Norge er et unikt ferieland, både for nordmenn og tilreisende. 

Turtipsene du finner nedenfor kan like godt egne seg som helgeturer også!

Annonse

  

Sykkeltur – på Finnmarksvidda

På hjul under midnattssola: Smale stier inn gjennom bølgende viddelandskap, elver og innsjøer, koselige fjellstuer med badstu.

Finnmarksvidda er som skapt for terrengsykling, og firmaet Glød Explorer i Alta har spesialisert seg på å tilby slike opplevelser. De tilbyr både dagsturer og flerdagersturer, noen av dem går i traséen til sykkelløpet Offroard Finnmark, som er en utfordring for de tøffeste syklistene.

Når sola skinner døgnet rundt, er det bare dine egne krefter som setter grenser for turen. Sykler kan leies og myggen? Guidene har noen triks der også.

Reisen dit: Fly til Alta. Med bil tar det i underkant av seks timer fra Tromsø til Alta.

Info: glodexplorer.no

finnmarksvidda
MOT NORD: Terrengsykling på Finnmarksvidda. Foto: Jon Vidar Bull

Juvet Landskapshotell – hotellrom i ett med naturen

Har du sett filmen Ex Machina (2014) så vet du at filmen ble spilt inn i det fantastiske Juvet Landskapshotell. Lei deg inn for en helg og få en helt spesiell opplevelse både inne og ute.
 På en stupbratt elvebredd, mellom bjørk og furu og kampesteiner, ligger Europas første landskapshotellet på tunet til Burtigarden på Alstad i Valldal. Arkitektene Jensen & Skodvin ville tegne et landskapshotell som gikk i ett med naturen. Resultatet er syv små «kuber» på stylter, med glassvegger mot juvet nedenfor.

Alle rommene har en eller to vegger av glass, noe som gir spektakulær utsikt over naturen utenfor. Enkelte vil sammenlikne det med å sitte i en gapahuk – bare langt mer luksuriøst.
 Er opplevelsen rå inne, er den ikke snauere utenfor. Folka som driver Juvet har særdeles god kjennskap til områdene utenfor og inviterer til skreddersydde naturopplevelser. Og som de sier: Ei reise er berre ein omveg heim – og den som reiser, har noko å fortelje. Om sommeren kan du rafte, elvepadle, 
fjordfiske, padle kajakk, klatre og juve
.

Reisen dit: Juvet ligger på nordvestkysten av Norge, i Norddal kommune - halvannen times kjøretur fra Ålesund, en time fra Åndalsnes via Trollstigen, og en time fra Geiranger. Fly til Vigra, Ålesund, deretter leiebil, ca. 10 mil.
Info: Juvet.com

LANDSKAPSHOTELL: På tunet til Burtigarden på Alstad i Valldal ligger Europas første landskapshotell. Foto: Per Eide
LANDSKAPSHOTELL: På tunet til Burtigarden på Alstad i Valldal ligger Europas første landskapshotell. Foto: Per Eide

Helgelandskysten – de tusen øyers land

Kjente naturopplevelser:Torghatten (ikonisk fjell med hull i). 
De syv søstre (fjellformasjon), 
Vegaøyene (UNESCOs verdensarvliste)

Et unikt landskap, hvor storhavet møter et mylder av øyer i alle mulige størrelser. Et sted hvor bratte fjell stiger opp mellom skjær, holmer, smale kanaler og grunne sund. Hvite sandbanker lyser opp havet få meter under hvert padletak. Det er utrolig mange flotte viker, hvor du kan sove til havets lyder. Bølgeskvulp og sangen fra kystfugler dysser deg i søvn etter en lang dag i kajakken. Vær obs på store tidevannsforskjeller.

Reisen hit: Direktefly fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Brønnøysund og Sandnessjøen. Det går også direktefly fra Trondheim Lufthavn, Værnes og Bodø Lufthavn til Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Tog: Nordlandsbanen går fra Trondheim til Bodø. Bil: E6 går gjennom Helgeland i innlandet og er korteste vei til Bodø.
Info: Ut.no

TUSEN ØYERS LAND: Å padle under midnattssolen på Helgelandskysten er en særegen opplevelse. Gli frem blant flotte viker, fantastisk lys og farger og majestetiske fjell. Foto: Thomas Søyland
TUSEN ØYERS LAND: Å padle under midnattssolen på Helgelandskysten er en særegen opplevelse. Gli frem blant flotte viker, fantastisk lys og farger og majestetiske fjell. Foto: Thomas Søyland

Surfehelg på Jæren

Bruk helgen på å lære deg å surfe! Jæren byr på kanskje landets beste surfemuligheter. Frisk blæst på de jærske strendene, noe som gir gode bølgeforhold. Borestranda ligger sørvest for Stavanger og Sandnes, og byr på surfeforhold som passer for alle. Her arrangeres de fleste surfekursene, og er ypperlig for nybegynnere. 

Surfestedene varierer etter vær og vind - fra Brusand i sør via Orre, Bore, Hellestø til Sola i nord. Kursene er først og fremst for nybegynnere, men det er mulig å tilpasse opplegget etter hvilket nivå deltakerne er på. Er man viderekommen kan man også leie en instruktør for dagen.

Reisen hit: Tog, fly, buss eller bil.
Info&kurs: surfschool.no, sola-strandhotel.no


SURFEHELG: Yes we can! Drømmen om å kunne surfe ender fort opp på lista over ting du aldri fikk gjort. Men hei! Gjør noe med det. Surfekurs i helgene for folk på alle nivåer arrangeres på Jæren. Foto: Vegard Vistad og Bølgen Media

SURFEHELG: Yes we can! Drømmen om å kunne surfe ender fort opp på lista over ting du aldri fikk gjort. Men hei! Gjør noe med det. Surfekurs i helgene for folk på alle nivåer arrangeres på Jæren. Foto: Vegard Vistad og Bølgen Media

Fyrferie – Kråkenes fyr i Nordfjord

Hold på hattene – eller mer sydvesten. Kråkenes fyr er en av de mest værutsatte plassene i Norge. Her er det satt friske vindrekorder. Fyret ligger vilt og vakkert til i Vågsøy kommune, Sogn og Fjordane, mellom Ålesund og Bergen – og byr på overnatting ytterst i havgapet. Her er det mulig å overnatte noen dager og få den friske havlufta nærmest intravenøst.

Kråkenes fyr ble opprettet av Kystverket i og ble automatisert i 1986 og har en egen værstasjon som sender data til Meteorologisk Institutt. Er du heldig får du med deg både soloppgang bak Stadlandet og solnedgang i havet. 

Her inviterer den uberørte naturen rundt fyret til oppdagelsesturer, fiske i havet, dyrekikking, guidete turer. Har du en ekstra dag, legg inn en dagstur til Hoddevik og Ervik som byr på fantastiske surfemuligheter.

Reisen hit: Fly til Florø, med bil via Riksvei 7, 15 eller E16. Det er bilvei helt frem til fyret.
Info: krakenesfyr.com

HAVEVENTYR: Tenk å våkne opp til lyden av havet som banker på døra! Kråkenes fyr i Vågsøy kommune ligger så nær havet du kan komme før det eventuelt heter båt. Foto: Thomas Buckhardt
HAVEVENTYR: Tenk å våkne opp til lyden av havet som banker på døra! Kråkenes fyr i Vågsøy kommune ligger så nær havet du kan komme før det eventuelt heter båt. Foto: Thomas Buckhardt

Sykkeltur med overnatting i Oslomarka

Ingenting som å sitte utenfor stuedøra på Kikutstua med et glass iskald hvitvin en junidag, et par mil fra trafikksummende storby, og tenke at «dæven, storbyliv funker når man har dette å rømme til!
»

Visst er vel Kikutstua i Nordmarka i Oslo et begrep for farende hovedstadsfolk, og har siden 1926 vært et populært utfluktsmål for solbærtoddytørste skiløpere i vinterhalvåret.

I 2010 sto Nye Kikut klart og er i dag et særdeles populært både sommer som vinter. Om sommeren er en familietur med sykkel inn til Kikut et ypperlig helgealternativ. Lei kano eller kajakk for padletur på Bjørnsjøen.

Overnatting: Overnattingspakke som inkluderer oppredd seng og håndkle, dagens middag, frokost og matpakke.

Info:kikutstua.no

SYKKELOVERNATTING: Kikutstua i Oslo er et legendarisk solbærtoddy- og kakaohull vinterstid. Om sommeren er det et populært overnattingssted med full pakke. Foto: Ane Moe
SYKKELOVERNATTING: Kikutstua i Oslo er et legendarisk solbærtoddy- og kakaohull vinterstid. Om sommeren er det et populært overnattingssted med full pakke. Foto: Ane Moe

Til topps i Lofoten

Klyving over Vestfjorden: Vågakallen (943 moh.) er ikke det høyeste fjellet i Lofoten, men toppen rett nord for Henningsvær rager på lista over opplevelser i øyriket som ofte kalles verdens vakreste. Oppstigningen går i bratt terreng, og dette er ikke en tur verken for nybegynneren eller uværsdagen.

Den vanligste oppstigningen går fra Djupfjorden. Turen gås vanligvis uten klatreutstyr, men inneholder blant annet klyving opp en bratt renne og svapassasjen «Hustaket» eller «Taket», før du kan klyve helt til topps.

Guideboka advarer om at enkelte av passasjene er krevende og at det kan være vanskelig å finne veien. Men fra toppen slår utsikten det meste.

Reisen dit: Toppen ligger i Austvågøy kommune. Widerøe flyr direkte til Svolvær. Du kan også ta båt fra Bodø eller kjøre ferjefritt fra fastlandet på E10.

Info: Boka «Turguide Lofoten» av Kristin Folsland Olsen

 vågakallen
UTSIKTSTOPP: Vågakallen, nord for Henningsvær, rager høyt på lista over verdens vakreste. Foto: Kristin Folsland Olsen.

Nye Finse

Hotellet Finse 1222 er kun tilgjengelig med tog og ligger langs Bergensbanen, 1222 meter over havet – som navnet tilsier. 

Steinboligen, «The Finse Mountain Lodge», er et spennende utgangspunkt for aktiviteter, lek og store naturopplevelser. Utradisjonell arkitektur med giga-panorama gir ypperlige ramme for umiddelbar naturopplevelse. Her er muligheter for å få et skreddersydd opplegg med fokus på mat, personlig service og muligheter for drøssevis av aktiviteter både sommer og vinter.

Folka som driver Steinboligen er erfarne naturfolk og gode kokker. Her er aktiviteter i alle fire sesonger, fra sykkel på Rallarvegen, vandringer og bretur på Hardangerjøkulen om sommeren, til lek med vinden og skiseil vinterstid og selvfølgelig – den gode skituren. Det er uendelige muligheter enten du velger en merket løype eller vil lage dine egne spor.

Liker du å løpe på stier, hva med å starte på Finse og løpe gjennom Aurlandsdalen til Flåm, og ta toget tilbake til Finse, som denne gjengen?

Reisen dit: Finse ligger i Ulvik Herad i Hordaland. Steinboligen ligger 150 meter fra Finse stasjon som er Bergensbanens høyestliggende jernbanestasjon, 1222 meter over havet. Det tar 2,5 timer med tog fra Bergen og 4,5 timer med tog fra Oslo.
Info: steinboligen.no

MANGE MULIGHETER: Fra Hardangerjøkulen. Foto: Matti Bernitz Pedersen
MANGE MULIGHETER: Fra Hardangerjøkulen. Foto: Matti Bernitz Pedersen

Knutshø – luftig fottur i Jotunheimen

Knutshøe
ØRLITE LUFTIG: Knutshø er et flott alternativ til Besseggen, og er også nærmeste fjell. Foto: Kenneth Nordahl-Pedersen

Knutshø stiger bratt opp på sørsiden av Gjende i Jotunheimen, i Vågå kommune. Opp til høyeste punkt på 1517 (moh.) er det en del stigning og litt kneskjelv hvis du ikke er helt komfortabel med høyder.

Følg stien oppover, noen steder er det bratt, men trygt i finvær.  På grunn av sårbar natur, oppfordres du til å holde deg på stien på denne turen. I dårlig vær er det noen partier du bør holde deg unna.

På toppen av Knutshø har du utsikt over Besseggen, ned på Øvre Leirungen og videre mot Gjende, og glimt av Memurubu. 

Du kan fortsette over hele ryggen og gå tilbake på sti langs foten av fjellet, vannet Leirungen og elva Leirungsåi.

Varighet: Turen opp tar ca. 1.5 - 2 timer. Hele rundturen ca. 5 timer.
Reisen hit: Det enkleste er med bil langs riksveg 51 over Valdresflya. Parkeringsmuligheter ved rasteplassen. Følg stien mot Knutshø, som starter ved broen over den vesle elven Varga. 

Er du i god form, er det også mulig å gjennomføre turen som en løpetur over Knutshø med start fra Gjendesheim

 

Jomfruland – Øyeventyr på morenerygg

DRAGE: Rullestein, Svaberg, eikeskog. Jomfruland, utenfor Kragerø i Telemark fylke, ser ikke ut som 
de fleste andre øyene langs kysten av Østlandet og Sørlandet. Foto: Haakon Sundbø
DRAGE: Rullestein, Svaberg, eikeskog. Jomfruland, utenfor Kragerø i Telemark fylke, ser ikke ut som 
de fleste andre øyene langs kysten av Østlandet og Sørlandet. Foto: Haakon Sundbø

Det er ingenting som øyliv! Rullestein, svaberg, eikeskog – Jomfruland, utenfor Kragerø i Telemark fylke, ser ikke ut som 
de fleste andre øyene langs kysten av Østlandet og Sørlandet.

Øya er en flat og grønn morenerygg, 7 kilometer lang, knapt en kilometer bred på det bredeste. Enger, kuer, skoger, grusveier, sandstrender, rullestein og selvfølgelig – de to fyrtårnene.

Her kan du jogge, fiske, leie sykkel – hør med Sykkel-Knut ved Tårnbrygga, bade eller bare sitte musestille på utsiden på rullesteinssiden av øya og se på havet rulle inn. Det funker det også.

Etter at de siste dagsturistene som ankommer med ferga fra Kragerø har reist, har du rullesteinsøya for deg selv. Nåvel, en liten overdrivelse – hyttefolket er en naturlig del av øya, men når sol blir tung gul, og du tar kveldsbadet fra svabergene på Saltness, etter å jogget gjennom eikeskogen og sandstranden på Øitangen – blir du eksponert for det som kalles øymagi!

For øyløpsentusiasten: Bli med på Jomfrulandsløpet i månedsskiftet juni-juli, tillatt for alle.

Reisen dit: Ferge fra Kragerø, fjordbat.no, eller taxibåt fra Valle.
Overnatting: Kragerø Kystlag, Jomfruland Camping
Info: visitkragero.no