Høye turmål

Drømmer du om høye fjell og lengre ekspedisjoner? Her er langturmålene som flest UTE-lesere har på drømmelista.

Sist oppdatert: 11. februar 2015 kl 12.47
drømmeturene
PÅ DRØMMETOPPEN: Sør-Amerikas høyeste fjell, Aconcagua, står høyt på ønskelista for mange.
Lesetid: 7 minutter

Mange UTE-leser drømmer om å dra på høye fjell og gå på lange fjellturer. Her er en kort guide til de fem mest populære ekspedisjonsmålene. 

 

Afrikas høyeste fjell
Kilimanjaro er det turmålet flest av UTE-abonnenter drømte om da vi gjennomførte en spørreundersøkelse for et par år siden.

Med sine 5895 moh. er Kilimanjaro verdens høyeste frittstående fjell. Skal du opp på det høyeste fjellet på hvert kontinent, Seven Summits, må du oppom her.

På swahili kalles fjellet «Det glitrende fjell». Fjellet, som ligger i det nordøstlige Tanzania nær grensen til Kenya, er en vulkan.

Den er inaktiv men ikke utdødd. Krateret på toppen slipper ennå ut gasser, og forskere har funnet ut at det ligger glødende lava bare 400 meter under overflaten.

Skjermbilde 2015-02-11 kl. 12.10.15
Skjermbilde 2015-02-11 kl. 12.10.15

Toppen av Kilimanjaro er et av de få stedene i Afrika som er dekket av en isbre. De mest populære rutene til toppen, er alle forholdsvis enkle – men høyden er for mange en stor utfordring.

Det er derfor viktig å sette av tid til skikkelig akklimatisering for å redusere risikoen for høydesyke. På grunn av den spesielle kombinasjonen av høyde og nærhet til ekvator, kan du oppleve nesten alle klimasoner og værtyper på vei til toppen. Turen går gjennom både åpne savanner og tropiske skoger.

På rundt 2000 meters høyde, rett over tregrensen, trer du inn i Kilimanjaro Nasjonalpark – som er godt inne på UNESCOs verdensarvliste.

En tur opp på Kilimanjaro tar fem-seks dager, og du kan velge ruter der du sover i enten telt eller hytter. Du kan velge flere ruter til Kilimanjaro, og den mest kjente er Marangu Route.

Det er også den enkleste, og har fått tilnavnet ”Coca Cola-ruten”. Et annet alternativ som er både vanskeligere og mindre nedtråkket, er Machame Route som kalles Whisky-ruta.

Disse to rutene, og Rongai-ruta, kan alle gås av de fleste med en normal fysikk og helse. Du trenger heller ikke kunne klatring for å gå disse rutene.

Hvert år prøver omtrent 15.000 mennesker å nå toppen, men bare 40 prosent lykkes. Bruker du litt lenger tid på veien opp, og legger inn en dag eller to ekstra, er sjansen for å lykkes større!

Det enkleste er å fly til Kilimanjaro Airport med KLM (direkte fra Amsterdam). Alternativt kan du fly til Nairobi, og ta en dag på buss derfra til Moshi eller Arusha ved foten av Kilimanjaro.

Der finner du også flere lokale guideselskaper som kan organisere turen. Dersom du foretrekker en tur som er organisert fra Norge, finnes det mange muligheter. D

e fleste reisearrangører som har Afrika-turer eller ekspedisjoner på programmet, tilbyr ulike turvarianter til Kilimanjaro. 

LES OGSÅ: Kilimanjaro – slik organiserte de drømmeturen

CHO OYO: Føler du deg godt nok rustet til en ekspedisjon opp i 8000 meters høyde? 
CHO OYO: Føler du deg godt nok rustet til en ekspedisjon opp i 8000 meters høyde? 

Over 8000 meter

Fjellkjeden Himalaya kryr av vakre, høye og majestetiske topper. Alle verdens 14 topper over 8000 meter ligger i Himalaya. UTEs eksperter ville «varmet opp» med Cho Oyu (8201 moh).

Cho Oyu er et populært fjell blant klatrere, fordi det er et av de relativt sett enkleste fjellene over 8000 meter. Det er verdens sjette høyeste fjell, og et av nabofjellene til Mount Everest

Å bestige Cho Oyu er ikke teknisk vanskelig, men turen er lang og utfordrende. Her har du mange dager i høyden, og du må inn i den såkalte dødssonen over 8000 moh. Cho Oyu er et fjell som bestiges ved hjelp av faste tau på deler av ruta.

Den mest populære ruta går på vestsida av fjellet fra Tibet. Den vanskeligste delen av ruta er mellom camp 1 og 2, på rundt 6700 meters høyde.

Du kan komme til basecamp med bil, og siden det er enkelt å komme til dette fjellet er det ofte mange ekspedisjonsgrupper ved ABC (advanced basecamp). Klatresesongen i Himalaya er enten om våren eller høsten, og turen må planlegges godt.

Du må også ha klatre-tillatelse, være i god fysisk form og bør ha noen høye topper bak deg før du legger i vei på en 8000-meter.

I tillegg må du ha god tid. Er du med på en organisert tur med for eksempel den norske turoperatøren Hvitserk, må du sette av 45 dager til turen.

