SOVE UTE: Marius Nergård Pettersen har skrevet mange bøker om friluftsliv - nå er han aktuell med "Sove ute".
Lesetid: 3 minutter
Marius Nergård Pettersen sin nye bok handler om å overnatte ute. Den har tips om å sove i telt, overnatte under tarp og gode råd for å sove under åpen himmel. Den forteller om steinhellere som gir naturlig ly for elementene, og har med alle de beste rådene for overnatting i hengekøye.
– Om du skal koke ned spørsmålet jeg får oftest fra de jeg møter når jeg er ute og holder foredrag, blir det til "Hvordan skal jeg sove ute?". Denne boka forsøker å svare på dette spørsmålet så grundig som mulig.
Boken heter "Sove ute - håndbok for netter i sovepose". Den kom ut på tampen av april og er den siste i en imponerende bibliografi som omhandler friluftsliv og fotografi.
Mange har sterke meninger om hva som er den «rette» måten å oppleve naturen på. Ikke hør på dem. - Fra "Sove ute" av Marius Nergård Pettersen
Marius har holdt foredrag på Fjellfilmfestivalen om prosjektet Hemmelige hytter, og vært en ambassadør for mikroeventyr, Denne gangen handler det om overnattingen ute i naturen.
Utstyret i orden
– Mange av spørsmålene jeg omtaler i boka handler om utstyr og om hva som er «riktig». Friluftsliv krever litt spesialutstyr, men jeg ville ha et fokus på gjenbruk. Du trenger ikke alt spesialutstyret, og grunnpakka med klær og sekk kan du finne rimelig på loppemarked, forteller forfatteren.
Boken har omfattende beskrivelser av nødvendig (og unødvendig!) utstyr, metoder for pakking og tips til forberedelser og gjennomføring. Aller mest interessant er derimot det entydige fokuset på overnatting, og de forskjellige måtene man kan overnatte på,
– Det er mye stoff i boka for nybegynnere. Jeg ønsket først å fremst å svare på alle de grunnleggende spørsmålene, men jeg ville også gi noe til de erfarne som kanskje føler de er utlært, eller som er redd for å spørre, forteller Marius.
Med det kommer egne kapitler for mange ulike overnattingsformer: Under steinhellere, i hengekøye, under tarp eller åpen himmel. Det innbyr til nye erfaringer for de mer garvede uteliggerne blant oss. Og for de som ikke har vært ute en vinternatt før, tar boken for seg ulike årstider i egne kapitler.
Hjelp fra erfarne fjellfolk
Marius har flere bøker på samvittigheten i samarbeid med andre norske friluftsfolk. Til «sove ute» har han fått litt drahjelp fra en rekke venner og kjente. Eventyrsyklist, biolog og Mikroeventyr, Mikkel Soya Bølstad, bidrar til et kapittel om dyrelivet i skog og mark.
Tursøstrene Stine og Hege Schultz Heireng gir tips om hengekøyebruk og nærmiljøturer, de har tidligere også gitt ut bok om overnattingsturer med hengekøye Psykolog Johanne Refseth, også kjent som @psykologmedsovepose, omtaler dørstokkmila.
– Det er mange gode bidrag fra andre, mer kunnskapsrike folk enn meg i boka. Og selv føler jeg meg ikke ferdig utlært! Jeg lærer fremdeles mye på tur ute, særlig nå som jeg har med barna (på 6 og 4 år) på tur. Da må jeg lære å legge lista lavt, og det passer meg bra, forteller Marius Nergård Pettersen.
– Jeg søker ikke akkurat ekstremt friluftsliv. Det er helt uinteressant å bestige Everest, og jeg har aldri vært på Storen, selv om jeg har overnattet på en del utsatte steder. Det er mye å være pessimistisk for om dagen, men jeg er glad for at mange ser det store potensialet i nærmiljøet sitt, sier han.
3 friluftstips fra Marius Nergård Pettersen
1 - Gi deg før du er sliten eller utkjørt – Dette skulle ønske jeg visste tidligere i min friluftslivskarriere, forteller forfatteren. Husk å spare energi på turen så du orker å sette opp leir, spise og nyte din hviletid på tur.
2 - Skaff deg brukt turutstyr Du finner mye bra utstyr på loppemarked, eller i bodene til andre folk og dermed på finn. En fin tommelfingerregel er at utstyret må kunne brukes i flest mulig situasjoner - det finnes altfor mye spesialutstyr som bare passer til en enkelt situasjon eller årstid.
3 - Se potensialet i nærområdet – Det var vel Arne Hjeltnes som sa at man skulle huske på at det kommer folk fra hele verden for å se bakgården din. Om det finnes en høyde, et vann eller lysning i nærheten du ikke har besøkt enda, er det et fantastisk sted å begynne.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.