Løpejakker – best i test dame og herre

De beste løpejakkene

Lette, vindtette og vannavstøtende jakker gjør at du kan få en helt fin joggetur selv om været veksler. En lett treningsjakke er behagelig og kan også være fin som vindjakke i oppholdsvær.

Test av On Zero løpejakke
FLORLETT: En superlett jakke kan være godt å ha på sommerturer der være skifter. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

En god løpejakke må være lett og bevegelig. Den må beskytte deg mot vind, regn og kulde uten at den samtidig gjør at du svetter i hjel eller overoppheter. Den bør kunne pakkes bort, eller tas med ved behov. Hvis jakka har hette bør denne sitte godt på hodet, så ikke sidesynet begrenses. 

Sist oppdatert med test av superlette On Zero.

Mange foretrekker å løpe langs veien om høsten og vinteren, etter at det har blitt mørkt, og da er det ofte en forutsetning med reflekser for å øke synligheten. Derfor har vi tatt med dette som et eget punkt for deg som løper i trafikken, eller på vei til eller fra skogen. 

Løpeklær-produsentene bruker forskjellig, avansert teknologi for å få til superlett stoff som er vanntett, har noenlunde pusteegenskaper og en viss slitestyrke.

Pusteegenskapene til treningsjakkene vi ha testet ble satt på virkelig prøve under løpeturer under både våte og tørre forhold. Særlig i varme og tørre forhold merker vi variasjonene i pusteegenskapene godt.

For å sjekke vanntettheten i like forhold ble alle jakkene utsatt for en dusj-test: 30 sekunder i dusjen med hetta på og alle glidelåser lukket.

Gore One Jacket er blant de mer avanserte jakkene, noe som merkes på prisen. Mens testens rimeligste løpejakke koster nesten halvparten av den dyreste.

Løpejakker 2020
TEST AV LØPEJAKKER: Vi har testet 18 jakker til løpeturer når det er surt og kjølig vær.

Vanntette løpejakker

Noen av treningsjakkene her er helt vanntette og vil holde regnet ute, uansett hvor hardt det kommer ned fra himmelen.

Både Salomon Motionfit S/Lab 360Dynafit Ultra GTX ShakedryArcteryx Norvan SL Shakedry og Inov8 Ultrashell Pro er superlette og vanntette. 

Vindtette løpejakker

Skal du til fjells og vil ha ei lett løpejakke som er litt mer solid, men fortsatt lett, så er jakker som Norrøna Bitihorn Dry1Rab Pacer, og Hagløfs L.I.M Comp aktuelle. De vil kunne fungere både til stiløping og fjellturer med sekk, selv om de ikke er blant de aller letteste.

Ultralette løpejakker

Noen av jakkene er superlette, vannavstøtende vindjakker som ikke vil holde deg helt tørr i reale regnskurer, men som beskytter mot lettere regn og yr en god stund. I de fleste tilfellene vil disse jakkene puste noe bedre og føles mindre klamme på.  Arcteryx IncendoRab PhantomSalomon Bonatti WP og Bonatti Race WPDynafit Vert WindOn Weather JacketCraft Lumen Hydro og Inov8 Ultrashell Waterproof hører til i denne kategorien. 

Vi har sist testet On Zero - en anorakk som kun veier drøye 60 gram. Denne er relativt rimelig, samtidig som den er vindtett og ganske vanntett.

Varme(re) løpejakker

Vi har også tatt med løpejakker som er noe fôret, til vinterlige løpeturer og når det er kuldegrader, men tørt i lufta. Slike jakker kan egne seg som treningsjakke til langrenn og andre aktiviteter også på de mer kjølige dagene: Craft Lumen SubzeroGorewear Infinium R5 og Dæhlie Jacket Winter Run

stiløping
STILØPING: Løping i skogen er både sosialt og gøy, også i litt dårlig vær. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Hvilke membraner brukes i løpejakker?

Jakkene i denne testen er laget av flere forskjellige materialer.  

SHAKEDRY: Vi har med tre jakker i Gore-Tex sitt nye vidundermateriale, ShakeDry er Gore-tex sitt letteste og mest pustende vanntette materiale. Salomon S/lab 360Arcteryx Norvan SL og Dynafit Ultra GTX er alle jakker i dette materialet.

ShakeDry er så skjørt materiale at du ikke kan ha på deg sekk utenpå en ShakeDry-jakke. Da vil du fort slite hull eller få rifter i stoffet. Løper du med sekk, må du ha sekken innenfor jakka. Jakker i ShakeDry bør håndteres og vaskes så forsiktig som mulig.

PERTEX: Inov-8 sin Ultrashell Pro er laget i pertex, som leverer tilsvarende egenskaper som ShakeDry-jakkene.

DRI1/GORE-TEX ACTIVE: Jakkene fra NorrønaHaglöfs og Rab Pacer er jakker i mer robust 2,5-lags materiale. Disse er like mye allsidige turjakker som rendyrkete løpejakker.

Slik har vi testet løpejakker

I testen har vi vurdert jakkenes funksjoner som lommer, hette, luftemuligheter og strammestrikker.

Vi har vurdert jakkenes pusteegenskaper. Det har vi gjort i subjektive tester der vi har løpt med alle jakkene under de samme forholdene og kjent etter om hvor klamme og våte vi følte oss med de forskjellige jakkene. Alle jakker er veid av oss i de størrelsene jakkene har blitt testet i.

Vi har testet de aller fleste jakkene i testen både i herremodell og damemodell. Noen av jakkene har vi bare testet i en versjon, enten fordi produsenten har egne modeller for damer og herrer, eller fordi leverandøren kun sendte oss en versjon av jakka.

tøying og trening
ALLTID ÅPENT: Nordmarka er Oslos største treningssenter. Her er det alltid åpent. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Test av On Zero Løpejakke

ONs superlette Zero-anorakk er både vindtett og vannavstøtende. Den tar mindre plass enn en tennisball, men kan holde deg varm og tørr i regn og blåst.

Test av On Zero løpejakke
LETT OG TETT: On Zero er en superlett løpe-anorakk som får plass i shortslomma. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
On Zero

Pris : 1799

Vekt: 65 g (str. M herre)

Testår: 2022

ON Running

skala
8/10

On sin lette løpejakke kalles Zero Jacket. Vi vil påstå at det er mer riktig å kalle plagget anorakk enn jakke. Uansett hva plagget kalles – bruksområdet er raske løpeturer der du trenger beskyttelse mot vind og regn, men ønsker å drasse på minimal vekt. 

Test av On Zero løpejakke
LETTLØPT: Du blir ikke tynget ned med 60 gram On-anorakk på overkroppen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Anorakken fikk pris på Ispo-messa 2022 for bærekraft og innovasjon. Plagget er laget av resirkulert polyamid og impregnert med vannavstøtende middel som ikke inneholder PFOS - miljøgifter. 

Kanskje starter turen i litt surt vær, men du mistenker at det blir varmere i løpet av turen. Kanskje starter du turen i tørt, fint vær og tar med deg denne jakka i lomma, just in case. 

Test av On Zero løpejakke
LETT SOM INGENTING: On Zero veier litt mer enn en pastilleske, men holder deg tørr og ganske varm. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

On Zero er helt strippet for detaljer. Her er det ytterst lite å gå på hva gjelder fjerning av funksjoner og vekt. Anorakken defineres mer av hva den ikke har, enn hva den faktisk har. 

Den har ikke: hette, lomme(r), stramming i livet, reflekser, glidelås helt ned, stramming på mansjettene eller pakkpose. Flere av disse detaljene ofrer vi gladelig hvis det lille vi sitter igjen med gjør en god jobb. 

Test av On Zero løpejakke
I VARMT VÆR: Selv i shortsvær kan det være digg med en vann- og vindtett anorakk. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Den lette anorakken består av er 100 prosent resirkulert polyamid som hovedmateriale. Detaljene er laget av polyamid og elastan. Ermene er formsydde, med en markant knekk i albuen. Kroppsdelen av anorakken, i skredderterminologi kalt bolen, snevrer svakt innover i siden. Nederst foran er kanten på anorakken ikke-elastisk, mens kanten er svakt elastisk på sidene og i ryggen. Mansjettene på ermene har kun en tynn strikk ytterst.

Glidelåsen er om lag 25 centimeter lang og har en tynn vindflapp på innsiden. Den har lås i draget, som er gummiert. Huden på halsen beskyttes av en minimal glidelåsgarasje. Under armene er det sydd inn et nettingfelt for utlufting. Selve anorakk-materialet er ikke elastisk. 

Test av On Zero løpejakke
GJENNOMSIKTIG: Løper du med startnummer kan det leses gjennom anorakken. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Anorakken veier så lite som 65 gram i størrelse medium. Det er lite sammenlignet med tilsvarende plagg fra andre produsenter - slik som Inov8 sin Ultrashell, som vi har testet tidligere. Krøller du den sammen kan du stappe ned i en solbrillepose eller lignende. Vi hadde ønsket oss en bitteliten lomme på anorakken innside til dette - denne kunne da også fungert som kredittkortlomme, for eksempel. 

Test av On Zero løpejakke
LETT GLIDELÅS: Glidelåsen er smal og vindtett. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Da glidelåsen er kort er det litt mer jobb å plagget på seg. Spesielt er det litt trangt å dra linningen ned over brystregionen - har du store bryst eller ryggmuskler kan dette bli ekstra krevende. Når anorakken er på er den ganske vid over skuldre, bryst og rygg og hindrer ikke bevegeligheten i det hele tatt.

On-anorakken er i samme kategori som Rab Phantom og Inov8 Ultrashell som er tilsvarende lette anorakker. Begge disse har hette, men de er også tyngre og dyrere enn On Zero.

On Zero er ganske lang og rekker til midt på rumpa på testeren på 184 cm. Man kan også velge å legge linningen rundt livet og dermed få en kortere jakke, med noe mer flatterende snitt. 

Test av On Zero løpejakke
TIL RUMPA: Anorakken går ned til midt på rumpa. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Vi har testet anorakken på kortere og lengre løpeturer i både regn og oppholdsvær i alt fra 5 til 18 plussgrader. Den er overraskende lite klam mot bar hud på armene. Vi opplever at den puster ganske godt, men det hjelper godt på utluftingen å åpne glidelåsen maks når man kan. Nettingen i armhulene hjelper også godt.

Test av On Zero løpejakke
GHOSTFACE: Det kan være lurt å ta av capsen før anorakken. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

I regnvær beskytter den vesentlig bedre enn fryktet. Den holder oss tørre lenge, uten at vi blir klamme på innsiden. Mangelen på hette gjør dog at det kan renne litt vann inn gjennom hodeåpningen. Her kan man eventuelt tette igjen med en buff på litt ekstra sure dager. Halsåpningen er uansett ganske trang, så anorakken tetter ganske tett både i nakken og under haka. 

Test av On Zero løpejakke
TRANG OVER RYGG OG BRYST: Det kan være litt krevende å trekke anorakken over hodet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Ermemansjettene er trange nok til vind ikke blåse inn, men vide nok til at vi lett drar dem over en stor Garmin-klokke. De strammer heller ikke rundt håndleddene. 

Sammenlignet med Ons testvinnende Weather-jakke, føles Zero-jakka vesentlig lettere på. Den puster noe dårligere, men føles nesten like regntett, tross mangelen på ekstra tett materiale over skuldrene. Pakkvolumet er en god del mindre, men litt krevende å utnytte uten å bruke en egen pose. Zero-anorakken blir enda mindre enn Inov8 Ultrashell pro, men er også et vesentlig lettere, enklere og billigere plagg enn Inov8-jakken.

Test av On Zero
MINIMAL: On Zero er en florlett jakke som beskytter mot vind og regn. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Konklusjon

On Zero Jacket er en av de aller letteste regn- og vindjakkene på markedet. Perfekt til ultraløp der lav vekt er kritisk og regnjakke er påkrevd, men også fin til den daglige løpeturen i vår- og sommerregn, eller på vindfulle høstdager i godt dagslys.

Den får fint plass i et løpebelte, en shortslomme eller energi-gel-lomme på løpevesten. Ha den med deg på fine dager så er du rustet for væromslag. Eller ta den på fra start på fuktige morgener å stapp den i lomma når sola kommer frem.

Prisen er ganske høy, men kvalitetsfølelsen på Ons produkter, inkludert denne anorakken er også veldig høy.

VURDERING
Passform
Kvalitetsfølelse
Vanntetthet
Pusting
Valuta
Pakkbarhet
Totalinntrykk
PLUSS

Superlett

Vindtett og ganske vanntett

Puster OK

Smal, ikke-trang passform

Lang på rumpa

Hovedstoff 100% resirkulert polyamide

MINUS

Ikke glidelås helt ned

Litt klam

Ingen pakklomme

Ingen hette

Litt trang å trekke over brystet

Lite refleks

Test av Arcteryx Norvan SL Shakedry

Norvan SL er Arcteryx sin superlette, vanntette jakke i Gore-tex sitt Shakedry-materiale. Jakka har lav vekt, få funksjoner og relativt lav pris sammenlignet med andre jakker i Shakedry-materiale.

Arcteryx Norvan SL Shakedry
LETT OG VANNTETT: Arcteryx Norvan SL er en ekstra lett Gore-tex-jakke fra Arcteryx.
Arcteryx Norvan SL Shakedry
 • Pris: 2999 kroner

 • Vekt: 127 gram m/pakkpose

 • Testet i størrelse medium for herrer

 • Membran: Gore-tex Shakedry

 • Arcteryx.com

skala
9/10

Arcteryx sin Norvan SL er denne testens rimeligste jakke med Gore-Tex sitt vidundermateriale ShakeDry.

Jakka er som nesten alle andre ShakeDry-jakker blank på overflaten og tilnærmet helt svart.

Arcteryx Norvan SL Shakedry
SMAL OG KOMFORTABEL. Arcteryx Norvan SL sitter litt strammere på enn de to andre Shakedry-jakkene i denne testen.

Også her føles materialet nesten så tynt som aluminiumsfolie. Jakka har en middels ettersittende passform og har ikke det ekstra rommet på ryggen som ShakeDry-jakken fra Salomon og Dynafit byr på. Arcteryx sin ShakeDry-jakke er derfor ikke en jakke du verken kan ha sekk utenpå eller inni. Du bør ikke løpe med sekk utenpå en ShakeDry-jakke da den raskt vil slites i stykker. Du kan nok få plass til en tynn løpevest under, men det kan bli trangt.

Arcteryx Norvan SL Shakedry
IKKE EKSTRA PLASS: Arcteryx har ikke lagt opp til at du skal løpe med sekk under denne jakka.

Arcteryx har gitt Norvan SL-jakka en reflekskant rundt hele veien nederst i tillegg til refleks rundt hetta. Dette gir ganske god synlighet og er best blant ShakeDry-jakkene. Passformen er smal, også på ermene. Her er det lite som blafrer, samtidig som jakka ikke oppleves som restriktiv på noe vis.

En liten pakkpose følger med for å gjøre det enklere å gjøre jakka så liten som mulig. Pakka sammen tar den mindre plass enn et Granny Smith-eple og kan lett få plass i en liten rumpetaske, eller i en lomme på en løpevest. Norvan SL-jakka er den letteste av ShakeDry-jakkene i testen.

Arcteryx Norvan SL Shakedry
BESKYTTER GODT: Hetta på Arcteryx-jakka sitter godt og er lett å ta av og på.

Hetta på jakka er god og justerbar og har en liten stiv brem i front. Den beskytter godt mot både vind og regn uten å begrense utsynet nevneverdig. Vi savner en liten lomme og et par lufteluker for mekanisk utflufting av overskuddsvarme. Du kan alltids åpne glidelåsen i front, men du ønsker ikke å gjøre dette når du sliter i motvind og striregn.

Arcteryx Norvan SL er den ShakeDry-jakka i testen med best passform, lavest vekt og flest reflekser. Ønsker du ikke å løpe med sekk er den å foretrekke fremfor jakkene fra Salomon og Dynafit. Den er også rimeligst av de superlette, skjøre og vanntette jakkene.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Vanntett

Passe stram passform

God, justerbar hette

Puster bedre enn tjukkere GTX

Refleks rundt hette og liv

Pakkes ned i liten pakkpose

Superlett

Rimelig tross Shakedry

MINUS

Lite refleks på ryggen

Ikke sekkekompatibel

Ingen luftehull

Ingen lommer

Test av Craft Lumen Hydro

Craft Lumen Hydro byr på bransjens beste refleks. Jakka har flatterende passform, kult kamuflasjemønster, praktiske lommer og er vannavisende og solid.

Craft Lumen Hydro dameversjon
VANNTETT KAMO: Craft Lumen Hydro er en myk og komfortabel jakke som beskytter mot vind og regn og gjør deg maks synlig i mørket. Foto: Øyvind Aas
Craft Lumen Hydro
 • Pris: 2199 kroner

 • Vekt: 368 gram i herre m/280 i dame small

 • Membran: Vanntett til 10.000 mm vannsøyle

 • Craft.no

skala
8/10

Craft Lumen Hydro er litt varmere og tykkere løpejakke enn de tynne skalljakkene i denne testen. Den har en litt tung følelse i hånda, men sitter litt på kroppen.

Materialet er mykt, men minner litt om vanlig, gammeldags regntøy. Jakka har testens desidert beste refleks.

Craft Lumen Hydro
HERREMODELL: Craft Lumen Hydro i herreversjon har brystlomme.

Et ekstra panel ligger over skuldrene og øvre delen av ryggen. Dette beskytter både litt ekstra mot regn og vind, men er først og fremst kraftig refleks.

Craft Lumen Hydro
SITTER FINT: Craft Lumen Hydro henger godt på skuldrene og føles myk og god under løping. Foto: Øyvind Aas

Hele skulderpartiet, som i dagslys ser grått eller svart ut, lyser opp når det blir truffet av lys i mørket. Dette er supre greier.

Hetta er også i dette reflekterende materialet og kan rulles sammen når du ikke trenger den. En liten stropp holder den sammenrullet. Jakka forøvrig er laget med et kamuflasje-mønster, så i dagslys kan du gjemme deg godt med denne.

Craft Lumen Hydro
SVART REFLEKS: Hele det grå-svarte panelet over ryggen og skuldrene er laget i suprereflekterende materiale.

På venstre side av brystet har herrejakka en vanntett lomme. Damemodellen av samme jakke har to stikklommer nede på magen – også disse med glidelås, men ikke av den vanntette sorten.

Craft-jakka er testens tyngste skalljakke. Stoffet føles også tungt, mykt og robust. Den gode hetta, som du lett tar av og på uten å fikle med glidelåsen under haka, kan strammes med strikk i bakhodet.

Da beholder du sidesynet og slipper at hetta faller ned i øynene på deg. Brystlomma på herremodellen har vanntett glidelås og er såpass trang at en mobiltelefon ligger ganske så stille mens du løper.

Craft Lumen Hydro-jakka er forøvrig ganske varm. Den puster ikke like godt som de lettere jakkene i ShakeDry eller jakka fra On. Samtidig er Craft-jakka dermed godt egnet til de virkelig sure dagene med temperatur rett over null og luftfuktighet nærmere 100 prosent, eller på de rolige turene der du ikke produserer så mye varme.

I temperaturer mellom 7 og 10 varmegrader ble vi fort litt i overkant varme kun med langermet supertrøye under.

Jakka har passelig trange mansjetter på ermene og det er lett å se på klokka ved behov.

Craft Lumen Hydro
GOD LENGDE: Craft-jakka er litt lenger bak, noe som føles bra under løping og forhindrer at den sklir opp hvis du har sekk.

Craft Lumen Hydro er en myk og vannavstøtende løpejakke med forbilledlig god refleks og komfortabel passform.

Den kan føles litt varm og tett på raske løpeturer og vi savner lufteluker for temperaturregulering. Ellers en veldig robust og kul jakke for deg som ikke svetter aller mest.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Stort refleksfelt på skuldrene/ryggen/hette

Vannavstøtende

Rullbar og justerbar hette

Stram brystlomme på herremodell/to sidelommer på damemodell

Gode ermemansjett

God glidelås

MINUS

Litt tett og varm

Stort pakkvolum

Pakkes ikke inn i lomme eller pose

Høy vekt

Test av Norrøna Bitihorn Dri1 jakke

Norrøna sin lette skalljakke er laget i deres eget Dry1 skallmateriale. Jakka har store lufteluker under armene, lav vekt og robust konstruksjon

Norrøna Bitihorn Dry1
TURJAKKE: Norrøna Bitihorn Dry1 er en allsidig jakke til både fotturer og løpeturer
Norrøna Bitihorn Dr1
 • Pris: 2699 gram

 • Vekt: 216 gram i størrelse L/196 gram i størrelse dame M

 • Membran: Dri1 2,5 lags

 • Norrona.no

skala
7/10

Norrøna Bitihorn Dry1 havner i samme kategori som Rab Pacer og Hagløfs L.I.M Comp i denne testen.

Norrøna-jakka er laget i Norrønas eget Dri 1-materiale som vi synes minner mye om Gore-Tex-Active i følelsen.

Norrøna Bitihorn Dry1
VANNTETT: Både hovedglidelås og brystlomma er vanntette.

Denne jakka føles både robust og beskyttende. Den har vanntett glidelås i front, samt vanntette glidelåser under armene for utflufting. Disse glidelåsene er to-veis og lukene kan åpnes fra begge sider.

Jakka har i tillegg en vanntett brystlomme. Hetta på Norrøna-jakka er stor og justerbar med en strikk i bakhodet. Den har også brem og strikk i panna og følger derfor hodets bevegelser godt. Du må trekke ned glidelåsen litt foran halsen for å få hetta av og på hodet.

Norrøna Bitihorn Dry1
STORE LUFTEHULL: Glidelåsene under armene gir mye luft, men stiver også av jakka litt.

Vi fikk Norrøna-jakka til låns i en størrelse større enn de fleste andre jakkene i denne testen, noe som påvirker inntrykket av passformen. Jakka er ganske kort i livet, og litt videre i passformen enn spesielt Hagløfs-jakka som er ganske så smal. Norrøna-jakka har lik form som Rab Pacer. Glidelåsen i front er litt stiv og gjør at jakka poser seg litt foran magen.

Norrøna Bitihorn Dry1
TESTET I LARGE: Norrøna-jakka er testet i en størrelse større enn de andre jakkene i testen.

Dry1-materialet føles noe mindre stivt enn Gore-tex-active, samtidig som det også føles litt tynnere og mindre glatt på utsiden. Det er også litt knitrete i bruk. Innsiden av materialet, inn mot kroppen føles klammere og noe mer klebrig mot bar hud når du blir varm. Jakka puster omtrent som de to Gore-tex-active-jakkene, men har ekstra lufteluker som kjøler effektivt ved behov. Lukene er dog ganske krevende å åpne i fart, spesielt hvis du har på deg en liten løpesekk.

Norrøna Bitihorn Dry1
NORMAL I STØRRELSEN: Testerne ville begge ha foretrukket jakka i en størrelse mindre enn den vi testet.

De kraftige glidelåsene i armhulene er også ganske stive og påvirker jakkas passform negativt. De bulker seg litt under armene. Et tynt nettingfor innenfor lufteglidelåsene hadde også vært ønskelig for å gi jakken noe bedre fasong og for å unngå følelse av sårbarhet og nakenhet innenfor luftelukene.

Norrøna Bitihorn Dry1
LITE REFLEKS: Vi ønsker oss mer refleks på ryggen.

Norrøna Bitihorn Dry1 er en allsidig og lett turjakke mer enn en spisset løpejakke. Den er myk og lett nok til løpeturer, men føles som litt mye jakke under løping. Innerlaget på jakka føles noe klammere enn tilsvarende på jakkene med Gore-Tex-active, samtidig som luftelukene er smarte under vekslende forhold og tempo. En god jakke til raske turer i skog og fjell, men ikke en utpreget løpejakke for treningsturene i kaldt og vått høstvær.

Norrøna Bitihorn Dry1
STOR OG JUSTERBAR: Hetta er lett å stramme og er av raus størrelse.
Norrøna Bitihorn Dry1
Hette
VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Robust - Vanntett - Store lufteluker under armene - Brystlomme - Lett - Fin også som turjakke med sekk - Store hette med stiv brem

MINUS

Stive glidelåser under armene - Klammere enn Shakedry - Glidelås i halsen må ned for å ta hette av/på - Mer tur- enn løpejakke - Ikke pakklomme - Litt lite refleks

Test av Hagløfs L.I.M Comp Jakke

Hagløfs L.I.M Comp jacket er en jakke i Gore-tex sitt lette og robuste Active-materiale. Jakken er allsidig og solid og vil fungere minst like godt på fjellturer med fjellstøvler som i skogen med løpesko.

Hagløfs L.I.M Comp
GOD PÅ TUR: Hagløfs lette L.I.M-comp-jakker super til både fotturer og løpeturer
UTE_anbefaler
Hagløfs L.I.M Comp
 • Pris: 3000 kroner

 • Vekt: 228 gram i herre M/199 gram i dame small

 • Membran: Gore-Tex Active

 • Haglofs.no

skala
8/10

Hagløfs sin lette tur- og løpejakke er laget i Gore-Tex sitt robuste Active-materiale.

Dette er et tre-lags materiale som er vanntett, vindtett, lett og relativt pustende.

Hagløfs L.I.M Comp
FINE FARGER: Hagløfs-jakka kommer i flere fine farger, både i herre og damemodeller.

Det er ikke like lett og pustende som ShakeDry, men er samtidig vesentlig mer robust og motstandsdyktig mot rifter.

Jakka føles vesentlig kraftigere enn de florlette ShakeDry-jakkene. Denne jakka har mer klassisk allværsjakke-følelse.

Selv om L.I.M skal bety less is more, og er beskrivelsen Hagløfs bruker på sine letteste klær har de altså valgt å ikke bruke ShakeDry i denne jakka. 

Hagløfs L.I.M Comp
MER JAKKE: Hagløfs sin L.I.M-jakke er en mer beskyttende jakke enn de aller letteste jakkene i denne testen.

Hagløfs-jakka har smal passform langs kroppen og en god hette som både sitter godt rundt hodet og beskytter godt mot regn og vind.

Hetta har fin brem som holder regn og buskas unna fjeset når vi løper gjennom skogen. Du trenger ikke å dra ned glidelåsen for å ta hetta av og på. 

Hagløfs L.I.M Comp
FÅ REFLEKSER: Også Hagløfs har vært gjerrig når det kommer til reflekser på jakka.

Gore-Tex Active-materialet er helt vanntett, oppgitt til vannsøyle på 28 000 mm. Også glidelåsen på jakka er av den vanntette sorten.

En stormklaff som låses med en trykknapp nederst gjør glidelåsen ekstra tett.

De to sidelommene på magen er ganske store og har nettingfór som gjør at de også fungerer som lufteluker inn mot kroppen.

Lommeinnholdet sitter dype i lommene og det skal litt til at det faller ut, selv med glidelåsene åpne.

Hagløfs L.I.M Comp
RAUS PASSFORM: Hagløfs-jakka har smal passform, men ekstra lengde over rumpa.

Hagløfs-jakka har litt ekstra lengde i livet og god lengde på ermene, uten at det poser seg rundt håndleddet. Det er også lett å se på klokka mens du løper eller går.

Under løping i høy intensitet puster ikke jakka like godt som jakkene i ShakeDry-materiale, eller de jakkene som ikke er like vanntette, men den føles myk og lett på kroppen like fullt.

Løper du med trenings-t-skjorte under jakken føles den heller ikke klam eller klissete mot bar hud.

Hagløfs L.I.M Comp
STOR HETTE: Den store hetta beskytter godt og gir fint utsyn til sidene.

I motsetning til jakkene i ShakeDry-stoff kan du fint bære sekk utenpå Hagløfs-jakka.

Både det og passformen forøvrig gjør at denne jakka vil egne seg veldig godt også til raske turer i fjellet og i skogen med oppakning. Den ekstra robustheten gjør den vesentlig mer allsidig enn de superlette ShakeDry-jakkene.

Hagløfs L.I.M Comp
ALLSIDIG: Hagløfs-jakka kan brukes både på tur og med sekk.

Vi savner også her mer refleks for bedre synlighet i mørket. En pakklomme kunne også vært praktisk å ha for å kunne stue bort jakka på en effektiv måte.

Hagløfs L.I.M Comp er vår favoritt blant de mer robuste og allsidige jakkene i helt vanntett materiale. Den er lett, har god passform og føles robust og beskyttende.

Skal du bare ha en jakke til løping, ski og fjellturer er denne et godt valg.

Hagløfs L.I.M Comp
BESKYTTER GODT: Hetta på Hagløfs-jakka er stor og god.
VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Vanntett - Smal passform - Lufting gjennom store sidelommer - Lett - Solid - God hette - Fin turjakke også med sekk

MINUS

Lite refleks - For store lommer - Litt stiv i stoffet - Klammere enn Shakedry - Ingen pakklomme

Test av On Weather Jacket

Sveitsiske On sin løpejakke har et flatterende snitt og store lufteluker på brystet og ryggen. Jakka føles lett og luftig og pakkes ned i egen brystlomme som også har en praktisk bærestropp.

On Running Weather jacket
SKREDDERSYDD: On-jakka har testens beste passform og mest behagelig stoffmiks.
UTE_testvinner
On Running Weather Jacket
 • Pris: 2399 kroner

 • Vekt: 168 gram i herre m/147 gram i dame small

 • Membran: Japansk polyester

 • On-running.com

skala
10/10

Sveitsiske On er mest kjent for sine litt spesielle joggesko med gummibuer under sålen. Deres løpejakke kom som en outsider til denne testen.

On-jakka er laget av det On omtaler som avanserte japanske materialer.

On Weather Jacket
MYK OG LETT: On-jakka henger lett på kroppen og begrenser ikke noen bevegelser

Jakka er i tillegg behandlet med vannavisende middel for å holde den tett. Jakka har et tykkere, stivere og tettere materiale over skuldrene og øverst på ryggen og brystet. Under dette stoffet er det florlett nettingfor.

On Weather Jacket
MEST KOMFORTABEL: Testerne var enige om at On-jakka var mest komfortabel å løpe i.

On Weather-jacket har videre teipede sømmer og en vanntett lomme på brystet med vanntett glidelås. Denne har også tett stoff inn mot kroppen og et trangt hull de du kan føre inn en øretelefonledning. Også hovedglidelåsen er av den vanntette typen. Denne har i tillegg en kort stormflapp øverst.

On Weather Jacket
LUFTIG: Bryst- og ryggstykket overlapper den nedre delen. Mellom delene er det lufteluker med netting.

Ytterstoffet på brystet, skuldrene og øverst på ryggen overlapper med stoffet i jakkas nedre del med store lufteåpninger oppunder øvre og nedre del. Dette gir god gjennomlufting, uten at vann renner inn i jakka.

Hetta på On-jakka har en fin brem og god plass inni. Den er justerbar med en strikk i bakhodet så den sitter stramt og godt rundt hodet. Også linningen nederst rundt livet kan strammes inn med strikk.

On Weather Jacket
STILIG: I Tillegg til å være superkomfortabel er også On-jakka veldig stilig på

On har utstyrt jakka med flere gode reflekser, både på skuldrene, brystet, ryggen og nederst på ermene. Dette gir god synlighet i mørket. Mansjettene på ermene har ekstra lengde på oversiden og strikk på undersiden. Dette beskytter håndbakene ekstra. Det er likevel enkelt å dra opp ermet for å se på klokka i fart.

On Weather Jacket
MED BREM: Den gode hetta har stor brem og god stramming i bakhodet.

 Det tynne materialet i jakkas nedre del er noe utsatt for rifter, men er også mykt og behagelig mot kroppen.

Jakka pakkes inn i brystlomma som har en egen stropp inni. Denne kan brukes til å holde på en mobiltelefon når du løper, men fungerer også som bærestropp hvis du må løpe med den sammenpakkede jakka i hånda. Stuet sammen er jakka på størrelse med en Ola-pakke. Bærestroppen utenpå den sammenpakkede jakka gjør det mer behagelig å løpe med pakken i hånda.

On Weather Jacket
GOD HETTE

On Weather Jacket ble raskt en favoritt i denne testen. Det flatterende snittet og utformingen med god lufting og samtidig god beskyttelse gjorde jakka til et førstevalg på både korte og lange løpeturer i både oppholdsvær og regn. Jakka er ikke en ren regnjakke, men gir god nok beskyttelse til lange løpeturer i regn og sludd. Prisen er heller ikke helt avskrekkende.

On Weather Jacket
STROPP I LOMME: Den kan holde lommeinnholdet på plass eller brukes som bærestropp rundt hånda når du pakker jakka inn i lomma.
VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Super passform

Stilig

God, justerbar hette med brem

God lufting med nettingfor

Refleks

Mykt stoff

Lett

Brystlomme med stropp som også er pakklomme

Lydløs

Gode mansjetter med refleks

MINUS

Ikke helt vanntett

Litt sårbar for rifter

Dynafit Ultra Light Gore-Tex Shakedry Jacket

Ny og innovativ modell fra Dynafit.

Dynafit Ultra Light Gore-Tex Shakedry Jacket

155 gram
Gore-Tex Active Shakedry membran
3 999 kroner

Her er et ekstra stykke stoff sydd inn i ryggen, og det frigjøres med en glidelås. Hvorfor? Jo, for å få jakka over sekken i stedet for sekken over jakka. Dette skal bidra til at sekken ikke sliter på det skjøre og lette Shakedry-materialet. Jakka har flere reflekser, både foran og på armene.

Den ekstra glidelåsen og ekstra materialet gjør at jakka ikke er testens letteste. Fordelen er at du holder innholdet i sekken tørt når regnskura kommer, men du får ikke tilgang til innholdet eller flaskene du eventuelt har på bærereimene uten å ta av jakka. Det føles litt rart å løpe med sekken inni jakka. Denne følelsen vil sikkert variere etter hvilken sekk du bruker, så det kan være lurt å ta med seg sekken i butikken for en test før du kjøper. Hetta er kinkig å betjene med ei hånd – glidelåsen må åpnes for å få hetta over hodet.

I bruk fungerer jakka veldig bra, Gore-Tex´en gir strålende beskyttelse mot været, og pusteegenskapene er svært gode. Luftinga på brystet er fin, men effekten blir nok litt redusert av bærereimene på sekken. Passformen virker gjennomtenkt, jakken er myk og behagelig å løpe med, og inspirerer til å gi gass. 

Dynafits nye løpejakke er et godt alternativ for deg som vil ha ei lett og kompromissløs løpejakke som gir god beskyttelse mot været og puster godt. Vil du ha Shakedry og skal høyt til fjells med sekk er dette jakka for deg.

PLUSS

Lett

God passform

Smart lufting på brystet

Gode pusteegenskaper

MINUS

Skjør

Glidelåsen må åpnes for å få på hetta

Dyr

Test av Dynafit Vert Wind Jacket Women's

Dynafit Vert Wind jacket er en superlett jakke du tar med deg i lomme og finner fram hvis du blir overrasket av kaldere vær. Jakka er vindtett og pakkes ned i en liten lomme inne i jakka.

Dynafit Vert Wind women's
NØDJAKKE: Dynafit Vert Wind kan du alltid ha med i lomma bare for sikkerhets skyld.
Dynafit Vert Wind women's
 • Pris: 1599 kroner

 • Vekt: 76 gram

 • Testet i størrelse M dame

 • Membran: Vindtett Dynashell ultra light

 • VPG

skala
7/10

Dynafit Vert Wind Women Jacket er en ultralett og luftig løpejakke av den minimalistiske sorten. Den er laget i et florlett stoff som blafrer i vinden. En liten innerlomme øverst på ryggen fungerer som pakklomme for den minimale jakka.

Dynafit Vert Wind
VINDTETT: Dynafit Vert Wind er en lett vindjakke som også vil beskytte mot lett regn.

Materialet i Dynafit-jakka er Dynashell ultra light coated miniripstop 28, som bidrar til å holde vekta nede. Sammenpakket er jakka mer på størrelse med en klementin, enn et eple. Denne får du faktisk plass til i bukselomma.

Vert Wind har ingen lommer. Skal du ha med deg mobil og nøkler på tur må du bruke løpebelte eller en annen løsning.

Dynafit Vert Wind
LITT POSETE: Testjakken i størrelse medium er litt stor på testeren.

Den tynne og ganske trange hetta har ingen justeringsmuligheter, men den sitter likevel overraskende godt og følger hodebevegelsene på en tilfredsstillende måte. Den lave vekten og det lydløse stoffet gjør jakka komfortabel å løpe i. Du kjenner knapt at du har på deg jakka. Glidelås i hel lengde gjør den også lett og ta på i en fei, samt gjør det enkelt å lufte litt mens du løper. 

Dynafit Vert Wind
ENKEL HETTE: Hetta sitter godt rundt hodet, men kan ikke strammes eller justeres.

Dynafit oppgir at jakka er vindtett, men ikke vanntett. Likevel takler den helt fint kortere turer i duskregn. Det som trekker ned er at det danner seg noe kondens på innsiden av jakka, noe som det kan være greit å være bevisst for løpeturer over tid. Selv om jakka er supertynn føles den også litt tett. Vi hadde forventet en superlett jakke som denne pustet bedre enn dette.

Dynafit Vert Wind er så lett og liten en jakke kan bli. Den har hel glidelås og en velfungerende hette. Den snertne størrelsen gjør den hyperaktuell som en lett og forholdsvis rimelig nødjakke i sekken. Selv på dager der du ikke forventer å trenge en vindjakke kan du ta med denne i lomma. Da kan du sette deg på et utsiktspunkt uten at kalde vindkast ødelegger godstemningen.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Superlett

Pakkes ned til klementin-størrelse

Myk og behagelig

Luftig

Små luftehull

Liten pakklomme

MINUS

Ingen lommer

Ikke-justerbar hette

Ikke vanntett

Puster dårligere enn forventet

Test av Inov8 Ultrashell Pro

Inov8 har laget en superlett jakke som er vanntett og tynn, men som samtidig tillater at du har på deg sekk. En liten pakklomme har de også funnet plass til.

Inov8 Ultrashell Pro
ALTERNATIV: Inov8 Ultrashell Pro har ikke Gore-tex-membran, men er vanntett, puster bra og veier nesten ingenting.
UTE_anbefaler
Inov8 Ultrashell Pro

Membran: Pertex 3 lags

Vekt: 107 gram i Medium herre

Pris: 3249,-

Levert av: Inov-8

skala
9/10

Britiske Inov8 spesialiserer seg på terrengløping og det britene kaller fell-running, altså offroad bakkeløping.

Jakka, UltraShell Pro ser ut som en minimalistisk vindjakke i ripstop-nylon, men skjuler uante krefter i dens unnselige ytre.

Inov8 Ultrashell Pro
MINIMAL: Inov8-jakka har 2,5-lags stoff, men er likevel en av de letteste i testen.

Inov8-jakka ser ut som en klassisk nylon-vindjakke ved første øyekast. Materialet er tynt, men ikke så folie-aktig som ShakeDry-jakkene. Det holder bedre på fasongen og føles ikke så knitrete. Jakken har en frisk grønnfarge – en fin avveksling fra de svarte ShakeDry-jakkene.

Inov8-jakka er lettere enn ShakeDry-jakkene og er oppgitt å være vanntett til 20 000 mm vannsøyle. Pertex-stoffet som jakken er laget av, blir av Inov8 kalt 3-lags, noe som betyr beskyttelseslag utenpå membran og et tynt lag med hudvennlig materiale innerst. Du kan også ha på deg sekk utenpå jakka uten at den går i oppløsning.

Inov8 Ultrashell Pro
SITTER GODT: Inov8 Ultrashell Pro føles lett på. Den er smal, men ikke begrensende.

Jakka føles florlett på. Glidelåsen går helt ned. Jakkas ene lomme på venstre skulder er ute av veien for skulderstropper hvis du løper med sekk. Skulderlomma fungerer også som pakklomme for jakka. Pakker du den inn her blir ikke jakka større enn en litt liten pære. Lomma er akkurat stor nok til en moderne smarttelefon.

Inov8 Ultrashell Pro
GOD HETTE: Hetta har en liten stiv brem og er forøvrig så minimal som mulig.

Inov8-jakka har en god hette som sitter tett mot hodet og har en stiv kant over panna. Glidelåsen har ikke ekstra stormflapp på innsiden og er ikke av den helt vanntette sorten. Dette gjør den mykere, men også noe mer utsatt for lekkasjer under de verste regnskurene. Strikker på sidene nederst gjør at jakka holder seg tett mot kroppen uten at den har ekstra stramming.

Inov8 Ultrashell Pro
SKULDERLOMME: Du får akkurat plass til en Iphone 8 i lomma på skulderen. Den fungerer også som liten pakkpose.

Kun en logo på brystet og en liten stripe nederst på ryggen utgjør jakkas reflekser. Vi ønsker oss noe mer for økt sikkerhet i trafikken.

Inov8 UltraShell Pro er en superlett jakk som beskytter godt mot regn og puster veldig bra. Selv med hetta på føles den ikke klam under energisk løping. Pakkvolumet er veldig lite og jakka kan derfor også fungere som nødjakke. Prisen er like høy som for ShakeDry-jakkene, men med denne kan du bære sekk uten at du sliter hull på skuldrene. En topp løpejakke til våte treningsturer uansett temperatur.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Superlett

God, stram hette

Liten lomme på skulderen

Pakkes inn i lomme

Vanntett

Puster godt

God mot huden

Passe smal passform

Stiv kant på hette

Skulderlomme akkurat stor nok

MINUS

Litt knitrete

Lite refleks

Ganske dyr

Test av Rab Pacer

Rab Pacer er en robust skalljakke laget i Gore-tex sitt Active-materiale. Jakka har egen pakklomme, stor hette og en allsidig passform.

Rab Pacer
SOLID: Rab Pacer er en lett skalljakke for variert bruk.
Rab Pacer
 • Pris: 2999 kroner

 • Vekt: 240 gram ink pakkpose i herre M/200 gram ink pakkpose i dame small

 • Membran: Gore Tex Active

 • Rab.com

skala
7/10

Rab Pacer, er som Hagløfs L.I.M-jakka laget med Gore-Tex sitt Active-materiale. Dette er et lett og vanntett materiale som tåler litt juling.

Rab Pacer er en ganske klassisk tur- og allværsjakke med litt romslig passform og robust materiale.

Rab Pacer
TIL MER ENN LØPING: Rab Pacer vil fungere både på fjellturer og løpeturer.

Brystlomme med vanntett glidelås er også på plass.

Rab Pacer føles ganske lik Hagløfs-jakka i stoffet. Passformen er litt annerledes. Rab-jakka er noe kortere i livet og videre rundt mage og bryst. Stramming i livet gjør at jakka sitter godt og at du unngår å få sur vind oppunder den. Den stive glidelåsen gjør at jakka poser seg litt foran magen.

Rab Pacer
STIV FRONT: Den vanntette glidelåsen gjør jakka litt stiv foran.

Jakka har en fin, vanntett brystlomme og en stor justerbar hette med brem. Hetta er stram i strikken allerede før vi strammer den til og vi må åpne glidelåsen i halsen for å kunne ta den av og på.

Rab Pacer
OVER RUMPA: Den ekstra lengden bak varmer godt på rumpa og gjør at vi blir mindre våte her.

Glidelåsen i halsen går høyt opp og jakka føles litt ubehagelig i halsen med glidelåsen helt oppe. Hetta strammer mot nakken og vi må ha haka nedi jakka eller rulle stoffet foran haka ned for at det ikke skal føles ubehagelig. Med hetta på hodet kommer jakka opp foran munnen.

Rab Pacer
TETT HETTE: Hetta er stor, men jakka er stram rundt halsen og du må enten ha haka nedi jakka eller åpne glidelåsen.

Akkurat som jakkene fra Hagløfs og Norrøna føles Rab Pacer mer som en allsidig turjakke enn en lett løpejakke til energiske løpeturer i lavlandet.

Stoffet er solid nok til at du kan bære tung sekk og vanntett nok til at du kan gå i timevis i slagregn.

Rab Pacer kommer med en ekstra pakkpose hektet fast i hempa inne i jakka. Denne kan være lett å rote bort, men den gjør det lett å stue jakka bort i en lomme eller i en sekk når været viser seg fra en bedre side.

Rab Pacer
TRANG I HALSEN: Strikken nederst i hetta strammer mye mot nakken når hetta ikke er på.

Rab Pacer er en vanntett, allsidig og robust turjakke, som også fungerer bra til løping. Den er litt for trang i halsen til at vi orker å løpe med glidelåsen helt oppe og vi skulle gjerne sett at den kom med større refleksfelter og bedre muligheter for utlufting.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Vanntett

Robust

Pakkes ned i liten løs pakkpose

Stor justerbar hette med skygge

Vanntett brystlomme

Raus passform uten å være posete

Stramming i livet

Ekstra lengde bak

MINUS

Glidelås må ned for å ta hette av/på

Stiv glidelås i front

Ingen luftehull

Lite refleks

For trang og høy i halsen

Test av Salomon Motionfit S/Lab 360 Shakedry

Salomon sin Shakedry-jakke, S/Lab Motion fit 360 har flere unike funksjoner i tillegg til det tynne og lette Gore-tex-materialet. Jakka er laget for konkurranse- og treningsløping i skog og fjell.

Salomon S/Lab Motionfit 360 Shakedry
MED EKSTRA SNØSKJØRT: Salomon S/Lab 360-jakka har et magebelte som også fungerer for å oppbevare jakka rundt livet hvis ønskelig.
Salomon S/Lab Motionfit 360 Shakedry
 • Veil pris: 3500 kroner

 • Vekt: 156 gram i herre m/137 gram i dame small

 • Testet både i herre- og damemodell

 • Membran: Gore-tex Shakedry

 • Salomon

skala
8/10

Salomon er en gigant når det kommer til fjell- og terrengløping. Deres Motionfit S/Lab-jakke er toppmodellen for løping i krevende værforhold.

Jakka er laget av vanntett og godt pustende Gore-Tex Shakedry-materiale og har flere unike detaljer. ShakeDry-materialet er også her løvtynt og svart. Det er blankt på utsiden men matt og komfortabelt mot kroppen.

UTEmagasinet har testet sko, klær og utstyr fra Salomon. Her finner du en oversikt!

Salomon S/Lab Motionfit 360
BELTE RUNDT HOFTENE: Du kan vippe beltet opp i jakka hvis du ønsker det, men du kan ikke ta det av. Det oppleves som litt i veien.

Passformen på jakka er ganske smal på ermene og over bryst og mage, men bak på ryggen har Salomon lagt inn en del ekstra materiale for å gi plass til å bære sekk under jakka. I motsetning til Dynafit har Salomon gjort dette uten glidelås, og kun med bretter i stoffet. Du merker ikke ryggrommet under løping uten sekk, men setter pris på det når du løper med sekk på ryggen.

Salomon S/Lab Motionfit 360
VANNTETT: Gore-tex sitt Shakedry-stoff er helt vanntett, men puster likevel ganske godt. Det er litt knitrete og veldig blankt.

Hetta på jakka har et unikt pannebånd som er sydd fast inne i selve hetta. Dette gjør at den sitter fast i hodet og at du kan snu på hodet helt fritt, hetteåpningen vil følge med ansiktet ditt. Det er litt fiklete å få pannebåndet rundt hodet, spesielt hvis du har på lue. Jakka har også tilsvarende bryststropp som på Arcteryx Incendo, noe som gjør det lett å lufte ut litt varme uten at jakka åpner seg helt. Dette veier opp for manglende lufteluker.

Salomon S/Lab Motionfit 360
EGEN RUMPETASKE: Beltet kan brukes til å lagre jakka rundt livet når det blir tørt eller varmt.

Den mest unike funksjonen på Salomon-jakka er det brede magebeltet, eller snø-skjørtet som Salomon også omtaler det som. Dette er laget i elastisk netting-materiale og har fire trykknapper i front. Det gjør at jakka blir tett mot kroppen nederst. Beltet sitter stramt rundt rumpa og hoftene og føles litt i veien.

Salomon S/Lab Motionfit 360
MINIMAL HETTE: Inne i hetta er det et pannebånd som holder hetta fast rundt hele hodet.

Du kan velge å brette det opp i jakka også, men du vil kjenne det da og. Beltet kan også brukes som en rumpetaske for å rulle ned jakka i hvis du blir for varm, eller du ønsker å bare ha jakka tilgjengelig på turer der du begynner i varmere og tørrere forhold. Å rulle jakka ned i dette beltet er bedre for ShakeDry-materialet enn å pakke jakka sammen i en liten pakklomme.

Salomon S/Lab Motionfit 360
EKSTRA PLASS: Ryggstoffet er lagt i folder for å kunne utvide seg hvis du ønsker å ha en liten sekk under jakka.

Beltet fungerer sånn passe, men føles litt for slapt til å gi følelsen av at jakkerullen sitter trygt rundt livet. En mulighet for å stramme magebeltet ytterligere hadde klart vært ønskelig. Med jakka rullet ned i beltet er det likevel lett å rulle den opp og ta den på i fart, uten å løsne beltet.

Salomon-jakka har ingen lufteluker, ei heller noen pakkpose annet enn magebeltet. Vi ønsker oss også noen flere reflekser.

Salomon S/Lab Motionfit 360
FÅ REFLEKSER: Strekene på overarmen er nesten alt som er av refleks på den svarte jakka.

Salomon MotionFit S/Lab 360 er en avansert vanntett og pustende jakke som nesten er litt for overutviklet. Magebeltet føles egentlig mer i veien enn det føles nyttig.

Passformen er forøvrig god og brystroppen under glidelåsen dekker litt over mangelen på lufteluker. Snøskjørtet øker både vekt og pakkvolum.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Plass til sekk under

Pannebånd i hette

Bryststropp under glidelås

Snøskjørt lar deg rulle jakken ned i et belte ved væromslag

Lett

Vanntett

MINUS

Få reflekser

Skjørtet oppleves for vidt/slapt

Skjørt litt ubehagelig under løping

ngen lufteluker

Ingen lomme/pakkpose

Test av Salomon Bonatti WP

Salomon Bonatti er en vannavisende jakke i rimeligere stoff enn toppmodellene fra Salomon. Jakka har brystlomme, smart bryststropp og god hette med strikk i panna.

Salomon Bonatti WP
MER ROBUST: Salomon Bonatti er en mer robust jakke enn toppmodellen i ShakeDry
Salomon Bonatti WP
 • Pris: 1800 kroner

 • Vekt:  174 gram

 • Kun testet i herremodell i størrelse M

 • Membran: Advanced Skin Dry 2,5 lags

 • Salomon.com

skala
7/10

Salomon Bonatti er nesten som en budsjett-versjon av superjakka S/Lab 360. Bonatti er laget i rimeligere materialer og er litt tyngre og stivere i stoffet enn sin mer eksklusive storebror.

Den er noe stivere i materialet. Stoffet føles også noe glattere og kaldere inn mot huden enn ShakeDry-jakkenes innside.

Salomon Bonatti
ATLETISK PASSFORM: Salomon betegner passformen på Bonatti som atletisk. Den er smal, men ikke trang.

Salomon Bonatti er en klassisk, tynn regn- og vindjakke med teipede sømmer. Materialet, som Salomon omtaler som 2,5-lags er en del mer robust og riftsikkert enn ShakeDry-stoffet i toppjakka. De 2,5 lagene består av et beskyttende ytterlag, selve den vanntette membranen og print på innsiden som skal holde jakka litt ut fra huden og gi litt luft mellom hud og jakke.   

UTEmagasinet har testet sko, klær og utstyr fra Salomon. Her finner du en oversikt!

Salomon Bonatti
EKSTRA STOFF: Akkurat som på toppjakka S/Lab har Salomon lagt opp til at du kan ha en liten sekk under jakka. Ryggen er også litt ekstra lang.

 

Løsningene i jakka forøvrig er mye tilsvarende det vi finner i den dyrere jakka. Vi liker godt at Bonatti-jakka har en praktisk brystlomme, som også fungerer som pakkpose når du ønsker å stue jakka bort. En liten bryststropp under glidelåsen lar deg dra ned glidelåsen uten at jakka åpner seg helt over brystet. Dette gjør det enkelt å lufte ut overskuddsvarmen når pulsen går opp. Jakken har også ekstra stoff på ryggen så du kan ha sekk under jakka, men da dette er en jakke i 2,5-lags stoff vil den også tåle at du har sekk på utsiden. 

Salomon Bonatti
GOD HETTE: Et elastisk bånd i panna holder hetta godt på plass.

Hetta er ganske lik den på S/Lab-jakka. På Bonatti har du en strikk i pannen som holder hetta fast i hodet. Hetta snur seg dit du snur hodet. Hetta har ikke noe stropp eller knapper for å rulles sammen, men sjenerer lite under løping.

Jakka oppleves som litt klam mot huden, spesielt hvis du løper med kortermet under. Refleksstriper på høyre skulder gir noe synlighet, men vi ønsker oss mer refleks, spesielt på ryggen.

