Enten du foretrekker kaffe, kakao, te eller toddy på termosen er det aller best når drikken er rykende varm selv etter mange timer på tur i minusgrader.

Det er lite som er så deilig som å sette seg ned på et sitteunderlag med fjeset i sola og skjenke i en god kopp med varm drikke. 

Annonse

To av termosene i denne testen kan også kategoriseres som termokopper. Vi har testet mange slike tidligere så du kan bruke den tidligere testen som referanse. 

Termosen er ikke akkurat et nytt produkt, men det har likevel vært en utvikling også her de siste årene. Mens vi tidligere måtte behandle termoser som skjøre glassflasker, kan vi nå forvente at ståltermoser tåler å falle ned en steinrøys, eller havne under oss når vi går på ryggen i skiløypa eller på skøyteisen.

Det er også en slutt på termoser som lekker så sekken blir gjennomtrukket av kakao og termoser som knapt holder drikken varm til du forlater bilen på utfartsparkeringen. 

I denne testen har vi testet 13 termoser med noe forskjellig volum. Jo mer en termos rommer, desto lenger vil den kunne holde på varmen. Vi har uansett valgt å teste alle termosene opp mot hverandre og under de samme forholdene. Du kan selv sammenligne termoser med lik størrelse for å få et riktig inntrykk av evnen til å holde på varmen. 

For å si noe om en termos holder godt nok på varmen til ditt behov har vi definert hva som er varmt nok for en drikke for at den fortsatt skal føles god å drikke.

Smak og behag vil påvirke her, men drikke som holder over 60 grader vil oppleves som varm av de fleste. Synker temperaturen under 60 grader vil nok de fleste synes at kaffen, kakaoen eller toddyen har mistet noe av kosen og smaken. 

 

Slik har vi testet:

I tillegg til en ren brukstest der vi vurderer brukervennlighet og kvalitetsfølelse, har vi også testet termosenes evne til å holde drikken varm på en semi-vitenskapelig måte. Dette er også det punktet vi vektlegger mest. 

Vi har forvarmet alle termosene med varmt vann fra springen i et par minutter. Alle har blitt fylt med vann som holdt i overkant av 50 grader, før de har blitt tømt og så fylt med tilnærmet kokende vann. Alle termosene har blitt fylt i løpet av et par minutter. Vi har målt temperatur på vannet i termosene ved start og så i tre tidsintervaller. 

Ut fra en tenkt bruk av termosene har vi fylt termosene med kokende vann på kvelden for så å måle temperatur på vannet neste morgen. Så etter ytterligere 3 timer og så etter ytterligere 2 timer. De første 10 timene har termosene stått utendørs i -2 grader. Deretter har de blitt lagret i romtemperatur. Et tenkt scenario der du fyller termosen om kvelden for å ta den med på tidlig tur neste morgen vil ha motsatt oppsett. Vi valgte en lengre lagring utendørs for å bedre få frem eventuelle forskjeller i varmetap.

Nesten alle termosene i denne testen vil gi deg rykende varm drikke mange timer etter at du fyller den. Hvor viktig noen grader varmetap i løpet av 12 timer er for deg må behovet ditt avgjøre. At termosene som lover å holde drikken varm i 24 timer eller mer ikke helt holder hva de lover kan vi dog slå fast. 

Vi har målt alle termosenes volum ved å veie mengden vann de rommer. På samme måte har vi målt volum på koppene som følger med hver termos. I tillegg har vi veid termosene uten noe i.

Det er så klart ikke alltid man har behov for å ha kokende varm drikke et stykke ut på turen, men det er lettere å forholde seg til en termos som holder godt på varmen, slik at du kan tilpasse temperaturen på innholdet fra start, snarere enn å forsøke og time temperaturen slik at den valgte drikken når idealtemperatur etter et visst antall timer.

Ønsker du å ha drikke som holder 70 grader etter 4 timer er det bedre å kunne sjekke dette ved fylling av termosen, enn å håpe på at en termos du fyller med kokende drikke vil falle nok i temperatur til når du skal drikke innholdet. 

Termostest
TEMPERATUR-TEST: Så godt holde de forskjellige termosene på varmen.

Termosråd

• Hell varmt vann fra springen på termosen og la den stå noen minutter før du fyller den med kokende drikke. Da holder vannet/væsken seg varmt lengre. 

• Temperaturen utenfor termosen påvirker temperaturen inni termosen. Ha termosen inne i teltet og ikke ute i pulken eller rett på et kaldt underlag. Pakk den gjerne inn i dunjakka i sekken.

• Fyll termosen helt. En full termos holder bedre på varmen enn en halvfull. Det ekstra vannet kan heller brukes neste gang du skal koke opp vann. 

• Bruk en termos om gangen hvis dere er flere på tur. Du mister noe varme hver gang du åpner termosen.