Samaya er fortsatt et ganske nyetablert merke i Norge. De holder til utenfor Annecy i Frankrike og ble etablert av den klatreren Ghislain Pipers og syklisten Arthur Jallas i 2018.
Samaya har spesialisert seg på lettvektstelt til fjell og ekspedisjoner, heller enn det bredere markedet for campingutstyr. Selv om de har fått flere priser for produktene sine og er 15 ansatte, er det fortsatt et lite og ungt selskap sammenlignet med de større friluftsmerkene.
Vi har fått teste prototypen på Samaya 2.0, som er det minste teltet i deres alpine-serie. Det markedsfører som et helårstelt for to personer. Vi har kun testet teltet sommer og høst, men vil oppdatere denne testen når vi har fått erfaringer på snø.
ÅPEN LØSNING: Teltet har kun inngang på en side, men vindu som gir utsikt fra begge sider. Foto: Gunhild Aa. Soldal
TETT TAK: Ekstra forsterkning mot nedbør. Foto: Gunhild Soldal
Materialer
Selve bunnduken er laget i et Dyneema-fiber som er laminert med mylar-film for gjøre den mer vanntett. Samaya har benyttet en biobasert versjon av Dyneema-fibre, som ifølge produsenten reduserer karbonavtrykket med så mye som 90 prosent. Det har de klart ved å utvinne etylenet som brukes til å produsere polyetylen, fra tremasse i stedet for fossile råmaterialer.
Helårstelt lages ofte med doble teltvegger, mens her er det kun benyttet en enkeltduk, laget i laminert 3-lags Nanovent®-membran. Samaya benytter den på alle sine alpine telt og og 8000K-telt.
Selve duken har en vannsøyle på 10.000 mm, som gjør at den holder regnet ute natta gjennom, og dagen etter også om det må. Selve teltgulvet har 20.000 mm, noe som må regnes som helt vanntett. Det det trygt å plassere på fuktig underlag eller snø, selv om det ikke nødvendigvis forhindrer ikke kondens.
Hva betyr oppgitt pusteevne på 40 000 g/m²/24h? Disse tallene indikerer at 40 000 gram vanndamp kan passere gjennom én kvadratmeter av teltduken i løpet av 24 timer. Som i praksis sier noe om hvor tett eller klamt det blir inne i teltet. Utover den høyteknologiske membranen, har dette teltet gode ventilasjonsmuligheter gjennom myggnetting-vindu. Hovedinngangen har også en myggnetting-duk. Dermed er det gode ventilasjonsmuligheter i telt.
Vi har ikke testet teltet over lang nok tid til å si noe om slitestyrke, men opplever materialet som svært solid i forhold til lav vekt, noe som ikke alltid er en selvfølge. Regn trenger ikke gjennom, selv om noe kondens ikke vil være til å unngå.
Test av telt til tur og friluftsliv. Les grundige tester av telt fra kjente teltprodusenter som Bergans, Helsport, Hilleberg, Heimplanet, MSR, McKinley og flere. UTE tester høst- og sommertelt, lettvektstelt, solotelt og lavvo
Rigg
Selv om teltet har plass til to personer, er det et enkelt telt å sette opp for en. To nesten like lange aluminiumsstenger tres i kanalene. Den svarte enden skal inn først. Til sist en tverrgående stang i taket.
Teltpluggene av plast virker noe spinkle. Vi knekker ingen i løpet av testperioden, men en av pluggene får en solid bøy. En påminnelse om å velge teltplass med omhu når man kan, og at det kan være gunstig å ha med reserveplugger til turer hvor det kan være vanskelig å improvisere om noen blir ødelagt.
Den taggete konstruksjon som gjør at de sitter godt når de er festet i bakken.
PIRAJA-PLUGG: Swiss Piranha RT90 veier seks gram per stk.
Pakkposen er av den minimalistiske sorten. Teltet lar seg lett komprimere, men pakkposen er for smal til at teltstengene får plass nedi. Altså må du belage deg på minimum to kolli.
Plass og romfølelse
Teltet måler 2,2 meter i lengden og 1,1 meter i bredden. Teltet har plass til to personer med liggeunderlag og sovepose, og er romslig for en.
Her er det ingen fortelt, men dette kan som nevnt kjøpes som ekstrautstyr (550 gram).
På tur med nedbør, er det vanskelig å unngå at det blir vått i teltet, uten fortelt. Det kan bli en utfordring om teltet skal brukes vinterstid.
Teltet har god, innendørs takhøyde, noe som er kjærkomment når man bor litt trangt.
Den ene langsiden har en meshlomme langs hele kanten, for småsaker som man vil ha lett tilgjengelig. I taket på teltet er det en hylle i mesh, som egner seg til tørking av hansker eller for å feste telt- eller hodelykt.
Oppsummert
Samaya framstår som et solid telt for en til to personer som trenger et telt med lav vekt, ikke har et stort behov for verken fortelt eller stormmatter. Enten formålet er fjelltur eller bikepacking, kan teltet få mange bruksdøgn, uten at det krever verdens største tursekk.
Et ekstra fortelt (550 gram) kan kjøpes separat for mer lagringsplass. Også bunnduk kan kjøpes i tillegg.
Vintertelting setter litt større krav til selve teltet. Les test av vintertelt til tur og ekspedisjoner som er laget for å takle hardt vær.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.