Vi snakker 1983. De første CD-platene kommer i salg, E.T.-feberen koker på norske kinoer og Grethe Waitz vinner Norges første VM-gull i friidrett.

Dette året finner også en annen begivenhet sted. Solveig Tornås er seks år og hun er sammen med familien på en av sine første teltturer. Stedet er Jotunheimen.

Annonse

HARDE FAKTA

Merke: Helsport
Modell: Rundhø
Vekt: ca. 3,5 kg
Alder: 35 år

– Det var alltid min far som bar teltet og maten og alt fellesutstyret. Jeg husker at jeg hadde en liten ryggsekk med favorittkosedyret mitt og en pakke rosiner. Det å dra på telttur med mamma og pappa var noe av det fineste jeg visste som barn, for da fikk jeg ligge mellom dem i soveposen min. Soveposen ble også godt brukt. Den har jeg ikke lenger for den ble gitt bort til ei sherpa i Nepal, forteller hun.

Teltet som ble brukt den gangen lever fremdeles i beste velgående.

GOD BRUKT

En fast spalte i UTE hvor vi hyller til varig og godt brukt friluftsutstyr. Har du klær eller utstyr som har vært lenge i bruk, eller som du ikke klarer å kvitte deg med? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss en e-post

– I 2016 var det tid for min datter sin første telttur. Vi dro med sykkel fra Ullern til Abbortjern i Bærumsmarka. Hun synes det var fantastisk å sove i telt, så vi gleder oss til mange fine turer fremover.

Hva vil datteren din ha med seg på telttur?
– En bok må være med.

Foretrekker du generelt brukt fremfor nytt?
– Jeg kjøper oftest nytt friluftsutstyr og klær fordi jeg bruker utstyret og klærne helt til det er utslitt. Men med veldig mye andre varer foretrekker jeg å kjøpe brukt. Det gjelder typisk ting som ikke slites ut. Og så er jeg veldig glad i å arve ting, det gjelder også friluftsutstyr, jeg har fått mye rart i arv.

Har du et eksempel?
– Jeg har arvet min fars gamle isøks fra 50-tallet. Den brukes til veggpryd.

Hva er ditt forhold til friluftsutstyr?
– Friluftsutstyr skal primært være funksjonelt på små og store turer. Jeg er tilhenger av å kjøpe utstyr av god kvalitet og så bruke det i mange år. Tar man godt vare på ting varer de lenge. Jeg bruker fortsatt ryggsekken fra 1989, vindjakka fra 1990 og stormkjøkkenet fra midten av 90-tallet.

Hvilke egenskaper har teltet?
Teltet er veldig bra i all slags vær, og det er utrolig solid. Det er fint med åpning i hver side slik at man kan bruke forteltet på begge sider enkelt.

Ved hvilke anledninger brukes teltet nå?
– Nå bruker vi teltet til familieturer i marka, men jeg tenker at jeg fint kunne hatt teltet på vintercamp neste gang jeg gjør det.

Skjermbilde 2017-10-02 kl. 10.00.41
Skjermbilde 2017-10-02 kl. 10.00.41