1

1Skal du velge ull eller superundertøy til fjellturen? Hva med treningsturen?

GUIDE: Undertøysjungelen

Ullundertøy, superundertøy eller lett blanding – det bugner av ulike typer undertøy til fritidsbruk. Men hva er egentlig forskjellen?

Superundertøy:
Dette blir ofte brukt om syntetiske plagg som brukes når du er i høy aktivitet og svetter mye. De vanligste materialene i superundertøy er polyester og polypropylene. Skal du være i høy aktivitet når det ikke er så mye kaldere enn null grader, kan superundertøy være et bra valg. Da vil du holde deg varm, samtidig som tøyet transporterer vekk svetten fra huden og holder deg tørr. Syntetiske plagg er ofte lettere enn naturfiber som ull og bomull, de tørker raskere og tåler mye bruk. De puster godt, på grunn av den lette vekten og tynne konstruksjonen. Samtidig har superundertøy lettere for å lukte vondt etter kort tids bruk enn til sammenligning ull. Fordelen er at superundertøy raskt transporterer vekk svette fra kroppen, og bidrar til å holde deg tørr og avkjølt når du jobber som mest.

LES OGSÅ: 10 varme ullgensere

Ullundertøy:
Skal du være ute i middels høy aktivitet anbefales rent ullundertøy. Det isolerer godt, og hjelper deg å holde på varmen, selv om det skulle bli vått. Dette er på grunn av ullens sammensetning i garnet, ull har nemlig en naturlig krøllete struktur som gjør at det er fullt av luftlommer som hjelper deg å holde varmen. 
Ulempen med ull er at den tar til seg fuktighet. Hvis du svetter mye kan den oppleves våt og tung, noe som er med på gjøre deg kald. 
Den mest brukte ulltypen er Merino-ull. Den kommer fra en egen rase sauer du finner i Australia og på New Zealand, og har lengre og tynnere fibre enn den norske sauen. Det bidrar til at den føles mykere og klør mindre. 
LES OGSÅ: Test av ullundertøy

Blandingsundertøy
På de kalde dagene i høy aktivitet passer det bra med blandingsundertøy. Det er en blanding av syntet- eller naturfibre og ull. Syntetmaterialet sørger for å transportere vekk svette og holde deg tørr, mens ulla holder deg varm. Her kan du også finne tøy med to lag, der syntetstoffet ligger innerst mot huden og ulla ligger på utsiden for å isolere. 


 
 
VIS KOMMENTARFELT

Gikk du glipp av?

Siste saker

10 varme dunjakker

10 varme dunjakker

På de kalde dagene er det lite som slår en god og varmende dunjakke. Her er ti vinterversjoner!

Turvettregel #1

Turvettregel #1

Hell i uhell ved kanten av verdens største saltslette.

Les mer på UTE-bloggen
EVENTYRER-FINALIST: NANSENRUTA 2017

EVENTYRER-FINALIST: NANSENRUTA 2017

Linda Eirin Eiken og Therese Moe Øye gikk over Grønland i Fridtjof Nansen sine fotspor. Og attpåtil på høsten, som gir både åpne sprekker, smeltevann, alt av føre og kuldegrader, og en håndfull stormer underveis.

Siste saker

Viser verdens beste fjellfilmer

Viser verdens beste fjellfilmer

Banff Film Tour er på vei til Oslo.

EVENTYRER-FINALIST: Martin Skaar Olslund

EVENTYRER-FINALIST: Martin Skaar Olslund

Martin Skaar Olslund har årets hardeste fribestigning i norske fjell. Etter 24 timers klatring, og flere forsøk, gikk han Stormpillaren på Vågakallen i Lofoten, som er satt til grad 9.

Hvordan ta vare på teltet

Hvordan ta vare på teltet

Det er flere ting du kan gjøre for å ta godt vare på teltet ditt. Men ikke tenk på å putte det i vaskemaskinen!

Eventyrer-finalist: Henriette Bjørge

Eventyrer-finalist: Henriette Bjørge

Henriette Bjørge jobber for at barn og unge i Afghanistan skal finne glede i snøen vinterstid. Dermed får spesielt jentene både nye rollemodeller og muligheter.

Eventyrer-finalist: fra Bøler til Beijing

Eventyrer-finalist: fra Bøler til Beijing

Å sykle fra Bøler til Beijing ga 158 døgn på tur, spennende opplevelser og all slags vær for Truls Hestengen og Jostein Hult.

Sognefjorden cowboys

Sognefjorden cowboys

Ny serie på fftv kommer i høst, sjekk ut teaseren her!