Det første spørsmålet man kan stille seg, er hvorfor skal man egentlig sove i en hengekøye på tur. Er ikke telt, gapahuker, snøhuler og alle mulig andre jordnære overnattingsmuligheter bra nok?

I denne artikkelen tar vi for oss fordeler og ulemper med ulike hengekøyer til friluftsbruk, inkludert noen tips til en komfortabel overnatting ute i det fri. 

Annonse

Hengekøyer har tradisjonelt blitt forbundet med strandliv og varme sommerdager, men med det rette utstyret er det en overnattingsform som kan brukes hele året, også på vintertur med fjellski og pulk.

En god sovepose gir god isolasjon på oversiden, men fyllet blir fort presset sammen på undersiden og det er minimal isolasjon i selve hengekøya. Løsningen er enten et godt liggeunderlag eller en underquilt. Underquilt er en slags pose som festes på undersiden av hengekøya. Dette er det beste valget til vanlige hengekøyer, mens de mer avanserte hengekøyene med horisontal soveflate gjerne har en innebygget lomme for liggeunderlag og da er det ofte et vel så bra valg.

Når du sover opp i lufta er det i tillegg mer luftig, og mer utsatt for vind, så tenk nøye gjennom hvor du setter opp hengekøya slik at du unngår mye trekk.

Ikke for høyt 

Selvfølgelig går det fortsatt fint å sove på bakken, men det er gøy å prøve noe nytt og en litt mer luftig overnatting har noen praktiske fordeler (og ulemper).

Alle som har sovet noen netter på bakken har opplevd stubber, steiner og andre ujevnheter på bakken som forstyrrer nattesøvnen. Fraværet av dette er den klart største fordelen med å løfte soveområdet opp i lufta.

I teorien kan du nå sove midt i en steinrøys, i en bratt bakke eller over en bekk om du vil det. Alt du trenger er noen trær å feste «senga» i.

Vekk fra småkryp

Den andre fordelen med å ligge over bakken er at småkryp ikke kommer seg så lett opp i posen din, greit her i nord, stor fordel andre steder i verden hvor det er flere og farligere småkryp.

For mange er den lette vuggingen du får i en hengekøye og en behagelig måte å sovne på. Her får du tips til hvordan du får en fin bøy på hengekøya for overnatting.

Behov for trær

Ulempen med alle typer treovernatting er at det er avhengig av trær av en viss størrelse og avstand for at du skal kunne sette opp systemet.

I skogsterreng så klarer man som regel å finne minst like raskt som man klarer å finne en god teltplass, men hengekøyer er naturligvis et dårlig valg på en fjelltur.

Den andre utfordringen med mange typer hengekøyer er liggekomfort, ofte ender du opp med en «bananform».

Er du en som stort sett sover på ryggen så er det ikke et stort problem, men foretrekker du å ligge på siden eller magen så kan det bli en svært slitsom natt. 

Heldigvis har det kommet flere typer hengekøyer som gjør at du får en horisontal liggestilling og sover mye bedre. 

Solo eller sosialt? 

Hengekøye er en enkel og grei overnattingsløsning for en person, ettersom den både er lite plasskrevende og lettere å pakke enn et telt. 

To personer i en hengekøye er trangt og blir ikke mindre trangt av at begge presses inn mot midten. Et nyforelska par kan kanskje se gleden i å legge presset inn til hverandre gjennom en hel natt, men for de fleste andre blir det i overkant tett.

En hengekøye vil neppe overta for telt som foretrukket overnattingsform utendørs, men det er et veldig spennende og bra supplement på skogsturer både sommer og vinter. 

Om du har venner med hengekøye, og heller foretrekker å sove på bakken, så kan kanskje et lettvekts enmannstelt være en fullgod løsning

 

FRILUFTSHENGEKØYENE DU KAN VELGE MELLOM 

Det finnes mange ulike hengekøyer og sovesystemer, men det er to hovedtyper når det kommer til hengekøyer som er ment for overnatting.

Den ene typen er den «vanlige», hvor man sover i samme linje som festene, da får man som regel den typiske «bananformen», den andre er typen hvor man sover på tvers av festene, det gir muligheten for en mer horisontal liggeflate.

I tillegg så har vi treteltet som byr på en helt annerledes treovernatting enn den klassiske hengekøyen.

Lurer du på hvilken du skal velge? Her kommer en liten guide til noen utvalgte modeller. Skal du på tur og er ekstra opptatt av vekt og pakkvolum, bør du ta en titt på UTEs test av ultralette hengekøyer.

Den vanlige hengekøya 

Ticket to the moon_nett

Ticket To The Moon: Enkel hengekøye som er enkel å sette opp og perfekt å slappe av i. Laget av fallskjermmateriale som både er litt og slitesterkt. Pris: 799 kroner. Vekt: 500 gram. NB! Tarp (990 kroner) og myggnett (799 kroner) kommer i tillegg.

Skal du ha det enkleste og rimeligste så er det denne varianten som gjelder. Veldig enkel å sette opp, relativt lav vekt og som regel rimelige i forhold til de andre variantene.

Som en hengekøye til å slappe av i på tur, eller i hagen, er den genial.

Så lenge du trives på ryggen når du sover så fungerer den fint også til overnatting, men foretrekker du å sove på siden eller magen blir det fort litt verre.

Disse hengekøyene har sjelden et godt festesystem for liggeunderlag, noe som gjør at dette fort kan flytte på seg i løpet av natta, men i varmere klima er det ikke noe problem å sove uten underlag.

Sidene kan bli litt bratte, for noen betyr det en tett og trygg soveopplevelse, for andre blir det litt klaustrofobisk.

Fordeler:

• Rimelig
• Enkel å sette opp

Ulemper:

• Bananform – fungerer best når du sover på ryggen
• Kan oppleves trang
• Litt utfordrende med liggeunderlag – best i varmt klima

Den horisontale

Exped_Ergo Hammock Combi_nett

Exped Ergo Hammock Combi: Stor, komfortabel hengekøye med flat bunn. Lav vekt og passer for folk opp mot 2 meter. Pris: 4699 kroner. Vekt: 1440 gram.

Det er en grunn til at sengen din hjemme er flat, for best mulig sovekomfort bør hengekøya også ha en horisontal soveflate.

Flere av produsentene har utviklet løsninger som muliggjør dette, felles for dem er at du sover på tvers av liner og fester som holder hengekøya oppe.

Disse er litt mer komplisert å sette opp/justere, krever at du har et solid, oppblåsbart liggeunderlag og veier fort litt mer enn de enkleste variantene, men til gjengjeld får du en helt annen sovekomfort. Vær obs på at flere av hengekøyene er litt korte, og dermed ikke så komfortable, om du er 180 cm eller mer.

En annen utfordring med disse hengekøyene er prisen, fullt sett med hengekøye, myggnett og tarp koster fra 3 500 kroner og oppover.

I tillegg må du ha et solid, oppblåsbart liggeunderlag.

Du bør med andre ord være sikker på at hengekøye er noe du kommer til å bruke en del før du investerer i de avanserte variantene.

Fordeler:

• God sovekomfort
• Oppleves romslige

Ulemper:

• Høy pris

Sveveteltet/treteltet

Tentsile stingray_comp_1_nett

Tentsile Stingray: Teltet som du setter opp over bakken. Høy vekt, men god sovekomfort og gir mange nye muligheter for leirplasser: Pris: 8590 kroner. Vekt: 9,5 kg.

Tentsile har tatt tretopp-overnattingen til et nytt nivå. I stedet for å bytte telt med hengekøye har de heller funnet ut at du kan løfte teltet opp fra bakken.

En solid bunnduk, kraftige jekkestropper og tre solide trær er det du trenger.

Dette er utvilsomt veldig stilig, og er et telt som garantert får mange nysgjerrige blikk, men fungerer det som overnattingsalternativ?

Komforten avhenger i stor grad av hvor nøye du er med å justere strammingene.

Det er lett at alle havner i midten eller blir presset ut mot hver sin side de første gangene, men med litt tid og trening er det relativt greit å få et flatt gulv med god sovekomfort.

En annen fordel er at du fint kan sove 2 eller 3 personer i teltet, med andre ord, et mye mer sosialt og romslig alternativ enn de fleste hengekøyevariantene. 

Merk at det fort blir trangt om du skal ha 3 personer over 180 cm i teltet. Sammenlignet med andre telt så mangler det en del detaljer, det burde for eksempel hatt flere nettinglommer til utstyr, noen fester til tørkesnorer og gjerne glidelås/åpning i ytterduken.

Nesten 10 kilo gjør at teltet ikke er noe for deg som vil spare vekt og prisen på ca 8 500 kroner er og stiv, men er du ute etter et komfortabelt og stilig «soverom» over bakken så er dette teltet veldig spennende.

Fordeler: 

• God komfort – når du har lært å sette det opp
• Plass til flere

Ulemper:

• Høy vekt
• Høy pris
• Krever en del trening for å finne riktig justering på stroppene