En førstegangsekspedisjon

Lars Monsen er en helt. Spesielt for Kaya (5) og Hailey (4). Dette inspirerte pappa Jan Erik Bråten til å feire nyttårsaften på en ny og annerledes måte.

Sist oppdatert 6. januar 2014 kl 20.20
Kaya (5) og Hailey Bråten (4) er på sin første ekspedisjon med trekkhunder til Rogen i romjula og for å feire nyttår. Foto: Privat
Kaya (5) og Hailey Bråten (4) er på sin første ekspedisjon med trekkhunder til Rogen i romjula og for å feire nyttår. Foto: Privat

 Sammen med kameraten Eivind Trippestad og hans syv trekkhunder dro Jan Erik Bråten og de to jentene Kaya og Hailey på sin første ukestur med hunder, slede og ski 27. desember. Hvor? Et sted Lars Monsen har vært mye på tur, Rogen Naturreservat like ved Femunden.

– Planlegger man godt er alt mulig. Vi hadde utstyr som holdt dem varme og var hele tiden forberedt på eventuelle utfordringer med kulda, vinden og lengden på turen, sier Bråten.  
Dette skulle bli en lengere tur enn det Kaya og Kailey hadde vært på før og været skulle bli mye røffere enn det noen gang hadde vært hjemme i Halden. All bekymring og skepsis til side, været gjorde ingenting. De to jentene var i ekstase over å se snø og å prøve ski for første gang.

Skjermbilde 2014-01-06 kl. 19.48.15
Skjermbilde 2014-01-06 kl. 19.48.15

Da turfølget var på vei til fjells, møtte de skutere som hentet folk ned fra fjellet i det dårlige været. Gjengen ble anbefalt å snu, men de hadde ingen planer om å avlyse turen. Selv med skikkelig snøføyke og dårlig sikt gjennomførte de turen og ser tilbake på uka som en god opplevelse. De hadde utstyret som skulle tåle været og nok mat om de måtte bli en dag ekstra.

– Vi hadde en dagstur på omtrent to mil den ene dagen det var fint vær og føre. Jentene satt i sleden i hver sin sovepose i tillegg til at de hadde gode votter og sko. Det holdt dem varme hele turen og de oppførte seg som tente lys, sier Jan Erik fornøyd.

“Kvelden ble feiret med stjerneskudd, lysstaver og fyrverkeriet vi kunne se fra Trysil. Det rare var at vi så ned på fyrverkeriet fra leiren.” Jan Erik Bråten, pappa 

Gjengen hadde en leir der de kunne ha det godt og varmt i teltet. Om natten fikk to hunder lov til å sove inne og barna sovnet med dem som pute. Hailey og Kaya var med å mate hundene, stelle med dem og sele på før start. Jentene skjønte fort at dette var hunder som trivdes best ute for hundene som lå inne i teltet lå og peste. På morgenen var det veldig spennende å se de nedsnødde hundene våkne opp og riste det av seg.

– På dagen nyttårsaften var det kulig med storm i kastene og ingen sikt. Eivind dro for å handle inn til nyttårsmiddagen og det kunne ikke blitt bedre for jenten. Han imponerte med pølse og potetstappe, noe som sannsynligvis var bedre enn en hvem som helst sin kalkunmiddag. Kvelden ble feiret med stjerneskudd, lysstaver og fyrverkeriet vi kunne se fra Trysil. Det rare var at vi så ned på fyrverkeriet fra leiren, forteller Jan Erik.

Ingenting annet enn blinkende hodelykter og teltdisko kunne avslutte året og festen på en bedre måte. Det fryktes at dette ble en så stor hit at de neste telturene kommer til å inneholde teltdisko.

– Å bruke romjula og nyttårsaften til tur er av den gode grunn til at det gir flere fridager enn bare en helg. Det var også en god grunn til å gjøre noe nytt og annerledes, både for meg selv, men i størst grad for Kaya og Hailey, sier Jan Erik.

“Det var først da jeg satt i bilen på vei hjem og så snøfonnene langs veien ble mindre samtidig som rosene i kinna ble borte jeg oppdaget at turen virkelig var over og minnene ble lagra med gull.”  Jan Erik Bråten, pappa 

Ønsket for 2014 er og få med seg hele familien på tur. Minstemann Amelia på to år og kona Aina. 
– Det hadde også vært enormt stas å få dette til bli en tradisjon, legger han til.

Neste langtur blir lagt til påska, da skal Jan Erik, Hailey og Kaya på tur over Hardangervidda. Følg med på bloggen ingengrenser.net.

Publisert 6. januar 2014 kl 20.20
Sist oppdatert 6. januar 2014 kl 20.20
Relaterte artikler
FISKETUR: Få ting engasjerer barna mer enn en suksessfull fisketur. Lykken er å ha fiskelykke! Foto: Helge Wangberg
TUR MED BARN

Fisketur med barn

klatreparken kristiansand
Klatreparker i Norge – oversikt

De beste fornøyelsesparkene

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue