Slik fikser du ødelagt turutstyr

Hva gjør du om teltstangen knekker eller teltduken revner? Svar: Du reparerer det. Inge og Markus Wegge har gode råd til hvordan du løser utstyrskrisen.

Sist oppdatert 5. november 2019 kl 07.00

Å lage en serie om friluftsliv med brødrene Wegge uten å vinkle på miljøvennlig og bærekraftig bruk av natur og utstyr, ville aldri gått. 

I denne episoden av «På naturens premisser» vil brødrene demonstrere hvordan de reparerer en knekt teltstang og en rift i teltduken. 

Markus Wegges rep-kit inneholder:

  • Leatherman

  • Sportsteip

  • Gaffateip

  • Ståltråd

  • Strips

  • Hurtigtørkende superlim

  • Ekstra ledd til å fikse teltstenger

  • Stoffbiter (av teltduk)

  • Nål og tråd

  • Teltlim

 – Det er mange småting, og det veier ikke noe særlig. Gaffateipen er teipet rundt en termos, så den ikke tar noe ekstra plass, sier Markus. 

– Jeg vil jo si at gaffateipen er det aller viktigste, mener Inge. 

Reparasjon av rifter i teltduk eller Gore-Tex

Fremgangsmåte: Om riften ikke er så stor, og kun går parallelt med én søm, kan det være greit å teste å om litt teip gjør trikset. Trekk litt i stoffet, lag en liten overlapp, og plasser gaffateipen over. Det er lurt å fikse alle rifter med en gang de oppdages, så de ikke utvider seg når vinden tar tak og rister i teltduken. Om denne midlertidige løsningen ikke holder, så kan man sy riften, deretter sy på en overlapp (av samme materiale som teltduken) og deretter tette sømmene med silikon. Det finnes også solide lappesett, beregnet på seilduker, som egner seg godt til å teipe over rifter i dette materialet. 

Reparasjon av brukket teltstang

Fremgangsmåte: Om en teltstang er blitt ødelagt, kan du enten bytte ut det ødelagte leddet med et nytt. Det går også an å kjøpe kortere reparasjonsledd, dersom du ikke har et normalt ekstraledd. Du trer reparasjonsleddet utenpå det som er ødelagt. For å få til dette må du gjerne bruke leathermanen til å klemme sammen brudd-endene på det ødelagte leddet først. Teip fast reparasjonsleddet i begge ender, så du ikke risikerer at det sklir av det ødelagte leddet forårsaker en plutselig teltkollaps i løpet av natten. Teipen gjør det også enklere å tre leddet gjennom kanalene i teltduken. 

Se alle episodene av serien På naturens premisser her.

PÅ NATURENS PREMISSER

Navnet Wegge ble først kjent da Inge Wegge og Jørn Nyseth Ranum fant seg en strand i Lofoten hvor de overlevde på utgått mat og bygget hus av drivved og søppel. Nordfor sola-prosjektet ble til en film som høstet en rekke internasjonale priser. Senere fikk brødrene Inge, Markus og Håkon oppmerksomhet for filmen Bjørnøya, hvor de også hadde som mål å leve mest mulig av naturen. Her deler de kunnskapen de har tilegnet seg om bærekraftig friluftsliv. 

Publisert 5. november 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 5. november 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
brødrene begge kjedelig turmat
På naturens premisser (EP5)

Ikke spis kjedelig turmat!

FINT BILDE, MEN... Det finnes tre V-er som hjelper deg å finne rett teltplass. Opptil flere av dem er definitivt ikke tatt hensyn til her.
På naturens premisser (EP7)

Finn den beste teltplassen

SOVER HVOR SOM HELST: Markus Wegge har vært ute en vinternatt før. Med en fjellduk sover han gjerne under åpen himmel – selv i lett regn.
På naturens premisser (EP6)

Å sove under åpen himmel

TELTKOS: Det er ikke nødvendigvis natta så snart teltet er spent opp. I hvert fall ikke om du spør disse gutta.
På naturens premisser (EP4)

Kunsten å hygge seg i teltet

I SEKK OG POSE? Sliter også du med å få plass til alt i sekken? Da har denne karen, og hans bror, noen verdifulle råd å gi deg.
På naturens premisser (EP3)

13 tips til pakking av tursekken

ER DU SIKKER? Noen ganger kan du, med loven i hånda, overse slike skilt. Allemannsretten har sine begrensninger, men mulighetene er nok enda større. Foto. Christian Nedrum
På naturens premisser (EP2)

Din rett til å bruke naturen

AKTUELLE: Markus og Inge Wegge er fostret opp på frisk luft. I denne nettserien får UTEs lesere nytte av alt det de har lært.
På naturens premisser (EP1)

Brødrene Wegges tips til turplanlegging

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen