40 prosent av ytre kyst skal ryddes på tre år

Plast i havet er et stort problem. Nå lanseres Norges første nasjonale ryddeprogram gjennom Handelens Miljøfond. – Det haster for norsk natur og dyreliv, sier daglig leder Rasmus Hansson.

Sist oppdatert: 23. september 2020 kl 08.54
plast i havet ryddeaksjon utemagasinet
RYDDER NORGE: Søppel langs strendene er et vedvarende problem for fugle- og dyreliv langs kysten. Foto: Handelens miljøfond
Lesetid: 2 minutter

For første gang er det satt et konkret mål for rydding av plastforsøpling i Norge.

Gjennom Rydd Norge-programmet skal 40 prosent av den ytre kysten i Norge og Svalbard, samt prioriterte vassdrag, bli ryddet minst én gang for makroplast innen utgangen av 2023.

Programmet er initiert og ledet av Handelens Miljøfond. 

Regionale prosjekter

Plast i havet er en av vår tids største miljøutfordringer. Søppel og plast påvirker livet i Arktis, og vi ligger bakpå.   

– Mange tar til orde for at ryddingen må skje i utlandet, fordi det er der plasten finnes. Dessverre er vi ikke fredet for forsøpling her i Norge. Mange ville nok bli ganske fortvilet over å se mengdene plast som hoper seg opp langs vår langstrakte kyst. Plastforsøplingen i Norge må bort, og det haster for norsk natur og dyreliv. Derfor går Handelens Miljøfond nå strukturert til verks for å rydde Norge, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond, i en pressemelding. 
 
Ryddeprosjektene som inngår i programmet vil tilpasses hvert fylke, og totalt vil programmet deles opp i tolv regionale prosjekter.

Handelens Miljøfond har satt i gang organiseringen av ryddingen i hvert område, og er den økonomiske ryggraden.

Selve gjennomføringen skjer i samarbeid med fylkesmennenes miljøavdelinger over hele landet.  
 
– Miljøavdelingene har folk med lokalkunnskap og erfaring, og gjennom dem får utnyttet den kunnskapen både når det gjelder hvor det skal ryddes og hvem som skal utføre jobben, fortsetter Hansson. 
 

Plastbæreposer finansierer ryddeprogrammet 

Handelens Miljøfond finansieres gjennom salget av plastbæreposer. De får 50 øre for hver plastbærepose nordmenn kjøper fra fondets medlemmer, som består av dagligvarebutikker, fag- og servicehandelen. 

50-øringene går til å støtte miljøprosjekter som tar tak i plastproblemet.

Ett av de største prosjektene Handelens Miljøfond finansierer er dette store nasjonale ryddeprogrammet, som skal utfylle og komplettere innsatsen lagt ned hvert år i frivillige ryddeaksjoner. 
 
– I år bruker vi 25 millioner, men neste år skal Handelens Miljøfond bruke hele 100 millioner fra bæreposeinntektene på Rydd Norge-programmet. Vi skal rydde så mye vi klarer, og så litt til, sier Hansson.

Publisert 23. september 2020 kl 08.54
Sist oppdatert 23. september 2020 kl 08.54

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen