En god kniv er en super turkamerat. En dårlig kniv skaper frustrasjon rundt leirbålet. God kvalitet koster litt, men du kommer aldri til å angre når du trenger den, enten på fjelltur, fisketur eller til båltur.
Vår anbefaling er at du legger litt penger i et så viktig inventar i tursekken. Men er det som gjør en en kniv god?
At den er skarp, selvsagt. Det er nummer én. Har du tenkt gjennom at andre egenskaper har stor betydning for at den gode følelsen skal lokkes fram?
Knivens skaft og blad

BESTE JAKTKNIV: Fällkniven gjorde det skarpt i test av jaktkniver. Foto: Wemund Aabø
En kniv består av blad og skaft. Skaftet, som er knivens håndtak, bør passe til håndstørrelsen din. Dessuten bør det ha godt våtgrep, det vil si at det ikke glipper når du er fuktig på hendene.
Og så bør kniven helst ha fingervern, slik du ikke kutter pekefingeren din om grepet rundt skaftet skulle glippe.
Turknivens egnethet til å spikke tre kommer høyt på listen av viktige egenskaper. Likeså hvor lenge kniven holder seg skarp.
En god jaktkniv er også en god turkniv. Våre kolleger i Jeger-redaksjonen har gjort en stor test av jaktkniver der både nevnte og flere egenskaper blir vurdert. Testvinner blant 18 forskjellige kniver ble svenske Fällkniven S1.
Den utltimate allround-kniven
En turkniv må kunne klare mye: Spikke pølsepinner, flise ved til opptenning, skjære spekepølse, sløye fisk og smøre smør på brødskiven er noen av dem. Kanskje er det enkle det beste.

ALT-MULIG-KNIV: En kniv som skal brukes til litt forskjellig bør også kunne brukes med hansker. Foto: Jo Stenersen
Den skandinaviske brukskniven har en form som har vært tilnærmet uforandret siden vikingtiden.
En typisk allround-kniv vil ligne nordboer-kniven: Den skandinaviske allround-kniven har vært tilnærmet uforandret siden vikingtiden. Den perfekte allround-kniven kan være så mangt.
Den norske tollekniven forteller at vi har vært bønder, fiskere, jegere og altmuligmenn samtidig. En kniv med typisk nordisk form og utseende er tollekniven eller Mora-kniven.
Denne kniven er ingen ekspert på noe område, men er et kompromiss som kan brukes til alt.
Multifunksjonelle kniver

MULTIFUNKSJONELL: Swiza-kniven har både kniv, sag, boksåpner og flere skrutrekkere. Foto: Åsmund Størdal
For noen kan et multiverktøy som den gode, gamle sveitserkniven være et vel så funksjonelt verktøy i tursekken.
Swiza C06 er en kompakt variant av en slik kniv. Man må ofre litt når det gjelder selve kniv-egenskapene, men får til gjengjeld sag, skrutrekkere, boksåpner og mer til på kjøpet.
Er du ute etter mer spesialiserte egenskaper, finnes det også enkle, lette tursager og turøkser på markedet.
Sliping av kniv
Stålkvalitet har mye å si for hvor lett det er å slipe en turkniv. I denne guiden kan du lære hvordan du setter opp en sylkvass egg og hvordan du kan holde kniven skarp lengre.
Om du ikke har tid til å gå i dybden for å bli slipe-ekspert, kan en elektrisk knivsliper som denne gjøre susen. Den setter opp kniven på et minutt eller to innimellom hverdagens mange gjøremål, men egner seg dog ikke til kniver med de tykkeste bladene.

SKARP KNIV: Kvasse kniver er gode å jobbe med. Foto: Wemund Aabø