Nasjonalt bålforbud starter 15. april

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark i Norge, med unntak av godkjente bålplasser.

Sist oppdatert: 12. april 2024 kl 10.13
bålkaffe
Retten til å tenne bål er en viktig del av allemannsretten i Norge, men det er viktig å sette seg godt inn i bålreglene. Gnister kan fly langt. Selv om det er vått og fuktig der du er, kan det være tørt like i nærheten. Foto: Espen Hermans
Lesetid: 2 minutter

Hovedregelen under bålforbudet er at du ikke har lov til å tenne bål, bålpanner, bruke engangsgrill eller annen åpen ild i utmark.

Forbudet gjelder all utmark, som skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap var det 1253 skog- og gressbranner i Norge i 2023, hvor de fleste fant sted i perioden med bålforbud.

I tørre perioder med stor brannfare kan det innføres både nasjonale og lokale totalforbud mot bålbrenning.

– Om sommeren er det ofte tørt og da kan selv en liten glo fra et bål fort spre seg til en stor brann, som kan skape farlige situasjoner og gjøre stor skade.  Vi har alle et ansvar for å forhindre brann i naturen, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Det generelle bålforbudet må ikke forveksles med totalforbud.

– Reglene åpner for at du kan tenne bål der det åpenbart ikke kan medføre brann, for eksempel der det fortsatt er mye snø eller etter store mengder nedbør. Mange kommuner har også tilrettelagte bålplasser som er godkjent for bruk hele året, sier Lier.

For mange friluftsentusiaster er bålfyring en viktig del av turen. Sjekk din kommunes nettsider for lokale regler og vurder værforholdene nøye før du tenner opp.

– Ta heller med varm mat på termos enn å risikere å starte brann ute i naturen. Det er viktig å ikke belaste brannvesenet unødig, og brudd på regelverket kan straffes med bøter, råder Gunnar Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen.

Publisert 12. april 2024 kl 09.43
Sist oppdatert 12. april 2024 kl 10.13
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen