Slik sikrer du teltet om vinteren

Setter man teltet opp på samme måte vinter som sommer? Hvordan skjermer man teltet mot snøstorm? Vi fikk en polfarer til å besvare spørsmålene.

Sist oppdatert 5. september 2019 kl 07.00
FORBLÅST: I vind og kulde er det flere ting man må tenke gjennom når teltet settes opp – dersom det skal stå gjennom hele natten. Foto: Christian Nerdrum
FORBLÅST: I vind og kulde er det flere ting man må tenke gjennom når teltet settes opp – dersom det skal stå gjennom hele natten. Foto: Christian Nerdrum

Polfarer Pål Røsrud og programleder Maria Philippa Rossi møtes på Finse, hvor de skal vise hvordan man slår opp teltet på en snødekket vidde. Røsrud gir også råd om hva slags telt man bør velge. 

Så hva bør man tenke på? Svaret får du i denne episoden av Ekspedisjonsskolen. 

Det finnes i hovedsak to typer telt: kuppeltelt (selvstående telt) eller tunneltelt.

De selvstående teltene er fine dersom du ikke har så mye plass til å sette det opp, eller om du for eksempel er på Svalbard, hvor underlaget er hardt og steinete, og det ikke er så lett å få ned plugger. Kuppelteltene har litt mindre fortelt enn tunnelteltene, så til vinterbruk kan et tunneltelt fungere bedre. Et tunneltelt er også litt lettere enn et kuppeltelt i samme størrelse. 

Slik sikrer du teltet for vinterovernattinger:

Når det blåser mye er det først og fremst viktig at du finner en godt egnet leirplass, hvor det er flatt og så mye le som mulig, så du ikke snør inne.

Det er lurt å ha pakket teltet med den ene løkka ut av åpningen i trekket. Løkka fester du en en stor snøplugg, så du vet at teltet er sikret mot å blåse avgårde når du tar det ut av posen og setter det opp. Dra teltet ut av posen med vindretningen, sett opp teltet med pluggen pekende mot vinden, og inngangspartiet vekk fra vinden. 

Deretter strammer du bardunene. For å spare vekt på langturer og ekspedisjoner, kan du erstatte flere av pluggene med ski. Fest da bardunen over toppen av skien, om du spenner den mot undersiden, vil stålkantene kunne kappe stroppene. Sett skien i cirka 45 graders vinkel i snøen, bort fra teltet, så ikke vinden kan føre til at skien knekker. Vær forsiktig med bakskien når du setter den ned i snøen, så ikke skien spjæler. 

Flere barduner kan også festes i samme snøplugg eller ski. 

Pakk snø oppå alle stormmattene rundt teltet, så ikke kald luft blåses inn i duken. Når natten kommer og det fryser mer på, vil snøen stivne og skape en god beskyttelse rundt teltet. 

Om dere er to personer, så er det lurt å gjøre flere ting samtidig, for å spare tid og krefter. Mens den ene pakker snø på klaffene, kan den andre grave ut kuldegrop i forteltet. 

Etter dette er teltet klart for kvelden!

Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. 

Publisert 5. september 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 5. september 2019 kl 07.00
Relaterte artikler
KULDEGROP: Bygger du den riktig, blir det enklere og mer komfortabelt å lage seg god mat på vinterturer. Foto: Christian Nerdrum
Bygg et kjøkken i vintertelt

Bygg et kjøkken i vintertelt

HØYT MÅL: For mange er det en stor drøm å nå toppen av Kilimanjaro. For de fleste er det et oppnåelig mål, men den afrikanske storheten skal ikke undervurderes.
Trening til ekspedisjon og høye fjell

Gjør kroppen klar for høyden

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue