/ Sykkel

10 bud for sykkelturen

Hvor skal jeg dra på tur? Hva er det viktig å ha med seg? Øyvind Wold har skrevet en rekke sykkelbøker og jobber til daglig med kartlegging av sykkelruter og sykkelturisme i Syklistenes Landsforening.

Sist oppdatert 1. august 2020 kl 10.00
sykkeltur sommer
SYKKELSOMMER: Fra sykkeltur på Andøya. Foto: Øyvind Wold

1. Husk mat og drikke

Man blir mye mer sulten på sykkeltur enn man gjør til daglig.

Sørg for å ha med nok mat eller at turen går innom serveringssteder som har åpent, som for eksempel markastuene i Oslo åpner for. Lett tilgjengelige energibarer i styreveske eller jakkelomme kan være med på å holde kreftene og humøret opp underveis. 

 

2. Skaff turkart
Et papirkart dekker et stort areal og viser alle veiene i området. Turkartene har som regel nyttig ekstra-informasjon som kan gi ideer og inspirasjon til turen, symboler for utsiktpunkter, badeplasser, attraksjoner, fiskeplasser, serveringssteder, matbutikker et cetera. Det finnes også egne kart med sykkelturforslag og rutebeskrivelser.

 

TURKART

Papirkart finnes i Norge-serien 

For digitale kart og navigering på mobil: Sykkelforeningens sykkelturer 

Sykkelturer i Norge og digitale kart og rutebeskrivelser finner du her  

Rutene og karttjenesten på denne siden bygger på OpenStreepMap-tjenesten 

Statens vegvesen har planleggingsmuligheter i dette digitalkartet  

eventyrsykling
PAKK LETT: Noen ganger er pakkinga halve moroa. Foto: Kristoffer H. Kippernes

3. Bruk lokalområdet

Det er lett å drømme om eksotiske sykkelturer til fjerne steder – men de turene som blir noe av, er som regel de som ikke krever mye tid og planlegging. Den aller enkleste turen er den som starter ved din egen utgangsdør. 

Vær kreativ, prøv og finn en rute eller vei du ikke har syklet før, ditt eget lille mikroeventyr. Kanskje finnes det et fiskevann, et utsiktspunkt eller en liten sidevei der du aldri har vært, mindre enn ti kilometer fra der du bor? Kanskje har du en transportsykkel og vil utvide horisonten?

Start hjemme, bruk sykkelen for å sjekke det ut

 

4. Pakk lett

Om du bestemmer deg for at turlivet kan være noe helt annet enn hverdagslivet, finner du ut at det er mye du kan klare deg uten et par dager på sykkeltur. Vær bevisst på vekt når du pakker.

Ta gjerne og pakk veskene et par dager før turen, og ta en kort test-tur innom noen motbakker. Om det går veldig tungt, er det kanskje motivasjon for å legge igjen flere ting når du skal på den ordentlige sykkelturen.

 

bikepacking
EVENTYRSYKLING: Med oppakning blir turen på sykkelen en annen enn den vanlige treningsturen etter jobb. Foto: Kristoffer H. Kippernes

5. Kjenn sykkelen din

Ved å bruke sykkelen jevnlig lærer du hvordan den fungerer, også i høy fart, ved hard oppbremsing og på dårlig underlag. Du vil kjenne igjen lyder som forteller deg at den må på service, trenger justeringer.

Kjenner du sykkelen din skikkelig, vet du hva den tekniske tilstanden er, og du er tryggere på den, både til hverdagsbruk og på tur.

 

6. Husk nok luft i dekkene

For lite luft i dekkene gjør sykkelen tung å trå, og øker sannsynligheten for punktering. Anbefalt dekktrykk står skrevet på siden av dekket. En gulvpumpe med trykkmåler gir det raskt rett dekktrykk.  

 

7. Lag en plan B

På en lengre tur kan det skje uforutsette ting både med sykkelen og med været, noe som gjør at du ønsker å forkorte eller avslutte turen. Dette kan være å legge turen forbi et par kollektivknutepunkter eller se at man underveis enkelt kan gjøre en planlagt rundtur kortere. Lær hvordan du bytter slange etter punktering

8. Lær deg grunnleggende mekking

Alle syklister bør kunne å skifte slange, og gjerne også grunnleggende justering av gir og bremser. Det er kunnskap man garantert får bruk for. Vi har samlet masse nyttige instruksjoner i den populære nettserien Mekkeskolen.    

Selvberging – utstyret du trenger når du punkterer

Slik reparerer du kjedebrudd

Fiks bremsene selv

9. Kle deg synlig i trafikken

Mange aktuelle sykkelturer i Norge går på veier uten sykkelfelt eller sykkelvei. Selv om det er lett å finne veier med lite biltrafikk, er det en fordel å bli sett av de bilistene som kommer.

En jakke, hjelm eller sykkelvesker i for eksempel rød eller gul farge vil øke synligheten og dermed sikkerheten til syklisten.

sykling i norge
STRAKE VEIER: Med litt planlegging kan man unngå den verste trafikken. Her fra Valdresflya. Foto: Hedda Gjone

 

10. Følg trafikkreglene og vær aktsom

Dette er et punkt som gjelder alle syklister – også på ferietur! Vi anbefaler å stoppe på rødt lys, holde vikeplikten, gi tegn og å sykle med marginene på sin side.  Dette øker sikkerheten din, og det blir triveligere for alle parter, også overfor barn som skal lære seg å sykle. Voksne som snakker med barn om trafikkregler, er også med på å formidle viktig kunnskap for neste generasjon syklister.

Denne artikkelen er publisert i samarbeid med Syklistenes landsforening og kampanjen Sykkelsommer 

Publisert 1. august 2020 kl 10.00
Sist oppdatert 1. august 2020 kl 10.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen