VINTERLØPING: Piggsko gir deg mulighet til å løpe året rundt. Foto: Marte Stensland Jørgensen
Godt, gammeldags holkeføre kan irritere både den som savner sommeren og den som venter på snøen.
Men ikke etter at du får på deg et par løpesko med pigger under. Det å mestre det ellers umulige underlaget, og kunne bruke det ellers litt stusselige mellomføret til noe positivt, gjør at du blir oppsiktsvekkende fornøyd med både skoene – og deg sjøl.
Litt pigg, rett og slett. Det er nesten slik at du vil oppleve raskere løpsfølelse, og det gruser definitivt det å løpe inne på tredemølla.
UTE har testet 9 par løpesko med pigg til vinterbruk. Som alltid ved skokjøp, er det viktigste å finne en sko som sitter og passer godt på foten.
Samtlige sko vi har testet, har godt grep på underlaget. Skoene gir godt feste på alt fra tilnærmet speilholke til hardpakket snø.
De gir ekstra trykk når frosten kommer på fuktig asfalt. Når du stoler på piggskoene, løper du mer avslappet, noe som er bra for både muskulatur og løpsfølelse.
Piggskoene har et varierende antall pigger for å gi det grepet du ønsker. På noen modeller er piggene først og fremst inne under midten av sålen.
Da vil de hindre deg i å skli, samtidig som du ikke merker så mye til dem i selve frasparket. Andre har pigger langs kanten av sålene og helt foran under tærne. Da er du sikrere på at du har full kraft i frasparket selv på is.
Trenden med lettvektssko preger også piggskoene. Noen av modellene har lite isolasjon og vekt som tåler sammenligning med raske sommersko.
Men her finner du også solide mengdetreningssko med mye støtdemping. Varme og vanntetthet er ulikt prioritert av produsentene. I testen er det flere modeller med Gore-tex. Fordelen er at det holder fuktighet ute, ulempen at de blir litt tettere og stivere.
Lavt dropp, altså liten forskjell på sålehøyden i hælpartiet og under tåballene, er også en del av den siste løpetrenden.
Det skal gi et mer naturlig løpssett, der du lander lengre foran på foten. I denne testen kan du velge mellom ekstreme og moderate varianter av dette. Uansett hvilken modell du velger er piggløpesko en av de utstyrskategoriene som åpner en ny liten verden – der det alltid er føre for en løpetur.
Men husk å kle deg godt og ta det litt mer ro. Når landskapet er hvitt og lue, stillongs og hansker er på, kan du ikke regne med at den faste åttekilometersrunden går like fort som på sommerferie. Senk i stedet farten og nyt at ikke noe føre lenger kan stoppe deg.
Slik er testen gjennomført. Skoene er testet gjennom vinteren på all slags føre. Alle sko er veid før testing, og våre tall avviker enkelte tilfeller fra det produsenten oppgir.
På hver modell har vi vurdert varme og komfort, støtdemping, grep og løpsfølelse. Av disse kriteriene anser vi grep og løpsfølelse som viktigst, derfor er ikke vår helhetskarakter nødvendigvis summen av de andre.
«Å skru inn pigger i vanlige joggesko eller å bruke brodder vil jeg fraråde alle seriøse løpere.»
Få tips fra terrengløper Sondre Amdahl nederst i artikkelen!
TEST AV VINTERPIGGSKO: VJ Sarva D´vil 4.
VJ SARVA D´VIL *BEST I TEST * Vekt: 268 gram (str. 42). Pris: 1600,- www.vjsport.fi
+ Lav vekt, topp grep og løpsfølelse – Feil sko om du prioriterer støtdemping og isolasjon
VJ Sarva D´vil er det kompromissløse lettvektsalternativet fra den finske produsenten.
Den har 17 stjerneformete pigger, hældropp på bare fire millimeter og minimal isolasjon mot kulda. Det siste kan høres lite fristende ut, men det kan godt være disse som gir deg lyst til å dra ut på raske løpeturer i kulda.
D´vil er nemlig ganske suveren når de gjelder løpsfølelse. Du er tett på underlaget med myk såle og lavt dropp, og dermed føles også grepet enda litt bedre enn på de andre piggskoene.
Dette er sko du kan komme til å savne når barmarkssesongen kommer. Piggmønsteret er effektivt, med blant annet tre pigger langs hver side av forfoten og to frontpigger langt framme. Lav profil gjør at stabiliteten er bedre enn på VJ Sarva Xero. Ulempene er mangel på varme og støtdemping.
De som løper mye, trenger kanskje et par piggsko til.
Asics kommer fra vinterlandet Japan og har hatt piggsko på markedet lenge, men Gel Fuji-Setsu GTX er en ny modell.
Dette er en Gore-tex-sko som garanterer å holde deg tørr og varm. Den minner veldig om Haglöfs Grip Spike GT, men har litt mer foring og veier noen gram mer. Dette er en varm og behagelig sko som gir deg lyst til å løpe ute i snøen.
12 kraftige pigger er festet i yttersålen og gir godt feste. De har pigger godt ute på sidene og helt foran, slik at du er sikret i alle posisjoner.
Den er fin å løpe med, men samtidig noe tyngre og stivere enn de typiske lettvekterne i testen. Men her har du et par gode sko til mange og gjerne lange vinterlige løpeturer. Et godt kompromiss for den som vil bytte litt løpsfølelse mot varme og støtdemping.
+ Stabil og trygg sko – Litt tung, og det preger løpsfølelsen.
Asics GEL Arctic er en gammel traver, dette er utgave fire. Den er laget som en «gammeldags» mengdetreningssko med høyt dropp (hælen er høyere enn tåballen), masse demping og støtte.
Piggene er skrudd fast innerst i sålen og finnes i to lenger. Etter vår erfaring med tidligere Arctic-modeller er det de lengste som gjelder for å få bra feste. Piggene er plassert inn mot midten, slik at de sikrer deg mot å skli, men ellers ikke gjør så mye ut av deg.
Du mangler frontpiggene som kunne gitt ekstra snert i frasparket. Vekta nærmer seg gram, 100 gram mer enn de de fleste har på sommerføre, og tidligere har vel mange tenkt at dette var prisen å betale for å ha en skikkelig vintersko.
Den er varm og behagelig og gir en fin, rullende løpsfølelse. Men i sammenligning med de andre føles den tung og klumpete. Dette er først om fremst valget for de som vil ha maks komfort, stabilitet, støtdemping og varme – den har Gore-Tex og solid fôring.
Icebug holder til i Göteborg og er for mange synonymt med piggsko for vinterføre – i den grad at de må bruke en hel del energi på å fortelle folk at de også har sko for sommerstier.
Anima2-L er midt på treet i deres piggskoserie når det gjelder vekt og støtdemping. Skoen har 8 mmm dropp.
De 19 piggene smart plassert, blant annet med tanke på grep på sidene og i slutten av frasparket. Piggene er forsterket med en topp av karbidstål, for å være ekstra slitesterke.
Skoen har en vannavvisende overdel og er laget for å tørke fort, dersom de skulle bli våte. Den har en ganske bred passform og gir en grei løpsfølelse, uten å overbevise helt. Den finnes i dame- og herreutgave.
+ Lett sko med god løpsfølelse – Mangler litt isgrep
Britiske Inov-8 har vunnet mange lojale fans med sine stiløpesko, og med Oroc 340 satser de også på vinterføre.
Den har ni millimeter hældropp, relativt mye til å være Inov-8, er blant de letteste i testen og sitter tett og godt på foten. Passformen er forholdsvis smal.
Inov-8 tenker annerledes om pigger enn de fleste andre. Her er de ni piggene plassert inn mot midten av foten, og du har ikke noen pigger helt foran som hjelper deg mot slutten av frasparket på isete føre.
Ideen må være at de skal være der for sikkerheten, men at du ikke skal ha følelsen av å løpe med pigger. Vi synes det gikk litt ut over egenskapene på isete føre. Men forøvrig er dette en varm og god sko med finfin løpsfølelse.
+ Vanntett, komfortabel og pålitelig – Litt stiv og ikke blant de letteste
Haglöfs har samme eier som Asics, og dermed har den gamle ryggsekkspesialisten alle forutsetninger til å lage gode joggesko.
I ensfarget svart (rosa for damer) er Grip Spike GT en sko som skiller seg ut. Sålen og piggmønsteret er identisk med Asics GEL Fuji-Setsu, men Haglöfs utgave er 20 gram lettere og er litt mykere.
Grip Spike GT har Gore-tex for å holde deg tørr på foten. Den har lav profil og 12 pigger som skal sikre festet.
Dette er en god og pålitelig sko som både holder deg varm, demper støt og gir godt feste. Sålen har pigger ute langs sidene og helt foran, slik at du er sikret godt fraspark. Sålen er forholdsvis stiv og vekta er en klasse over de letteste. Dermed scorer den ikke helt i toppen på løpsfølelse.
+ Lett, bra grep – Kald og ikke blant de mest stabile
Langt inne i de finske skoger ligger skofabrikken VJ Sarva, som er mest kjent for å lage orienteringssko.
Xero er en lett sko som sitter tett rundt foten. Her er lav vekt prioritert foran vanntetthet og varme. De 19 stjerneformete piggene er noe kortere enn hos flere av de andre testkonkurrentene, men grepet til Xero føles likevel svært pålitelig.
Det er en tett rekke med pigger på hver side av sålen, og piggene langt framme gjør at du får får det siste ut av frasparket. Tverrgående flekssoner gjør det lett å bøye sålen og bidrar til en god løpsfølelse. Sammen med vekta er det Xeros store fortrinn.
Til gjengjeld er den ikke så stabil. Vi opplevde ikke å fryse eller at vann trengte inn, men opplever dette som en kaldere sko enn en del av konkurrentene. Årets modell har senket hældroppet fra 12 til 9 millimeter, og dermed er det en enda mer aktuell for de som liker lettvektssko.
Sondre Amdahl
Ultraløper Sondre Amdahl har lagt grunnlaget for internasjonale toppresultater med mil etter mil på snø og is hjemme i Trysil. Nå har han flyttet til Gran Canaria, men han deler gjerne sine vintertips med oss som skal tilbringe vinteren i gamlelandet.
• Med gode piggsko tenker jeg over hodet ikke på at jeg løper på snø eller is. Men, det er veldig viktig å velge riktige sko! Å skru inn pigger i vanlige joggesko eller å bruke brodder vil jeg fraråde alle seriøse løpere. Det er bare piggsko som gjelder. Punktum. • Sokker er viktig. De må være tynne nok, men samtidig varme nok. Jeg anbefaler alpinsokker fra Falke. De går godt oppover leggen og er veldig solide. De beste er de som har blitt litt slitte og dermed litt tynnere. • Jeg har god erfaring med å tape utsatte områder i ansiktet. Jeg bruker en kinesologi-teip kjøpt på apoteket. • Det er fort gjort at det blir litt anstrengt løping når underlaget er glatt. Stol på at skoene dine sitter. • Du vil kunne bli litt stiv i leggene og bak på lårene. Det skjer fordi du får bedre feste når du skyver fra. Da er det lurt å sette ned farten.
VEDLIKEHOLD AV LØPESKO
• La skoene tørke skikkelig mellom hver gang du bruker dem. Skoene bør tørkes på badegulv, men legg en rist eller lignende under skoene så de ikke ligger rett på flisene. Da blir det for varmt for skoene. • Er du veldig aktiv og trener flere ganger i uka, kan det lønne seg å ha to eller tre like par av favorittskoene og veksle på å bruke disse. Da får skoene tørke mellom hver treningsøkt og de vil til sammen ha en utrolig mye lenger levetid enn det å slite ut ett og ett par.
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.