Slik får barna gode turopplevelser

Barn har ofte et litt annerledes forhold til skiturer enn voksne har. Slik får du de med deg ut – på en måte som motiverer til enda flere turer.

Sist oppdatert 5. desember 2019 kl 07.00

Mens vi voksne gjerne elsker å slite oss ut, nyte stillheten og vakker natur, har barna gjerne en helt annen oppfatning av det å være ute. Derfor må friluftsliv med barn tilpasses.

Programleder Tord Hafnor har tatt en prat med friluftsmamma Lisbeth Momrak for å lære av hvordan hun holder ungene fornøyde på tur. 

Har du enda mindre barn, som må bæres? Se vår test av bæremeiser!

Hva er det viktigste når man har barna med på tur, spør Hafnor.

– Det er primærbehovene som er det aller viktigste og så at det skal være en kjekk tur. Man kjenner jo gjerne ungene sine best selv og vet hva de har behov for av aktiviteter og gulrøtter i sekken, svarer Momrak.

Når Momrak snakker om primærbehov, så mener hun først og fremst det å kle de riktig til turen de skal ut på.

Skal du gå en lengre tur, så kan du ikke sende ungen din i en tjukk bobledress. Det må være behagelige klær.

Og slitne barn vil neppe kose seg på tur. Så de dagene bør man ikke legge ut på en langtur. Tilpass heller turen etter dagsformen. 

Sultne barn blir raskt gretne, så spis godt før turen og ha med proviant i sekken.

Det skaper ekstra turglede om man kan samle seg rundt et bål og spise varm mat.

Det trenger heller ikke å være så komplisert.

Hva med å ha med seg tilbehør og deig du har laget hjemme og grille stekepanne-pizza på bålet (husk å bruke bakepulver i stedet for gjær)?

Barn er gjerne glad i å kunne gjøre en aktivitet på turer, så hva med å legge turen til et sted hvor de kan trekkes opp av en hund, og kjøre ned igjen, ake, ha hoppkonkurranse eller grave snøhuler?

– Det er jo mange som kvier seg for å gå ut i dårlig vær. Hvordan er det – må det være strålende sol for å dra ut med ungene?

– Jeg tror egentlig det er vi voksne som er reddest for dårlig vær. Ungene tenker veldig lite på om det er dårlig vær eller fint vær. Hvis du hjelper dem med å kle seg med riktige klær til vær og tur, så er det siste ungene bryr seg om om det er høljregn eller sol fra klar himmel. Så det må man bare få fokuset vekk fra. Det finnes ikke dårlig vær, eventuelt dårlige klær, svarer Momrak. 

PÅ LAG MED FJELLET

I UTEs nettserie På lag med fjellet får vi nyttige tips og leksjoner som gjør oss bedre rustet til å bruke fjellet på vinterstid. Programleder Tord Hafnor lærer bort hvordan vi tenner bål, finner vann, setter opp leirplassen, lager mat og får det hyggelig i teltet. 

Se alle episodene av På lag med fjellet 

Publisert 5. desember 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 5. desember 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen