/ Bøker

Friluftsbøkene 2019

Fjoråret bød på flere gode friluftsbøker. Her er noen av nyhetene du bør få med deg.

Sist oppdatert 13. oktober 2019 kl 12.00
BOKHØSTEN 2019: UTE-redaksjonen har plukket ut noen av høstens bøker for friluftsinteresserte.
BOKHØSTEN 2019: UTE-redaksjonen har plukket ut noen av høstens bøker for friluftsinteresserte.

Løperkongens skygge 

Geir Stian Ulstein 

Fri Flyt forlag 

September 2019

Løperkongens skygge
Løperkongens skygge

Mons Monsen Øyri forlot hjembygda i Sogn og ble Mensen Ernst, mannen bak noen helt ubegripelige løpeprestasjoner på 1800-tallet. Mens forfatter Geir Stian Ulstein og legen Øystein Torp forbereder seg på å løpe i legendens fotspor fra Paris til Moskva, får Torp kreft. Dette er en bok om løping, historie, vennskap og det å jobbe sammen mot et stort mål. Bokas forord er skrevet av Thor Gotaas. 

Jegere – fra franske vinmarker til norske elgskoger

Reidar Andersen og Espen Søilen 

Oktober 2019

Homo sapiens har en nær 300.000 år lang historie sterkt knyttet til vår utnyttelse av naturens ulike ressurser. Våre forfedre kan selvfølgelig følge sin historie enda lenger tilbake. Jegere er en fortelling om sapiens sin jakthistorie. Her får vi et innblikk i hvordan vi erobret jaktmarkene fra andre arter og tok oss sjøveien til Norge.

Førstehjelp på tur 

Lena Fauske og Øyvind Bruland (red.)

Fri Flyt Forlag

Oktober 2019

Norges fremste eksperter på fjellmedisin står bak boka Førstehjelp på tur. Her lærer du alt fra hvordan du lager en jakkebåre til teknikker for livreddende førstehjelp. Omfattende kapitler om høyde- og reisemedisin gjør den obligatisk lesning for de som skal langt avgårde. Boka kom første gang i 2007, men er nå fullstendig revidert med oppdatert innhold og helt nye illustrasjoner. 

LES OGSÅ: Førstehjelp på fjelltur

Polare tragedier

Odd Harald Hauge

Gyldendal 

Oktober 2019

Polare Tragedier
Polare Tragedier

I jakten på ære, berømmelse og rikdom dro polfarerne til ytterkanten av den kjente verden, men mange kom aldri tilbake. Hva ligger bak disse tragediene? Hva fikk en 80-åring til å ta med førti mann for å finne Canadas gull i 1720? Hvordan kunne 17 friske menn omkomme i et nybygget hus fullt av mat? Var kaptein André gal eller genial da han seilte mot Nordpolen i ballongen sin? Boken gir deg både de berømte og de ukjente historiene, fra Hugh Willoughby i 1553 via Willem Barentsz i 1596, og sju andre ekspedisjoner, til kappløpet mellom Amundsen og Scott. Aldri har disse historiene blitt presentert samlet tidligere.

Større enn meg – Aksel Lund Svindal

Torbjørn Ekelund

Pilar Forlag 

November 2019

Større enn meg - Aksel Lund Svindal
Større enn meg

Aksel Lund Svindal er kåret til Norges mest populære idrettsutøver, og har gjennom en eventyrlig alpinkarriere vunnet 36 verdenscupseire, fem VM- og to OL-gull. Det unike med Svindals karriere er likevel ikke hva han har oppnådd, men hvordan. I denne boka forteller Lund Svindal sin personlige historie, og prinsippene han har jobbet etter, både som idrettsutøver og forretningsmann, lagkamerat og forbilde – prinsipper som har hjulpet ham tilbake i verdenstoppen – mot alle odds. 

Nordmarkas beste turer

Gunnar Kagge 

Kagge forlag 

September 2019

Nordmarkas beste turer
Nordmarkas beste turer

Som åtteåring gikk  journalist og forfatter Gunnar Kagge 100 mil på ski i marka, på kryss og tvers året rundt. Denne boka har blitt til som følge av at det er så mange som ber han om turtips. Her finner du fine beskrivelser av 56 ulike turer fra Krokskogen i øst til Skansebakken, til fots, på ski, til vanns og med sykkel. Han har utgitt flere bøker, den siste er Kunsten å sykle USA på tvers.  

Trettitre norske trær – og hva de har vært vitne til

Ola Mathismoen

Cappelen Damm

September 2019

I Norge vokser det ti milliarder trær. I denne boken møter du 33 av dem. Den prisbelønte journalisten Ole Mathismoen tar oss med på en kulturhistorisk natursti til de eldste og største trærne som vokser rundt om i landet vårt. Her presenteres hule eiker og urgamle furuer, mange av dem har opplevd og overlevd vikingtiden, svartedauden, heksebrenning, danskekonger og verdenskriger.

Lars Monsen – Mitt liv 

Kjetil Østli

Cappelen Damm 

September 2019

Lars Monsen har fått sin egen plass i den norske folkesjela. Millioner av nordmenn har fått følge hans ekstreme livsstil og ekspedisjoner gjennom TV-serier og bøker. I en autorisert biografi skrevet av journalist og forfatter Kjetil Østli forteller Monsen om fantastiske opplevelser fra sine utallige ekspedisjoner, og også om nær-døden opplevelser, om oppveksten som formet ham, om en heroinavhengig bror og et alkoholforbruk som kunne ført livet i en annen retning.

LES OGSÅ: Portrettintervju med Sigri Sandberg

Publisert 13. oktober 2019 kl 12.00
Sist oppdatert 13. oktober 2019 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen