Villmarksbarna er tilbake

Barn blir med på det meste så lenge de får muligheten. I kveld er det sesongpremiere på «Villmarksbarna».

Sist oppdatert 9. oktober 2014 kl 14.04

VILLMARKSBARNA

Runa og familien hennes bor i Alta i Finnmark. De er veldig glad i å dra på tur ut i naturen. I en serie på åtte episoder følger vi familien hver torsdag kl. 18.20 på NRK Super. Sendestart: 9. oktober.

– Når barn først skal se på tv, tenkte jeg kan de få se noe fint og ekte. Det er så mye manipulert barne-tv, sier serieskaper og familiefar Lars Haukanes Krempig.

I kveld er det sesongpremiere på Villmarksbarna på NRK Super. I en serie på åtte episoder blir vi med familien på snøhuletur, fisketur, 17. mai-feiring langt uti havgapet sammen med Guro (15), Ida (12), Runa (9) og Narve (5). Både pappa Lars og mamma Inger Anundsen jobber med friluftsliv, han som naturfotograf og lærer på Øytun folkehøgskole, hun som lektor på Universitetet i Tromsø. De brenner for det enkle friluftslivet. 

– Det er liksom oss. Vi er en sånn turfamilie, uten at det er noe ekstremt. Friluftsliv er noe vi driver mye med og da blir vi flinke på det, sier han.

Se bildeserie!

Over en million seere fikk med seg første sesong i fjor. Programmet retter seg mot de yngste barna fra 3-7 år, men Krempig håper og tror at de voksne vil ha glede av programmet også.

– Vår ambisjon er å lage barne-tv som både voksne og unge kan se sammen. Det er mange friluftsinteresserte folk, og mange er eller blir småbarnsforeldre. Da vi fikk vår første datter, sa folk at nå er takk og farvel til friluftslivet, nå kan du ikke dra på jakt og fiske lenger. Det ble jeg provosert av. Jeg har sett på et som en misjon at det skal ikke være tilfelle. Når du er på tur med barn, skjer det alltid noe, det er alltid noe spesielt og det er filmbart. Da kommer ektheten tydelig fram. Det å skape noe der foreldre har glede av å se barne-tv sammen og planlegge egne turer er vårt største ønske. Vi har ikke regissert turene på forhånd, bare passet på å ha med oss kamera, forteller firebarnsfaren.

«Det å ta livet av et dyr er noe vi har gjort i tusenvis av år, og man må ikke være for redd å vise det.»
Lars Haukanes Krempig

– I fjor fanget dere rype med snare. Du skyter middag fra båten. Har dere fått noen negative reaksjoner fra tv-seerne?

– Nei, vi var spente på det. De som har redigert serien har vært bevisste på å ikke pynte så mye, men vise hvordan ting er. Det å ta livet av et dyr er noe vi har gjort i tusenvis av år, og man må ikke være for redd å vise det. Barna kommer med kommentarer som «Åh, det skal bli godt med kjøtt». Vi viser ting rett fra levra, det er hva vi ønsker. Vi har fått 100 prosent gode tilbakemeldinger, sier Krempig.

I to episoder tas med på en langtur til Alaska med hele flokken.

– Jeg har lurt litt på om det var så lurt å dra dit. Barna vil aldri få så store fisker her hjemme som vi fikk der, ler han. 

– Barna virker generelt veldig entusiastiske på tur, hva er trikset?

–  Å ha det koselig og stor fokus på lek. Nøkkelen er å gjøre spennende, forskjellige ting, sørge for gode middager, ha det varmt og godt, være raus med sjokoladen. Av og til har de med seg venner på overnattingsturer. Samtidig er det en fin ting rent familiemessig også: Du opplever at barna krangler innimellom, men ute på tur er det så harmonisk i forhold. De har hverandre og de må leke med hverandre. Det er verdifullt å skape familiesettinger og fine relasjoner oss i mellom. Vi har det veldig trivelig.

I første sesong av Villmarksbarna var det tradisjonelle, klassiske turer. I år blir det litt mer spesielle opplevelser. Tv-seerne tas med på merking av reinkalver der kalven fanges med egne hender, det blir bretur, 17. mai-feiring på Sørøya langt uti havgapet og det blir julefeiring langt inne på vidda.

«Vi ønsker veldig å få fram det gode livet i Finnmark. Folk har så mange fordommer mot vær og vind at det er fornøyelig å vise hvor fint det er her».
Lars Haukanes Krempig

– Vi ønsker veldig å få fram det gode livet i Finnmark. Folk har så mange fordommer mot vær og vind at det er fornøyelig å vise hvor fint det er her, sier Krempig.

Firebarnsfaren mener det gir en ny dimensjon å ta friluftslivet videre til neste generasjon og å se barna bli glad i det samme som han.

– Du kan ikke bli gladere enn når barnet ditt stopper opp og sier  «se, pappa, se på det lyset», å se dem beherske å hoppe på steiner, og hvordan entusiasmen deres over å få fisk som overgår alt annet, sier firebarnsfaren.

Seriens fortellerstemme og røde tråd er ni år gamle Runa. Det synes hun er kjempekult.

– Jeg gleder meg til å vise fram hvor artig man kan ha det på forskjellige steder, sier hun. 

Les også: Nyttår med trekkhunder og teltdisko

Les også: Livet med Marikken

Publisert 9. oktober 2014 kl 10.00
Sist oppdatert 9. oktober 2014 kl 14.04
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue