Om ikke direkte, så er vi er alle rammet av korona-viruset på en eller annen måte. I UTE tar vi ferdselsrådene fra myndighetene på alvor og følger dem tett. Det er mange som har det vanskelig nå. Covid-19 traff  enn allerede hardt prøvd sportsbransje. I går skrev utemagasinet.no  om overnattingssteder som trenger gjester for å overleve. For mange blir det enda mer tydelig hvilke mekanismer som står på spill, som man ellers tar for gitt. Også for et entusiastdrevet magasin i et entusiastdrevet forlagshus går vi usikre tider i møte.

Friluftsliv nevnes ikke i krisepakkene. Det er ikke der slaget står. Samtidig er det fint å se at det vi bruker store deler av tiden og ressursene våre på, nå framstår som viktig for veldig mange. Det å komme seg ut, gjøre noe fysisk, enten alene eller sammen. Kanskje er det nettopp nå vi får kjent på hva som er viktig for oss? 

Annonse

Erfaringer fra både små og store turer vil alltid være en vesentlig del av det vi skriver om. Kanskje er disse erfaringene vi må hente fram igjen nå. Ennå husker vi kritikken mot turen til Børge Ousland og Mike Horn. Hvorfor skulle vi bry oss om dem? Vel hjemme igjen fortalte de om nestenulykker hver dag, og om hvordan drivisen førte dem bakover. Eller verdien av å investere i fjell

Det er ingen som sikkert kan si hvor lenge unntakstilstanden kommer til å vare. Vi i UTE oppfordrer til å ta vare på hverandre, og er glade for at det ikke er forbudt å gå ut en tur. Tvert i mot er det et bidrag til samfunnet å holde seg frisk. Det fine med å bo i Norge er at de færreste trenger å reise så langt for å oppsøke naturen. 

Måten vi beveger oss på betyr noe. De fleste har skjønt at vi skal holde 1-2 meter avstand til hverandre, og lever greit med det. Det er mer urovekkende når vi ikke evner å snu og endre planer eller velge en annen vei, når det ligger an til å bli trengsel med mennesker ved utfartssteder. 

LES OGSÅ: Essay – Gå en tur

Det er mange som kjenner på utferdstrangen nå, som det nærmer seg vår og yrende liv. Vi tror UTE-sommeren kommer til å handle om nære opplevelser, det å lære seg ferdigheter i naturen og forbereder mer innhold om det. Vi vil gjøre det vi kan for å overleve som en møteplass for ferske og erfarne friluftsentusiaster. Vi vil fortsette med å vise vei til bra steder for de aktivitetene vi skriver om, slik at  blir enklere for deg å planlegge når unntakstilstanden opphører. Vi vil fortsette å være en arena for viktige problemstillinger knyttet til friluftslivet. Annonseinntektene, som var beskjedne før korona-utbruddet, er mer eller mindre borte. Når noen poengterer at artikler burde vært åpne for alle, må vi nesten tar det som en kompliment og til inspirasjon. Ved å bli abonnent, kan du oppdage hvor mye bra innhold du får tilgang til. Kanskje har du selv noe å bidra med? Kanskje bidrar du til at forlagshuset Fri Flyt eksisterer også i 2021. Det er også en dugnad det er verdt å delta i.

Gunhild Aaslie Soldal er redaktør i UTE