YPPERLIG MED DE MINSTE: Friluftsflokken og prosjektet deres rundt utenetter med barn har fått mye oppmerksomhet i media.
Lesetid: 8 minutter
Spørsmål nummer 1 er hvorfor skal man egentlig sove i en hengekøye. Er ikke telt, gapahuk, snøhule og alle andre mulige overnattingsmuligheter bra nok?
Vel. Å sove i en vuggende hengekøye er i hvert fall en helt annen opplevelse enn i senga hjemme.
I mangel på flatt underlag kan hengekøye være ganske genialt for overnatting.
I denne artikkelen tar vi for oss fordeler og ulemper med ulike hengekøyer, inkludert noen tips til en mer komfortabel overnatting ute i det fri.
Hengekøye og friluftsliv
Hengekøyer har tradisjonelt blitt forbundet med strandliv og late sommerdager, men med det rette utstyret er det en overnattingsform som kan brukes hele året, til og med på vinterturer.
PS: Tips til gode hengekøyer for overnatting finner du lengre ned i saken!
En god teltplass gjør at du sover mye bedre om natta. Hvilke regler gjelder? Og hvor lenge kan du bli? Ta med deg våre 10 tips på neste overnattingstur.
Hva trenger du til hengekøye-overnatting?
Med hengekøye er at det er mindre å pakke med seg enn til telt. Det veier mindre og blir lettere å pakke sekken – eller på sykkelen for bikepacking. Et isolerende liggeunderlag og sovepose hører med.
Når du sover opp i lufta er det mer luftig, også nedenfra, så tenk gjennom hvor du setter opp hengekøya slik at du unngår mye trekk.
Soveposen holder deg varm på oversiden, men fyllet blir fort presset sammen på undersiden og det er minimal isolasjon i selve hengekøya.
Mange velger også å bruke en underquilt. Underquilten festes på undersiden av hengekøya.
Avanserte friluftshengekøyer med horisontal soveflate har gjerne har en innebygget lomme for liggeunderlag. Da er ofte dette en vel så bra løsning.
Hengekøying har noen praktiske fordeler, og ulemper.
Alle som har sovet i telt eller på bakken har opplevd stubber, steiner og andre ujevnheter på bakken som forstyrrer nattesøvnen. Det slipper du nå. Fraværet av spisse steiner er den klart største fordelen med å løfte soveområdet.
I teorien kan du nå sove midt i en steinrøys, i en bratt bakke eller over en bekk om du vil. Alt du trenger er noe sikkert feste til «senga» di.
Men ikke overdriv hvor høyt du henger køya, for det går an ramle ut av den.
Vekk fra småkryp
En annen fordel med å ligge over bakken er å komme fri fra gnagere og andre krypdyr.
Det er sjeldent et kritisk problem her i nord, men en betydelig fordel andre steder i verden hvor det er flere og farligere småkryp.
Hvor store må trærne være?
Trærne bør ha en viss størrelse og avstand for at du skal kunne sette opp systemet.
En gyllen regel er at treet bør være like tjukt som låret ditt.
I skogsterreng så klarer man som regel å finne minst like raskt som man klarer å finne en god teltplass, men hengekøyer er naturligvis mer utfordrende over tregrensa.
Den andre utfordringen med mange typer hengekøyer er liggekomfort, ofte ender du opp med en «bananform».
Er du en som stort sett sover på ryggen så er det ikke et stort problem, men foretrekker du å ligge på siden eller magen så kan det bli en svært slitsom natt.
Heldigvis har det kommet flere typer hengekøyer som gjør at du får en horisontal liggestilling og sover mye bedre.
– Jeg tror det er veldig fort å glemme at ikke alle har fått friluftslivet inn med morsmelka. Det er derfor er vi så opptatt av det som handler om nærnaturen og senke terskelen for det å komme seg ut, forteller tursøstrene Stine og Hege Schultz Heireng.
Friluftshengekøyene du kan velge mellom
Det finnes mange ulike hengekøyer og systemer, men det er to hovedtyper når det kommer til hengekøyer som er ment for overnatting.
I den mest vanlige hengekøya sover i samme linje som festene. Da får man som regel den typiske «bananformen», den andre er typen hvor man sover på tvers av festene, det gir muligheten for en mer horisontal liggeflate.
Treteltet eller sveveteltet byr på en helt annerledes treovernatting enn den klassiske hengekøyen.
Lurer du på hvilken du skal velge? Nedenfor får du en liten guide til noen utvalgte modeller.
Hengekøye er et alternativ til telt under jakt og annet friluftsliv. JEGER tester hengekøyer med myggnetting og tarp, kårer best i test og får tips fra Cecilie Skog om hvordan du kan sove godt i hengekøye.
Den vanligste og mest populære hengekøya
Skal du ha det enkleste og rimeligste, er det denne varianten som gjelder. Veldig enkel å sette opp, relativt lav vekt og som regel rimelige i forhold til de andre variantene. Som en hengekøye til å slappe av i på tur, eller i hagen, er den genial.
Så lenge du trives på ryggen når du sover så fungerer den fint også til overnatting. Foretrekker du å sove på siden eller magen blir det fort litt verre.
Disse hengekøyene har ikke et godt «festesystem» for liggeunderlag, noe som gjør at dette fort kan flytte på seg i løpet av natta, men i varmere klima er det ikke noe problem å sove uten underlag.
Sideveggene kan bli litt bratte. For noen betyr det en tett og trygg soveopplevelse, for andre blir det litt klaustrofobisk.
Fordeler:
• Rimelig • Enkel å sette opp
Ulemper:
• Krevende å ligge flatt Fungerer best når du sover på ryggen • Kan oppleves trang • Litt utfordrende med liggeunderlag – best i varmt klima
Den horisontale hengekøya
Det er en grunn til at sengen din hjemme er flat. For best mulig sovekomfort bør hengekøya også ha en horisontal soveflate.
Flere av produsentene har utviklet løsninger som muliggjør dette, felles for dem er at du sover på tvers av liner og fester som holder hengekøya oppe.
Disse er litt mer komplisert å sette opp/justere, krever at du har et solid, oppblåsbart liggeunderlag og veier fort litt mer enn de enkleste variantene, men til gjengjeld får du en helt annen sovekomfort. Vær obs på at flere av hengekøyene er litt korte, og dermed ikke så komfortable, om du er 180 cm eller mer.
En annen utfordring med disse hengekøyene er prisen, fullt sett med hengekøye, myggnett og tarp koster fra 3 500 kroner og oppover.
I tillegg må du ha et solid, oppblåsbart liggeunderlag.
Du bør med andre ord være sikker på at hengekøye er noe du kommer til å bruke en del før du investerer i de avanserte variantene.
Fordeler:
• God sovekomfort
• Oppleves romslige
Ulemper:
• Høy pris
Tretelt/svevetelt
Produsenten Tentsile har tatt tretopp-overnattingen til et nytt nivå. I stedet for å bytte telt med hengekøye har de heller funnet ut at du kan løfte teltet opp fra bakken.
En solid bunnduk, kraftige jekkestropper og tre solide trær er det du trenger.
Dette er utvilsomt veldig stilig, og er et telt som garantert får mange nysgjerrige blikk, men fungerer det som overnattingsalternativ?
Komforten avhenger i stor grad av hvor nøye du er med å justere strammingene.
Det er lett at alle havner i midten eller blir presset ut mot hver sin side de første gangene, men med litt tid og trening er det relativt greit å få et flatt gulv med god sovekomfort.
En annen fordel er at du fint kan sove 2 eller 3 personer i teltet, med andre ord, et mye mer sosialt og romslig alternativ enn de fleste hengekøyevariantene. Les UTEs test av Tentsile Connect 2.
Merk at det fort blir trangt om du skal ha 3 personer over 180 cm i teltet. Sammenlignet med andre telt så mangler det en del detaljer, det burde for eksempel hatt flere nettinglommer til utstyr, noen fester til tørkesnorer og gjerne glidelås/åpning i ytterduken.
Nesten 10 kilo gjør at teltet ikke er noe for deg som vil spare vekt og prisen på ca 8500 kroner er og stiv, men er du ute etter et komfortabelt og stilig «soverom» over bakken så er dette teltet veldig spennende.
Fordeler:
• God komfort – når du har lært å sette det opp • Plass til flere
Ulemper:
• Høy vekt • Høy pris • Krever en del trening for å finne riktig justering på stroppene
Å overnatte i hengekøye tar deg til et sted mellom hverdag og fest.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.