– Dere er pionerer. Vi skal seile nordover til områder der få, om noen, skialpinister har vært tidligere. Dette er en virkelig ekspedisjon, sier Vera Simonsson til 20 forventningsfulle telemarkkjørere og toppturentustaster som skal være med på tur med båten MS Origo.

SE BILDESERIEN HER

Annonse

Hun er mest kjent som en jentene i ekspedisjonslaget Baffin Babes og har bosatt seg i Molde. Men hver vår reiser hun til Svalbard for å vise fram arktiske fjell og fjorden til ivrige skientusiaster.

KLAR FOR TUR: Ekspedisjonsleder Vera Simonsson.

 – Vi har til nå konsentrert oss om det nordvestre hjørnet av Spitsbergen , men vi går også rundt og ned i Lieftefjorden. Jeg har til nå gjort rundt 60 ekspedisjoner rundt Svalbard. Det har vært en stor drøm å organisere turer bare for toppturfolk og det var også en av grunnene til at jeg startet mitt eget firma. Båten MS Origo er også helt topp til formålet, seilbåt er både trangt og saktegående, sier Simonsson. 

I juni seiler hun ut fra Longyearbyen på toppturekspedisjon for tredje år på rad.

– Dette er en tur i et av Arktis villeste områder. Vi bor ombord på MS Origo som er en liten, hyggelig og is-forsterket ekspedisjonsbåt. Med gummibåter tar vi oss i land og går på toppturer i isbjørnens rike. Langs kysten av Spitsbergen finnes hundrevis av topper som stiger fra havnivå og opp til omtrent 1000 moh. Mange av toppene er utilgjengelig uten båt, og flere har sannsynligvis aldri vært besteget tidligere, sier Simonsson.

Les også: Slik blir Fnugg

 

– En typisk dag om bord består i at vi våkner og spiser en god frokost, lager matpakke og pakker skiutstyret om bord i gummibåtene. Deretter tar vi oss til land der vi har hele dagen til disposisjon for skiturer.

Fra badestampen på dekket til MS Origo er det gode sjanser for å se både isbjørn og hvalross. Siden det er lyst døgnet rundt er det mulig å ta en ekstra topptur i midnatssol for de som ønsker det.

– Med flere guider og svært erfaren kaptein har vi en stor fleksibilitet. Vi går toppturer på dagtid, men det er også mulig å bli igjen i båten dersom noen ønsker det. Selv om skiturene er hovedfokuset vårt, har vi også kajakker ombord. Dermed er det mulig å veksle mellom padling og skiturer. På topptur deler vi oss inn i flere grupper, og tilpasser turene etter gruppas ønsker og erfaring. Isforholdene og været styrer den eksakte reiseruten, forteller Simonsson.

Årets tur går fra 10. til 18. juni. Arrangøren heter Vega Expeditions. Utemagasinet.no har fått lov til å dele arrangørens egne bilder og film fra de to foregående turene med våre lesere.