Livet er for kort til å spise kjedelig mat. Særlig når du er på tur er det ingen grunn til at du ikke skal kose deg. Frykter du at det må bety en tyngre tursekk? Et godt, gjennomtenkt turmåltid trenger ikke nødvendigvis bety mer vekt. 

– Mat på tur, er den maten som smaker best. Du kan ha en gammel brødskive, og den er så god når du er skikkelig sulten på tur, sier Inge Wegge. 

Annonse

Sammen med broren Markus har han fått fin erfaring med å finne og bruke de råvarene som omgir ham på tur til å løfte måltidet.

Frokost på tur

En enkel, typisk turfrokost er gjerne havregrøt. Men den kan man fort bli lei av. Men den kan forbedres med enkle grep.

– Tilsett nøtter, tørket frukt, ha oppi musli. Kok det opp med litt tørrmelk, morsmelkerstatning funker også fint, tipser Inge.  

Til lunsj kan du spise barer, brødskiver og tørkede snacks, som tørrfisk.

Middag på tur

– Det går an å kjøre den lettvinte løsningen, altså dry tech, sier Markus, og viser fram en pose Real turmat. 

Da trenger du bare å tilsette kokende vann for å lage deg et komplett måltid. Ulempen er at det er kostbart, og det er begrenset hvor mye næringsinnhold pakningene har. 

– Du kan eventuelt putti oppi litt smør for å få ekstra energi, råder Markus.  

Om du vil vie selve måltidet mer energi, kan du lage ferdige middager hjemme, og tørke det i tørkeovner. Også i en vanlig komfyr, kan man tørke mat til tur. Du kan også gå for en mellomting. 

– Vi har med tørket kjøtt som vi nå har vannet ut og ferske grønnsaker. De kunne vi også ha tørket ut, men på denne turen her, så gjør det ikke om det blir litt tyngre. Hadde vi skulle gått i ti dager og treng lettest mulig sekk, så ville vi tørket alt vi skal ha med, sier Markus. 

Ris, pasta og potetmos er tre ingredienser Inge gjerne bruker som supplement til hovedretten.  

– De veier lite og er godt til gryta. 

– Det er vanskelig å lage et helt måltid basert på ting du finner i naturen, med mindre du er en rutinert jeger eller sanker, men det er enkelte ting du kan plukke. Brennelse er veldig godt å lage te eller suppe på, eller å putte i gryteretter. Små geitrams kan brukes (dampes) som asparges. Røsslyng, som finnes overalt, er veldig god som te, tipser Markus.  

Tips: Tenk over vekten maten har og holdbarheten. Unngå å ha banan, yoghurt og egg i sekken. Ikke ha med for lite mat, ha heller med for mye. 

Se alle episodene av serien På naturens premisser her.

PÅ NATURENS PREMISSER

Navnet Wegge ble først kjent da Inge Wegge og Jørn Nyseth Ranum fant seg en strand i Lofoten hvor de overlevde på utgått mat og bygget hus av drivved og søppel. Nordfor sola-prosjektet ble til en film som høstet en rekke internasjonale priser. Senere fikk brødrene Inge, Markus og Håkon oppmerksomhet for filmen Bjørnøya, hvor de også hadde som mål å leve mest mulig av naturen. Her deler de kunnskapen de har tilegnet seg om bærekraftig friluftsliv.