Fine skøytevann på Østlandet? Det kan gå årevis mellom hver gang vi har så mange og gode skøytemuligheter i kystnære østlandsstrøk. UTE har balansert på eggen, også på sjøisen.
SKØYTETUR PÅ SJØIS: Når isen legger seg på sjøen er det bare å gripe sjansen. I måneskinnet gjør det ingenting at dagene er korte. Foto: Simen Berg
Lesetid: 3 minutter
Selv om målet var sjøis, ble stålisen i Sandvika passert i stillhet.
Jeg vokste opp på Nøtterøy, og har dermed et religiøst forhold til svabergene her.
Tanken på å gli mellom holmer og skjær der hvor man vanligvis tøffer rundt i båt er besnærende.
Hillestadvannet
På veien dit er det vanskelig å kjøre forbi Hillestadvannet uten å teste forholdene. Vannet ligger i Hof, rett ved Botne og Holmestrand.
Det er synlig fra E18 på vei sydover, bare kikk til høyre etter skiltet til de nevnte stedene før du kjører inn i Hillestadtunnelen.
Den grunne innsjøen på 1,56 kvadratkilometer ligger ikke høyere enn 37 moh, men har skøyteis overraskende tidlig.
Denne dagen ligger det 2-3 cm med nysnø, og det blir ikke det helt gnistrende siget. Men aktiviteten på isen var stor, og sola varmet godt.
Tønsbergfjorden
Vestfjorden mellom Nøtterøy/Tjøme og Stokke/Sandefjord er ofte det første området med sjøis nær Tønsberg. Et viktig bidrag til iskvaliteten er brakkvannet som Aulielva innerst i fjorden sørger for. Gjennom romjula og over nyttår ble skøyteområdene her større og større.
Istykkelsen lå på rundt 10 cm da idyllen bokstavelig talt ble brutt (opp) av en gigantisk kranbåt. Derfor var det mer enn spennende om det var folk på isen ved ankomst Munkerekka på Nøtterøy. Der var det i høyeste grad folksomt.
Kranbåten hadde kun laget en smal råk som hindret interaksjon mellom nabokommunene Nøtterøy og Stokke. Isen var dekket av et ubetydelig hvitt lag. Som et offer for utsolgte turskøyter i de fleste former var det hockeyskøyter som ble våpenet. Med langrennsstaver til fremdrift.
Den perfekte isen var lynrask, og det tynne snølaget gjorde ikke annet enn nå dempe lyden av skøytene på isen. På grunn av et fantastisk vær fikk fotograferingen høyere prioritet enn antallet tilbakelagte kilometer.
Derfor har vi ikke førstehåndskunnskap om hvor nær Vrengensundet isen var trygg. Men i alle fall var det oppsiktsvekkende få turskøyter eller lengdeløpsskøyter å se.
På tross av denne lange isstrekningen, som fra Tønsberg til Vrengen kommer opp i 15 km. Eller kanskje du kan la være å snu og fortsette rundt hele øya og få 32 kilometer. Per runde...
Rundturen kan bli fullt mulig, i så fall er stedene med potensielt dårlig is under Vrengenbrua og i Kanalen i Tønsberg.
Flere muligheter i ytre Oslofjord
Et annet populært vann i området er Hallevannet på nærmere fire kvadratkilometer. Det ligger inntil E18 mellom Larvik og Langangen, og strekker sine smale armer over et stort område. .
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.