Her er rødlista

«Intakt natur» gikk helt til topps da 6000 nordmenn stemte på hvilken naturopplevelse de var aller mest redd for å miste. Her ser du hvilke andre opplevelser som ble stemt frem.

Sist oppdatert: 3. april 2019 kl 11.24
FRITT FOR INNGREP: Å finne urørt natur er ikke noe vi kan ta for gitt framover. Her fra Norefjell og utsikt fra Gråfjell. Foto: Sandra L. Wangberg
FRITT FOR INNGREP: Å finne urørt natur er ikke noe vi kan ta for gitt framover. Her fra Norefjell og utsikt fra Gråfjell. Foto: Sandra L. Wangberg
Lesetid: 2 minutter

Vi har lenge hatt rødlister for truede arter og naturtyper, men for nordmenn flest handler naturen om de nære øyeblikkene. Derfor lanserte WWF og Norsk Friluftsliv rødlisten for naturopplevelser, slik at alle kunne komme med sine forslag til hvilke opplevelser som er viktig å bevare i naturen. 

LES OGSÅ: Test av elsykkel for sti

Det kom inn forslag fra folk landet rundt, og etter at en uavhengig jury valgte ut ti av opplevelsene, fikk nordmenn stemme på hvilken av disse de var mest redde for å miste.

– Intakt natur gikk av med en klar seier, og det viser at nordmenn kjenner på kroppen at det stadig blir færre urørte naturområder. Norske myndigheter må lage en samlet plan for hvordan villmark og urørt natur kan bevares, landet rundt, sier generalsekretær i WWF, Bård Vegar Solhjell. 

Videre var det «stillheten» og «fritt, rennende vann» som havnet på andre og tredjeplass. 

– Vi er ikke overrasket over at stillheten kom såpass høyt opp på lista. Behovet for å finne ro er for mange en hovedmotivasjon for å drive med friluftsliv, som har vist seg å bli stadig viktigere de siste årene. Spesielt interessant er det at stillhet er noe av det ungdom verdsetter høyest ved naturen, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Her er naturopplevelsene nordmenn stemte frem:

1. Intakt natur

2. Stillheten

3. Fritt rennende vann

4. Stjernehimmelen

5. Vinteren

6. Hundremeterskogene

7. Kulturlandskap

8. Bærplukking

9. Bråkete fuglefjell

10. Levende jakttradisjoner

LES OGSå: UTE-portrettet med økoguiden Carl Lundberg

MER OM RØDLISTA

Da forslaget om å lage rødliste kom var blant annet Nils Faarlund skeptisk:

Faarlund: – gjør vondt verre

WWWF/Norsk Friluftsliv: På villspor om ny rødliste

Publisert 3. april 2019 kl 11.24
Sist oppdatert 3. april 2019 kl 11.24
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen