi, gruvedrift og Svalbardtraktaten
Svalbard har en rikholdig historie med gruvedrift siden starten av 1900-tallet, hvalfangst på 16-1700-tallet, og ikke minst den geologiske historien som gjør Svalbard til en unik plass. Jeg synes at Svalbard har en unik og spennende historie, både med tanke på gruvedrift, geologi og Svalbardtraktaten.
Svalbardtraktaten
Ble inngått i Paris 9.februar, 1920. Trådte i kraft gjennom Svalbardloven i 1925.
Ble inngått i forbindelse med en fredskonferanse etter 1.verdenskrig.
Gir Norge full suverenitet over Svalbard, Bjørnøya og Hopen.
Traktatpartene har lik rett til fiske, fangst og næringsvirksomhet.
Traktaten skal sikre Svalbards utvikling og en fredelig utnyttelse av naturressursene.
Svalbard er en avmilitarisert sone.
Svalbard har et lavere skattenivå enn fastlands-Norge og betaler ikke merverdiavgift.
Jeg skjønte fort at som turist og besøkende på Svalbard bør du kjenne litt til den geologiske historien når du besøker de ulike stedene. Da vil opplevelsen din bli mer beriket.
Svalbard ligger så langt nord at det ikke finnes et eneste tre der. Dermed kan du se mangfoldet av lagdelingene fra de ulike geologiske tidsperiodene opp i dagen. Det er nemlig ikke noe annet sted der så mange tidsepoker er bevart i berget.
Det er dermed ikke så rart at Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) er en sentral arbeidsplass i Longyearbyen, og huser mange studenter.
På Svalbard finnes det bergarter som ble dannet i andre klimasoner, blant annet i tropene for 400-360 millioner år siden. Hvordan dette har kommet til Arktis forklares av kontinentalforskyvning og forskyvninger av jordoverflaten i forhold til jordens rotasjonsakse. Den dype sokkelen av Svalbard har vært den samme siden for 400-360 millioner år siden, så har Svalbard senere vært gjennom innsynkning og landheving, avsetning og erosjon. Dette har endret de geografiske forholdene. Svalbard har vært en del av en enorm landmasse, og Svalbard har ligget på bunnen av havet.
Svalbard sin geologiske lagrekke kan deles inn i tre hovedenheter
Det gamle grunnfjellet (410-440 millioner år siden) – dette finner du på Nordvest-Spitsbergen og nordsiden av Nordøstlandet. Eksempler er granitt og gabbro, og her har du spissere og mer alpine fjell.
Ikke-omdannede avsetningsbergarter (360-410 millioner år siden) – dette finner du i Isfjord-området og sørover. Det er disse bergartene som danner de karakteristiske platåfjellene (som man kan se rundt Longyearbyen for eksempel), fordi du har yngre, mykere lager øverst som blir fortere erodert. I denne perioden ble også kullforekomstene dannet.
Unge, løse avsetninger (2.6-0 millioner år siden) – dette finner du mange plasser for det er morener, elve- og strandavsetninger, urer, ras og blokkmark. På denne tiden var det også aktive vulkaner på Nordvest-Spitsbergen.
Dagens isbreer på Svalbard ble dannet for omlag 3-4000 år siden, men Svalbard har vært dekket av is flere ganger tidligere. Mellom disse periodene har det vært mildt og det har blitt avsatt blåskjell og andre bløtdyr som du kan finne fossiler av den dag i dag. Du kan også finne mange andre fossiler fra tidligere tidsperioder i fjellene. Vi fikk vite at enkelte barn har sett sitt snitt på dette, og finner gamle fossiler i naturen og selger det forbigående båtturister på sommeren.
De fleste isbreene på Svalbard er polytermale, det vil si at de er delvis fryst fast i bakken. Breene på fastlands-Norge er tempererte breer, og er ikke delvis fryst fast i bakken. Mange av isbreene på Svalbard er surge-breer. Det vil si at de går gjennom surge-sykluser, som består av en veldig rask økning i hastighet til breen – opp mot 100 ganger så raskt som breen vanligvis beveger seg, og en langsom tilbaketrekning i etterkant.
Jeg skjønte fort at den geologiske historien på Svalbard sammenfaller med gruvehistorien, spesielt etter vi besøkte Gruve 3 rett utenfor Longyearbyen.
Som nevnt ovenfor ble kullforekomstene på Svalbard dannet for 360-410 millioner år siden. Kull består av forkullet sumpskog, bregneplanter, torv og løvtrær.
Kullforekomstene finnes i fem vertikale lag, og gruvedriften på Svalbard har spilt en sentral rolle i utviklingen av Svalbard og de ulike bosetningene. Kullet på Svalbard er høykvalitetskull, i forhold til kull man finner for eksempel i Kina som er brunere kull og av dårlige kvalitet. Amerikaneren John Munroe Longyear var en sentral figur på starten av 1900-tallet når det gjaldt gruvedrift, og Longyearbyen er oppkalt etter han.
Gruvedriften startet opp i 1906, og har vært en viktig inntektskilde for den norske stat i flere år. Nå er det kun to gruver i drift; det er Store Norske Spitsbergen Kulkompani sin Gruve 7 noen kilometer utenfor Longyearbyen, og russiske Trust Arktikugol i Barentsburg som har aktiv kulldrift i dag.
Vi fikk vite på vei inn av bussjåføren Cato at Longyearbyen bruker omlag 30 000 tonn kull til energiforsyning i løpet av et helt år. Nå er planen å gradvis avvikle kulldriften i Gruve 7, og gå over til andre energikilder som er mer fornybare.
Longyearbyen var en «company town» helt fram til 1989. Gruveselskapet Store Norske Spitsbergen Kullkompani styrte det meste av infrastruktur, tilbud og tilrettelegging. En Stortingsmelding på tidlig 90-tall gjorde at utviklingen av byen ble mer åpent og normalisert, blant annet med politisk valgte organer. Det ble opprettet et lokalt folkestyre i 2002. Nå fungerer Longyearbyen nesten som en kommune likt dem på fastlandet.
Vi besøkte også Barentsburg som er den russisk bosetning med rundt 400 innbyggere. Barentsburg er det eneste tettstedet på Svalbard som fortsatt er en «company town» og det er gruveselskapet Grumant som driver.
Uansett hva du velger å gjøre på Svalbard er en reise dit helt unikt og ganske annerledes en mye annet. Du kan få god mat, fantastiske turer og opplevelser og oppleve en rikholdig historie, alt på samme tur.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.