Turbukser – best i test

Den (aller) beste buksa

Sjansen er stor for at du vil ha mer og lenger glede av turbuksa di lenger enn mange av de andre klærne i skapet. Vi har testet en rekke ulike turbukser for dame og herre.

test av turbukser
SÅ BUKSA PASSER: Norrøna Svalbard Heavy Duty tilpasses med borrelås. Foto: Gunhild Soldal

Trenger du en egen turbukse? Tja, hvis du bare skal lufte hunden eller plukke blåbær i skogholtet, trenger du antakelig ingen spesialplagg. Men ofte er det fint å ha en bukse som er ekstra god å gå i, bevegelig og komfortabel.

En god turbukse er komfortabel og praktisk. Den er gjerne forsterket på utsatte steder, har praktisk plasserte lommer og muligheter for lufting og tilpasninger etter tur og vær. Til syvende og sist vil tørrelse og passform være avgjørende faktorer.

Vi har testet turbukser som fungerer til alt fra fjellturer, skogsturer, fisketurer, klatring og et allsidig friluftsliv.

turbukser
TEST AV TURBUKSER: Til fjelltur setter vi visse krav til buksene. Foto: Sandra L. Wangberg

Klassiske turbukser

Altså bukser som takler friluftsbruk og som er gode å gå med. Det betyr ofte mer hvor lommene plassert på turbuksene, og selvsagt hvordan de er å bevege seg i.

Det kan også være en fordel å ha romslig med plass til en stillongs, når det er kaldt. Ikke alle turbukser er vanntette og vindtette, men har i varierende grad vind- og vannavstøtende egenskaper.  

Klättermusen Misty 2.0 ble vår testvinner i denne kategorien – en turbukse som er laget for miksklatring, men som også fungerer til friluftsbruk ellers. Misty 2.0 er lett, vindtett og komfortabel å gå i, samtidig som den framstår som slitesterk.

Norrøna Svalbard Heavy Duty er en slitesterk og solid turbukse, laget i en blanding av softshell og resirkulert polyester. Den tåler røff bruk.

Stormberg Liabekk blant de rimeligere turbuksene du kan velge mellom.

test av turbukser
TEST AV TURBUKSER: For fjellturer og andre aktiviteter utendørs. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Lette(re) turbukser

I denne kategorien har vi samlet turbukser for både damer og herre, som egner seg godt i sommerhalvåret. De er mer svale og luftige enn de mer klassiske turbukser. 

Fjällräven Abisko Midsummer Pants ble testvinner i denne kategorien, som en lett og behagelig turbukse, med gode funksjoner og luftemuligheter.

Det finnes også gode og lette turbukser fra andre produsenter. Både Mammut Eisfeld Light SO, Flex1 Slim Pants turbukse og Norrøna Fjørå Flex Pants er å anbefale. Samtlige er gode å gå i, og veier under 400 gram.

Mange, og kanskje særlig damene, foretrekker tights også på fjelltur. Fjällräven Abisko Trekking Pro Tights er en litt mer teknisk turtights enn de typiske treningstightsen i sportsbutikken.

Prisen for disse turbuksene ligger på mellom 1000 til 2000 kroner.

Velg og vrak blant ulike materialer 

Turbukser lages i ulike materialer. Softshell i ulike tykkelser har blitt mer utbredt og populært, ettersom det er mykere og mer komfortabelt mot kroppen enn klassisk Gore-Tex.

Softshell har fordeler med å ha ventilerende egenskaper, er nokså vindtett, vannavstøtende inkludert stretch. 

Mammut Cormayeur og Houdini Motion Top er turbukser laget i softshell.

Men det finnes flere alternativer: Hovedmaterialet i Amundsen Field Slacks består for eksempel av vokset bomull med forsterkninger i cordura, som også fungerer bra i praksis, ifølge vårt testpanel.

Klättermusen Grimner er også verdt å trekke fram. En god turbukse laget i av en blanding av bomull og polyamid.

test av turbukse
FUNKSJONELL Turbukser er forskjellige, og det er vi også. Foto: Gunhild Soldal

Hva kjennetegner en god turbukse?

Antakelig har du ditt eget svar på det. Noen turbukser er mer figursydd og rettet mot en bestemt aktivitet, mens andre er mer avslappet i fasongen.

For noen vil slitestyrke og forsterkninger på utsatte steder være det viktigste, mens andre vil være vel så opptatt av hvor lommene er plassert.

Hvor viktig er det at buksa tørker raskt hvis du er på reise? Vi har prøvd å svare på de fleste spørsmål med mål om at du skal slippe bomkjøp. Det beste er om du kan ha glede av turbuksa di lenger enn mange av de andre klærne i skapet!  

Kriterier i testen

Værbeskyttelse: I hvilken grad er plagget vann- og vindavstøtende
Bevegelighet: Hvordan er buksa å gå med og bevege seg i
Praktiske detaljer: Plassering av lommer, ventilering, reguleringer/innstrammingsmuligheter etc.
Buksene er testet i både herre- og damemodell. Alle bukser er veid og vurdert av UTEs uavhengige testpanel, uten bindinger til merkevarer eller butikker.

Test av Fjellreven Trekking Tights Pro Dame

Har tights til tur har kommet for å bli? Vi har testet nyeste Fjällräven Abisko Trekking Tights, som finnes for både damer og herrer.

tights fra fjellreven
TEKNISK TIGHTS: Vi har testet Fjällräven Abisko Trekking Pro Tights. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Fjällräven Trekking Tights Pro Dame

Materiale:  71 % resirkulert polyester, 29 % elastan, forsterkning i tøyelig cordura

Passform: Slim fit

Liv: Høyt

Lommer: 2

Vekt: 306 g (dame S)

Pris: 1999,-

Fjällräven

Testår: 2022

skala
7/10

Abisko Trekking Tights Pro er andre generasjons tights fra Fjällräven. Disse skiller seg fra treningstightser forøvrig ved å ha litt mer polstring på knær og i setepartiet, som ofte er mer eksponert for slitasje når man er i skogen eller på fjelltur.

Materialet består av dobbeltstrikket stretch, laget i resirkulert polyester. Forsterkningene er i cordura, men er gjort noe mindre stivt og grovt og mer føyelig enn den første versjonen av denne tightsen, som vi tidligere har testet.

Av ytterligere detaljer er skråstilte sidelommer på begge lår, en åpen og en som lukkes med klaff. Lommene er store nok til å romme en mobiltelefon, men det er ikke spesielt behagelig når du er i bevegelse. Best egner disse lommene seg til småting, som fyrstikkeske, nøkler, kort etc.

STORE LOMMER: Kjekt å ha, men best å bruke til småtteri. Foto: Kristoffer H. Kippernes
STORE LOMMER: Kjekt å ha, men best å bruke til småtteri. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Vi har testet Trekking Tights våren og sommeren sommeren 2022. Fordelen med tights sammenlignet med turbukser ellers, er at den er lett og fleksibel og gir god bevegelsesfrihet. Det er også raskt å trekke en regnbukse over når det kommer nedbør.    

Til fjellturer hvor temperaturene kan falle ganske kraftig i løpet av turen, eller ved nedbør er det lite beskyttelse i et slikt type turplagg, utover at den er heldekkende. De er ikke vann- eller vindavstøtende egenskaper sammenlignet med kraftigere turbukser. Aller best egner de seg til dagsturer eller som en lett, ekstra langbukse, er det et anvendelig og praktisk turplagg. 

Tightsen kommer i tre forskjellige farger for dame, og i sort for herrer. Herremodellen har forøvrig knapp i livet, mens damemodellen er uten. 

Fjällräven har også en rimeligere versjon av denne modellen, Abisko Trekking Tights, uten forsterkningene på knær og sete. 

Forsterkninger på knær og sete gjør dem mindre aktuelle til løping og høyintense aktiviteter enn en en typisk treningstights, men vil være aktuell for deg som først og fremst er ute etter et lett og tettsittende benplagg med høy bevegelsesfrihet. 

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Lett

Fleksibel, forsterkninger på utsatte steder

MINUS

Lite værbeskyttelse

Test av Klättermusen Misty 2.0 turbukse

Klättermusen Misty 2.0 er en lett og teknisk turbukse som er godt egnet på turer der både slitestyrke og bevegelsesfrihet teller.

Test av Klättermusen Misty 2.0 turbukse
TEST AV TURBUKSER: Klättermusen Misty 2.0 er ikke den rimeligste turbuksa, men scorer høyt på bevegelsesfrihet og komfort. Foto: Øyvind Aas
UTE_testvinner
Klättermusen Misty 2.0

Hovedmateriale: Softshell, bio-polyester 

Vanntett: Delvis  

Vindtett: Ja  

Farger: svart, blå, grønn, grå, beige     

Størrelser: XS-XXL

Vekt:  403 g dame S / 463 g herre M 

Pris: 2500,-

skala
9/10

Klättermusen Misty 2.0 er en turbukse laget ført og fremst for miksklatring, men som også fungerer til friluftsbruk ellers.

Opphavet til det svenske merket Klättermusen var fem biologer som på 50-tallet ville lage turklær på en mer naturvennlig måte. Filosofien henger fortsatt ved dagens Klättermusen-designere når det gjelder materialvalg.

I Klättermusen Misty 2.0 er det benyttet et vindtett softshellmateriale, med såkalt ultramid bio-polyester. Stoffet kjennes er behagelig mot huden på både innsiden og utsiden. Stoffet er litt mattere i finishen, samtidig som det er impregnert for vannavstøtende egenskaper.

Buksa er videre forsterket på knær og i setet, områder som ofte blir utsatt for mer slitasje på tur. 

Den høyre lårlomma har en liten nettinglomme som kan ha plass til for eksempel nøkkel eller bankkort.

Buksa har to frontlommer uten glidelås, og to lårlommer. Det er også en baklomme med glidelås.

klättermusen misty 2.0
UTE har testet turbuksa Klättermusen misty 2.0.

Det er innstrammingsmuligheter med strikk og gamasjehempe nederst på buksa, om du for eksempel har lave klatresko eller vil trekke buksa opp, eller vil ha buksa over skoene.

Det kan være greit å sørge for at hempene sitter som de skal, slik at de ikke kommer i veien. 

Buksa er veldig lett og bevegelig, synes vi, og dermed også komfortabel å være på tur med. Materialet ventilerer godt og framstår som slitesterkt.

Den er vindtett og holder greit på varmen på de kjøligere høstdagene når det blåser over tregrensa. Buksa er vannavstøtende, men den ikke helt regntett. 

Klättermusen Misty 2.0 ble en av favorittene i vår test, som en turbukse som egner seg godt for fotturer i fjellet. Buksa framstår som normal i størrelsen, men den har ikke justeringsmuligheter i livet – utover belte. 

Klättermusen Grimner kan minne om denne buksa, men er laget i et annet materiale.

VURDERING
Værbeksyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Komfortabel

Bevegelig

Slitesterk

MINUS

Ikke blant de rimeligste

Innstrammingen nederst kan bli litt i veien

Test av Stormberg Liabekk Slim turbukse

Stormberg Liabekk Slim Pants er en lett og rimelig turbukse som ikke koster mer enn tusenlappen.

Test av Stormberg Liabekk Slim turbukser
Test av Stormberg Liabekk Slim turbukser
Stormberg Liabekk Slim Pants

Materiale: Polyester

Farger: Svart/grå 

Størrelser: XS – 4XL 

Vekt: 285 g dame S / 333 g herre M

Pris: 999,- 

stormberg.com 

skala
7/10

Stormberg er ett av Norges mestselgende turmerker, med prisvennlige turklær for allsidig friluftsliv. De kan også skilte med over ti år som et klimanøytralt selskap. 

Materialet i Stormberg Liabekk Slim Pants består av et forholdsvis tynt stretchstoff i polyester med innvevde forsterkningstråder, samt noe ripstop-forsterkning i baken og på leggen.  

Buksa har to glidelåslommer på hvert bukseben og en med vannrett glidelås på venstre lår.  På høyre lår er det en skråstilt lomme som er plassert litt underlig. Den må lukkes med glidelås, ellers vil innholdet falle ut når du går.

Stormberg Liabekk
Stormberg Liabekk har en skråstilt lomme på låret.

 Stomberg Liabekk Slim Pants er en forholdsvis lett turbukse. Den er, som navnet tilisier, ganske smal i snittet, men litt «mer bukse» enn Stormberg Hellerfjellet, som vi prøvde tidligere i sommer.

Buksa er i seg selv lett og komfortabel å gå på tur i. Passformen er like lett og bevegelig som testvinneren Klättermusen Misty 2.0, men den er noe smalere og noe lengre i beina enn modellen fra Klättermusen.

Sammenlignet med de andre buksene kan Stormberg Liabekk Slim Pants oppleves som litt lang og herrebuksa er noe vid i livet, til tross for at herremodellen har fått elastisk strikk i midjen.

Damemodellen er løst litt annerledes, med innvendig strikk og knappejustering.

Alt i alt er dette en prisgunstig turbukse som egner seg for allsidig friluftsliv, og ved at den finnes i mange størrelsesklasser, fra XS til 4XL.  

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Bevegelighet

Prisgunstig

MINUS

Ingen justering i buksekanten

Slapp strikk i livet på herrebuksa

Lommene

Test av Norrøna Heavy Duty turbukse

Norrøna Svalbard Heavy Duty er en kraftig bukse for tur og friluftsliv. Den kan minne en del om en arbeidsbukse da stoffet er tykt og litt stivt.

test av Norrøna Svalbard Heavy Duty pants
TEST AV TURBUKSER: En solid buksa fra Norrøna, som finnes for både damer og herrer. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Norrøna Svalbard Heavy Duty

Hovedmateriale: 50 prosent resirkulert polyester, non stretch softshell

Vanntett: Delvis

Vindtett: Delvis

Farger: Oransje/rustrød, grå, blå, grønn (herre), blå, grå/sort (dame)

Vekt: 690 g (herre M) 

Pris: 2499 kroner

skala
8/10

Passformen på Norrøna Svalbard Heavy Duty er ganske raus. 

Buksa har kraftige borrelåser i linningen på begge sider slik at du virkelig kan sikre at den holder seg på plass, også når du går med tung sekk som dytter den nedover. 

Svalbard Heavy Duty er som navnet tilsier en ganske tung bukse, og kraftigere enn Norrøna Svalbard Flex1 Pants vi har testet i damemodell. Stoffet har en grov overflate og er ikke vanntett, men såpass tjukt og vannavstøtende at buksa vil holde deg tørr en god stund, men den kan også øke i vekt.

Den føles ganske så vindtett.

Norrøna Svalbard Heavy Duty er spekket med detaljer og funksjoner. Den har solide lårlommer med egne mobilslirer på innsiden. Begge lårlommene kan utvides i størrelse ved å kneppe opp en. Da får du plass til mye her. 

Buksa har stikklommer med glidelås foran på hoftene, samt baklommer på rumpa – også disse med glidelås. Akkurat glidelåsen her kan være litt ubehagelig å sitte på, enten det er i bilsetet eller om du sitter på en stein på fjellet. Skrittet har et ekstra stykke stoff for økt bevegelighet. 

Norrøna Svalbard heavy duty
Norrøna Svalbard Heavy Duty har stramming i livet med borrelås.

Øverst på utsiden av  lårene er det toveis glidelåser som åpner lufteluker. Disse har netting for å hindre at innsekter kan fly inn når du ønsker å lufte ut kroppsvarme.

I noen tilfeller opplevde vi at glidelåsen her kunne gnisse litt i knehasen, men det var helt unntaksvis og vi opplevde det ikke som noe problem på lengre turer i fjellet. 

Nedenfor knærne er det glidelåser som utvider buksebena slik at du kan få buksa utenpå kraftige jakt- eller fjellstøvler. Disse gjør også at buksa blir romsligere rundt knærne.  På innsiden av buksebena nederst og i rumpa er buksa forsterket.

Buksa har også en solid metallkrok for å hekte i skolissene. Vi opplevde dog at buksa er litt kort i beina – slik at denne strikken blir strukket langt med full bøy i knærne. Er du lang og smal vil  du kunne oppleve buksa som litt kort. 

Norrøna heavy duty mobilslire
MOBILSLIRE: Egen lomme til mobilen, slik at den ikke rister når du går.

Dette er ikke buksa for raske, lette turer med høy puls, men skal du på virkelig langtur og trenger en bukse som vil tåle krabbing i lyngen, sitting i ura og masse hard belastning er Norrøna Svalbard Heavy Duty en bunnsolid bukse.

Alle lommene og glidelåsene vil for noen være i overkant. Mens for andre vil det være buksas største styrke. 

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Solid og kraftig

Mange praktiske lommer

Lufting med netting

Beskytter godt mot vind og lett nedbør

MINUS

Stiv i stoffet

Litt klam i varme

Høy pris og vekt

Test av Mammut Courmayour

Mammut Courmayeur lett og sprek turbukse som egner seg for fotturer og tinderangling, og som finnes for både damer og herrer.

test av mammut cormayeur turbukse herre og dame
TEST AV TURBUKSER: Mammut Cormayeur er en lett og bevegelig bukse som egner seg for fjelltur. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_anbefaler
Mammut Cormayeur

Materiale: Softshell  

Passform: Athletic Fit 

Vanntett: Nei 

Vindtett: Delvis  

Farger: blå, sort, turkis

Pris: 2 199 kroner

Vekt: 340 g dame S / 417 g herre M

skala
8/10

Røttene til sveitsiske Mammut strekker seg tilbake til 1862, og turbuksa Courmayeur er oppkalt etter ett av Europas mest kjente turistmål for ski, klatring, sykkel og vandring.

Dermed bør turbuksa være like godt egnet for norske forhold. 

Mammut Courmayeur er laget i en sofshell-miks av polyester, polyamid og spandex. Materialet ventilerer godt, det er vindavvisende og lett bevegelig, selv om det ikke er vanntett. 

Passformen er såkalt athletic fit, og den er forholdsvis høy i livet. Den har to knapper og glidelås, to romslige sidelommer, og en lårlomme på høyre side. Et mobilslire inne i lårlomma holder telefonen på plass. Det følger det også med ekstra snorer som hempe til det bittelille glidelåshåndtaket, og den hempa er en fordel å ha. 

test av mammut cormayeur
Mammut Cormayeur er en lett og behagelig turbukse.

Buksa kan strammes i livet med en bred borrelås. Det liker vi. Nederst på buksebenet er tre innstrammingsmuligheter i tre trinn. En hempe foran på buksebenet kan festes i skoen som en gamasje, så lenge skolissene ikke er altfor tykke.  

Courmayeur oppleves som ganske normal i størrelsen for både dame- og herretesterne. 

Disse buksene vil være godt egnet for fjellturer der vekt spiller inn, og man er lite utsatt for regn. Det glatte, halvmatte stoffet framstår som forholdsvis slitesterkt til å være såpass lett. En fjellturvennlig bukse som også framstår som en av de mest funksjonelle. 

Buksa er ikke blant de rimeligste buksene du får tak i, men den oppleves som litt mer robust enn Mammut Eisfeld Light

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Funksjonell

Slitestyrke

MINUS

Litt spinkel gamasjekrok

Høy pris

Litt klam når det er varmt

Test av Houdini Motion Top

Houdini Motion Top er en lett og komfortabel softshellbukse som egner seg godt til bruk utendørs.

Test av Houdini Motion Top – turbukse
TEST AV TURBUKSER: Houdini Motion Top pants er en behagelig bukse å gå på tur med. Foto: Øyvind Aas
Houdini Motion Top pants

Materiale: Softshell 

Vanntett: Delvis 

Vindtett: Delvis  

Farger: Mørk grønn, sort   

Størrelser: XXS-XL

Pris: 2200 kroner

Vekt: 383 g dame S/ 468 g herre M

skala
8/10

Motion Top er en teknisk turbukse fra Houdini, som leverer godt på komfort, og som kommer i både dame- og herremodell. 

Houdini har vært offensive med å lage mer miljøvennlige tekstiler kombinert med funksjonelle friluftsklær. Softshellblandingen i denne buksa består av 75 resirkulert polyester og 25 ny polyester.

Stoffet har gjennomgått DWR-behandling for vannavstøtende og vindtette egenskaper, selv om den ikke kan regnes å være helt vanntett hvis det begynner å regne.

test av Houdini Motion top pants
Vi har testet turbuksa Houdini Motion Top.

Houdini Motion Top er formsydd ved knærne for å øke bevegeligheten når du går. Videre finner vi en innstrammingssnor nederst på buksebena, og en glidelås opp til leggen som utvider buksebenet om du vil ha buksa over støvlene.   

Buksa har to romslige sidelommer og to store lommer ved låret med glidelås. 

Houdini Motion Top oppleves som ganske normal i størrelsen, og den er blant de mer ettersittende modellene. Det er likevel ingen problem å få plass til en stillongs under, for kaldere dager.  

Houdini motion top herre
Dette er herremodellen av turbuksa Houdini Motion top.

Houdini-buksa er ikke blant de rimeligste turbuksene vi har testet, men den framstår som en forholdsvis allsidig turbukse som vil fungere like fint på hengekøyetur med venner, som til dagsturer i fjellet vår, sommer og høst. 

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Komfort

Allsidig

MINUS

Ikke blant de letteste

Test av Amundsen Field Slacks turbukse

Ingen kan ta stilen fra denne norske produsenten. Men hvordan egner Amundsen Field Slacks seg for aktive turer i fjellet?

Amundsen Field Slacks Utemagasinet
TEST AV KLASSISKE TURBUKSER: Amundsen Field Slacks er en langversjon av den populære shortsen med samme navn. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Amundsen Field Slacks

Vanntett: Delvis   

Vindtett: Ja    

Farger: Beige (dame) | Blå, grønn, beige (herre)

Størrelser: XS-XL

Pris: 2799,-

Vekt: 390 g M dame | 468 g L herre

* Teststørrelse M (dame) og L (herre). Vekten vil avvike fra de andre buksene som er testet i henholdsvis S og M. 

skala
7/10

Det norske merket Amundsen har blåst liv i både nikkersen, cordfløyelsshortsen, anorakken og tøybagger de siste årene, og de har naturligvis også langbukser for små og store eventyr.  

Turbuksa Amundsen Field Slacks er basert på bestselger-shortsen med samme navn. Hovedmaterialet i buksa er tettvevd nylon, med ekstra forsterkninger på lommer og seteparti i vokset bomull.

Buksa har to store, romslige frontlommer. Den har ingen detaljer som innstramminger nederst i buksa eller ventilerende glidelåser som ved mange av de andre buksene i denne testen. En «norgesrem» blir synlig når du bretter opp buksa. 

test av amundsen Field slacks
Mmundsen Field Slacks har lekkert design. Men fungerer den som turbukse i fjellet?

For rolige turer i fjellet er buksa overraskende god å gå i sommerstid.

Luftemuligheter i sidene, som mange turbukser gjerne har, er ikke noe stort savn på Field Slacks, ettersom hovedmaterialet i seg selv er ganske svalt. Til fjellvandring fungerer disse buksene helt fint.

På kjøligere eller våte høstdager, eller til jakt, så kan den imidlertid bli i kaldeste laget, skjønt den er romslig nok til stillongs under.

Vanndråpene preller greit av buksa, som er impregnert med vannavstøtende materiele, selv om den ikke er helt vanntett.  

Det kan være litt upraktisk med en turbukse som ikke tåler mer enn 30 graders vask til å forsvare prisen, men alt i alt er det en god bukse fra Amundsen å være på tur i.

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Stilig

Slitesterk

Ventilerende stoff

MINUS

Ikke den letteste
Stiv pris

Test av Klättermusen Grimner

Grimner er en middels kraftig turbukse fra Klättermusen med mange funksjonelle og unike detaljer.

test av klattermusen grimner turbukse
TEST AV TURBUKSER: Grimner er laget i et materiale som Klättermusen kaller Hirsutum, bestående av økologisk bomull og polyamid. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Klättermusen Grimner

Hovedmateriale: Økologisk bomull og polyamid

Vanntett: Delvis  

Vindavstøtende: Delvis 

Farger: svart, blå, grønn, grå, beige     

Størrelser: XS-XXL

Pris: 2500,-

Vekt: 463 g (herre M)

skala
9/10

Det svenske merket Klättermusen har sine røtter i klatresporten og er kjent for sine spesielle detaljer og asymmetriske design.

Grimner føyer seg inn i rekken, samtidig som den føles som en tradisjonell bukse. 

Buksa er laget av et materiale Klättermusen kaller Hirsutum, dette består av økologisk bomull og polyamid. Stoffet er mykt, men uten stretch. Det føles «tørt mot huden», samtidig som det både er ganske vind- og vannavstøtende. Buksa er også myk og passe vid på lår og i rumpa slik at den er komfortabel i flere temperaturer. 

Buksa er noe stor i størrelsen og testeren på 184 cm/74 kg måtte bruke belte på medium-bukse for at den skulle holde seg oppe. En strammeløsning i livet hadde vært fint. 

test av klättermusen grimner
Klättermusen Grimner består av en blanding av bomull og polyamid.

Beinlengden er god. Nederst på buksebeina er det en strikk som kan brukes til å snurpe buksebena sammen, samtidig som en krok på strikken kan brukes til å hekte buksa fast i sko og støvler.

Strikken kan være litt sjenerende når man går da den harde plasttuppen gjerne slår nedi bakken  og havner under foten.

Den kan i så fall snurres rundt ankelen og hektes fast i sko-kroken, etter samme prinsipp på hos Klättermusen Misty 2.0, som er en beslektet bukse, men som har mer vindtett stretch og softshell i seg.  

Grimner har to store lårlommer – begge med glidelås og klaff over. Stikklommer på hoftene er gode å ha hendene i, da de ikke har noe skarp glidelås-kant øverst. Smekken lukkes som på en dressbukse med metallhekte og knapp. Litt fiklete, men den holder seg godt igjen.

Baklommen på høyre side lukkes med et metallstykke og en stoffløkke. Denne kan være litt ubehagelig å sitte på, og er litt kronglete å åpne. 

Klättermusen Grimner er en myk og veldig komfortabel bukse som beskytter godt og føles sval og pustende.

Detaljene er smarte og akkurat passe sære for å skille seg ut i mengden. 

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Komfortabel

Bevegelig

Slitesterk

Stramming av buksebeina

Gode lommer

MINUS

Ikke blant de rimeligste

Kunne gjerne hatt stramming i livet

Ingen mobilslire i lommene

Test av Fjällräven Abisko Midsummer turbukse

Abisko Midsummer Pants er en lett turbukse fra Fjällräven, med funksjonelle detaljer. Den egner seg til dagsturer når vannavstøtende og vindavstøtende egenskaper betyr mindre, men når langbukse likevel er en fordel.

Fjällräven Abisko Midsummer turbukse  test
LETT TURBUKSE: Abisko Midsummer er blant de lettere buksene fra Fjällräven. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_testvinner
Fjällräven Abisko Midsummer Pants Long/Regular

Vannavstøtende: Nei

Vindtett: Nei  

Farger: lys blå, grå, grønn og sort

Størrelser: 34-48

Vekt: 271 g (str. 36 dame) – 300 g (herre M)  

Pris: 2199,-

Fjällräven

skala
8/10

Svenske Fjällräven har kledd opp mange friluftsentusiaster, og de har mange ulike typer turbukser å velge blant. 

Abisko Midsummer Pants er en noe lettere modell enn klassiker-buksa Keb, som er Fjällrävens mest solgte turbukse.

Materialet de har benyttet i denne turbuksa består av økologisk bomull (G-1000 Air Stretch) og et mykt stoff som er laget i delvis resirkulert polyester.

Buksa har to trykknapper i livet og glidelås, med mulighet for belte. Den har fått forsterkninger på lår og knær og i baken.

Videre har den to romslige slackslommer i mesh. Den har også sidelomme med glidelås med mobilslire inni, som gjør at telefonen ikke slenger rundt og en lårlomme med trykknapp.

Buksa har helåpen ventilering på begge sider med skjult glidelås på damemodellen, mens glidelåsen er synlig på herrebuksa. Ellers er dame- og herrebuksene ganske identiske.  

Nederst på buksa er det innvendig stramming med strikk.

test av fjällräven abisko midsummer turbukse pants
Abisko Midsummer Pants er en lett turbukse.

Stoffet som buksa er laget i er veldig behagelig mot kroppen, og buksene er forholdsvis avslappet i formen. Disse ble en av våre favoritter blant både herre- og dametesterne. Både på grunn av praktiske egenskaper og gode luftemuligheter.

Abisko Midsummer Pants er verken vannavstøtende og vindavstøtende, men vil være egnet som langbukse når shorts –eller tights – ikke er noe alternativ og det er oppholdsvær. En langbukse som også egner seg godt på reise, og som tørker forholdsvis raskt.

test av fjellreven abisko midsummer turbukse
Abisko Midsummer Pants har lufting ved lårene.

Buksa har ingen stramming i livet, og hvis den er litt for løs må du benytte belte. En borrelås her hadde løftet inntrykket ytterligere.

Passformen er såkalt regular fit. Lengden på Abisko Midsummer Pants oppleves som normal i størrelsen.

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Funksjonell

God lufting

Lett

Behagelig

Tørker raskt

MINUS

Ingen justering i livet utenom belte

Dyr

Test av Mammut Eisfeld Light SO turbukse

Eisfeld Light er en sprek og solid turbukse fra Mammut, som egner seg godt for fjellturer over tregrensa.

test av mammut eisfeld light
LETT OG FUNKSJONELL: Mammut Eisfeld SO Light egner seg godt for fjelltur.
Mammut Eisfeld Light SO

Vanntett: Nei 

Vindtett: Delvis 

Farger: sort, blå 

Vekt: 285 g (dame S) / 363 g (herre M)

Pris: 1999,- 

mammut.com  

skala
8/10

Eisfeld Light SO pants er den letteste buksa av tre varianter i Eisfeld-serien til Mammut.

Materialet som er benyttet i disse turbuksene er  89 prosent polyamid og resten spandex, noe som gir god fleksibilitet. Buksa har fått ekstra gummiforsterkninger utenpå fra knehøyde og ned.  

Buksa har en romslig og god lomme på låret, med mobilslire som holder telefonen på plass. 

Vannrette stikklommer med glidelås på hofta har diskret nettingfôr.

Borrelåsstrammingen i livet er kraftig og god, til glede for alle som ikke er så glad i å ty til belteløsning og som opplever at midjemålet ikke alltid er det samme før sommeren som etter.  

test av mammut eisfeld light
Mammut Eisfeld Light SO er en god turbukse på fjellet.

Nederst på buksekanten er en gamasjekrok til å feste i skoene, og strikkstramming på innsiden.

Disse buksene kan oppleves litt klammere på varmere dager enn for eksempel Fjällräven Abisko Midsummer og Norrøna Svalbard Flex1 Pants. Antakelig fordi de er laget i glatt polyester og har få luftemulighteter.

Likevel tilfører den heller ikke særlig varme når det blir kaldt, siden den er såpass tynn. Buksa er imidlertid romslig nok til at man kan få plass til en ullstillongs under.

Eisfeld Light er ganske vann- og vindavvisende sammenlignet med flere andre lette turbukser vi har testet, uten at den kan kalles vind- eller vanntett. 

Buksa har et sprekt utseende og er komfortabel å gå med. Alt i alt en fleksibel og funksjonell turbukse som egner seg bedre til fjellturer heller enn til bålkos – der gnister vil kunne føre til at plasten smelter. 

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

God stramming i livet

Forsterkninger

Mobilslire i lårlomma

God bevegelighet

MINUS

Litt klam

Høy pris

Test av Norrøna Falketind Flex1 Slim Pants turbukse

Norrøna Falketind Flex1 Slim Pants er en lettere og mer tettsittende turbukse, som egner seg til både hverdagsturer og dagsturer i fjellet, eller på reise.

test av Norrøna Falketind fleks slim pants
LETT OG MINIMALISTISK: Norrøna Falketind Flex Slim er inspirert at klassiske løpetights. Foto: Anders Holtet
Norrøna Falketind Flex1 Slim Pants

Vannavstøtende: Nei 

Vindavstøtende: Delvis 

Farger: Svart, grå, sand, grønn 

Størrelser: XS – XL 

Vekt: 267 g (dame S)

Pris: 1799,-

Testår: 2021

skala
8/10

Falketind-serien til Norrøna retter seg mot fjellsport og generelt friluftsliv, der vekt og funksjonalitet spiller en rolle. 

Norrøna Falketind Flex Pants Slim er en tettsittende turbukse som er inspirert av klassiske løpetights, men laget i sliteserk softshell. 

Det dobbelvevde flex1-stoffet er mykt og stretchy, med en overflate som ifølge Norrøna gir både vannavstøtende og vindavvisende egenskaper.

Buksen vi testet framstår ikke som vannavstøtende, selv om den kan ha dels vindtette egenskaper. Det er ikke mange vanndråpene som skal til for at de trenger gjennom. 

test av norrøna falketind flex slim pants turbukse
Norrøna Falketind Flex1 Slim Pants er inspirert av løpetights.

Andre detaljer er justerbar midje, to håndlommer med glidelås, to små baklommer med glidelås og en flik nederst på benet som gjør dem forenlige med ulike sko.  

Buksa lever opp til slim fit-betegnelsen, og den er komfortabel å gå med og bevege seg i. Buksa har generelt et minimalistisk snitt, og den er ganske smal i passformen. 

For eksempel har de færre lommer og justeringsmuligheter for ventilasjon. Til gjengjeld er stoffet forholdsvis pustende. 

Disse buksene egner seg godt til alt fra hverdagsturer til dagsturer i fjellet, eller på reise når komfort teller og det ikke stilles store krav til vanntette og vindtette egenskaper. 

Slim-modellen finnes kun som damemodell, mens Norrøna Falketind Flex Pants også finnes som herrer.

En alternativ lett turbukse for herrene kan være Norrøna Fjørå Flex turbuksen, som også er representert i denne testen.

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Komfortabel

Lett

MINUS

Ikke den mest værbeskyttende turbuksa

Test av Norrøna Fjørå Flex – turbukse

Norrøna Fjørå Flex Pants er oppgradert med noen nye detaljer som kommer både syklisten og andre friluftsentusiaster til gode.

test av Norrøna fjørå fleksi pants
FLEKSI: Norrøna Fjørå Flexi er beregnet for stisykling, men kan brukes til annen utendørsaktivitet også. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Norrøna Fjørå Flex Pants

Vannavstøtende: Delvis 

Vindavstøtende: Delvis 

Fargevalg: grønn, blå, sort, grå (kun herre), rosa (kun dame) 

Størrelser: S-XXL

Pris: 1999,-

Vekt: 381 g (herre M) 

skala
9/10

Fjørå-serien til Norrøna har først og fremst vært rettet mot stisykling. Langbuksa i serien framstår likevel med egenskaper som gjør den brukbar til mer enn bare sykkelturer. 

Materialet i Norrøna Fjørå Flex Pants består av produsentens slitesterke og fleksible flex1-softshellmateriale, med forsterkninger på knærne og baken.

test av Norrøna fjøra flex turbukse
Turbuksa Norrøna Fjøra Flex har gode luftemuligheter og en smart mobillomme.

Turbuksa har gode luftemuligheter i sidene på buksa, og det er mulig å utvide buksa nederst, til for eksempel fjellstøvler, eller for å lettere ta den av og på med sko på. 

Snittet på buksa er laget med fleksible  og formsydde knær, en fordel for gåing og sykling. Andre finesser er mobilslire i lomma på høyre lår, som holder telefonen på plass i lomma. To hoftelommer med glidelås, som er dype og romslige har vannrette åpninger og sitter ganske høyt på hoftene. 

Øverst på utsiden av lårene er det vertikale glidelåser for lufting. Netting i lufteåpningen sikrer deg mot innsekter og blygsel.

Litt forsterkning i baken, uten at det går utover bevegeligheten øker slitestyrken både mot sykkelsetet og når du setter deg på steiner eller svaberg. Buksene har borrelåsjustering nederst på buksa og kraftig borrelåsjustering i livet.

Norrøna Fjørå Flex Pants er velegnet til stisykling i litt kjølig vær, men den er også en flott turbukse for vandring og fjellturer ellers.

Den gir god bevegelighet uten å føles for vid og har alle finesser, lommer og luftemuligheter vi ønsker i en moderne turbukse.

Vi har kun testet denne buksa i herremodell, og den framstår som normal i størrelsen.  

VURDERING
Værbeskyttelse
Bevegelighet
Praktiske detaljer
Totalt
PLUSS

Borrelåsstramming i livet

Lufting med netting

Mobilslire i lårlomme

Formsydde knær med plass til knebeskyttere

MINUS

Ikke blant de billigste

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.