Hunder har godt av å løpe fritt, men nå er det båndtvang i hele landet. I flere norske fjell- og hyttekommuner øker konfliktnivået mellom hundeeiere og og grunneiere fordi båndtvangen ikke overholdes. Det kan gå ut over skiløypene.
KNYTT BÅND: Nå må hunden være i bånd, hvis du skal på tur. Foto: Therese Norman Andersen
Lesetid: 4 minutter
Båndtvang betyr at hunder må holdes i bånd eller inngjerdet. Den generelle båndtvangen gjelder i perioden 1. april til 20. august, men flere steder er båndtvangen utvidet.
Innenfor verneområder gjelder båndtvangen fra 1. mars. Det er for å hindre at hunder skal skade andre dyr, som kyr, sau, fugler, rådyr, rein eller annet vilt.
Jakthund- og viltkonsulent Olav Greivstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund mener de fleste er flinke til å overholde regelverket.
– Mange glemmer det ofte når vi bikker månedsgrensen. Men så endrer det seg når folk blir bevisstgjort på reglene som gjelder. Alle bikkjer vil jage om de får muligheten, sier Greivstad.
Forverret konfliktnivå i Hallingdal
I Hallingdal blir det tilrettelagt mange mil med langrennsløyper om vinteren, til glede for fastboende og turister. Ettersom det meste av utmarka er privateid, må kommunen må ha tillatelse fra grunneierne.
De siste årene har det vært massiv satsing på helårsturisme. Det bygges sykkelløyper og merkes turstier.
Flere episoder med husdyr som blir skadd eller drept av hunder som springer løst er økende. Det har gjort at mange grunneiere og bønder ikke vil ha mer trafikk i sitt beiteområde. I Oppdal ble en skiløype brøytet bort.
Hemsedal kommune beskriver situasjonen som en trussel mot friluftsliv og sambruk av utmarka.
Nabokommunen Ål har tradisjonelt hatt utvidet båndtvang-forbud ut oktober, ettersom det fortsatt er en god del dyr igjen på beite.
Sigmund Tveitehagen i Ål Fjellstyre har selv jakthund, i tillegg er han saueeier.
Mange nye hundeeiere i pandemien har ikke nok kunnskap om hva en hund kan utføre når den får fri utfoldelse. Kan det være grunnen til økningen?
– Problemene har økt på veldig de siste årene. Mange nye hundeeiere i pandemien har ikke nok kunnskap om hva en hund kan utføre når den får fri utfoldelse. Kan det være grunnen til økningen? Som både hundeeier og sauebonde kan jeg si at 10 prosent av sauene var det ett eller annet galt med fordi de har blitt jagd av hund i høst. En ting var det opplagte, med bitt. Det andre var de sauene som lå igjen sprengt, hadde knekte bakføtter eller framføtter, noe vi ofte kan relatere til jaging av hund, sier han.
Ekstraordinær båndtvang gjør ikke at færre rådyr blir tatt av hund, men at mange flere blir tatt av rev som det ikke jaktes på. Det mener revejegere som er oppgitt over at båndtvangen stanser revejakten i mange kommuner.
Fra båndtvang til båndplikt?
Denne våren pågår det høring om endring av ny hundelov, i forbindelse med endring av lov om hundehold.
Både Ål og Hemsedal kommuner foreslår å endre begrepet fra båndtvang til båndplikt, for å understreke hundeeiernes ansvar om å ha kontroll på hunden.
«Aukande konfliktnivå mellom beitebrukarar og hundeeigarar er eit trugsmål mot kommunane sitt arbeid med tilrettelegging for ålment friluftsliv. Det er dermed veldig uheldig for alle som likar å tilbringe fritida i skog og mark», skriver Hemsedal kommune i sitt høringssvar til Landbruks- og matdepartementet.
– Jeg skal ikke mistenke hundeeiere om at de slipper hundene sine med vilje. Når hundene springer eller jager en halvtime, får bikkja ros og klapp når den kommer tilbake. Men eierne vet ikke hva hunden har gjort den halvtimen den var borte. Du blir oppgitt og lurer på om eierne har med bånd. Det går på manglende kunnskap, tror jeg, ikke at det skjer med overlegg. Mange skjønner ikke konflikten, sier Tveitehagen.
Er det forskjell på jakthundeiere og andre hundeeiere?
– En jakthundeier er nok ofte sitt ansvar mer bevisst. I skiløypene er det dessverre kanskje fuglehundeierne som er «verstingene». Først møter man en løs fuglehund, lenge etterpå kommer eieren og i beste fall fortsetter de skituren sammen? Her må det understrekes at jeg snakker om de fem prosentene. De 95 prosent andre gjennomfører skituren med hunden i bånd, sier han.
De 10 mest populære hunderasene i Norge
Border collie
2. Engelsk setter
3. Staffordshire bull terrier
4. Golden retriever
5. Labrador retriever
6. Norsk elghund grå
7. Schäferhund normalhår
8. Cocker spaniel
9. Dansk-svensk gårdshund
10. Gordon setter
Hyppige kontroller på Dovre
Innenfor verneområdene inntrer båndtvangen 1. mars, altså en måned tidligere. Det ikke uvanlig at mange dyr er utslitt etter en lang og stri vinter. Fugler skal i gang med hekking.
Asgeir Myhrmoen i Dovre Fjellstyre forteller at de har hatt en del problemer med at folk slipper hundene løs i fjellet, særlig om høsten i forbindelse med jakttrening, men at det har blitt bedre de siste årene.
– Vi har hatt mange kontroller både sommer, vinter og høst, både i og utenfor verneområdene. Folk blir godt informert på turiststedene. Vi har fått standardiserte skilt ved utfartsstedene både på norsk, engelsk og tysk, slik at folk skal finne informasjon lett. Ofte er det der problemet ligger, sier Myhrmoen.
Båndtvang i Norge
• Det generelle båndtvangen gjelder fra 1.-20. august. I verneområder trer båndtvang i kraft fra 1. mars. Kommuner kan ha lokale forskrifter med utvidet båndtvang eller ekstraordinær båndtvang når det er nødvendig.
• Det er unntak for hunder i reindrift, bufehund og hunder brukt i aktiv tjeneste i politi-, toll-, militær- og redningsarbeid.
• Kommunene har ofte avsatt friområder for hund, til trening, lufting og dressur uavhengig av gjeldende båndtvangsbestemmelser. Sjekk hva som gjelder for din hjemkommune.
• Etter at Hundeloven ble innført i 2004 har hundeholdet både vokst og forandret seg. Landbruks- og matdepartementet har sendt ut forslag til endringer av hundeloven, som nå er ute på høring.
Kilde: Landbruks- og matdepartementet
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.