Barents Arctic 3 Polar er et svært romslig og solid telt med stormklaffer. Det har særlig en egenskap vi setter pris på når det er enten veldig vått eller kaldt.
Barents Arctic 3 Polar er et 4-sesongs telt sydd i produsentens kraftigste materialer. Det har flere egenskaper som gjør at det plasserer seg som et ekstremtelt eller ekspedisjonstelt. Grunndesignet gjør at teltet klarer seg med noen færre barduner enn søstermodellen Barents Finse 3 som vi har testet tidligere.
Teltene fra Barents er designet i typisk norsk telt-tradisjon. Etter å ha satt flere av Barents-teltene på prøve, har vi erfart at produktene er svært gjennomtenkt. Med Arctic 3 Polar-modellen er tankegangen perfeksjonert enda mer og vi mener dette teltet er noe av det beste du kan kjøpe av vintertelt om du liker filosofien med stormklaffer.
To fortelt
Polar-teltet er et langt tunneltelt med fire teltstenger og inngang i begge ender. Det har dermed to fortelt; ett i romslig camp-størrelse og ett som er mindre. Vi merker at to fortelt i praksis gir økt komfort.
Man får et ryddigere teltliv og kan ha bagasjen i det ene forteltet og bruke det andre til opphold og matlaging.
Alternativt kan man ha hver sin inngang og hvert sitt fortelt om man er to på tur. Løsningen har også en annen stor fordel. Mer om det lenger nede.
Grunnformen til Arctic 3 Polar ligner på Barents Trollheimen og Barents Finse, bare i strukket utgave –og med fire i stedet for tre teltstenger. Videre har det inngang fra begge ender i stedet for bare i hodeenden. Arctic-teltet finnes i både tre- og firemanns utgave.
Lengden er lik på begge utgavene, mens firemannsteltet er bredere og marginalt høyere.
Like lange teltstenger
Arctic 3 Polar et helt rektangulært innertelt med bredde på 165 centimeter og lengde på 230 centimeter. Innerteltet er like bredt i hodeenden som i fotenden, det gir god plass også til rektangulære liggeunderlag.
At teltstengene er av samme lengde gjør det ørlite enklere å sette opp teltet i mørket eller i sterk vind fordi du ikke trenger å tenke på hvilken stang du putter hvor. Stangkanalene er lette å finne, har refleksmerking og god utforming på åpningen slik at det er lett å treffe med teltstangen. Konstruksjonen er såpass grov at man klarer dette også med votter på. Selv om det øker vekten bittelitt, setter vi også pris på at det er jevn takhøyde i hele teltet – i motsetning til et telt hvor stangen til forteltet er kortere med ditto lavere takhøyde.
Da vi testet 2022-modellen av søsterteltet Barents Finse 3, påpekte vi det som en mangel at et ekspedisjonstelt ikke hadde doble stangkopper. Med Arctic 3 Polar har produsenten fikset det og utstyrt teltet med nye kopper, hvor det er lett å spenne opp dobbelt stangsett om man skal telte under ekstreme forhold. Vi har flere ganger opplevd tunneltelt som har klappet sammen ved tungt snøfall med enkelt stangsett. Om værvarselet sier mye snø er det ingen dum idé å ha investert i et ekstra sett, selv om 11-millimeters stengene som dette teltet er utstyrt med er ganske solide.
INNI: Innerteltet har rette endevegger og glidelås-åpninger som går hele veien rundt. Foto: Egill Danielsen
LUFTING: Ventilene kan åpnes og lukkes lag på lag. Både innertelt og yttertelt har separat myggnetting i ventilasjons-systemet. Foto: Egill Danielsen
NÅR SOMMER KOMMER: Ventilasjonen i endeveggene av innerteltet besørges med et «vindu» som kan åpnes – også det med myggnetting. Foto: Egill Danielsen
Stormmatter eller ikke på ekspedisjonstelt?
Arctic 3 Polar har i motsetning til de enklere Barents-teltene stormmatter rundt hele teltet. På mattene kan man spa snø eller legge steiner. Det gir god forsikring mot at vinden skal få tak innunder teltet. Dekker man stormmattene godt med snø kan man få et lunt og nær vindtett yttertelt.
Om et ekstremtelt bør ha stormmatter eller ikke er det likevel ulike meninger om. Argumentene mot denne løsningen er at ytterteltet kan bli for tett, med påfølgende kondensdannelse inni teltet. Noen mener derfor at et telt alltid trenger litt tilluft langs bakken for å få god nok ventilasjon.
Basert på egne erfaringer, synes vi at stormmatter er en god løsning på et vintertelt. Man kan «låse» teltet mot bakken uten å måtte dekke halve teltsiden med snø.
Blir ventilasjonen for dårlig, kan man grave en luftekanal eller la være å dekke et område. Et ørlite forbedringspunkt ved Arctic 3 Polar-modellen kunne dog være en mulighet for å binde opp stormmattene et par steder. Med en enkel hempe kunne man løftet teltduken fra bakken for ekstra luft om man ønsker det. En slik løsning ville fjernet mye av argumentasjonen mot stormmatter.
Rette vegger gir færre barduner
Teltet er, som gode tunnelltelt ofte er, relativt lett å sette opp. Om det blåser kraftig kan man la vinden strekke ut teltet før man får de første pluggene i bakken.
12 barduner i tillegg til stormmatter gjør at teltet står også i svært sterk vind. Likevel merker vi oss at Barents har faktisk redusert antallet, i forhold til det mindre Finse 3-teltet.
Arctic 3 Polar har tre barduner for å spenne teltet i hver ende. Finse 3-teltet har fem i hodeenden og hele syv i fotenden. Det innebærer en halvering av antall endebarduner.
To av bardunene som er tatt bort innebar noe av det mest geniale med Finse-3 modellen, nemlig bardunene som trekker ut skråveggen i fotenden. Disse bardunene trengs ikke på Arctic 3 Polar-modellen av en bestemt grunn; nemlig at her ikke er noen skråvegg som kan skape problemer i innerteltet.
Polar-teltet har på sin side rett vegg i både hode- og fotenden av innerteltet. Det betyr at selv lange personer på høye liggeunderlag i tykke soveposer unngår utfordringen med kontakt med teltduken i fotenden. Et ekstremtelt skal fungere best mulig i både kaldt og vått vær, og kondens i form av is eller vann vil kunne oppstå på inner-teltduken, selv med så gode ventiler som dette teltet har. Når forholdene er utfordrende, er det faktisk ganske godt å slippe skråvegg i teltet.
Tåler hard bruk
De 17 millimeter lange medfølgende y-pluggene av aluminium er av standard-typen. Slike plugger kan fungere dårlig på vintertur og det er å anbefale å skaffe seg noen gode snøplugger. Vi har blant annet brukt ski og staver, samt 32-centimeters, brede snøplugger til å sikre teltet når forholdene krever det.
Større plugger øker naturligvis totalvekten som allerede i utgangspunktet er 5,77 kilo.
Den høye vekten og det store pakkvolumet på 22x52 centimeter skyldes kraftige materialer, stormmatter og mange forsterkende sømmer.
Bunnduk og yttertelt har vannsøyle på henholdsvis 10 000 og 5 000 millimeter, noe som er mer enn flere konkurrenter.
Kan gjerne brukes i sommerhalvåret
Artic 3 Polar har store innganger med kraftige glidelåser som fungerer godt i kulde. Det har to høyt plasserte ventiler, en i hver ende. I tillegg finnes det to lave ventiler, men likevel plassert et stykke opp fra bakken for å hindre at de dekkes av snøføyk. Vi opplever at både ventilasjon og avstand mellom ytter- og innerduk fungerer veldig bra.
Glidelåsene til innerteltet åpner nå hele veien rundt, og duken kan rulles og festes i hemper slik at den ryddes helt bort.
Barents har prioritert vinteregenskapene høyt med dette teltet. Da imponerer det oss at produsenten samtidig virkelig har tenkt på sommerbruk.
Alle ventiler og alle åpninger har nemlig myggnetting. Det øker vekten om man bare skal på vintertur, men Barents skal ha kred for at de tenker bærekraft og at mange skal kunne klare deg med ett telt.
Et fantastisk telt
Vi opplever Barents Arctic 3 som et svært godt telt hvor det er vanskelig å finne svake punkter.
Til tross for så mye som fire stenger er det lett å sette opp. Det har god takhøyde og rette vegger i begge ender av innerteltet. Teltet har gjennomtenkte barduner og velfungerende ventilasjon.
Når det er laget av solide materialer og også kan repareres om det trengs, er det meste på plass.
Dette er ett av de aller beste vinterteltene vi har prøvd.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.