Slede eller ski? Pulk eller vogn? Langt eller kort? Hurtig eller rolig. Hundekjøring gir en enorm frihetsfølelse. Du må være årvåken og bruke sansene dine, være i ett med naturen og hundene.
LØPEGLEDE: Alle raser kan du snørekjøre med. Alt de trenger er lysten til å løpe. Foto: Therese Norman Andersen
Lesetid: 4 minutter
I denne artikkelen tar vi for oss de ulike grenene innen hundekjøring.
Kanskje har din egen hund som du liker å være på tur med, og lurer på hva som skal til får å komme i gang med hundekjøring?
Langdistanse
I langdistanse hundekjøring brukes godt pelsede polarhunder og blandinger av disse. De er avlet for å ha et jevnt og godt trav. De skal arbeide over lange strekker, mil etter mil. De må ha en god av-knapp, hvile når de kan.
God appetitt, pels og poter er helt avgjørende for å kunne bruke hunden på lange distanser.
De polare rasene har en fascinerende evne til å ønske seg fremover. De kommer inn i en løperytme, som gjør at det ser ut som de kan løpe i evigheter. Det brukes ofte mellom 8-16 hunder foran sleden i langdistanse. Hundetypen som ofte benyttes er Alaska husky eller renrasede polarhunder eller blandinger av disse.
Nordisk stil
I den andre enden av hundekjørerskalaen, har du nordisk stil. Her brukes 1-4 hunder og du kan enten snørekjøre både med og uten pulk.
Snittfarten kan ligge i over 30 km/t på konkurranser på ski. Hundene som brukes i konkurranse er raske, eksplosive og med en enorm løpeglede. Det brukes mye hunder som vorsteh og andre fuglehundraser, gjerne blandet inn med løpshunden greyhound for enda mer eksplosivitet, og lengre rygg og bein.
Sprint-hundene jobber hardt, raskt og eksplosivt på kortere strekker, mens langdistansehundene kjører lengre strekker og er ofte større spann, helt opptil 12-16 hunder til sammen. Mulighetene er mange, og det er en svært hyggelig aktivitet for både deg og hunden.
Forskjellige konkurransegrener innen hundekjøring:
• Nordisk stil: Ski eller ski og pulk. 1-4 hunder. Distanser fra 5 km og opp til 30 km.
• Slede: Sprint, mellomdistanse, langdistanse. 2-16 hunder. Distanser fra 5-30 km i sprint, 40-100 km per dag i mellomdistanse og 150-1600 km i langdistanse.
• Barmark: Sykkel, sparkesykkel, snøreløping (canicross) eller vogn. 1-8 hunder.
• Miljøklasser: Innen de fleste hundekjørergrenene arrangeres miljøklasser. Dette er en åpen klasse hvor alle og enhver kan delta på løp, uansett nivå og forutsetninger.
De fleste starter med en hund. Blir du bitt av basillen, tar det ikke lang tid før du skaffer deg en til, og plutselig sitter du der med både hundegård, 5-6 hunder og sydenturen blir byttet ut med samlinger og hundetrening – det er bare å holde seg fast!
Alle løpeglade raser kan du både konkurrere med, og bruke innen hundekjøring. Men ønsker du å konkurrere, er det selvsagt hunderaser som egner seg bedre enn andre som nevnt over. Meld deg inn i en trekkhundklubb. De har fellestreninger hvor det trenes både på løping, passeringer, lydighet, mye mer. Da får du også sett flere forskjellige hunderaser, og får kanskje mulighet til å både prøve og låne hunder.
På denne måten kan du se om hundekjøring er noe for deg, og du får hjelp til å utnytte potensialet i hunden din.
Treningsutstyr om vinteren
Ski, kickspark, slede og pulk kan brukes vinterstid. Kickspark er som en spark med ski. Slede finnes i mange varianter. Tyngden og utforming er avgjørende for hvilket formål den passer til.
Det finnes lettere sleder som brukes av to hunder eller flere. Det finnes og sleder til sprint, tilpasset barn og andre til langdistanse eller turbruk som er tyngre men tåler mye last og ligger stabilt med mange hunder.
Treningsutstyr for hundekjøring på barmark
På barmark kan man enten løpe, bruke vanlig sykkel, sparkesykkel eller vogn. Sykling med hunden i front krever at du har en svært trekkvillig hund som løper jevnt og ikke stopper. Hvis ikke kan dere fort skade dere. Gode bremser er svært viktig.
Sparkesykkel kan for mange føles tryggere enn sykkel. Da er du nærmere bakken og det er enklere å håndtere hunden enn om du sitter på vanlig sykkelsete.
Vogn krever at du har to eller flere hunder. Har du et stort antall hunder er det vanlig å bruke både ATV og tunge vogner med last under trening. Dette egner seg best til et større antall hunder, og kan være tungvint å frakte.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.