I dag må hytteeiere som vil bruke skuter søke kommunen om lov. Dette blir til vanlig regulert av Forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagt vann, og snart skal stortinget stemme over en endring på §5c i denne forskriften.
Det er mange anledninger til å få dispensasjon fra forbudet. For eksempel kan du være fastboende med mobilitetsbehov, men den aktuelle paragrafen gjelder hytteeiere. Dersom hytta er minst to og en halv kilometer fra brøytet vei, kan kommunen gi fritak. Nå skal denne grensen bort, som går inn i rekken av politiske beslutninger i skjæringspunktet mellom hytteutbygging og naturvern. Forskere har tidligerere advart mot denne typen tiltak, blant annet langs kysten, hvor det er hardt press på strandsonen.
Forenkling eller forvikling?
Den 5. mai 2020 skal Stortinget stemme over en forskriftsendring som effektivt fjerner denne grensa på 2,5 km. Noen vil kalle det forenkling, mens andre fortviler. Motorisert ferdsel i utmark har tradisjonelt vært en kime til konflikt, og for noen år tilbake ble det forsøkt med egne skuterløyper i enkelte kommuner. Nå er det Norsk Hytteforbund som reagerer.
– De fleste reiser på hytta for å søke ro og fred, ikke for å utsettes for motorisert ferdsel. Økt snøskuterkjøring vil føre til et økt konfliktnivå. Man bør ikke vedta denne regelendringen før man har klart for seg hva konsekvensene er, sier Knut Nes, styremedlem i Norges Hytteforbund.
– Hvis dette blir vedtatt 5. mai, vil det føre til langt mer forstyrrelse og uro i friluftsområdene våre, noe som vil være svært uheldig for dyreliv og alle oss andre brukere av naturen landet over, legger Nes til.

Motorisert ferdsel er en brannfakkel. Illustrasjonsfoto: Sandra Lappegard
Behandlingen av saken skje i Energi- og miljøkomitéen på stortinget. Det er Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiets medlemmer som sikrer innstilingen på denne forenklingen, og ifølge stortingsdokumentene går konflikten på skillelinjer som omhandler tillit til forvaltningen og tydeliggjøring av forskrifter. Dette vil kun gjelde private hytter, de mest populære DNT-hyttene vil for eksempel ikke se noen endring.
I referatet fra komitéens behandling noteres det fra Ap, Sp og FrP at dagens lovverk er lite praktisk unødvendig byråkratisk, blant annet fordi ulike kommuner utøver ulike skjønnsvurderinger. For eksempel kan det være annerledes avstand i luftlinje enn det faktisk er i kupert terreng.
Samtidig hevder opposisjonen at dette viser lite respekt for kommunens vurderinger, og at det er en detaljbehandling av en forskrift som uansett må sees som en del av et større bilde. Det er klart at saken engasjerer i friluftsmiljøet. Les mer om engasjerende naturvernssaker her.
Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, er bekymret over at Arbeiderpartiet nå likevel ser ut til å sikre flertall med sine stemmer.
– Det store flertallet i Norge ønsker ikke noe oppmykning av skuterreglene. Det å oppheve 2,5 kilometer-regelen passer kanskje noen få steder, men er ikke gangbar nasjonal politikk. Hyttefolk har ofte ingen demokratisk stemme i sin hyttekommune, og trenger nasjonale regler for å sikre tilgang til naturens stillhet, skriver Heimdal.