Vi har lenge hatt rødlister for truede arter og naturtyper, men for nordmenn flest handler naturen om de nære øyeblikkene. Derfor lanserte WWF og Norsk Friluftsliv rødlisten for naturopplevelser, slik at alle kunne komme med sine forslag til hvilke opplevelser som er viktig å bevare i naturen. 

LES OGSÅ: Test av elsykkel for sti

Det kom inn forslag fra folk landet rundt, og etter at en uavhengig jury valgte ut ti av opplevelsene, fikk nordmenn stemme på hvilken av disse de var mest redde for å miste.

– Intakt natur gikk av med en klar seier, og det viser at nordmenn kjenner på kroppen at det stadig blir færre urørte naturområder. Norske myndigheter må lage en samlet plan for hvordan villmark og urørt natur kan bevares, landet rundt, sier generalsekretær i WWF, Bård Vegar Solhjell. 

Videre var det «stillheten» og «fritt, rennende vann» som havnet på andre og tredjeplass. 

– Vi er ikke overrasket over at stillheten kom såpass høyt opp på lista. Behovet for å finne ro er for mange en hovedmotivasjon for å drive med friluftsliv, som har vist seg å bli stadig viktigere de siste årene. Spesielt interessant er det at stillhet er noe av det ungdom verdsetter høyest ved naturen, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Her er naturopplevelsene nordmenn stemte frem:

1. Intakt natur

2. Stillheten

3. Fritt rennende vann

4. Stjernehimmelen

5. Vinteren

6. Hundremeterskogene

7. Kulturlandskap

8. Bærplukking

9. Bråkete fuglefjell

10. Levende jakttradisjoner

LES OGSå: UTE-portrettet med økoguiden Carl Lundberg

MER OM RØDLISTA

Da forslaget om å lage rødliste kom var blant annet Nils Faarlund skeptisk:

Faarlund: – gjør vondt verre

WWWF/Norsk Friluftsliv: På villspor om ny rødliste