I denne artikkelen tar vi for oss de ulike grenene innen hundekjøring. 

Kanskje har din egen hund som du liker å være på tur med, og lurer på hva som skal til får å komme i gang med hundekjøring? 

Annonse

 

Langdistanse

I langdistanse hundekjøring brukes godt pelsede polarhunder og blandinger av disse. De er avlet for å ha et jevnt og godt trav. De skal arbeide over lange strekker, mil etter mil. De må ha en god av-knapp, hvile når de kan.

God appetitt, pels og poter er helt avgjørende for å kunne bruke hunden på lange distanser.

Finnmarksløpet er Europas lengste sledehundløp. Løpet går 1200 kilometer gjennom Finnmark. Hundekjørerne og hundene kjører i dagevis gjennom snøføyke, viddelandskap og nordlys. Iditarod i Alaska er verdens lengste sledehundløp.

De polare rasene har en fascinerende evne til å ønske seg fremover. De kommer inn i en løperytme, som gjør at det ser ut som de kan løpe i evigheter. Det brukes ofte mellom 8-16 hunder foran sleden i langdistanse. Hundetypen som ofte benyttes er Alaska husky eller renrasede polarhunder eller blandinger av disse.

hundekjøring
LANGDISTANSE: I roligere tempo gjerne på ubrøyta løyper eller scooterspor på vidda. Foto: Therese Norman Andersen

Nordisk stil

I den andre enden av hundekjørerskalaen, har du nordisk stil. Her brukes 1-4 hunder og du kan enten snørekjøre både med og uten pulk.  

Snittfarten kan ligge i over 30 km/t på konkurranser på ski. Hundene som brukes i konkurranse er raske, eksplosive og med en enorm løpeglede. Det brukes mye hunder som vorsteh og andre fuglehundraser, gjerne blandet inn med løpshunden greyhound for enda mer eksplosivitet, og lengre rygg og bein.

Sprint-hundene jobber hardt, raskt og eksplosivt på kortere strekker, mens langdistansehundene kjører lengre strekker og er ofte større spann, helt opptil 12-16 hunder til sammen. Mulighetene er mange, og det er en svært hyggelig aktivitet for både deg og hunden.

Forskjellige konkurransegrener innen hundekjøring:

• Nordisk stil: Ski eller ski og pulk. 1-4 hunder. Distanser fra 5 km og opp til 30 km.

• Slede: Sprint, mellomdistanse, langdistanse. 2-16 hunder. Distanser fra 5-30 km i sprint, 40-100 km per dag i mellomdistanse og 150-1600 km i langdistanse. 

• Barmark: Sykkel, sparkesykkel, snøreløping (canicross) eller vogn. 1-8 hunder.

• Miljøklasser: Innen de fleste hundekjørergrenene arrangeres miljøklasser. Dette er en åpen klasse hvor alle og enhver kan delta på løp, uansett nivå og forutsetninger.

De fleste starter med en hund. Blir du bitt av basillen, tar det ikke lang tid før du skaffer deg en til, og plutselig sitter du der med både hundegård, 5-6 hunder og sydenturen blir byttet ut med samlinger og hundetrening – det er bare å holde seg fast!

hundespann
SPRINT: Snøen spruter og tungene veiver når det kjøres slede sprint. Foto: Therese Norman-Andersen

Løpeglade hunder

Hvis du har en hund, et par ski, sykkel eller joggesko, en sele til hunden og en line som kan festes til deg, har du alt som trengs for å starte med hundekjøring.

Alle løpeglade raser kan du både konkurrere med, og bruke innen hundekjøring. Men ønsker du å konkurrere, er det selvsagt hunderaser som egner seg bedre enn andre som nevnt over. Meld deg inn i en trekkhundklubb. De har fellestreninger hvor det trenes både på løping, passeringer, lydighet, mye mer. Da får du også sett flere forskjellige hunderaser, og får kanskje mulighet til å både prøve og låne hunder.

På denne måten kan du se om hundekjøring er noe for deg, og du får hjelp til å utnytte potensialet i hunden din.

Treningsutstyr om vinteren

Ski, kickspark, slede og pulk kan brukes vinterstid. Kickspark er som en spark med ski. Slede finnes i mange varianter. Tyngden og utforming er avgjørende for hvilket formål den passer til.

Det finnes lettere sleder som brukes av to hunder eller flere. Det finnes og sleder til sprint, tilpasset barn og andre til langdistanse eller turbruk som er tyngre men tåler mye last og ligger stabilt med mange hunder. 

Treningsutstyr for hundekjøring på barmark

På barmark kan man enten løpe, bruke vanlig sykkel, sparkesykkel eller vogn. Sykling med hunden i front krever at du har en svært trekkvillig hund som løper jevnt og ikke stopper. Hvis ikke kan dere fort skade dere. Gode bremser er svært viktig.

Sparkesykkel kan for mange føles tryggere enn sykkel. Da er du nærmere bakken og det er enklere å håndtere hunden enn om du sitter på vanlig sykkelsete. 

Vogn krever at du har to eller flere hunder. Har du et stort antall hunder er det vanlig å bruke både ATV og tunge vogner med last under trening. Dette egner seg best til et større antall hunder, og kan være tungvint å frakte.

hundetrening barmark
SNØRESYKLING: Er du glad i action, kan sykling med hund være en perfekt treningsform. Foto: Therese Norman Andersen