LES OGSÅ: EKSPEDISJONSSKOLEN – Slik blir du klar for høyden

Skjermbilde 2015-02-11 kl. 12.27.29
Skjermbilde 2015-02-11 kl. 12.27.29

Haute Route i Alpene

Haute Route, som er UTE-lesernes turdrøm om vinteren, går mellom de to alpelandsbyene Chamonix i Frankrike og Zermatt i Sveits.

Skituren over Europas tak er den mest kjente alpine skituren i verden. Turen starter like under Mount Blanc og ender ved foten av Matterhorn, og i løpet av de seks-syv turdagene du er underveis, går den gjennom noe av det mektigste og mest dramatiske landskapet i Alpene.

Underveis krysser du breer og fjellpass på høyder opp mot 4000 meter, og du får et vidt spekter av lange motbakker og fine nedkjøringer.

Litt avhengig av rutevalg er det nødvendig å bruke stegjern, isøks og tau som sikring på en eller flere av dagene. Både Norwegian og SAS flyr til Geneve, som er den nærmeste og rimeligste flyplassen til Chamonix. Turen bør gås med guide, og i tillegg til guidene som bor og jobber i Chamonix, er det også flere norske arrangører som tilbyr organiserte turer.

LES OGSÅ: Jotunheimen på tvers 

Skjermbilde 2015-02-11 kl. 12.33.31
Skjermbilde 2015-02-11 kl. 12.33.31

Aconcagua i Argentina (6962 moh.)

Aconcagua er det høyeste fjellet i verden utenfor Himalaya og det høyeste i Sør-Amerika. Fjellet ligger i Mendoza-provinsen i Argentina, på grensen til Chile.

Velger du normalruta går starten fra Puenta del Inca og hvis du velger Vacas-ruta starter du i Penetentes. Normalruta er en teknisk enkel bestigning.

Turen er likevel veldig lang og tøff, og også her er det høyden som skaper de største problemene. Aconcagua blir av mange betegnet som en stor steinrøys, og vil du ha en litt finere tur enn normalruta gjennom Horoconasdalen, bør du ta ruta gjennom Vacasdalen.

Dette er en liten omvei, men du får en finere og mer variert tur. I tillegg sørger en lengre tur for at du også får bedre akklimatisering. Klatretillatelse for begge rutene fås i Mendoza. Vanligste måten å komme seg til Aconcagua på, er å fly til Buenos Aires, eller til Santiago i Chile.

Derfra går turen videre til Mendoza (fly eller buss). Her må du komme deg til Penetentes eller til Puenta del Inca, utgangspunktet for den ruta du velger å gå.

Den vanligste tiden å bestige fjellet på er fra desember til februar, og du bør sette av minimum fjorten dager til denne turen.

Det er flere arrangører som tilbyr turer til Aconcagua fra Norge (Jarle Traa, Hvitserk, Eco Expeditions

 

Skjermbilde 2015-02-11 kl. 12.27.51
Skjermbilde 2015-02-11 kl. 12.27.51

Everest Basecamp

Selv om du ikke nødvendigvis drømmer om å bestige verdens høyeste fjell, er det ikke noe i veien for å gå til foten av det.

Everest Basecamp er to leirer som fungerer som utgangspunkt for bestigninger av Mt Everest. Men tro ikke at dette er bare-bare å komme hit heller, for også dette er en tur med store høyder.

Den sørlige leiren ligger i Nepal, sørøst for toppen på 5360 meters høyde. Den nordlige ligger i Tibet, på nordsiden av fjellet og er omtrent hundre høydemeter lavere enn Nepal-campen.

Skal du til den nordlige campen i Tibet kan du kjøre fra Nepal og helt inn til leiren. Dropper du hestekreftene og heller vil gå, bør du sette av fjorten dager til turen (t/r) til den sørøstlige campen.

Turen er en av Nepals mest populære vandreruter. Mange turoperatører legger inn turer underveis, for å se mer av Himalaya.

En vanlig variant er å legge turen oppom Imja Tse/Island Peak (6189 moh.), som er en forholdvis enkel 6000-meters topp.

Enkleste stedet for å starte turen er å ta innenriksfly fra Kathmandu til Lukla. Her kan du finne turoperaturer på nesten hvert gatehjørne.

Du finner både seriøse og useriøse aktører, så sjekk at de du velger har gode referanser. Tar du ikke sjansen på dette, arrangerer de fleste norske turoperatørene med Nepal på turprogrammet ulike varianter av basecamp-turen.

Skjermbilde 2015-02-11 kl. 12.38.26
Skjermbilde 2015-02-11 kl. 12.38.26

TURDRØMMEN I NORGE

Når det gjelder norske turmål, var Svalbard stedet de fleste i UTE-leserne drømte om.

 Også her finnes det mange muligheter for å bli med på lengre og spennende turer.

Hundeslede, kajakkturer, tidagers skiturer, kryssing av Spitsbergen på langs, fotturer og båtturer – lista er lang og arrangørene er mange.

Publisert 11. februar 2015 kl 12.47
Sist oppdatert 11. februar 2015 kl 12.47
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen