Ullundertøy – best i test – dame og herre 2022

Det beste ullundertøyet

Friluftsfolk har sverget til ull i generasjoner. Vi er opplært til at ull er best. UTE har testet ullundertøy laget for de kaldeste dagene.

ullklær
TEST AV ULLUNDERTØY: Egenskapene til ull gjør det til foretrukne friluftsklær uansett årstid i Norge. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

De siste årene har det blitt mer populært med tynne ulltrøyer og ullplagg i spreke farger som egner seg like godt om sommeren. Men når minusgradene virkelig biter, kan du oppleve at det tynne og behagelige ullundertøyet blir i kaldeste laget.

Vi har testet ullundertøy som virkelig er laget for vinterbruk. Flere av plaggene er i utgangspunktet utviklet for ekspedisjoner i arktiske strøk, og er ganske spesialiserte turplagg. Under slike forhold er dette klær som gjør at du overlever.

Men også utendørs her hjemme kan egenskapene i disse plaggene være svært kjærkomne. Brynje Arctic Double, Devold Expedition, Lanullva Tynn og Ulvang-Thermo har lang hals som kan rulles opp og varme kalde kinn. God lengde på ermene, og med tommelhull som gjør at du slipper kalde glipper ved håndleddet. Rikelig lengde i ryggen for å slippe kalde gufs når du bøyer deg. En tørr ulltrøye eller ullstillongs kan være ålreite isolasjonsplagg å ha i sekken, eventuelt som skift.

Ullfibrene kan faktisk holde inntil 30 prosent av sin egen vekt i væske uten å kjennes fuktig.

Hvilket ullundertøy er varmest?

Mens det tynne ullundertøyet har små forskjeller fra produsent til produsent, er det større variasjoner og løsninger på det kraftigste og tykke ullundertøyet.

Det beste sammenligningsgrunnlaget får vi ved å gå ut fra oppgitt ullblanding, som tilsier antall gram ull per kvadratmeter. De fleste plaggene i testen ligger på rundt 200-250 g/m2. Som regel er dette i varmeste laget for trening/høy aktivitet, men litt for tynt når man bikker 10-15 minusgrader. Til de absolutt kaldeste dagene er løsningen gjerne å bruke det som ett av flere mellomlag, eventuelt to trøyer. Pass bare på at det ikke blir for trangt – og her kommer begrunnelsen:

Ull er varmt fordi det er mye luft i stoffet, og trykker du stoffet flatt mister det sine isolerende egenskaper. Ull er et råmateriale som holder bra på varme. Mye på grunn av at ullfibrene inneholder mer luft enn andre materialer, og stillestående luft er hemmeligheten bak all isolering. Det er derfor det er så mye varme i nettingtrøyer – de har få kontaktpunkter mot huden.

Testvinner Aclima Warmwool + Woolnet har netting, det samme har Brynje Arctic Double, mens Ortovox sitt ullsett har en kombinasjon som varmer og isolerer bra.

For mer intensive aktiviteter der du selv produserer en god del varme, som langrenn eller løping, vil ullsett som Icebreaker Winter Body Zone, Mammut Trovat og Helly Hansen Warm Freeze Zip kunne egne seg bedre.

nettingundertøy ull
NETTING-UNDERTØY: En velprøvd løsning blant friluftsfolk. Foto: Randulf Valle

Ullfibrene kan faktisk holde inntil 30 prosent av sin egen vekt i væske uten å kjennes fuktig. Dermed holder du deg derfor tørr og varm lenger med en ulltrøye mot huden enn for eksempel bomull. Det er sterkt, elastisk og krøller lite. Det holder også godt på fasongen om det behandles riktig. Det er få som er allergisk mot ubehandlet ull fordi den er fri for kjemikalier.

Blandingsundertøy

I denne testen er noen plagg i hundre prosent merinoull, men de fleste har innslag av syntetfibre. Ull er ikke spesielt slitesterkt, og derfor blander mange inn materialer som polyamid eller nylon. Syntetmaterialet sørger for å transportere vekk svette og holde deg tørr, mens ulla holder deg varm. I to-lags ullundertøy ligger syntetstoffet ligger innerst mot huden og ulla ligger på utsiden for å isolere. 

Når klør ull?

Det er tykkelsen på ullfiberen som avgjør om ull klør eller ikke. Dette måles i micron og «kløgrensen» for ull er 27 micron. Standard norsk ull har en tykkelse på rundt 28 micron og oppover. Det gjør norsk ull slitesterkt og ettertraktet – men som møbelstoff og til tepper.

