Sent i går kveld ble det kjent at det var miljøverneren Kurt Oddekalv (63) som omkom, etter å ha gått gjennom isen på Bahusvatnet ved Kalandseidet i Bergen.
Det ble observert fotspor i snøen som munnet ut i en råk. Det var bare ett sett fotspor, og grunn til å tro at det bare var denne ene personen som var ute på isen.
Verken Politiet eller Bergen brannvesen har fått inn opplysninger om det var skøyter involvert, eller hvordan isforholdene var på vannet. Men de bekrefter at det er opprettet undersøkelsessak som følge av ulykken.
Forvinteren i Bergen har vært preget av gode isforhold. Skøyter er en populær vinteraktivitet i Bergen, men turskøytemiljøet i byen tviler på at ulykken hadde noe med skøyter å gjøre.
Familien skriver i et Facebook-innlegg at det skjedde da han gikk ut på isen for å redde datterens hund fra å drukne i en råk. Oddekalv var en ivrig jeger og fisker. Les minneordet fra journalist Egill Danielsen.
Neppe skøyter involvert
– Jeg vet ikke noe om hvordan ulykken skjedde, men det vil overraske meg om det var turskøyter inne i bildet. Det er kommet såpass med snø at det er ikke noe poeng å gå på skøyter her nå, sier Eldar Heide, som sitter i styret i turskøytegruppa i DNT Bergen.
Fram til lørdag var det snøfrie forhold, og Bergen har lagt bak seg en forvinter med fantastisk skøyteis og masse folk ute.
Det har ikke vært registrert hendelser eller utrykninger med person i vann via 110-sentralen i Hordaland hittil i vinter, inntil ulykken på Bahusvatnet.
– På snøfri is ser vi vanligvis grensa tydelig mellom gammel og ny is, slik at en kan styre utenom den nye isen, eller sjekke tykkelsen før en går utpå. Med snødekke er dette skjult, og en går i blinde om en ikke har isstav som en kan hogge i isen og sjekke heile tida, sier Heide.
– Den uorganiserte aktiviteten har vært stor med masse turer. Problemet er at det ikke er så mye is, slik at det er korte, intense perioder. Den perioden som har vært nå har vi hatt mye større aktivitet, forteller Heide.

Fra Hauglandsvatnet 8. januar, ikke langt fra Bahusvatnet. Peter Aglen (t.h) og Leo Zijerveld kan glede seg over supre skøyteforhold og opp mot 15 cm tjukk is. Foto: Eldar Heide
Bahusvatnet ligger ved Kalandseidet i Fana, og er mellom 500 meter langt og ca. 100 meter bredt. Vannet ligger 53 meter over havet.
– Hvorfor er Bahusvatnet ikke egnet for å gå på skøyter?
Bahusvatnet er en del av Osvassdraget, og det ligger flere vann overfor, blant annet Hauglandsvannet. På Hauglandsvannet har det vært masse folk på skøyter. Nedover er det mer strøm, og en mellomting av elv og vann. Jeg har aldri gått på skøyter der og jeg har aldri sett andre folk der. Det er uvanlig å gå på skøyter der, forteller Heide.

bahusvatnet bergen oddekalv
Sikker og usikker is
Det har vært friksjon mellom turskøytemiljøet og offentlige etater om hvordan sikre og usikre isforhold kommuniseres til befolkningen, også i Bergen.
I Bergen pleier kommunen å sende ut meldinger om isen er farbar for innnbyggerne.
Med mildere vintre og mindre generell kunnskap om is i befolkningen, har det offentlige ansvaret blitt forsterket, noe det er delte meninger om.
På senhøsten kontaktet Bergen kommune det lokale turlaget og bad om råd, noe de setter pris på.
Forrige uke sendte turskøytemiljøet i Oslo et åpent brev til de offentlige nødetatene, med ønske om mer åpenhet om hva som er sikker is.
– Det er ikke problematisk at kommunene sjekker og kunngjør trygg is på det og det vannet. Men i turskøytemiljøet unngår vi å snakke om «trygg is». Når vi deler isobservasjoner, opplyser vi hvor tykk isen er, hvilken type is, hvor vi har målt og eventuelt hvor vi ikke har målt. Så må hver enkelt ta ansvar for å vurdere om dette er nok og for å ha nødvendig kunnskap, utstyr og turfølge, sier Heide.
– Tragisk og meningsløst
Han omtaler ulykken på Bahusvatnet som tragisk og meningsløs.
– Det mest konstruktive vi kan gjøre, er å ta det som en påminnelse om å følge læreboka. Vi skal ha kunnskap, redskap og selskap. Bruk isstav, elles går du i blinde på snødekt is. Ha ispigger rundt halsen, om du likevel skulle gå igjennom. Gå i følge med noen, i tilfelle du ikke kommer deg opp ved egen hjelp. Fest sekken med skrittstropp, slik at den hjelper deg å flyte. Ha kasteline på sekken, som du kan slenge til de du er i lag med. Og ha skift pakka tørt i sekken, råder Heide.
Ulykkesrapporten er ventet å være klar i løpet av et par uker.
ULYKKEN PÅ BAHUSVATNET
• 11. januar 2021 i 16.45-tiden fikk Politiet melding fra en person som hadde observert spor ute på isen på Bahusvatnet ved Hausdalen i Fana i Bergen.
• Sporene skal ha sluttet ved en råk i isen. På bakgrunn av observasjonen, rykket nødetatene ut til stedet. Alle nødetater ble iverksatt, inkludert Luftambulansen og dykkere.
• Klokken 17.17 senter operasjonssentralen i Vest politidistrikt ut melding om at de «undersøker om en person har gått gjennom isen».
• Klokken 17.44 bekreftet politiet at nødetatene har gjort funn av en person.
• Ifølge innsatslederen på stedet ble personen funnet i vannet, i råken i isen. Det var dykkere fra Sandviken Brannstasjon og overflatereddere fra Fana Brannstasjon som undersøkte stedet. Overflateredderne fant personen.
• Overflatereddere er utstyrt for og trent på å gå ut på vann som ikke nødvendigvis er sikre, og bruker blant annet en spesialbåt.
Kilde: bt.no