TURKLARE: Norah, Jon Andreas og Jørgen er klar for tidenes tursommer.
I mange år har vi brukt mye av vår fritid utendørs, vanligvis som dags- og helgeturer, men også på noen lengre turer i løpet av årene. I 2015 søkte vi permisjon i en lengre periode for å kunne dra på varierte og spennende eventyr i Nord-Norges vakre natur.
Vi starter sommerferien vår langs den nord-norske kysten. Planen vår er å ro rundt Senja, Norges nest største øy. Om vi klarer det vet vi ikke, og det er egentlig irrelevant. Det viktigste er at vi er ute på tur, og at vi som familie har det bra. Så får det nord-norske lunefulle været avgjøre om vi kommer oss rundt, eller ikke. Vi har satt av veldig lang tid til denne turen, da vi er ganske trygg på at dette er en tur ungene ikke kommer til å gå lei av underveis.
Vår erfaring med turer sommerstid langs kysten er at den har så mange flere muligheter enn vi voksne kan forestille oss. Ungene derimot oppdager stadig nye muligheter og leker, samtidig som de enkelt faller tilbake på de væravhengige aktivitetene som omhandler det meste rundt bading. Det at kysten har så mange varierte muligheter for barna som ikke innebærer mengder av medbrakte leker og spill passer oss svært godt på denne turen da det er begrenset med plass i en 17 fots nordlandsbåt.
Vi satser på ei fiskestang som forhåpentligvis kan gi oss noen spennende øyeblikk og gode middager, bøtter til å lage sandslott og fange krabber, speiderkniven, litt kortspill og en ipad på deling til kinovisning i teltet.
Gode forberedelser gjør turen bedre og tryggere
Uansett om turen er kort eller lang er det greit å legge en god plan for både logistikk og praktisk gjennomføring. En skal ikke overdramatisere det å dra på tur, men med barn er det spesielt viktig at primærbehovene som vann, mat, varme og søvn kan dekkes etter beste evne, da det gir best forutsetninger for glade og lykkelige barn.
Førstehjelpsutstyr og sikkerhetsutstyr varierer fra tur til tur, og det er derfor greit å gjøre en risikovurdering i forkant i forhold til hvilke sikkerhetsmessige utfordringer som er mest aktuell å ta høyde for. Dermed kan en gjøre tiltak for å redusere risikoen, og samtidig medbringe utstyr hvis hendelsen likevel skulle inntreffe. For vår del er det åpenbart at vår største utfordring er dårlig vær når vi er på havet. Vi har derfor foruten redningsvester, pratet med lokale i forhold til værutsatte plasser, samt at vi har satt av god tid slik at vi kan vente til dårlig vær har forbigått. Vi har i tillegg lånt en satellitt-telefon, da det ikke er dekning enkelte steder.
Førstehjelpsutstyr og enkle reseptfrie medikamenter (paracet, Zyrtec etc.) veier lite, og kan utgjøre forskjellen på om en tur kan fullføres eller om den må avbrytes. På lange turer kan en fort komme i en situasjon der en må ta med mat for hele turen, og det har vi bevisst styrt unna på roturen. På Senja er det flere lokale handelssted som garantert kommer til å skape mye god stemning både når handlelister skal skrives i båten, og når maten (og isen) skal handles inn. Kanskje har de et lite kaffebord i hjørnet, så vi voksne kan få pratet litt med de lokale før vi drar videre også. Pakkeliste for telttur
Gjør det enkelt i starten
Det ligger mange turer til grunn før vi starter med lengre turer. Sommeren er ypperlige til dette. Start med korte turer som er enkle å både planlegge og gjennomføre. De første utemiddagene har vi tatt i helgene i skogen bak huset. De første teltturene har startet på plenen utenfor huset, med påfølgende frokost inne. Fisketurene trenger ikke å gå til drømmevannet til far, da ungene skiller lite på om fisken veier 100 gram eller 1 kilo.
Likevel er ofte «dørstokkmilen» den største utfordringen, men uansett hvor langt inne en tur har sittet, har vi til dags dato aldri angret på en tur i ettertid! Hopp i det! Dørstokkmilen blir i alle fall kortere for oss hvis vi kan pakke og klargjøre under «rolige» omstendigheter. Det å bevare den gode stemningen kan i motsatt tilfelle være utfordrende når en skal pakke samtidig som ungene skal kles på, serveres frokost, assistere til utallige dobesøk, samtidig som solen skinner og tiden flyr. Sannsynligheten for at noe blir glemt igjen, og at noen er etterpåklok her er svært stor. Heldigvis forsvinner ofte den dårlige akkumulerte stemningen med en gang en laster ut av bilen og får sekken på ryggen.
Inkluder ungene i arbeidsoppgavene, og vær litt kreativ!
Det er lettere å engasjere seg og gi av egne erfaringer hvis du tar ungene med på noe du selv brenner for. Kysten gir uante muligheter for de voksne til å være med barna på krabbejakt, fiske middag utpå skjærene og ikke minst etablere camp. Ungene synes av en eller annen grunn det er utrolig gøy å hjelpe til med å sette opp teltet, innrede det, hente vann, steinsette bålplassen, samle rekved og never til kveldsbålet. La ungene være i sentrum og innta veileder-rollen. Det er utrolig hvor flink de er og ikke minst hvor stolt de blir når de mestrer på nye områder. Ingen ting smaker bedre enn nygrillet pølse på egen spikket pølsepinne.
Sett av nok tid
Sist og kanskje det som er viktigst, sett av nok tid til å skape god stemning. Ikke planlegg for lange dagsforflytninger, som kan gå på bekostning av tid til lek og moro, og ikke minst overskudd hos både store og små. Overskudd og tid må en ha hvis en skal være kreativ! Ha tid til å tegne sjørøverkart, slik at ungene kan finne skatten (f.eks. lørdagsgodteriet). Gå på ekspedisjon i skogen i ekte Robinson Crusoe stil. Har du i tillegg med bok, sørger du for en magisk stemning rundt kveldsbålet.
Så satser vi på at værgudene står oss bi! Vi gleder oss til å ta årene fatt på denne turen og på de fremtidige fjellturene. God sommer!
FAMILIEN RØNNEBERG
Familen Rønneberg består av Jon Rune, kona June, Norah (8), Jon Andreas (5) og minstemann Jørgen (2,5). De bor på Finnsnes i Troms og er glade i både korte og lange turer i skog og mark. På tur blir bekymringene mindre i jevn takt med at dekningen på mobilen forsvinner. De gode naturopplevelsene prøver de å føre videre til barna, slik at de kan sette pris på naturen og de muligheter som ligger der. Dette året er planen å sette av tid til flere turer, glemme alt de burde gjøre hjemme, og leve ut noen av drømmene sammen med hele familien. De har også sin egen blogg.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.