SLIK GJØR DU DET

SLIK GJØR DU
For deg som aldri har prøvd frysetørket turmat, her er det du trenger å gjøre for å nyte et raskt og lettvint måltid ute på tur:

Riv toppen av posen ved rivehakket.
Fjern oksygenfangeren i de posene som har dette.
Brett ut bunnen.
Tilsett kokende vann til nivåmerket, som finnes enten utenpå eller inni posen.
Rør godt rundt.
Lukk lynlåsen.
La stå i den tiden som er anbefalt, fra 5 til 12 minutter avhengig av posen.
Rør rundt og spis rett fra posen.

Det enkle er ofte det beste. Eller? Det stemmer kanskje ikke alltid, og de som har spist frysetørket turmat i mange dager på rad er nok ikke helt enig. Likevel, når man er på tur vil man noen ganger gjøre matlagingen enkel, og dra med seg minst mulig for avansert kokkelering.

Annonse

LES OGSÅ: Test av tissetrakter

Frysetørket mat ble først tenkt på mot slutten av førti- og femtiårene, da trusselen om den kalde krigen vokste frem. Frykten for atomvåpen resulterte i behovet for å bygge trygge steder for sivilbefolkningen, og skape mulighet for å overleve over lengre tid. Da, på forespørsel fra den amerikanske regjeringen, prøvde man først å produsere mat som kunne brukes i ekstreme forhold for effektivt å erstatte det tradisjonelle kjøkkenet. Den neste viktige begivenheten som kan knyttes til suksessen med frysetørking er erobringen av rommet. I romfergen var frysetørket mat et uunnværlig element i astronautens kosthold. Etter å ha blitt bevist i slike ekstreme forhold, har frysetørket mat også blitt valgt som mat til spesialtropper.

Vi er hele tiden på leiting etter nye ingredienser, og sammensetningen i maten er viktig.
Monica Mathiassen, Drytec

Lenge har det vært den norske familiebedriften Drytech, som produserer Real Turmat, vært de største på markedet her i Norge. De startet opp som leverandør til Forsvaret på slutten av 1980-tallet. Men da Vegard Ulvang skulle på ekspedisjon ville han også ha med frysetørket turmat. Dermed var de tidlig på nittitallet i gang med å produsere turmat også for de som skulle på tøffe ekspedisjoner.
– I dag er det stadig flere som kjøper turmaten vår, både til familieturer, stor og små ekspedisjoner. Vi selger mer for hvert år, forteller Monica Mathiassen i Drytech, og understreker at smak er viktig for forbrukerne.
– Vi har egne kokker som lager maten for oss her i Tromsø, og jobber hardt med egenutvikling. Fra vi får ingrediensene til maten koker, tørker pakkes og leveres, følger vi prosessen tett. Vi er hele tiden på leting etter nye ingredienser, og sammensetning i maten er viktig. Blant annet jobber vi nå med å bruke mer fisk, vi bor jo midt i fiskefatet her i nord, sier Mathiassen.

Både Norden og Europa har fått øynene opp for den norske posematen, men det kommer også stadig nye merker til Norge. Felles for dem alle er at posene veier lite og tar liten plass før bruk, og det er næringsrik mat som har lang holdbarhet. Alle posene i denne testen har god merking av næringsinnhold utenpå pakkene, og gir deg mellom 500 og 700 kcal. per pose. De fleste har både vegetarretter og glutenfrie alternativer, og flere tilbyr også både frokost og dessert.

LES OGSÅ: Test av Eagle Hot Pan

I en smakstest har selvsagt panelet ulik oppfatning av hva som smaker best, men likevel merker vi en enighet når vi sammenligner rettene mot hverandre. Vegetarrettene overrasket positivt i vår test, og både Adventure food sin veggie couscous-rett og Summit to Eat sin vegetable chipotle chilli med ris seiler opp som velsmakende turretter. Kanskje på tide å innføre kjøttfri turdag?
Skal du på hard langtur bør du se på sammensetningen av fett og karbohydrater, og sørge for at du tar med deg retter med nok kalorier.
I denne testen ba vi om de tre mest populære middagsrettene fra hver leverandør, og noen har også sendt med flere varianter. Alle har mange flere retter å velge mellom, men testens resultater er satt med bakgrunn av de vi har testet. Du finner alle merkene i butikker i Norge. UTE har sammen med erfarne turmat-brukere testet maten på ulike turer gjennom sommeren, tilberedt på primus og etter varierende lengde på turene. I tillegg hadde vi en dag med testing av alle produktene samtidig. Tilberedelsen er gjort slik det er anvist på pakningen. Til sammen har vi testet 23 ulike retter, fra seks forskjellige leverandører. Vi har vurdert turmaten ut fra smak, utseende, lukt og næringsinnhold, og hvordan posene er i bruk rent praktisk. 

«Vegetarrettene overrasket positivt i vår test, og både Adventure food sin veggie couscous-rett og Summit to Eat sin vegetable chipotle chilli med ris seiler opp som velsmakende turretter.»

TIPS TIL BRUK AV TØRKET TURMAT

1: Kokende varmt vann gir best resultat. Har du vann fra for eksempel en termos, må du huske at det kan ta litt lenger tid enn det som står på pakken før maten er klar. Følg nivåstrekene på innsiden av pakken der dette finnes. Husk at det er etter at du har rørt rundt at nivået stemmer! Her gjør mange feil.
2: Rør ordentlig godt rundt i posen og sørg for at du får med maten som ligger i hjørnene i bunnen av posen. 
3: Når posen har stått ca. halvparten av tiden, vil det lønne seg å åpne opp og se at alt ser bra ut, og kanskje røre om enda en gang. Slik er du sikker på at all maten blir ferdig samtidig og til fastsatt tid.
4: Har du en pose med «flytende» innhold, kan du også rulle toppen på posen noen runder, holde godt og riste posen. Slik får du eksempelvis dessertene til å bli ordentlig godt blandet.
5: Når maten er ferdig og klar til bruk, kan du godt helle den over på en tallerken for å spise den. Ingen har sagt at turmat MÅ spises i posen!
(Kilde: Norsk Turmat)