Anorakk – dame og herre – best i test 2022

Test av anorakker for fjell og friluftsliv

En god anorakk er slitesterk og holder vind og vær ute, og finnes til både dame, herre og barn. Vi har testet anorakker for fjell- og friluftsbruk.

I BEVEGELSE: En god anorakk beskytter godt mot vær og vind, samtidig som den er komfortabel å ha på seg.
I BEVEGELSE: En god anorakk beskytter godt mot vær og vind, samtidig som den er komfortabel å ha på seg.

Anorakken er et tradisjonsrikt og klassisk friluftsplagg, og ofte mer slitesterkt enn en del andre jakker. Ordet anorakk stammer fra kommer fra inuittene og anore, 'vind', men også angulaq, «tygd fugleskinn». Eskimoene laget dem av selskinn som ble fôret med pels.

De norske polarheltene brakte tradisjonen med seg tilbake til Norge, og det ligger mye historie og identitet knyttet til anorakken. Anorakken kjennetegnes ved at den trekkes over hodet, har kort glidelås foran og eventuelt i siden, stor frontlomme/kengurulomme og solid hette med eller uten pels.

Hva er anorakker laget av? 

Materialvalget varierer mye fra fra produsent til produsent. Du får anorakk i både Gore-Tex, bomull, softshell, men imregnerte bomullsanorakker er en egen greie. 

En fordel med bomull er at det er et stoff som er mykt, stille og puster bedre enn plastklær med membran. Resirkulert bomull krever mindre vann i produksjonen, som et ledd i en mer klimavennlig og mindre ressurskrevende tekstilproduksjon. 

På kalde, tørre vinterturer er bomull et suverent valg, men i mildvær med fare for regn vil selv en impregnert bomullanorakk bli våt over tid. Bomull trekker til seg vann, blir tungt og tar lang tid å tørke. Derfor er det en grunn til at det nettopp er polferder og vinterfriluftsliv som trekkes frem når man snakker om fjellanorakken. 

Amundsen Vidda Anorak er regjerende testvinner blant anorakker, laget i ventile, som består av tettvevde bomullsfibre, og som blir framhevet som ett av de mer miljøvennlige tekstilene.  

Fjällräven No 8 er det nærmeste du kommer en rustning, så lenge du er opptatt av mykt stoff. Den er laget for å tåle alt fra vær og vind til langvarig slitasje. 

Lette(re) anorakker

De tyngste og dyreste anorakkene har klare fordeler når det kommer til beskyttelse mot vær og vind, men det betyr ikke nødvendigvis at det er den beste anorakken for deg. Også de lettere og rimeligere modellene er designet på samme måte: Ved å ha en hel front uten lang glidelås som på en jakke, blir plagget tettere, samt at risikoen for å få problemer med ødelagt glidelås mindre.

Det har riktignok skjedd mye med glidelåser siden Fridtjof Nansen og Roald Amundsen erobret polområdene, men den er fortsatt et svakt punkt. Selv om de sjelden ryker, kan en ødelagt glidelås være alt fra kjedelig til katastrofalt når man er ute på tur.

Norrøna Svalbard Cotton veier 675 gram og er testens letteste modell, laget i økologisk bomull.

Bergans Nordmarka er en lettere og rimeligere anorakk som egner seg til både «appelsin- og kvikklunsj-turer» når det er tørre forhold.

De anorakkene vi har testet veier fra 600 gram til over en kilo. Prisene varierer fra ca. 1500 til 5000 kroner. 

Tre fordeler med anorakk

• Beskytter hodet, overkropp og rumpa mot vind, kulde og snø

• Er romslig i passformen og mulighet for flere lag med klær

• Har god bevegelsesfrihet. 

Dette ser vi etter i en god anorakk 

Lengde og størrelser på jakker varierer mye, men jevnt over så er anorakkene både romsligere og lengre enn de fleste jakker. 

  • Værbeskyttelse: Materialet må være vindtett for å få toppscore, i tillegg må anorakken være lang nok over rumpa, ha en hette som beskytter ansiktet og eventuelt andre ting som bidrar til beskyttelse mot vind og snø. Vannavstøtende egenskaper er ikke vektlagt i like stor grad, men vannsøyle er oppgitt. 

  • Komfort: Mykt stoff og lite lyd når man beveger seg er sentralt. I tillegg bør hetten sitte godt, og anorakken må være passe romslig. 

  • Tekniske løsninger: Praktisk design som stramming, hette, lommer, justeringsmuligheter og andre ting som er relevant på tur.

Test av Fjällräven Anorakk No 8

Fjällräven Anorakk No 8 er det nærmeste du kommer en rustning så lenge du skal bruke mykt stoff.

Fjällräven Fjällräven Anorak No 8

Materiale: Yttermateriale: G-1000® Eco: 65 % polyester 35% bomull G-1000® HeavyDuty: 65% polyester 35% bomull
Pris:
 5599 kroner
web: www.fjallraven.no      
vekt: 1233 gram

skala
5/10

Fjällräven No 8 Anorakk er det nærmeste du kommer en rustning så lenge du skal bruke mykt stoff.

Anorakken har også lange glidelåser i sidene som kan åpnes for ventilasjon og enkel av- og påkledning. Foran har den en stor kengurulomme som er tilgjengelig både ovenfra og fra sidene. En spenne på ryggen regulerer vidden i midjen, og en annen foran regulerer vidden nederst.

Dette er anorakken for krevende turer, og som er bygd for å tåle alt fra vær og vind til langvarig slitasje.

Store deler av anorakken er sydd i en forsterket utgave av G1000-stoffet til Fjällräven, og selv om det ikke er helt vanntett skal det mye nedbør til for å trenge gjennom stoffet.

Prisen du må betale for en så kraftig anorakk kommer i form av høy vekt og litt begrenset pusting.

Det kraftige stoffet gjør anorakken tettere, mye veies opp med store lufteåpninger på sidene, men vi hadde litt problemer med glidelåser som av og til gled litt opp.

Foruten å være kraftig forsterket har anorakken gode justeringsmuligheter både rundt liv/under rumpa, på ermene og på hetta.

Vi liker spesielt muligheten til å forme åpningen på hetten slik at vi får så stor, eller liten, åpning som vi ønsker, men en pels kunne økt komforten ytterligere.

Fjällräven sier selv at dette er anorakken til krevende turer året rundt, vi opplever den som i overkant kraftig som førstevalg til helårsbruk, men No 8 er absolutt en anorakk som takler krevende turer.

VURDERING
Vind og vær
Komfort
Tekniske løsninger
Totalvurdering
PLUSS

Meget robust jakke

Tåler det meste av vær og vind

MINUS

Høy vekt

Test av Bergans Nordmarka Anorakk

Bergans Nordmarka Anorakk er den billigste i testen, men likevel en anorakk som fungerer fint til mange ulike turer.

bergans anorakk test jakke skalljakke best i test bergans nordmarka anmeldelse
Bergans Nordmarka anorakk anmeldt
Bergans Bergans Nordmarka Anorakk

Pris: 2000 kroner   
web: www.bergans.no        
vekt: 723 gram

skala
4/10

Bergans-anorakken Nordmarka består av 100 prosent Teflon Shield+ bomull, og skal tåle mer fuktighet enn en vanlig bomullsanorakk.

Det fungerer til en viss grad, men forventer du regn bør du uansett velge en annen type jakke.

Anorakken er vid og god, har grei lengde og det meste er greit å stramme med og uten votter.

Her kan du lese alle våre tester av Bergans klær, sekker og utstyr.

Det største savnet på anorakken er den store lommen i front. Den har en litt liten brystlomme, men ingen glidelåser på siden hvor du kan varme hendene eller raskt legge unna ting.

Vi skulle gjerne også sett at lufteåpningene på siden var sikret med en knapp eller lignende, da disse kan gli opp.

Hetten er litt liten til å dekke ansiktet godt nok (dette blir bedre om du kjøper en pels som kan kobles på med borrelås).

Anorakken har navnet Nordmarka, og den fungerer helt klart til markabruk.

Den fungerer også fint til det meste av normalt fjellbruk, men skal du ha en ekstra solid anorakk til mer krevende turer bør du vurdere noen av de litt kraftigere anorakkene i testen.

VURDERING
Vind og vær
Komfort
Tekniske løsninger
Totalvurdering
PLUSS

Lav pris

MINUS

Savner sidelommer

Lufteåpningene kan gli opp

Hetten gir litt lite beskyttelse mot vind

Test av Norrøna Svalbard Cotton Anorakk

Norrøna Svalbard Cotton Anorakk er lettvekteren i testen, og det merkes på godt og vondt.

anorakk norrøna svalbard
anorakk norrøna svalbard
Norrøna Norrøna Svalbard Cotton Anorak

Materiale: Økologisk bomull

Pris:  2299 kroner    
web: www.norrona.com     
vekt: 657 gram

skala
7/10

Norrøna Svalbard anorakk er lettvekteren i testen, og det merkes på godt og vondt.

Dette er en veldig myk og behagelig anorakk, laget av økologisk bomull, som fungerer veldig godt til hverdagsbruk og dagsturer.

Merk at stoffet ikke er blant det mest vannavstøtende i testen og anorakken anbefales primært til tørre turer.

Den har funksjoner som kengurulomme, varme stikklommer, beskyttende hette med glidelås som gjør den enkel å ta av og på, lang glidelås foran og en fald som kan strammes med én hånd.

Lav vekt er behagelig, men det gir også en del begrensninger.

Anorakken er den korteste i testen, og den gir ikke god nok beskyttelse over rumpa i ordentlig uvær, hetten er heller ikke stor nok til å gi fullgod beskyttelse av ansiktet.

Dette er med andre ord ikke en anorakk vi vil anbefale på krevende langturer, men stoffet og de tekniske løsningene gjør anorakken til et godt og prisgunstig valg hvis du er ute etter en anorakk som skal fungerer til de turene de fleste av oss normalt går.

VURDERING
Vind og vær
Komfort
Tekniske løsninger
Totalvurdering
PLUSS

Mykt og behagelig stoff

MINUS

I korteste laget til skikkelig uvær

Litt liten hette

Ikke blant de mest vannavstøtende

Test av Amundsen Vidda Anorakk

Amundsen Vidda Anorakk er en meget bra anorakk. Prisen er i stiveste laget, men til gjengjeld får du en bunnsolid og eksklusiv anorakk.

UTE_testvinner
Amundsen Sports Amundsen Vidda Anorak

Materiale: Bomull (ventile)
Pris:
 4999 kroner    
vekt: 738 gram (str. XL)

Amundsen Sports

skala
9/10

Amundsen Sports har hentet sin inspirasjon fra Roald Amundsen, og Vidda Anorakk er blant toppmodellene som de selv hevder er laget med tanke på grønlandskryssinger.

Vi skal innrømme at vi ikke har dratt til Grønland for å teste om den holder det de lover, men varierte turer i Norge ga oss mange gode svar.

Kortversjonen er at dette rett og slett er en meget bra anorakk.

Stoffet består av 100 prosent ventile-bomull, og er mykt, stille materiale. Det gir meget god beskyttelse for vær og vind, samtidig som den puster bra. Ventile er tettvevd og 100 prosent bomullsmateriale bestående av det fineste og lengste bomullsfibrene, som gjør at det ofte koster litt mer. Men vekten er ikke avskrekkende.

Anorakken har lufteåpning på den ene siden, med ekstra knapp for å unngå at den ikke glir opp når den ikke skal.

Hetten er stor, men gode justeringsmuligheter gjør at den sitter godt. Hvis du i tillegg investerer i en pels rundt hetten (tilleggsutstyr) har du en utrolig god og lun hette.

Hvis vi skal finne småting vi kunne ha endret på ville vi hatt lufteåpning på begge sider, og justert snorene man strammer selve hetten med.

De fungerer bra, men er litt små å få tak i med store votter, spesielt når man ønsker å åpne litt opp igjen.

Prisen er i stiveste laget, men til gjengjeld får du en bunnsolid anorakk.

VURDERING
Vind og vær
Komfort
Tekniske løsninger
Totalvurdering
PLUSS

Meget god beskyttelse mot vind

Mykt og behagelig stoff

MINUS

Justering av hetten er litt kronglete med store votter

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.