Regnjakke til tur - dame og herre - tester

Jakkene som takler regn

En lett regnjakke og regnbukse er lett å pakke i sekken, gir god beskyttelse i ruskevær og puster nok til at du ikke blir klam og våt innenfra. Vi har testet regnjakker og regnbukser som egner seg til tur og friluftsliv.

regnjakke skalljakke
HOLDER TETT: Hovedmaterialet i skallplagg er ofte polyester (plast) og miljøbevisste friluftsfolk vil være opptatt av å unngå bomkjøp, av hensyn til både miljøet og lommeboka. Foto: Egill Danielsen

Regnjakke og regnbukser er førstevalget på tur, framfor tunge oljehyrer som kystfiskerne sverger til. Da faller valget nesten alltid på en skallplagg.

Vi har tester av regntøy, vanntette skallplagg; som egner seg for allsidig friluftsbruk, og som ikke veier mer enn at det enkelt får plass og kan prioriteres med i sekken.    

TEST AV LETTE REGNJAKKER: Regnskyll. høljregn og duskregn kan komme brått. Tar du med en jakke du vet vil holde deg tørr, kan være ute lenger. På bildet ser du Klättermusen sin modell, Fjorgyn. Foto: Hampus Samuelsson
TEST AV LETTE REGNJAKKER: Regnskyll. høljregn og duskregn kan komme brått. Tar du med en jakke du vet vil holde deg tørr, kan være ute lenger. På bildet ser du Klättermusen sin modell, Fjorgyn. Foto: Hampus Samuelsson

Skallplagg gir god beskyttelse i ruskevær, samtidig som de puster bedre og er enkle å pakke bort i sekken når det ikke regner. Selv om de fleste foretrekker oppholdsvær på tur, så trenger ikke regn og vind å bli et altfor stort problem.

Prisen på jakkene vi har testet varierer mellom 2800-6000 kroner.

Hvor vanntett er klærne?  

Fordelen med membran-tekstiler er at de bidrar til å transportere vekk fukt som du selv er med og produserer når du er i bevegelse. Gore-Tex, Dermizax og Cutan er eksempel på slike type membraner, mens Helly Hansen har sin egen, Helly-tech. Fjällräven har sin egenutviklete Eco-shell på flere av sine kolleksjoner.

test av regntøy
PRELLER AV: Ja, det finnes dårlige klær, men det finnes også svært mye bra for aktive dager utendørs. Foto: Egill Danielsen

Regnklær som er laget med ventilerende, eller pustende tekstiler må ha en høyere vannsøyle for at det skal kunne regnes som vanntett, i tillegg til at det bør ha teipete sømmer. 

Hva betyr vannsøyle?

Vannsøylen er en god indikator for hvor vanntette eller vannavstøtende klærne er. 

Klesprodusenten Bergans oppgir at de forholder seg til nedre vannsøyle på 5000 mm for at plagget skal oppleves som regntett. 

Pustende, eller ventilerende plagg, trenger høyere vannsøyle. Plagg med 0-5000 mm vannsøyle kan være vannavstøtende, men regnes ikke som vanntett.

Klær med 11.000-15000 mm vannsøyle takler moderat regn, snø og lett trykk, mens plagg med 20.000 mm og mer takler kraftig regn under høyt trykk. 

De fleste plaggene vi har testet har en oppgitt vannsøyle på 20.000 med mer eller mer, som vil være tilstrekkelig for mange type turer. 

Fjellreven Keb Eco-Shell har vannsøyle på 30.000 mm.

Vannsøyle

Vannsøyle indikerer hvor vanntett plagget er, og brukes av produsentene for å måle hvor mye vanntrykk det må være for at det skal trenge gjennom plagget. Pustende eller ventilerende plagg, trenger høyere vannsøyle.

0-5000 mm vannsøyle – kan være vannavstøtende, men regnes ikke som vanntett.

11.000-15.000 mm vannsøyle – takler moderat regn, snø og lett trykk, mens plagg med

20.000-30.000 mm takler kraftig regn under høyt trykk. 

Vis mer

Testens kriterier 

Når det regner sidelengs foretrekker vi bekledning som jobber «med deg» og ikke «mot deg». 

Derfor har vi lagt vekt på design og praktiske løsninger med tanke på praktisk turbruk. Da kommer funksjonalitet og passform inn: At lommene er hensiktsmessig plassert, at det er enkelt å stramme hetten og at det er lett å bevege seg på en naturlig måte. 

Vekt har også vært en avgjørende faktor, men ikke for enhver pris.  

Det vil variere fra person til person og også av aktivitetsform hvor viktig er av å ha god plass til andre klær under. Vi har derfor kommentert romslighet og opplevd passform, også hvis du er mellom størrelser. 

Trenger du først og fremst vannavstøtende klær beregnet for trening og høy intensitet, bør du sjekke testen av løpejakker for vår, sommer og høst. 

Tips

Fuktighet kommer ikke bare utenfra, temperaturregulering er en annen nøkkel for å holde deg tørr. Det kan være vanskelig å ikke gå seg svett, men det hjelper i hvert fall litt om man tar av seg eventuelle ekstra lag man har under.Om regnjakka skal på, bør kanskje et annet lag av? 

Vis mer

Test av Fjällräven Keb Eco-Shell Jakke Dame

Den populære Keb-serien til Fjällräven er utviklet for langvarig bruk på tur og i fjellet. Keb Eco-Shell er en teknisk skalljakke laget for helårsbruk.

TEST AV SKALLJAKKER: Fjällräven Keb Eco-Shell er en moderne, teknisk skalljakke for helårsbruk. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TEST AV SKALLJAKKER: Fjällräven Keb Eco-Shell er en moderne, teknisk skalljakke for helårsbruk. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Fjällräven Keb Eco Shell

Ytterjakke

Membran: Eco-Shell

Størrelse på testjakke: S (dame)

Vekt: 464 g

Pris: 5999,-

Levert av: Fjällräven

Testår: 2022

skala
8/10

Fjällräven Keb Eco-Shell er vanntett og vindtett ytterjakke med pustende egenskaper, og som er tiltenkt tur og aktivitet for nordiske forhold.

Med vannsøyle på 30.000 mm er jakka helt i toppsjiktet når det gjelder vannmotstand på klær som samtidig puster. Teipete sømmer hindrer vann å trenge gjennom ved glidelåsene. 

Vi har testet jakka i størrelse S, og den framstår som normal i størrelsen. Den er formsydd og justerbar hette med avstivet brem. Den har gode reguleringsmuligheter i hetta og i livet, samt ventilering under armene med toveis glidelås.

Praktisk plassering av lommer

Romslige brystlommer med skjult belg gir lett tilgang til mobiltelefon og andre småting, som kan nås selv når du har på deg klatresele eller ryggsekk med hoftebelte. Toveis glidelåser er enkle å manøvrere med hansker, noe som teller ekstra mye når det blir kaldt. 

• Liten lomme på venstre overarm

• to store brystlommer

• Nettinglomme inni brystlomma til småting

Hva er Eco-shell? 

Den klassiske Keb-jakken med G-1000 er fortsatt i salg, selv om Eco-Shell har entret markedet.

Mange forbinder hardskall-plagg med Gore-Tex, men Fjällräven har aldri brukt det i sine friluftsklær. Fjällrävens sitt Eco-shell-materiale er laget med mål om minst mulig miljøpåvirkning. I praksis består det av 100 prosent polyester som er delvis resirkulert og videre behandlet med fluorkarbonfri impregnering (DWR), som gjør at regn og snø preller av. 

Et innerlag med hydrofil membran gjør at svetten forsvinner på innsiden. Når det er mer fukt på innsiden enn yttersiden av membranen, vil svetten fordampe. Når det er mer regn på yttersiden, vil ikke svetten fordampe. Mellom membranene er det et lag med syltynn fôring mot slitasje og for å få i gang fukttransporten. Mer om pusteevne i skallklær.

Jakka er formsydd og stretchy, og generelt et stillere materiale enn hvordan hardskall-jakker i plast tradisjonelt kan være. Det litt matte stoffet gjør at jakka tiltrekker seg litt mer smuss enn glattere materialer, men det er forholdsvis lett å børste av både pollen og støv. 

Best når tempoet er jevnt

Vi har testet jakka sommer og høst 2022 på både turer over og under tregrensa, i regn og oppholdsvær og med vekslende temperaturer. 

Vi synes Keb-jakka egner seg best til turer i jevnt eller rolig tempo enn aktiviteter som innebærer raskt tempo og varmeproduksjonen er høy. Den er såpass kraftig at man får bruk for ventileringsmulighetene når luftfuktigheten er høy eller intensiteten stiger.

I kjøligere temperaturer er den pålitelig skalljakke når du regulerer ut fra det du har under. Jakkeåpningen har en toveis vanntett glidelås med beskyttelsesklaff. Den er såpass solid at den egner seg når det er litt kjøligere temperaturer, enn når det er varmt og vått.

Lett, men ikke tung
Jakka framstår som forholdsvis minimalistisk og uten unødvendige detaljer. Selv om den ikke er den letteste skalljakka på markedet, er den faktisk noen gram lettere enn Fjällrävens Bergtagen-jakke, som ikke er helt ulik, men som koster noen tusenlapper mer. Lettversjonen av denne igjen blir Bergtagen Lite, med 20.000 mm vannsøyle. 

Vi har tidligere testet regnsettet Fjällräven High Coast Hydratic, som scorer tilfredsstillende på vannbeskyttelse, men middelmådig på pusteegenskaper. Gitt at du benytter ventilasjonsmulighetene og regulerer med det du ellers har på deg, passerer Keb-jakka nåløyet. 

Fjällräven promoterer Keb-jakka som en teknisk skalljakke også for alpinturer eller skiturer. Vi kommer tilbake med mer erfaringer etter vinterbruk. Er du ute etter en teknisk og solid ytterjakke som takler det meste av vær, er Keb-modellen et potensielt helårsplagg som – med riktig bruk – vil kunne få lang levetid, selv om inngangsprisen kan oppleves som høy. 

Jakken kommer i ti forskjellige farger og finnes også for herrer.

Det finnes også tilhørende bukse, men vi har ikke testet denne.

VURDERING
Regnbeskyttelse
Vindbeskyttelse
Pusteegenskaper
Tekniske løsninger
Helhet
PLUSS

Regntett

Vindtett

Myk/bevegelig

Slitesterk

Allsidig

MINUS

Litt høy egenvekt

Favoritten blant regnjakker

Houdini BFF er et komfortabelt regnsett med topp funksjonalitet for både hverdagsturer til ditt lokale fjell og for lengre turer med sovepose i sekken.

test av houdini bff regnjakke og regnbukse
GODT VALG: Houdini scorer bra på både funksjonalitet og værbeskyttende egenskaper. Foto: Egill Danielsen
UTE_best_i_test
Houdini BFF

Ytterstoff: Matt, myk polyester  

Konstruksjon: 2,5-lags 

Membran: Atmos  

Vannsøyle: 20.000 mm  

Pusteevne: 15000 g/kvm/24t  

Ekstra luftemuligheter: Under ermene på jakka, og fra midt på lårene og nedover på buksa

Hette med plass til hjelm: Nei  

Ankelstramming: Ja, på innsiden av anklene 

Vekt (str XL herre): 777 g (jakke: 412 g, bukse: 365 g) 

Pris:

Jakke: kr 3500,-

Bukse: 2800,-  

Leverandør: Houdini

skala
10/10

Svenske Houdini har jobbet systematisk gjennom mange år for en mer bærekraftig og sirkulærøkonomisk klesproduksjon. 

Målet er at innen våren 2022 skal 100 prosent av alle materialer de benytter kunne resirkuleres eller være nedbrytbart. 

Hovedmaterialet i BFF-serien (Best Friend Forever) er Surpass 2.5 lags hardshell, som kan minne om en kombinasjon av hardshell og softshell. 

Atmos-membranen er laget i resirkulert polyester. Det har matt, myk utside og middels glatt innside. Stretch i stoffet bidrar til den høye komforten. 

BFF-jakken har enhåndsstramming av hette, krage samt nederst på jakken. At vi må på innsiden av kragen for å stramme den trekker kanskje litt ned. Hetten er ikke romslig nok til å få plass til en hjelm. Hette kan være litt smak og behag, men å slippe en kjempestor hette synes vi er en fordel på en allround-jakke. Houdinis hette-variant er lett å tilpasse, komfortabel og gir god værbeskyttelse. 

Videre har jakken to lommer i magehøyde. Vi gir pluss for innerlomme. Den er ikke stor nok til å romme mobiltelefon, men velegnet til for eksempel nøkler. 

BFF-buksen har enhåndsstramming av anklene. Denne er plassert på innsiden, noe som gir vesentlig mindre slitasje på mekanismen enn ved borrelås på utsiden. 

Buksen har to lommer øverst med tradisjonell plassering. I tillegg har den en lårlomme på høyre bena.  

Når det gjelder luftemuligheter, har Houdini BFF lufting under armene og god toveis glidelås fra anklene og opp til midt på låret. Denne fungerer supert. Alle glidelåser er av den vanntette – eller strengt tatt vannavvisende typen. 

Regnsettet fra Houdini puster godt når vi går, og den gir vesentlig mindre kondens på innsiden enn for eksempel Fjällräven High Coast Hydratic

Houdini fortjener testvinner-stempelet, særlig om vi setter komfort og god funksjonalitet høyt. 

Houdini BFF
Foto: Egil Danielsen
VURDERING
Passform
Funksjonalitet
Regnbeskyttelse
Vindbeskyttelse
Total karakter
PLUSS

Komfortabel

Funksjonell

MINUS

Litt høy vekt

Test av Norrøna Trollveggen Pro Light regntøy – dame og herre

Ikke la deg lure av navnet. Norrøna Trollveggen Pro Light framstår som en av de kraftigste regnjakkene og regnbuksene i denne testen.

Test av Norrøna Trollveggen Pro Light regntøy – dame og herre
TEST AV REGNTØY: Norrøna Trollveggen Pro Light beskytter mot både vind og regn. Foto: Egill Danielsen
Norrøna Trollveggen Pro Light

Ytterstoff: Nylon Konstruksjon: 3-lags 

Membran: Gore Tex

Vannsøyle: 28000 mm  

Ekstra luftemuligheter: Under jakkeermene, og langs sidene på buksa. 

Hette med plass til hjelm: ja  

Ankelstramming: Skjult strikkstramming pluss trykknapper, 2 trinn  

norrona.com  

  

Vekt str L herre: 

Jakke: 445 g 

Bukse: 541 g 

Samlet: 986 g 

 

Pris jakke: 5999,-

Pris bukse: 4999,-

Testår: 2021

skala
7/10

Trollveggen-serien er fjellsport-kolleksjonen fra Norrøna, og vi har testet både jakke og bukse i Pro Light.  

Norrøna Trollveggen Pro Light er en trelags regnjakke og regnbukse med materialer i relativt stivt stoff som tåler mye uvær og slitasje. Sammenlignet med Norrøna Falketind er materialet glattere både på inn- og utsiden. Det har heller ikke den behagelige stretch-følelsen som Falketind-settet har. 

Likevel er her en del likheter når det gjelder funksjonalitet: Hetten har plass til for eksempel en sykkelhjelm, samtidig som den gir god mulighet for å snurpes sammen.

Mekanismen fungerer godt også for de som ikke har tenkt å ha hjelm på hodet. 

Jakken har to napoleonslommer i brysthøyde, men ingen innerlomme. Enhåndsstrammingen av hetten og strammingen i linningen fungerer svært bra. De asymmetriske ermene har tradisjonell og god stramming med borrelås.  

Trollveggen Pro Light-buksa er utstyrt med avtakbare bukseseler og de har toveis glidelås-åpning fra topp til bunn langs yttersiden av begge bein.

Siden der er borrelås og kraftig trykknapp som holder bukselinningen samlet, kan du dra glidelåsen ned og slik få god lufting. Glidelås i full lengde er voldsomt og kanskje overkill til hverdags, men kan være praktisk på turer i fjellet. 

Buksen har videre en liten lårlomme på venstre side, og samme gode strammemekanisme ved ankelen som Falketind-buksa.

Trollveggen Pro Light er i tillegg utstyrt med hempe og ring ved ankelen som man på egenhånd kan lage en enkel gamasjefunksjon. 

Buksen har høyt liv, og med stivt og forholdsvis tykt stoff, er dette ytterplagg som er mer egnet til tyngre fjellturer, enn til urbant bruk.  

Trollveggen Pro Light har det Norrøna kaller «technical fit», noe som betyr at den er ganske smal uten rom for særlig store variasjoner i kroppsfasong. Vårt inntrykk er at det er viktig å treffe på størrelsen, og står du mellom to kan det være gunstig å gå opp en størrelse.  

Merk: Alle testproduktene utenom Norrøna er testet i str. dame L og herre XL. Norrøna-klærne er testet i dame M og herre L. Trollveggen Pro Light framstår dermed som nest tyngst i testen, til tross for at den bare er str L.  

Norrøna Trollveggen
Norrøna Trollveggen Pro Light
VURDERING
Passform
Funksjonalitet
Regnbeskyttelse
Vindbeskyttelse
Total karakter
PLUSS

Pålitelig

Værbeskyttende

Slitesterkt

MINUS

Kraftig

Høy vekt

Test av Fjällräven High Coast Hydratic regntøy – dame og herre

Fjallräven High Coast Hydratic er den regnjakken og regnbuksen i denne test som minner mest om tradisjonelt regntøy.

Fjällräven High Coast Hydratic regntøy
Fjällräven High Coast Hydratic regntøy
Fjällräven High Coast Hydratic

Ytterstoff: Polyamid

Konstruksjon: 2,5-lags 

Membran: Ikke oppgitt 

Vannsøyle: 10.000 mm  

Pusteevne: 6000/g/kvm/24h   

Ekstra luftemuligheter: I sidene på jakka, ved magehøyde og langs sidene på buksa 

Hette med plass til hjelm: Nei  

Ankelstramming: borrelås 

Vekt str XL herre: 638 gram (jakke: 355 gram og bukse: 283 gram)

Pris

jakke: kr 2999,-

bukse: 2299,-  

Leverandør: Fjällräven

Testår: 2021

skala
7/10

På Fjallräven High Coast Hydratic er ytterstoffet veldig glatt. Innerstoffet er glatt i tørr tilstand, men klistrer seg til huden når det er fuktig. 

Hele regnsettet oppgis å være av 2,5-lags laminering i resirkulert polyamid med PFC-fri impregnering.

Både regnjakke og regnbuksen fra Fjällräven beskytter godt mot regn, med unntak av glidelåsen som ikke er vanntett. En smal klaff foran hjelper litt med å beskytte mot regn. 

Jakke-hetten rommer ikke hjelm. Hetten er lett å stramme med gode enhånds-stramminger. Ved kragen og nederst på jakken finnes også enhåndsstramminger. 

Jakken har to lommer i magehøyde, men vi savner en innerlomme her. Lufting i jakken finnes like bak lommene. Vi synes at en løsning med lufting under armene er bedre. 

Coast Hydratic-buksen har romslig passform. Her er det ingen lommer.   

Buksen har eksemplarisk luftemulighet gjennom toveis glidelås som går hele veien fra ankelen og opp til hoftene. 

Vi har testet flere regnsett. Vi opplever Fjällräven High Coast Hydratic som noe tett og med middelmådige pusteegenskaper. Ved høy intensitet blir det lett mye kondens på innsiden. 

Likevel er dette regntøy som lett blir førstevalget for eksempel til fisketurer i nærheten av hytten, eller når vi skal trekke garn på sjøen. Blodflekker og fiskeslo er lett å skylle av plagget.

Til turer med høy intensitet ville vi nok valgt andre regnklær.   

VURDERING
Passform
Funksjonalitet
Regnbeskyttelse
Vindbeskyttelse
Total karakter
PLUSS

God regnbeskyttelse

MINUS

Kondens ved høy intensitet

Test av Bergans Vatne 3L regntøy – dame og herre

Bergans Vatne 3L er et enkelt regnsett i 3-lags Dermizax med glatt utside og middels glatt innside.

test av regntøy til fjelltur Bergans vatne
BERGANS VATNE 3L: Minimalistisk regntøy i løst og ledig format. FOTO: Egill Danielsen
Bergans Vatne 3L

Ytterstoff: Polyester 3-lags 

Membran: Dermizax

Vannsøyle: 20000 mm  

Ekstra luftemuligheter: Under ermene, ingen på buksa

Hette med plass til hjelm: Nei  

Ankelstramming: Trykknapp 

Vekt: 709 g (Jakke: 438 g, bukse: 271 g) 

Pris: 

Jakke: kr 2800,-  

Bukse: kr 2000,-  

Leverandør: Bergans

Testår: 2021

skala
6/10

Bergans sitt regnsett er testens rimeligste regnjakke og regnbukse, og de taper mye på funksjonalitet sammenlignet med de beste regnjakkene og regnbuksene i denne testen.

Derimot får du det som er en av markedets beste membraner. Vår generelle erfaring med membranen gjennom mange år er at den er regntett lenge, år etter år.

Dermizax scorer bra

Dermizax har i mange år vær Bergans sitt foretrukne membran, med minimum 20.000 mm vannsøyle. I tillegg har Dermizax den fordelen at pusteegenskapene øker når temperaturen på innsiden av klærne øker. Altså at jo høyere intensiteten er, jo bedre puster membranen. 

Bergans Vatne 3L-jakken har tradisjonell borrelåsstramming på ermene og god enhåndsstramming nederst på jakken og bak på hetten.  

Et minus er at hette-strammingen bare strammer seg som en krage fra nakken og frem til haken. Dermed kan selve hetten ikke snurpes og blir alltid litt løs. Dette går ut over vindbeskyttelsen av hodet. 

Jakken har vanntette glidelåser under armene som åpner for lufting av overskuddsvarme. De andre glidelåsene er ikke er av den vanntette eller vannavvisende sorten. Det finnes imidlertid finnes en klaff med trykknapper på fronten og klaffer over lommene. En slik løsning kan beskytte mot regn, men ikke like bra mot vind. 

Fordeler og ulemper med regnbuksa

Ved ankelen har buksen trykknapp-stramming med kun to trinn. Det gir lite variasjonsmulighet og er derfor dårligere enn samtlige av de andre buksene i testen.  

Bergans-buksen har ingen lommer eller lufting. Den har glidelås fra ankelen og et stykke opp på leggen. 

Passformen er veldig romslig. Her kan man ha flere mellomplagg og tykk genser under. Alternativt kan man vurdere å kjøpe en størrelse mindre enn man vanligvis gjør. 

Oppsummert framstår Bergans Vatne 3L som et godt pustende regntøy enn teknisk turplagg. 

Hos den ene kvinnelige testeren ble Bergans-buksen en av favorittene, nettopp fordi den er så enkel og uten tekniske detaljer.     

VURDERING
Passform
Funksjonalitet
Regnbeskyttelse
Vindbeskyttelse
Total karakter
PLUSS

Membran

MINUS

Løs hette

Test av Mammut Norwand Light regntøy – dame og herre

Mammut Norwand Light er en lett regnsett som egner seg like godt til hverdagsbruk som til fjelltur. Jakken er så minimalistisk at den også kan egne seg til stiløping.

mammut norwand light jakke og bukse regntøy
TESTENS LETTESTE: Mammut Norwand Light regnjakke og regnbukse. Foto: Egill Danielsen
Mammut Norwand Light

Ytterstoff: Polyamid Konstruksjon: 3-lags 

Membran: Mammut Drytechnology 

Vannsøyle: 20.000 mm

Oppgitt pusteevne: 20.000/g/kvm/24h 

Ekstra luftemuligheter: Ingen på jakka, langs sidene på buksa

Hette med plass til hjelm: ja

Ankelstramming: trykknapper, 3 trinn

Vekt str XL herre:  515 gram (jakke: 252 gram, bukse: 263 gram) 

Pris:

jakke: kr 3699,-

bukse: 2999,-

Leverandør: Mammut

Testår: 2021

skala
7/10

Sveitsiske Mammut er erfarne når det gjelder skallbekledning for fjellturer og alpinklatring.

På Norwand Light regnjakke og renbukse har de benyttet sin egen 3-lags-konstruksjon, som har en halvmatt utside. Innsiden er ganske glatt. 

Jakken har ikke stramming ved ermene, men et innsydd strikk som kanskje ikke tetter helt rundt alle håndledd-størrelser. Det åpner for at det kan blåse litt inn i jakken.  

Hetten er stor og kan romme en hjelm. Som en lett jakke for bruk til kjappe turer synes vi dette er i meste laget. 

  

For snurpe hetten til å fungere uten hjem må man stramme svært kraftig. Strammingen er enhånds og skjer ved å dra i strikken som sitter på bakhodet. 

  

Den strammer fra bakhodet og frem til bremmen på hetten. Stramt tildratt kjennes strikken godt mot hodet og i likhet med Helly Hansen Verglas føles det som at jakken delvis henger på hodet. 

  

Kragen er høy og god men har ikke separat stramming. Det kan være utfordrende å få den til å tette godt mot halsen, med mindre man trekker den opp gjennom enda hardere snurping av hetten. 

 

Forøvrig har jakken vannavvisende glidelås i front og vannavvisende glidelås på den ene lommen som finnes, i brysthøyde. Jakken har ikke lufting under armene men vi savner det mindre her da den er tynn og oppleves å puste svært godt. 

test av mammut norwand light regnbukse
test av mammut norwand light regnbukse

Buksen er også lett, og den har unisex utforming. Den har strikkstramming i livet og trykknapp-stramming ved anklene.

Buksen har toveis langsgående og vannavstøtende glidelås som går i full lengde. Vi synes glidelåsen er i overkant kraftig og stiv og den kjennes litt for godt når man går.

Andre, selv kraftigere, regnbukser har i mange tilfeller slankere og mykere glidelåser langs beina. En slank og myk glidelås ville hevet denne buksen.

Med regnsettet Mammut Nordwand Light møter du en minimalistisk jakke med bredt bruksområde, og en bukse man legger mer merke til når man går. 

VURDERING
Passform
Funksjonalitet
Regnbeskyttelse
Vindbeskyttelse
Total karakter
PLUSS

Lett og ledig regntøy

MINUS

Stiv, langsgående glidelås på buksen

Test av Norrøna Falketind Gore-Tex – jakke og bukse

Norrøna promoterer Falketind-serien som lettvekts allround-bekledning. Det er ikke den letteste regnsettet i denne testen, men med gjennomtenkte løsninger.

norrøna falketind regnjakke og regnbukse høst
Test av Norrøna Falketind regntøy
Norrøna Falketind

Ytterstoff: Nylon

Konstruksjon: 3-lags 

Membran: Gore Tex

Vannsøyle: 28000 mm  

Ekstra luftemuligheter: Jakke: under armene. Bukse: langs sidene  

Hette med plass til hjelm: ja  

Ankelstramming: Skjult strikkstramming pluss trykknapper, 2 trinn  

Vekt str L herre: 866 g (jakke: 412 g og bukse 474 g)

Pris

Jakke: 4999,-

Bukse: 4399,- 

Leverandør: Norrøna

Testår: 2021

skala
9/10

Norrøna Falketind Gore-Tex Jacket og  består av 3-lags Gore-Tex-membran, som er litt mykere og litt mer pakkvennlig enn Trollveggen Pro Light, som også er med i denne regntøy-testen.

Yttermaterialet har en halv-glatt finish, og innerstoffet oppleves mer behagelig mot huden enn ved mange andre 3-lags regnklær.

Falketind-jakken har to gode lommer plassert litt under brysthøyde, og en liten innerlomme som egner seg til for eksempel bilnøkler. 

Jakken har toveis ventilasjon under armene og både disse og glidelåsene i fronten oppgis å være vannavvisende. I praksis oppleves de å være mer enn vanntette nok for middels ruskevær og vel så det. 

Hetten er laget stor nok til å romme en hjelm, noe som av og til kan være mer til plage enn til nytte. Den må strammes til for ikke å dekke øynene, men her briljerer Norrøna: For selv med strammesnor kun i nakken, så kan både hettevolum, krage og brem snurpes gradvis sammen for å gi ønsket tetting og beskyttelse av ansiktet.

At en slik løsning føles behagelig når man virkelig har strammet til, er ikke selvsagt. Her ligger Norrøna et stykke foran for eksempel Mammut og Helly Hansen som har lignende, men ikke like gode løsninger.  

norrøna regnjakke hette
SUVERENT: Norrøna-hettene kan strammes til et komfortabelt balaklava-lignende hodeplagg som holder uværet ute. Foto: Egill Danielsen

Norrøna Falketind-buksen gjør vel så mye utav seg, som jakken. Den har detaljer som håndlommer på begge sider øverst, lårlomme, ekstra borrelåsjustering av livvidden og toveis glidelås som går fra høyt på låret og helt ned til ankelen. Det gir gode luftemuligheter og også justeringsmuligheter. 

At buksen både har beskyttet, innvendig ankelstramming i tillegg til totrinns knappstramming utvendig er mer enn de fleste. 

I selskap med de fleste øvrige regn-settene i testen så fremstår Falketind som rustet for virkelig vått vær. Dressen er knallgod, og den holder regnet ute, selv om det kan framstå som litt «mye» bekledning for ettermiddagsturer og kortere helgeturer så fremt det ikke er virkelig uvær. 

Falketind-settet har det Norrøna kaller «technical fit», noe som betyr at den er ganske smal i fasongen. Her er det viktig å treffe egnet størrelse; heller for stor enn for liten. 

 

Merk: I motsetning til resten av testproduktene i str dame L og herre XL, er Norrønas test-plagg i str. dame M og herre L. På vekten seiler Falketind inn som tredje tyngst i testen, til tross for at den er str L. 

VURDERING
Passform
Funksjonalitet
Regnbeskyttelse
Vindbeskyttelse
Total karakter
PLUSS

Funksjonelt

Værbeskyttelse

MINUS

Ikke det letteste

Test av Helly Hansen Verglas 3L Shell Jacket 2.0 og Verglas Infinity Shell Pant – dame og herre

Helly Hansen Verglas leverer et kraftig og godt regntøy, men som havner litt ned på listen i denne testen.

Helly Hansen verglas infinitiy regntøy dame og herre
Helly Hansen verglas infinitiy regntøy dame og herre
Helly Hansen Verglas 3L Shell Jacket 2.0 / Verglas Infinity Shell Pants

Ytterstoff: ikke oppgitt

Konstruksjon: 3-lags 

Membran: Jakke: Helly Tech Pro. Bukse: Lifa Infinity  

Vannsøyle: ikke oppgitt  

Ekstra luftemuligheter: Under jakkeermene og langs sidene på buksa  

Hette med plass til hjelm: Ja  

Ankelstramming: Trykknapper 

Vekt str XL herre: 1046 g (Jakke: 608 g, bukse: 438 g) 

Pris

Jakke: kr 3499,-

Bukse: 3299,-  

Leverandør: Helly Hansen

Testår: 2021

skala
7/10

Helly Hansen er kjent for å kle opp seilere, fiskere og andre sjøfarere, og bør derfor ha solid regntøy til fjellturer også. 

Helly Hansen sin Verglas Jakke er laget i HH sitt Tech Pro-materiale, mens buksen har fått den nyeste og beste Lifa Infinity-membranen. Jakken finnes forøvrig også i Infinity-utgave. 

Litt tykkere tekstil

Verglas er laget i et 3-lags materiale som er noe tykkere enn de fleste andre regnsettene i denne testen, og også den tyngste.

Ytterstoffet har en matt struktur og innerstoffet er middels glatt. Helly Tech-materialet oppleves å puste bra. 

Jakken har tradisjonell borrelås-stramming på ermene og en meget god enhånds-stramming i livet. Slakking av strikken kan enkelt gjøres med én hånd, noe som slett ikke gjelder for alle.   

Hetten på jakken er stor, med plass til hjelm. Den fungerer bare måtelig uten hjelm, for den må strammes kraftig for å sitte tett på hodet. Selv når vi drar så hardt vi tør i enhånds-strammingen bak hodet, faller hetten ned foran øynene. Det kan bøtes på ved å brette opp bremmen som sitter fremst på hetten. 

Problemet er at det blir på grensen til ubehagelig hvis turen er lang. Strammestrikken går rundt hodet, forholdsvis høyt, og når man snurper denne maks blir øvre del av jakken delvis hengende på hodet og ikke bare på skuldrene. 

Det er dessuten vanskelig å få strammet kragen godt nok til at det blir tett rundt ansiktet. Dermed finner vinden lett veien inn til hodet. 

Praktiske løsninger

Jakken har to gode lommer i magehøyde og buksen en rommelig lårlomme. Både disse og front-glidelåsen er vannavvisende. Frontglidelåsen er bare enveis. 

Godt fungerende lufting finnes under armene og langs lårene ved hjelp av den lange toveis-glidelåsen som går fra anklene til hoften. Lufteglidelåsene er ikke vanntette.  

Verdt å nevne er at glidelåsene under armene er av en nett type vi ikke har sett før. Glidelåsen løper ekstremt lett, og her klarer man uanstrengt å trekke den opp for å lukke åpningen med én hånd. 

Helly Hansen Verglas er en forholdsvis kraftig regntøy sammenlignet med mange av de letteste i testen. Den kan nok bli i overkant mye bekledning for kjappe turer. 

Den er både solid og svært romslig – og nærmere en skidress, noe innebygd skredreflektor i buksen også antyder. 

VURDERING
Passform
Funksjonalitet
Regnbeskyttelse
Vindbeskyttelse
Total karakter
PLUSS

Solid

Vanntett

Gode luftemuligheter

MINUS

Høy vekt

Stramming av hette/ krage

Test av Arc´teryx Beta LT jakke og Zeta SL bukse – dame og herre

Arc´teryx Beta LT og skallbuksen Zeta SL er et godt regnsett for turbruk. Denne kombinasjonen beskytter svært godt også når regnet kommer sidelengs.

Test av Arc´teryx Beta LT jakke og Zeta SL regnbukse
BESKYTTENDE SKALL: Test av Arc´teryx Beta LT jakke og Zeta SL regnbukse. Foto: Egill Danielsen
Arc´teryx Beta LT jakke / Zeta SL bukse

Ytterstoff: Matt Polyamid Konstruksjon: 3-lags 

Membran: Gore-Tex  

Vannsøyle: ikke oppgitt  

Ekstra luftemuligheter: Under armene på jakka. Ingen på buksa 

Hette med plass til hjelm: ja  

Ankelstramming: nei 

Vekt str XL herre: 697 g (Jakke: 425 g, bukse: 272 g)  

Pris 

Jakke: kr 4499,-

Bukse: 2399,-  

arcteryx.com 

Testår: 2021  

skala
8/10

Kanadiske Arc´teryx sendte oss en jakke og bukse av to forskjellige utgaver til denne testen.

Beta LT betegnes av produsenten som «lettvekts» skalljakke, mens buksen som «super-lettvekt». Begge plaggene er laget i tradisjonell 3-lags Gore-Tex med relativt glatt utside og innside. 

Jakken har enhåndsstramming av både krage, hette og livvidde. Alle strammes fra utsiden, men for å slakke kragen må man på innsiden og må dermed åpne jakken i halsen om man ikke tar den helt av. 

Hetten på jakka har plass til hjelm, men den må strammes kraftig for å ikke falle ned foran øynene når man ikke bruker hjelm. I motsetning til enkelte andre store hetter, fungerer det godt her. Hette og krage gir meget god værbeskyttelse. 

Jakken har to lommer i magehøyde, men ingen innerlomme. Dette er en mangel ved flere av jakkene i testen. Det trekker også litt ned at glidelåsen bare er enveis. Jakken har lufting under armene, og alle glidelåser er vannavvisende og vel så det. 

arcteryx zeta sl
arcteryx zeta sl

Den ultralette Zeta-buksen har stramming i livet, men vi savner en tilsvarende strammemulighet ved anklene. Gode glidelåser på utsiden av beina går opp til midt på lårene. Disse virker kun enveis og er lite egnet til lufting underveis. 

Oppsummert så har Arc´teryx Beta LT jakke og Zeta SL bukse har romslig passform og med god plass til isolerende mellomplagg under. 

VURDERING
Passform
Funksjonalitet
Regnbeskyttelse
Vindbeskyttelse
Total karakter
PLUSS

God værbeskyttelse

Behagelig passform

MINUS

Mangler lomme

Enveis glidelås på bukse

Blant favorittene

Klättermusen Asynja er et regnsett som er lett å like. Den utmerker seg med en del smarte løsninger og er svært komfortabel.

Test av Klättermusen Asynja  – dame og herre
TEST AV REGNTØY: Klättermusen Asynja ble en av favorittene i denne testen. Foto: Egill Danielsen
Klättermusen Asynja

Ytterstoff: Polyamid Konstruksjon: 3-lags 

Membran: Cutan 

Vannsøyle: 20.000 mm  

Pusteevne: 20.000/g/kvm/24h   

Ekstra luftemuligheter: Gjennom lommene på jakka. Ingen på buksa 

Hette med plass til hjelm: ja  

Ankelstramming: enhånds på innsiden av buksen

Pris: jakke: kr 3600,- og bukse: 2500,-  

Leverandør: Klättermusen 

Testår: 2021

skala
9/10

Svenske Klättermusen sin Asynja jakke og bukse er laget i 3-lags Cutan med matt utside og en moderat glatt innside.

Jakken har en spesielt god enhåndsstramming av ermene: Et rykk i snoren og ermet sitter godt og stramt rundt håndleddet. Strammingen er også lett å løsne. 

klättermusen asynja klattermusen
ENKEL Å STRAMME: Klattermusen Asynja beskytter godt mot elementene. Foto: Egill Danielsen

Hetten på jakken er stor og kan romme en hjelm, og den kan strammes og forminskes med elastisk snor på bakhodet.

Det som er spesielt på Asynja-jakken er at man samtidig strammer kragen. Det fungerer bra, og både hette og krage gir god beskyttelse mot vind og regn. 

Jakken har lommer som sitter akkurat så høyt at de ikke kommer i konflikt med hoftebeltet. Lommene har mesh på innsiden og er samtidig jakkens luftemulighet. Åpne lommer er ikke ideelt, sammenlignet for eksempel med glidelåsåpning under armene. 

Fronten på jakken har toveis glidelås, men er ikke vanntett. Det kompenseres av en klaff som nærmest legger seg over glidelåsens fulle lengde. 

Buksen har elastisk livvidde og en stor lomme på baken. Den har glidelås på utsiden, fra anklene og opp til knærne. Det er mer enn godt nok for å åpne den når man skal ta på fjellsko, men den gir dårlig luftemulighet siden den bare går en vei. 

Vi liker at ankelstrammingen sitter på innsiden av buksen. Det gir betydelig redusert slitasje på mekanismen enn ved for eksempel borrelås på utsiden av ankelen. 

Klättermusen Asynja har middels rommelig passform og den er ørlite elastisk. Det kan være verdt å vurdere å prøve en størrelse mindre enn man vanligvis bruker.

Tross noen svakheter, så var dette et regnsett som ble blant testernes favoritter. 

VURDERING
Passform
Funksjonalitet
Regnbeskyttelse
Vindbeskyttelse
Total karakter
PLUSS

Svært komfortabel

Mykt stoff

Ankelstramming på innsiden av buksa

MINUS

Savner luftemulighet på buksa

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.