Merinoull har tre til fire ganger så høy isoleringsevne ut fra tykkelsen, og er dermed foretrukket for klær som skal rett på huden. Noen personer er allergiske mot ull, og foretrekker bambus eller syntetisk superundertøy.

Er ull miljøvennlig?

Sauer må tåle å få pepper for metangassen de slipper ut. Merinosauer avles opp ene og alene for å produsere maksimalt med ull. 25 prosent av verdens merinoull kommer fra Australia, klærne produseres i Asia, før det selges som «norsk» til hutrende nordmenn.

Mens det diskuteres hvordan merinoull kan produseres på best mulig måte, og hvordan norsk og annen europeisk ull kan utnyttes fullt ut, er det et faktum at bruk og kast er et vel så stort problem. Ullklær har noen gode kvaliteter. Ullplagg er vi gjerne ekstra flinke til å vedlikeholde og ta vare på, og slik varer de gjerne også lenger før de må erstattes.

Ull vaskes på ca. ti grader lavere temperatur enn en gjennomsnittlig klesvask i Europa, ifølge Sifo, noe som sparer energi. Ullprodukter har også lengre gjennomsnittlig levetid og blir oftere gjenbrukt eller resirkulert enn tilsvarende plagg i andre materialer.

Om testen

Vi har lagt mest vekt på å forklare egenskapene du trenger mest. Alle plagg er testet i både dame- og herremodeller. Vi har valgt å teste hele ull-sett, både og vurdert hvordan de er under aktivitet og ved stillstand. Mens vi ventet på kuldegrader har settene blitt testet i ishall.

Plaggene har vært gjennom noen runder på ullprogram i vaskemaskin for å vurdere eventuelle endringer det medfører. Enkelte leverandører har en annen (tynnere) underdel enn overdel, og der er dette oppgitt. Alle resultatene baserer seg på testpersonenes subjektive vurderinger.

Vi valgte å dele inn i følgende kategorier:

• Varme – hvordan tilfredsstiller plagget på varme

• Komfort – hvor behagelig er klærne på kroppen

• Tekniske løsninger – finesser som trekker opp, eller drar ned.

• Allround-egenskaper

Hvor bra plagget scorer på varme er ikke avgjørende for totalinntrykket, siden dette først og fremst handler om hvor tykt stoffet er.

Test av Devold Expedition

Expedition-serien fra Devold er et godt valg. Devold Expedition er et enkelt sett tykt ullundertøy, som gir vesentlig mer varme enn de tynne ullklærne du har fra før.

Devold Expedition ullundertøy test
DEVOLD EXPEDITION: Gir vesentlig mer varme enn tynne ullklær
Devold Expedition

Modell: Devold Expedition

ULLBLANDING: 235 g/m2

PRODUKSJONSLAND: Litauen

VEKT: 429 gram (S)

PRIS: 599,- (trøye/nett) 549,- (longs/nett) 849,- (trøye) 499,- (longs)799,- (trøye) og 699,- (longs)

Devold

Expedition er Devolds mest avanserte ulltøy-serie.

Innsiden består av 100 prosent merinoull, mens utsiden består av 90 prosent aquaduct-behandlet merinoull og 10 prosent polyester, for økt fukttransport vekk fra kroppen.

Trøya kommer i to versjoner, du kan velge om du vil ha med hette eller høy hals med glidelås. Begge har tommelhull, som gjør at du slipper glippe ved jakkekanten.

Expedition-serien fra Devold er et ullundertøy du trenger på kalde dager.

Vi valgte å ta utgangspunkt i den høyhalseteDevold Expedition-trøya med lang hals, for bedre å kunne sammenligne med de andre i testen.

Trøya går langt nedover ryggen, noe man setter ekstra pris på under kalde dager. Den er romslig nok til at man kan vurdere en tynnere trøye under og bruke denne som et mellomlag.

LES OGSÅ: Test av Aclima Warmwool + Woolnet

I sum er Devold Expedition et ullundertøy som tilfredsstiller på samtlige punkter. Både trøye og overdel oppleves som normal i størrelsen.

Devold Expedition er et enkelt sett tykt ullundertøy, som gir vesentlig mer varme enn de tynne ullklærne du har fra før. Med andre ord akkurat det du trenger på kalde dager.

PLUSS

Varmt

Enkelt

MINUS

Ikke det beste å svette i

Test av Aclima Warmwool + Woolnet

Vår testvinner Aclima Warmwool + Woolnet tilbyr en komplett løsning til å holde komforten oppe når pila på gradestokken kryper ned: Nettingtøyet Aclima Woolnet kombinert med varme og praktiske Aclima Warmwool.

Vår testvinner Aclima Warmwool + Woolnet
Vår testvinner Aclima Warmwool + Woolnet
UTE_best_i_test
Aclima Warmwool + Woolnet

Modell: Aclima Warmwool + Woolnet 

ULLBLANDING: Warmwool: Woolnet: 120 g/m2

PRODUKSJONSLAND: Estland

VEKT: 469 gram (S)

PRIS: 599,- (trøye/nett) 549,- (longs/nett) 849,- (trøye) 499,- (longs)

Testår: 2017

Aclima

Aclima leverte oss en dobbel løsning: Aclima Warmwool og Aclima Woolnet i ett plagg.

Aclima Woolnet er et nettingsett med 91 prosent merinoull, 7 prosent polyamid og 2 prosent elastan til å ha innerst, et Aclima WarmWool-sett med 65 prosent merinoull og 35 prosent polyamid/polyester til å ha utenpå.

På nettingtøyet Aclima Woolnet har sider, skuldre, albuer og knær ribbstrikk.

Fordelen med netting er i tillegg til varmeisolerende egenskaper at det tørker fort.

Her har du valgmuligheten og friheten til å regulere dette, som er en fordel f.eks på vinterturer hvor det å få tørket klærne er en utfordring.

Aclima Warmwool + Woolnet er vår testvinner! Konklusjon- et meget varmt og bra ullundertøysett.

Trøya har balaklava/hette i halsen. Ikke alle synes det er nødvendig, men vi opplevde at den gav ekstra varme at den uansett er såpass tynn i nakken at den ikke kommer i veien.

Yttertrøyen i Aclima WarmWool har lomme foran til batterier, mobil – eller hender som trengs å holdes varmt.

Vi testet underdelen med trekvart lengde, laget for å tilpasses skistøvler, men den finnes også i «langversjon». Hva man foretrekker er en vanesak og naturligvis avhengig av ditt bruk.

LES OGSÅ: Test av Ulvang Thermo

Mange plagg, ja, men i kombinasjon er konklusjonen at Aclima Warmwool + Woolnet er et meget varmt og bra ullundertøysett.

Glidelåsen på yttertrøya er såpass lang at det kan reguleres. Aclimas løsning er fleksibel og velegnet til å holde komforten oppe når pila på termometeret kryper nedover.

PLUSS

Varmt

fleksibelt

I sum alt du kan ønske deg

MINUS

Mange plagg

Test av Ulvang Thermo

Ulvang Thermo er et godt og komfortabelt ullundertøy for deg som legger vekt på allsidighet i tillegg til varme.

ulvang thermo ullundertøy test
ULVANG THERMO: Ulvangs tykkeste ullundertøy
Ulvang Thermo

ULLBLANDING: 250 g/m2

PRODUKSJONSLAND: Litauen

VEKT: 527 gram (S)

PRIS: 999,- (trøye) 899,- (longs)

Ulvang

Thermo er Ulvangs tykkeste ullundertøy som har en myk frottéaktig innside, og skal være laget med tanke på aktivitet i kalde omgivelser. 

Hovedmaterialet i Ulvang Thermo er i 100 prosent merinoull, men den har mesh-partier under armene med 84 prosent ull.

10 prosent elastan og 6 prosent polyester.

Behagelig og aktivitetsvennlig.

Trøya har lange ermer og er lang og romslig i ryggen. Den har høy hals med glidelås og tommelhull.

Buksa er forholdsvis enkel i 100 prosent merinoull, hvor det er innslag av syntetisk materiale i meshpanelene.

LES OGSÅ: Test av Icebreaker BodyFit Winter Zone

Ulvang Thermo er varmt og behagelig ullundertøy, som ikke er like ekstremt som en del av de andre plaggene i testen.

Ulvang Thermo er et godt alternativ for deg som legger vekt på allsidighet i tillegg til varme.

PLUSS

Behagelig og aktivitetsvennlig

Allsidig

MINUS

Ikke det aller varmeste

Test av Icebreaker BodyFit Winter Zone

Icebreaker BodyFit Winter Zone er et lett og varmt undertøy som fort blir en favoritt i minst tre årstider. BodyFit er Icebreakers varmeste ullundertøy.

Icebreaker BodyFit Winter Zone ullundertøy test
Icebreaker BodyFit Winter Zone er deres varmeste undertøy.
ICEBREAKER BodyFit Winter

ULLBLANDING: 260 g/m2

VEKT: 578 gram (S)

PRODUKSJONSLAND: Kina

PRIS: 1299,- (trøye) 1049,- (longs)

Icebreaker

New Zealand-baserte Icebreaker var et av merkene som ledet an da tynne og behagelige ullplagg gjorde sitt inntog blant verdens friluftsentusiaster. 

Icebreaker BodyFit Winter Zone er deres varmeste undertøy, men det føles umiddelbart tynnere enn antall gram per kvadratmeter tilsier.

Icebreaker BodyFit er forseggjort med merino-mesh strategisk plassert langs sidene, og forsterkninger på knær.

Icebreaker BodyFit Winter Zone er et ullundertøy som kan tas i bruk hele året, også på kjølige teltturer.

Plaggene oppleves som overraskende varmt til tross for at det virker tynnere sammenlignet med mange av de andre i testen.

Icebreaker BodyFit scorer bra på komfort. Slik sett et ullundertøy som kan tas i bruk hele året, også på kjølige teltturer eller fjellturer i sommerhalvåret. 

LES OGSÅ: Test av Bergans Snøull

Begge varianter har mellomhøy hals og tommelhull. Veldig god bevegelighet i materialet, og av de settene som egner seg bedre for mer aktivitet. God bevegelighet i materialet. 

Varmemessig er det et stykke unna toppsjiktet i denne testen, men Icebreaker BodyFit Winter Zone er allsidig og behagelig ullundertøy som fort blir en favoritt i minst tre årstider.

PLUSS

Superkomfortabelt

Høy kvalitet

Holder fasong etter gjentatt vask

MINUS

Ikke det varmeste i testen

Test av Bergans Snøull

Bergans Snøull er en god mellomløsning. Ulltøy-serien er regnet for å kunne brukes både innerst på huden og som et mellomlag med et tynnere sett underst. Bergans Snøull scorer bra på anvendelighet.

Bergans Snøull test av ullundertøy
MELLOMLØSNING: Bergans Snøull tilhører midtsjiktet av varmt ullundertøy.
Bergans Snøull

ULLBLANDING: 290 g/m2 (Akeleie 220 g/m2)

PRODUKSJONSLAND: Kina

VEKT: 290 gram (S)

PRIS: 900,- (trøye) 900,- (longs)

Bergans

Bergans Snøull er en mellomtykk ulltøy-serie i 100 prosent merinoull, regnet for å kunne brukes både innerst på huden og som et mellomlag med et tynnere sett underst.

Bergans Snøull har et såkalt jacquard-mønster, som gjør det fleksibelt å bevege seg i. Trøya har mykere fleks langs sidene for bedre bevegelse. Den sitter godt på kroppen.

Bergans Snøull er et varmt og allsidig ulltøy. 

Snøull har kortere hals enn mange av de andre trøyene i serien og har droppet tommelhullet.

Det gjør Bergans Snøull til et mindre ekstremt kuldeplagg enn noen av de andre i testen, selv om det fremdeles er av den tykkere sorten.

LES OGSÅ: Test av Lanullva Tynn

Det scorer bedre på anvendelighet. Hovedmaterialet oppleves som litt stivere enn andre ullundertøysett i testen, men det blir bedre etter gjentatte vask og holder fasongen bra.

Det er også mulig å velge trøye med rund hals. Bergans Snøull er testet med en tynnere Akeleie-longs fordi Snøulllongsen ikke var klar i testperioden.

PLUSS

Varmt og allsidig

MINUS

Lav hals og uten tommelhull

Test av Lanullva Tynn

Lanullva gir god komfort og kan fungere som et mellomplagg med en tynnere trøye under. Lanullva har to ull-sett for voksne: Lanullva tjukk og Lanullva tynn.

Lanullva Tynn ullundertøy
LANULLVA: Tynt ullundertøy med god komfort fra Lanullva
Lanullva Tynn

ULLBLANDING: 300 g/m

PRODUKSJONSLAND: Norge

VEKT: 415 gram (S)

PRIS: 799,- (trøye) 599,- (stillongs)

Lanullva

Lanullva tynn er tykt nok for vår test.

Lanullva benytter sin helt egne strikketeknikk, med mye luft, som gir den noe av den samme effekten vi kjenner fra netting. Plaggene er i 100 prosent merinoull.

Lanullva oppfordrer oss til å vaske ullsettet før det ble tatt i bruk, og det ble bedre etter noen runder i vask. Det gjør at den føles romslig og lett på kroppen uten å stramme, og effektivt som et varmende ullsett.

Lanullva er et varmt og behagelig sett som kommer best til sin rett ved roligere turer uten for mye svetting.

Trøya er ellers såpass tjukk at den kan fungere som et mellomplagg med en tynnere trøye under.

LES OGSÅ: Test av Ortovox Merino Longsleeve Rock n Wool

Lanullva opererer med samme tekniske løsninger som flere av de andre i testen, med lang hals og tommelhull.

Disse løsningene er velprøvde og kjærkomne på de kaldeste dagene. Rund hals er et alternativ.

Vår konklusjon er at Lanullva tynn er et varmt og behagelig sett som kommer best til sin rett ved roligere turer uten for mye svetting.

PLUSS

Varmt og behagelig

MINUS

Ikke det beste for høyintense aktivteter

Test av Ortovox Merino Longsleeve Rock n Wool

Settet fra Ortovox, Otrovox Merino Longsleeve Rock n Wool består av en svært varm overdel og en mindre ekstrem bukse.

ullundertøy test ortovox longsleeve
OTROVOX MERINO LONGSLEEVE ROCK N WOLL: Svært varm overdel og mindre ekstrem bukse
Ortovox Merino Long Sleeve/Rock’n wool

ULLBLANDING: 260 g/m2 (trøye) 185 g/m2 (longs)

PRODUKSJONSLAND: Kina

VEKT: 570 gram (S)PRIS: 1799,- (trøye) 999,- (longs)

Ortovox

Tyske Ortovox har en trøye med netting inni og helstrikket materiale ytterst.

Begge deler er laget i en blanding med 90 prosent merinoull og 10 prosent polyamid.

Trøya har høy hals, men den er ikke så lang at den kan rulles. Den har ikke tommelhull.

Det gjør den mindre ekstrem varmemessig, men noen vil også finne mer anvendelig.

Settet fra Ortovox er svært behagelig og er helt i toppen når det gjelder varme og komfort.

Dette er et svært behagelig og vellaget plagg, som er helt i toppen vår det gjelder varme og komfort.

Trøya finnes også i en versjon med hette. Ortovox har ikke bukse i denne utførelsen, deres varmeste alternativ der er underdel med 185 gram ullblanding, altså noe tynnere enn trøya.

LES OGSÅ: Test av Helly Hansen Warm Freeze Zip

Underdelen har forsterkninger på knær og bred strikk i livet. Den finnes også i en trekvart lang variant som er fin i kombinasjon med lange skisokker.

Kombinasjonen av en svært varm overdel og en mindre ekstrem bukse vil ofte være det du trenger. Otrovox Merino Longsleeve Rock n Wool kan varmt anbefales til deg som ønsker den pakkeløsningen.

PLUSS

Kombinasjon av netting og tykk ull varmer godt

MINUS

Tynn bukse, lav hals, uten tommelhull

Test av Helly Hansen Warm Freeze Zip

Helly Hansen Warm Freeze Zip er et helårsplagg som fungere bra for deg som trenger tykt og allsidig undertøy for de tre kaldeste årstidene.

Helly Hansen Warm Freeze Zip test av ullundertøy dame
HELLY HANSEN WARM FREEZE ZIP: Tykt og allsidig ullundertøy
Helly Hansen Warm Freeze Zip

ULLBLANDING: 200 g/m2

PRODUKSJONSLAND: Kina

VEKT: 363 gram (S)PRIS: 1200,- (trøye) og 599,-(longs)

PRIS: 699,- (trøye) 699,- (longs

Helly Hansen

Helly Hansen laget sine syntetiske Lifa-klær flere tiår, før de begynte å blande inn ull.

Fremdeles ønsker de å bevare egenskapene til syntetmaterialene.

Helly Hansen Warm Freeze Zip er slitesterkt ullundertøy som transporterer svette bort fra kroppen og tørker raskt. 

Helly Hansen Warm Freeze er en av de ulltrøyene med minst ull i testen, 57 prosent.

Dette gjør at Helly Hansen Warm Freeze har litt andre egenskaper enn de med høyest ullprosent. Trøya sitter tett og stramt på kroppen, og er godt egnet til aktiviteter med høy intensitet enn rolige turer vinterstid.

Allsidig og velegnet til høy aktivitet.

Helly Hansen har ikke valgt de typiske ekspedisjonsløsningene. 

På Helly Hansen Warm Freeze er halsen kort og den har ikke tommelhull. Men samtidig er det bra tykkelse og isolasjon. 

LES OGSÅ: Test av Brynje Arctic Double

Buksa oppleves som en av tykkeste longsene. 

Helly Hansen Warm Freeze Zip er langt fra å sette standarden for varme vinterplagg, men vil fungere bra for deg som trenger tykt og allsidig ullundertøy for de tre kaldeste årstidene.

PLUSS

Allsidig og velegnet til høy aktivitet

MINUS

Ikke blant de mest ekstreme varmeplaggene

Test av Brynje Arctic Double

Brynje Arctic Double er et kraftig ullsett som er suveren på varme. Brynje Arctic Double får full pott på samtlige kriterier i testen.

Brynje Arctic Double test av ullundertøy sett
BRYNJE ARCTIC DOUBLE: Full pott på samtlige kriterier i testen
Brynje Arctic Double

ULLBLANDING: 220 g/m2 + netting 140 g/m2

PRODUKSJONSLAND: Polen

VEKT: 609 gram (S)

PRIS: 1699,- (trøye) og 999,- (longs)

Brynje

Norske Brynje startet med rent nettingundertøy, og også Arctic Double-serien har et lag syntetisk nettingfór innvendig mot kroppen.

De som har prøvd vet at nettingundertøy varmer bra i seg selv.

Men på Brynje Arctic Double brukes det som innerlag i en tykk trøye av 80 prosent merinoull og 20 prosent polyamid.

Trøya har lang rullehals med glidelås og lang arm med tommelfingerhull. Buksa er enkel, lang og tykk.

Brynje Arctic Double en god investering om du har kalde dager i vente, men vil eller må være ute.

Denne løse to lags-kombinasjonen er forholdsvis lett i forhold til varmeeffekten som oppnås.

Brynje Arctic Double vil også tørke fortere enn et rent ullplagg med samme tykkelse. Brynje Arctic Double er suveren på varme, og får full pott på samtlige kriterier i testen.

LES OGSÅ: Test av Mammut Trovat Pro /Go Warm

Varmen er høyt prioritert i dette settet, det er mindre egnet for turer og aktivitet med høy intensitet.

Brynje Arctic Double en god investering om du har kalde dager i vente, men vil eller må være ute.

PLUSS

En massiv varmepakke

MINUS

Ikke det mest allsidige

Test av Mammut Trovat Pro /Go Warm

Mammut Trovat Pro er litt for tynn, og er bedre egnet for aktivitet på kaldere dager enn for rolige langturer eller stillstand i kulda.

Mammut Trovat Pro /Go Warm
MAMMUT TROVAT PRO /GO WARM: Egnet for aktivitet på kaldere dager
Mammut Trovat Pro Half Zip Go Warm Pants

ULLBLANDING: 235 g/m2 (trøye) 190 g/m2 (longs)

PRODUKSJONSLAND: Latvia

VEKT: 270 gram (S)

PRIS: 1200,- (trøye) og 599,-(longs)

Mammut

Sveitsiske Mammut bruker materialet Polartec Power Wool, 66 prosent polyester og 34 prosent ull i sin trøye.

Polartec er en kjent produsent av syntetisk isolasjon, og tanken er å få de beste egenskapene fra begge verdener. 

Dette er et av de tynneste settene i testen og på grensen til at vi tok det ut. Vekten er under halvparten av de tykkeste.

Vi lar den likevel få passere fordi vi erfarer at trøya fungerer fint dager.

 Trovat Pro fra Mammut egner seg for deg som kan tenke deg et allsidig undertøyssett når du skal være i aktivitet.

Trøya er ikke så høy i halsen, men dekker godt og oppleves mer som varmt superundertøy enn de andre undertøyssettene i testen. 

God elastisitet, deler av plagget består av mesh for økt lufting. Disse klærne har et smalt snitt og sitter nokså tett på kroppen.

LES OGSÅ: Test av Devold Expedition

Den store andelen syntestiske fibre gjør at det tørker fort. Sammenlignet med de tykke ekspedisjonsplaggene faller det gjennom på ren varme. Det er rett og slett litt for tynt.

Mammuts kandidat er bedre egnet for trening/aktivitet på kaldere dager enn for rolige langturer eller stillstand i kulda.

Longen finnes også som 3/4. Egner seg for deg som kan tenke deg et allsidig undertøysett når du skal være i aktivitet.

PLUSS

Behagelig og allsidig

MINUS

Blir kaldt på de kaldeste dagene

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.