– Vi ønsker ikke å heise flagg for et smalt friluftsliv

Skal vi klare å skape en bærekraftig framtid må forbruket vårt reduseres på mange områder, også innenfor friluftslivet, skriver Bente Lier, generalskretær i Norsk Friluftsliv.

Sist oppdatert: 28. november 2023 kl 11.55
PÅ DAGSORDEN: – Forvaltningen er viktig. At man tilrettelegger der det er kapasitet, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv. Foto: Gard Eirik Arneberg
PÅ DAGSORDEN: – Forvaltningen er viktig. At man tilrettelegger der det er kapasitet, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv. Foto: Gard Eirik Arneberg
Lesetid: 3 minutter

Mats J. Hoel har reist noen spørsmål ved vår omtale av friluftsliv i vår kronikk, «Fråtsing i friluft», som ble publisert hos NRK Ytring 12. november

Målet vårt var å sette søkelys på det enorme forbruket som friluftslivet innebærer. Skal vi klare å skape en bærekraftig framtid må forbruket vårt reduseres på mange områder, også innenfor friluftslivet.

Vi erkjenner også at godt og funksjonelt utstyr bidrar til en god friluftslivsopplevelse, og skaper interessante samtaler. Kan vi hjelpe hverandre til å bli bedre på naturvennlig friluftsliv om kvalitet, holdbarhet, reparasjon, gjenbruk, resirkulering av materialer, samt løsninger for lån og leie av utstyr blir en del av praten? Bærekraft er noe vi må ta ansvar for både som enkeltpersoner og i fellesskap. 

Samtidig kunne vi ikke ha vært mer enige med Hoel om at vi skal være rause når vi snakker om hva friluftsliv er. Friluftslivet er for alle, og består av et stort mangfold av aktiviteter, mennesker og naturopplevelser. 

Et forsøk på å sette ord på hva friluftslivet handler om for de fleste av oss ble med rette problematisert av Hoel. Vi ønsker ikke å heise flagg for et smalt og «tradisjonelt friluftsliv».

norsk friluftsliv
Les også

Beskrivelsen vår var basert på en spørreundersøkelse der vi spurte «Hva ved friluftslivet tiltrekker deg?» De mest populære formuleringene var «naturen generelt», «roen og stillheten», samt «frisk luft». Utstyr og klær ble ikke nevnt blant de 26 hyppigste svarene. 
 
I sitt innlegg uttrykker Hoel bekymring for det han beskriver som en «fastlåst forståelse» av friluftsliv, der noen i maktposisjoner definerer hva som er friluftsliv og ikke. Det er et viktig perspektiv, og spørsmålene han stiller er gode. Ingen er tjent med trange idealer for hva som er «riktig friluftsliv».
 
I 2025 er det Friluftslivets år. Vi er i gang med å forberede året der vi skal løfte frem hvordan alle kan ta del i friluftslivet, og vise mangfoldet i hva det kan være.

I stedet for å snevre inn «friluftsboksen», skal vi vi jobbe for å åpne opp friluftslivet og invitere enda flere med inn – og ut i den flotte naturen vår. Friluftsliv kan både være rusleturen inn i din nærmeste skog, lek i trærne, en badetur i sjøen og aktiviteter som krever mer kunnskap som havpadling, fjellklatring og å bevege seg trygt på et snøkledd fjell. Hoel lurer på om en halvtime i sola med niste og kaffe er friluftsliv. Mitt svar er at selvsagt er det det!

sove ute uteovernatting foto: live andrea sulheim
Les også

Gjennom markeringen av Friluftslivets år ønsker vi at alle skal finne sin friluftsglede, og vi skal fremme et mer naturvennlig og bærekraftig friluftsliv. Da vil samtaler der vi er nysgjerrige på hverandres behov, erfaringer og kunnskap være til hjelp.  

Hvordan kan vi sikre at de mange ulike miljøene innen friluftslivet oppleves som tilgjengelige, mangfoldige og inkluderende for alle? Hvordan kan vi også sørge for at de som ferdes i naturen har kunnskap og kompetanse til å ta valg som er gode for naturen, både når det gjelder utstyr, ferdsel og mer? Hvordan blir det nok frivillige i friluftslivet slik at det blir gøy å bidra? Hvordan kan vi bevare nærnaturen og inspirere flere til å aktivt bruke den i hverdagen?

Kjersti Gurholt, professor ved NIH og Annette Bischoff, senterleder for bærekraftig omstilling ved Universitetet i Sørøst-Norge
Les også

Å ta opp og finne svar på slike spørsmål kan bidra til at vi alle får gode opplevelser i naturen, samtidig som vi tar bedre vare på den. Hoel er en av mange med verdifull kompetanse om nettopp dette. Vi ser frem til å fortsette samtalen om hva friluftslivet er og kan være – kanskje som skravling over en kopp kaffe i sola neste gang?

Bente Lier er generalsekretær i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv

Publisert 28. november 2023 kl 11.50
Sist oppdatert 28. november 2023 kl 11.55
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen