Åtte av ti kommunetopper sier nei til vindkraft

Landets ordførerkandidater vil ikke bygge ut vindkraft i verdifulle naturområder.

Sist oppdatert: 21. august 2019 kl 10.20
VINDMØLLE-NEI: De færreste ønsker vindkraft i sin kommune, viser ifølge en undersøkelse gjort av Norsk Friluftsliv. Foto: Unni Skoglund
VINDMØLLE-NEI: De færreste ønsker vindkraft i sin kommune, viser ifølge en undersøkelse gjort av Norsk Friluftsliv. Foto: Unni Skoglund
Lesetid: 2 minutter

Siden forslaget til nasjonal ramme for vindkraft kom i april i år, har det vært stor blest rundt hvorvidt det bør satses på storstilt vindkraftutbygging i Norge.

I en ny undersøkelse oppgir 82 prosent av toppkandidatene i kommune- og fylkestingsvalget at de ikke ønsker utbygging av vindkraft i verdifulle natur- og friluftsområder i sin kommune.

Norsk Friluftsliv står bak undersøkelsen, som er gjennomført blant alle listetoppene i partiene på Stortinget, samt Folkeaksjonen nei til mer bompenger.

– Det er svært gledelig for generasjonene som kommer, at vi har så mange ordførerkandidater i Norge som er på naturen og friluftslivets side. Dette gir håp for fremtiden, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv i en pressemelding. 

LES OGSÅ: På fjelltur i vindmølleland 

83 prosent av kommunetoppene oppgir i samme undersøkelse at de ønsker å ta ut potensialet i energisparing og -effektivisering før nye naturområder bygges ned for energiproduksjon.

De to partiene som er minst interessert i å ta ut sparepotensialet, er FrP og Høyre, der henholdsvis 63 og 68 prosent oppgir at de ønsker dette.

Ifølge FNs siste klimarapport er bevaring og re-etablering av natur et av de viktigste tiltakene for å nå 1,5 -gradersmålet i Paris-avtalen.

Dermed blir det enda viktigere at Norge har lokalpolitikere som tør å satse på vern av natur, mener Heimdal.

– De som nå er på valg har et enormt stort ansvar på sine skuldre, ikke bare med tanke på de neste fire årene, men også for generasjoner som kommer. Det er nå viktig å få bukt med bit-for-bit-nedbyggingen som vi driver med i Norge, og tenke at de valgene vi tar lokalt er viktig i en global sammenheng, sier generalsekretæren.

LES OGSÅ: Kiting på Hardangervidda

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: 

Publisert 21. august 2019 kl 10.20
Sist oppdatert 21. august 2019 kl 10.20
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen