Å gå på skøyter er en friluftsaktivitet som har lange tradisjoner i land som Sverige, Finland og Nederland.
De siste fem-seks årene har interessen for turskøyter har fått en oppblomstring, også i Norge.
Når snøen lar vente på seg, eller at den stadig forsvinner i regnbyger og mildere vintre, kan det være gode skøyteforhold for turskøyter på blanke, islagte vann.
UTE har testet seks ulike turskøyter på markedet.
På en hockey- eller kunstløpskøyte, er fottøyet og selve skøytestålet festet sammen til en enhet.
På naturis, og spesielt om du skal gå lange skøyteturer over flere vann, benytter de fleste turskøyter med valgfritt, separat fottøy som eksempel dine komfortable, varme fjellstøvler, fjellskistøvler eller langrennssko avhengig av type binding på skøyten.
Turskøytene er robuste og alle skøytene i denne testen, (unntatt en) slipt til med en buet 7-8 cm lang «tupp» i front av skøytestålet. Det gjør at du kan gli over ujevn is uten at du påvirkes i særlig grad.
Turskøytene kan derfor kalles «off-road» eller «off-track»-skøyter som er beregnet på å takle den naturlige isens omskiftelige «mikroterreng», fra speilblankt til sørpevått til partier med luftbobler, smårugler og sprekker.
Hurtigløpsskøyter med løs hæl anbefales ikke brukt som turskøyte på vann hvis ikke isen er svært jevn.
Denne typen skøyter er nemlig ikke utformet med en lang «tupp» eller rocker i skøytestålet, og da kan sprekker og luftbobler i isen gi uventet lugging eller bråstopp, og kanskje skade på både skøyteløper og hengslemekanisme.
I denne testen presenterer vi fire typer turskøyter, to som passer til valgfritt fottøy, to som passer til NNN-langrennsko, og en modell som passer BC-fjellskisko.
Vi har også med en turskøyte med fastmontert sko.
I tillegg til disse typene er det mulig å kjøpe kun skøytestålet alene med skruer for montering av andre type skibindinger som 75 mm eller Salomon SNS.
NNN-turskøyter har de siste årene solgt mer enn BC-skøyter.
Lengden på skøytestålet (45–55 cm) gir en helt annen ro og hastighet.
Bak den buete tuppen har skøytene også en mindre synlig, slak bue som har en spesifikk krumning angitt med en radius. Radiusen er gjerne mellom 25 og 35 meter for å være retningsstabil, men den kan endres med radiussliping etter eget ønske.
Kortere radius gjør det enklere å svinge med skøyten. En hockeyskøyte har rundt 10-12 meter radius, mens lengdeløp-skøyter er ca 25 meter. Krumningen i skøytestålets lengderetning (en svak full-rocker) virker avgjørende for om skøyten glir jevnt på ujevn og myk is.
Under testing erfarte vi at en radius på 25-30 meter virket tryggest på ujevn is.
Det er ikke bare skøyten som avgjør hvordan opplevelsen blir. Føttene er festet til skøyten gjennom sko og binding, og både stabilitet og hvor godt skøyten «sitter» i frasparket er i stor grad avhengig av stivhet og stabilitet i skoen.
Det er verdt å merke seg at de ulike skøytetypene krever hver sine ulike skotyper.
Har du en rendyrket, stiv skøytesko for langrenn, så vil NNN-skøyter oppleves mer stabile og med bedre grep på isen enn om du har en myk tur- eller fjellskisko på en annen type skøyte.
Med en myk, klassisk langrennssko vil NNN-skøyten bli mer ustabil enn andre skøyter med stødigere fottøy, men den vil likevel være fullt mulig å gå med om du snører stramt og har sterke ankler.
Aller best er skiskoene laget for skøyting da de har mye mer stabilitet i såle og ankel. NNN-skoene og skøytene er klart lettest, men de er ofte glatte og nærmest farlig å gå med på glatt underlag på vei til eller fra skøyteisen, eller om du vil bevege deg mellom ulike vann.
Turskøytene med fastspent hæl tillater bruk av kraftige fjell og jaktstøvler, så har du dette er slike skøyter ofte de som føles tryggest, særlig på dårlig is, og om du er nybegynner på turskøyter.
På god, jevn is har vi erfart at overgangen til løs-hæl skøyte går forholdsvis kjapt, og ga etter hvert en større frihetsfølelse med mer bevegelighet.
Alle skøytene er utlånt fra Robito AS som har et bredt utvalg av alle typer skøyter.
Pål-Trygve Gamme har vært testansvarlig. I tillegg til lang fartstid med fjellskitesting for UTE, spiller han hockey hver uke og har lang erfaring med lengdeløpskøyter på islagte markavann.