Ekspedisjonsfamilien

Mens andre familier strever for å komme seg ut på søndagstur, foretrekker familien Broux Cuypers skikkelige langturer.

Sist oppdatert: 28. mars 2014 kl 09.24
Tre måneder av foreldrepermisjonen i høst ble brukt til å være på tur. Her fra toppen av Ben Nevis, Skottlands høyeste fjell. 1344 moh.
Tre måneder av foreldrepermisjonen i høst ble brukt til å være på tur. Her fra toppen av Ben Nevis, Skottlands høyeste fjell. 1344 moh.
Lesetid: 3 minutter

Snart legger Kim, Jochem og sønnene Nanook (1) og Tristan (3) ut på årets store familietur.

Til Gran Canaria?

Nei.

Legoland?

Nei.

Med sønnene Nanook (1) og Tristan (3) legger familien avgårde på en måned lang skitur på Grønland i midten av april. 

I 2012 krysset foreldrene Baffin Island (se video nedenfor). 17 måneder gamle Tristan var med. Nå synes de lillebror Nanook er stor nok til å følge i Tristans fotspor. Han var bare fire dager gammel da han var på sin første fjelltopp, Rambergfjellet utenfor Bergen. Storebror Tristan har passert 250 netter i telt og nådde sin topp nummer 300 i høst, i Sierra Nevada, et fjell på nesten 3500 moh. Det er en selvfølge at barna blir med, når de drar på tur.

– Det er et ønske om å kunne fortsette med det vi drev med før. Vi er selv oppvokst med friluftsliv og får mye glede av det. De kommer ikke til å huske så mye, men vi når vi er på tur handler det like mye om tett tilknytning og å nyte øyeblikket, sier pappa Jochem Cuypers.

Den 8. april flyr de fra Flesland til Island og videre med twinåtter til en flyplass 100 kilometer nord for Scoresbysund på Øst-Grønland, hvor skituren begynner. Planen er å gå i området der den legendariske oppdageren Helge Ingstad holdt til for 80 år siden. De ender opp i Scoresbysund, en av Grønlands mest isolerte byer hvor de ser fram til å lære mer om livet de lever her. Småguttene sitter sammen i en Nordic Cab-vogn, noe de er blitt ganske vant med.

– Hvilken glede får barna av en slik tur?  

– Vi har med fire kjelker, to ekstra siden vi skal være lengre underveis. Vi tar med ski og spade slik at Tristan skal få grave litt i snøen. Han gleder seg veldig til å bygge igloo, sier Jochem. 

Tristan – verdens yngste polarfarer? Se videoen fra Baffin-turen: 

– Har du noen gang tenkt at det har vært uforsvarlig å ha med så små barn på tur?

– Nei, det har vi aldri tenkt på. Det er gjerne før turen at man tenker litt slik. Det er klart vi har tenkt, oj  herlighet, hva holder vi på med. Med små barn må en tenke gjennom hele planen en gang til, men for oss gir det en ekstra utfordring og dimensjon som vi gjerne vil få til. Da vi dro til Baffin, planla vi at vi ikke skulle komme i den kaldeste perioden. Da vi begynte turen, var det 10-15 minusgrader om dagen. Det går greit, men hadde det vært kaldere, hadde det blitt vanskelig.  Utfordringen vår ble snøen som begynte å smelte. Men Tristan hadde det fint, sier Jochem. 

Foran Grønlandsturen har de planlagt for å unngå smeltingen mai og slippe den store kulden i mars. De vil også ta med et par grønlandske hunder, slik som Instad gjorde.

– Han benyttet dem til alt mulig, sledeturer, bæring og som beskyttelse mot isbjørn. Man tror ikke på snublebluss på Grønland. Inuittene tøyser med forskere som har med snublebluss. De mener at det hjelper lite mot digre isbjørner.

– Hva tenker du som familiefar om isbjørnfaren?

– Det virker litt skummelt. Det ser på et menneske som måltid, så man må jo være obs. Vi hadde ingen problemer med isbjørn på Baffin Island, og må alltid tenke på å slå opp leir hvor det er mindre fare for isbjørn om natten. Vi har med rifle og knallskudd og pepperspray, sier Cuypers.  

Les også: Den store guiden til Rallarvegen

Publisert 13. mars 2014 kl 09.58
Sist oppdatert 28. mars 2014 kl 09.24
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen