Barents Tana Spring er en fibersovepose som opplever vi som en trivelig og slitesterk sovepose for tre sesonger. Den kan bygges ut med en ekstra ytterpose for å bli en fullblods vinter-sovepose.
Norske Barents lanserte i 2022 sine første soveposer. Tana-serien består av tre syntet-soveposer med navnene Tana, Tana Spring og Tana Summer.
De to førstnevnte er begge tresesongs soveposer hvor Tana Spring er litt tynnere enn Tana Summer, og har i tillegg en spennende funksjon sammen med Tana Spring som vi her tester.
Tana Spring har komforttemperatur oppgitt til 0 grader og T-lim er -5. Det er et greit temperaturområde for en sommer-sovepose som også kan brukes i de mildere vår- og høstnettene.
Vi har testet soveposen i juni og juli i typisk fuktig vestlandsvær og nattetemperaturer rundt 10 grader.
Syntetisk fyll
Barents Tana Spring er en syntet-sovepose med de fordeler og ulemper som dette innebærer. Fordelen er først og fremst at en slik pose er rimeligere og varmer bedre i fuktig tilstand enn en dun-sovepose.
Vi kjente dette gjennom testen. En tredagers telttur i tett, konstant regn gjør det svært vanskelig å holde alt utstyret tørt. Fukten sniker seg inn, selv om man gjør alt man kan for å beskytte utstyret under oppsett og nedtaking av leir.
På slike turer et det godt å ha sovepose med syntetisk fyll. Vi merket det siste natten; at det fremdeles var varme i soveposen. Det ville det kanskje ikke hadde vært med en dun-sovepose.
God glidelås
Tana Spring kjennes forholdsvis myk og luftig, selv om det er et stykke til komforten i en dun-sovepose. Glidelåsen finnes på venstre side og går i ¾ lengde. Den er lettbetjent og meget godt beskyttet mot fastkjøring.
Langs glidelåsen finnes det på innsiden en isolerende klaff som skal beskytte mot varmetap. Likevel kjenner vi av og til en stripe av kulde langs glidelåsen. Klaffen kunne kanskje vært noe bredere for å dekke glidelåsen enda bedre.
Selv om den er lettbetjent, liker glidelåsen liker dårlig å bli revet opp dersom man vil kjapt ut av soveposen. Her må man famle seg fram til selve låsen som har en liten snor i seg og dra i den. Mange soveposer er slik.
Kjenner man lett på klaustrofobi i sovepose er det kanskje bedre å velge en pose med midtstilt glideås som kan rives opp, som for eksempel Mammut Perform Fiber.
Passform
Barents Spring er beregnet på personer opp til 195 centimeters lengde, en vurdering vi synes stemmer bra. Den lengste testpersonen på 188 opplevde at det fremdeles var litt å gå på i lengderetningen.
Passformen er relativt romslig og skulderbredden er oppgitt til 80 centimeter. Tana-posene finnes også i wide-utgave med skulderbredde 90 centimeter. I tillegg leveres de i dameutgave, beregnet på inntil 180 centimeter lange personer.
ENESTE BAKSIDE: Med T-komfort på 10 grader pluss er dette en sovepose for den varmeste årstiden. Foto: Egill Danielsen
PRAKTISK: Lomme for eksempel til mobilen. Foto: Egill Danielsen
God hette og krage
Barents Tana Spring har en romslig hette og en veldig god nakke/hals-krage. Strammingen av hette og krage skjer med lett tilgjengelige, uelastiske snorer plassert på høyre side. Godt dradd til tetter kragen bra rundt halsen og hindrer varmetap også i de tilfellene man ikke ønsker å snøre hetten stramt rundt hodet.
Samspillet med hetten er veldig bra. Når du drar i hette-snoren etter å ha strammet kragen, legger hetten seg tett og fint rundt ansiktet og varmetapet blir minimalt.
Produsenten har et ytterligere ess i ermet for å holde varmen; nemlig den tynnere soveposen Tana Summer. Denne er dimensjonert for å passe utenpå Tana Spring og om man bruker begge to sammen får man en vinterpose med T-lim på minus 16 grader.
Ikke for de kaldeste nettene
Tana Spring er en god tresesongs sovepose. Den er behagelig, romslig og funksjonell og passer fint om sommeren, men ikke i de kaldeste nettene om våren og høsten. Da ville vi valgt å forsterke den med Tana Summer utenpå.
Tana Spring veier mer enn en tilsvarende dunsovepose, men prisen er desto lavere. I tillegg får man på kjøpet en sovepose som holder varmen bedre på våte turer når fukten gjerne etterhvert sniker seg inn.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.