SKOGSTUR: Det er en helt egen opplevelse å ferdes i gammel naturskog. Det er andre lyder og lukter, og mer åpent på grunn av lysningene der trærne faller og blir liggende, skriver Truls Gulowsen. Foto: Privat
Lesetid: 3 minutter
Nylig behandlet Stortinget opposisjonens kritikk av regjeringens kjøp av de store utmarkseiendommene som tilhørte Meraker Brug, for 2,6 milliarder kroner.
Det er opplagt mye penger, men i mitt hode er det mer logisk for et land som Norge å bruke penger på å eie sine egne utmarksarealer enn å investere de samme oljekronene i britiske handlegater.
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for debattantens egen holdning. Har du meninger eller vil skrive en kronikk? Send ditt innlegg til redaksjon@utemagasinet.no.
I forrige uke fikk jeg besøke noen av disse nykjøpte områdene i Meråker, som regjeringen har gitt Statskog i oppdrag å forvalte.
Og det er virkelig flotte og storslåtte områder.
Til tross for over hundre års rovdrift på både natur og mennesker under «Brukets» tid, har regjeringens hjemkjøp gitt oss store vidder, langstrakte myrer, flotte vann og sammenhengende gamle naturskoger.
I tillegg til flere områder med produksjonsskog.
FUNN: Gubbeskjegg på gran. Foto: Truls Gulowsen
FUNN: Gråsotbeger og spettehull. Foto: Truls Gulowsen
Der vi gikk, fant vi steingammel fjellskog med høyreiste, krokete og utgamle graner, nær trua og sårbare indikatorarter som gubbeskjegg, gråsotbegerlav på de fleste trær.
Vi fant tallrike spor av storfugl, elg, rein og jerv, stående og liggende død ved i alle formasjoner av både gran, furu og løvskog. Et riktig flott gammelt naturskogområde, et leveområde som er truet og sjeldent i norsk natur.
Hva er gammelskog?
• Gammelskog eller naturskog er i norsk sammenheng definert som skog som er er 160 år gammel eller mer, med få eller ubetydelige spor etter hogst. Trærne dør naturlig, som følge av sykdom, insektangrep, stormfelling eller av høy alder.
• Denne typen skog anses som viktig for det biologiske mangfoldet.
• I Norge er ca. 2,4 prosent av skogen 160 år eller mer. I Norge regnes gammelskog som truet.
Kilde: Store norske leksikon
Vis mer
Dessverre gikk vi oss også inn i et av Statskogs ferske hogstfelt midt i dette eldoradoet med gammelskog. Der kunne vi konstatere at plukkhogsten i og for seg var fint gjennomført.
Men vi kjente samtidig at det neppe kunne være nødvendig å drive kommersiell hogst her inne i gammelskogen, der det både var stående gadd, gråsotbeger på alle gjenværende kvister og nykappa stubber med mer enn 200 årringer.
Glommen Skog gikk ut fra 20 år gamle kart, og kom altfor tett på på storfuglenes spillplasser. Naturfotograf Tom Schandy oppfordrer til å være på vakt.
Jeg håper Statskog ikke blir unødig pressa til å prøve å tjene raske penger på denne eiendommen som fellesskapet nå har kjøpt tilbake, men at både Statskog, Meråkers innbyggere og politikere i både posisjon og opposisjon, kan la hogstmaskinene ta seg en hvilepause og se hvor mye av denne eiendommen som kan egne seg for vern for framtiden.
Øvre Forra, Koltjerndalen, Skarvan og Roltdalen er allerede viktige verneområder i regionen. Men i en tid hvor sammenhengende vern er både viktigere og vanskeligere enn noen gang, er det ingen grunn til å ikke lete etter mer.
Og som jeg har opplevd selv, finnes det opplagt og utvilsomt store naturverdier på statens nye arealer i Meråker. Vi må beskytte dem før det er for seint. Nå som de er på statens hånd, har vi en unik sjanse. Her ingen trær like, og sannsynligheten for å oppdage både sjeldne dyr, lav og planter øker kraftig.
Nå har vi endelig fått Østmarka nasjonalpark, og vi trenger mange flere. Meråker, som allerede er innkjøpt til fellesskapet, kan lett bli den neste.
Ti prosent av den norske skogen skal være vernet innen 2025. I dag er tre prosent er vernet, og skogbiolog Trude Myhre synes det går for sakte. Hun gikk fra Oslo til Trondheim for å få opp farten.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.