Så hvorfor skal du legge turen til et av disse? Her er noen forslag:
Familietur: Til mange av tårnene er det kort anmarsj – ofte mellom 1 og 3 kilometer. Dermed kan det egne seg som familietur, selv om det ofte stiger godt opp mot tårnene. (OBS: En del av de gamle branntårnene som slett ikke egner seg for barn å klatre i, så velg tur med omhu).
Solnedgangstur: Mange av disse turene rekker du fint på en kveld. Sjekk på nettet når sola går ned og prøv å være på toppen for å rekke det. Å gå ned gjennom skogen i skumringen er også en fin opplevelse – og kan ofte by på møte med dyreliv.
Overnattingstur: I enkelte av tårnene kan man sove under åpen himmel, eller henge opp hengekøye opp man finner gode festepunkter. I tillegg er enkelte av hyttene og tårnene per i dag hytter du kan sove i. Et eksempel er Haukenes branntårn (se bilde lenger opp).
Treningstur: Ofte ligger tårnene på det høyeste punktet i et område. Så om du er på jakt etter motbakker, kan tårn være en god indikasjon.
Kommunetopper: Har du begynt eller vurderer du å samle kommunetopper? Mange av disse tårnene ligger på kommunetopper, så du kan dermed starte samlingen eller teste hvordan det er å samle.
Under er selve guiden, som i skrivende stund teller 78 tårn. På hvert punkt i kartet finner du en lenke som gir deg mer informasjon, ofte detaljert turbeskrivelse.
Slik leser du symbolene i kartet:
Blå kikkert betyr utkikkstårn
Blå hytte betyr brannhytte
Rødt tårn betyr branntårn
NB! Enkelte av branntårnene og brannhyttene er avstengt og ikke mulig å komme opp eller inn i. Sjekk linkene i kartet for mer informasjon,
Kartgrunnlaget er fra Google Maps. Stedsangivelser er så gode som mulig, men ikke nødvendigvis helt presist. Innspill og rettelser til kartet? Send gjerne en mail til henning@friflyt.no