Salomon Bonatti er en rimeligere jakke som er oppgitt til å være vanntett til en vannsøyle på 10 000 mm. Den er lett, har lite pakkvolum og sitter godt på kroppen. Hetta er lett og ta av og på og bryststroppen gjør det lettere å lufte ut.

Salomon Bonatti
SMART BRYSTSTROPP: Stroppen under glidelåsen holder jakka lukket selv om du åpner glidelåsen.

 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Brystlomme

Bryststropp under glidelås

God hette med pannestrikk

Flere luftehull

Lett

Ganske rimelig

MINUS

Ikke helt vanntett

Lite refleks

Litt klam mot bar hud

Test av GoreWear R5 Infinium

Denne løpejakka fra GoreWear er vindtett og fôret. Oppfinneren av Gore-tex og Shakedry-materialene valgte å sende en foret jakke uten vanntett membran til testen.

Gorewear Infinium R5
FORET: Gorewear-jakka har tynt Polartec-fór og vindtett windstopper-membran.
Gorewear Infinium R5
 • Pris: 1985 kroner

 • Vekt: 233 gram

 • testet i størrelse medium herrestørrelse

 • Membran: Gore Windstopper

 • Gorewear.com

skala
6/10

GoreWear stiller i denne testen med en foret jakke uten deres egen vanntette teknologi.

Vi har uansett testet deres Shakedry-jakke tidligere.

Gorewear Infinium R5
LITEN I STØRRELSEN: Gorewear sin jakke er litt kort både på magen og på ermene.

GoreWear sin jakke er skinnende hvit og har en dybde i stoffet som gir en spesiell 3D-effekt.

Inifinium-jakka er en foret jakke med et lag med Gore Windstopper-membran som gjør den helt vindtett. Utenpå den vindtette membranen er jakka foret med Polartec Alpha-for som er et luftig og lett fór som gir god varme uten at det trekker vann eller veier stort. Det er også nesten gjennomsiktig.

Gorewear Infinium R5
GJENNOMSIKTIG: Ytterlaget og fóret på Gore-jakka er gjennomsiktig og gir jakka en 3D-effekt.

Ytterst er jakka dekket med et gjennomsiktig nylon-lag som gir fri sikt inn i foret på jakka.  

Jakka har to relativt store lommer på hver side av magen. Begge med glidelås og begge med elastiske slirer inne i lommene. Disse gjør at lommeinnholdet ikke hopper rundt når du løper.

Jakka i hvit og neongul gir super synlighet i skumring og dagslys, men refleksfeltene er små og få. Nederst på ryggen har jakka et elastisk felt i neongult stoff. Dette gjør at jakka sitter godt over rumpa, uten å skli opp.

Gorewear Infinium R5
STRAM HETTE: Hetta på Gore-jakka sitter stramt og isolerer godt på ørene.

GoreWear-jakka har også en stram hette som sitter godt rundt hodet. Hetten har ikke stiv brem og føles nesten litt i overkant stram. Selve jakka er også ganske liten for størrelsen. Den er kortere både på ermene og i livet enn de andre jakkene i tilsvarende størrelse i denne testen. Mansjettene på ermene er elastiske på undersiden og vide nok til at det er lett å se på klokka, men ikke så vide at det trekker oppover armene.

Gorewear Infinium R5
SLIRE: Inne i lommene er det elastiske lommer for å holde mobilen eller nøklene på plass.

Infinium-jakka er varm nok til at du kan løpe i temperaturer ned mot null uten mer enn en t-skjorte under, så lenge du holder farten oppe. Den puster ganske bra for en foret jakke og er myk og behagelig å ha på. Ytterlaget på jakka er behandlet med vannavstøtende middel slik at jakka også vil beskytte mot lette regnskurer.

Jakka har ikke noe pakklomme ei heller en liten brystlomme. Refleksfeltene er også for små til å gi tillitvekkende synlighet i høst- og vintermørket.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Varm

Lommer/lufteluker med slire

God hette

Godt synlig i dagslys

Ganske lett

MINUS

Kort i livet

Kort på ermene

Få reflekser

I overkant varm

Ikke vanntett

Stort pakkvolum

Ikke pakkpose

Test av Craft Lumen Subzero

Craft Lumen Subzero er en treningsjakke i fleecelignende materiale. Den er vindtett og isolerende i front og er laget for løpe- og skiturer på kalde, tørre dager. Kraftig refleks gjør deg godt synlig i trafikken.

Craft Lumen Subzero
VINTERJAKKE: Craft Lumen Subzero er varm og myk og har masse refleks.
Craft Lumen Subzero
 • Pris: 1599 kroner

 • Vekt: 388 gram i herre M/383 gram i dame Small

 • Membran: Nei

 • Craft.no

skala
7/10

Som navnet tilsier er Craft sin andre Lumen-jakke beregnet på temperaturer under frysepunktet.

Jakka har tilsvarende refleksfelter som den tynnere, vannavisende Lumen Hydro.

Craft Lumen Subzero
VINDTETT FRONT: Jakka har luftekanaler som isolerer i front. Damemodellen har god hette.

Hele skulderpartiet er laget i et grått refleksmateriale som virkelig lyser opp når det blir truffet av en hodelykt, et billys eller en paparazzo-blitz i skogbrynet.

Jakka forøvrig er laget av et genserlignende stoff, som sitter godt på kroppen. Jakka er ganske tung. På brystet og magen har den vindtett materiale som ligger dobbelt og har luftlommer mellom.

Jakka har ikke noe fór her, men isolerer godt takket være det ekstra luftlaget.

Craft Lumen Subzero
GOD PASSFORM: Craft Lumen Subzero sitter mykt og passe trangt på kroppen. Toppen av ryggen er dekket av refleks. Herrejakka er uten hette.

På modellen for damer er også hetta helt dekket av reflekterende materiale. Skal du løpe gatelangs i vinter vil du garantert bli sett i denne jakka. Herrejakka har ikke hette.

Craft-jakka er forøvrig laget mer som en trøye enn en jakke. Stoffet i jakka er glatt på utsiden og flosset på innsiden.

Materialet er helt stille og mykt mot huden. Ermene er lange og har tommelløkke for de dagene du glemmer vantene eller virkelig vil unngå kuldeglippe rundt håndleddene.

Ermene er kanskje i overkant lange på noen og legger seg i folder rundt håndleddet.

Craft Lumen Subzero
TO SIDELOMMER: To store stikklommer på magen gjør det lett å stue bort vanter eller en lue.

To vanlige sidelommer på magen gir gode muligheter til å få med vanter, lue, mobiltelefon og nøkler. Lommene er ganske så store så innholdet her vil hoppe rundt mens du løper.

Vi digger Craft sitt reflekterende materiale. Det ser kult ut på dagtid og gir maks synlighet i mørket.

Subzero-jakka er en super turjakke på kjølige dager, men ikke noe førstevalg til raske løpeturer der du produserer mye egenvarme. Den kan også være et godt alternativ til langrenn eller rulleskitrening.

På herremodellen savner vi hette, noe damemodellen har. Vi skulle gjerne sett at jakka hadde en liten brystlomme til mobilen i stedet for, eller i tillegg til de store magelommene.

På rolige joggeturer der frostrøyken stiger fra fjorden eller barfrosten ligger hard i marka vil Craft Lumen Subzero by på komfortabel varme uten å bli klam, begynner det å regne bør du søke ly, øke farten eller hente frem en lett skalljakke fra en av de store lommene.

Craft Lumen Subzero
LANGE ERMER: Ermelengden er god, i tillegg har jakka tommelløkker for ekstra beskyttelse i kaldt vær.
VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Masse refleks på skuldre og rygg

To sidelommer

Ganske varm

Myk

Stille

Tommelhemper på ermene

Rullehette på damemodellen

Fint snitt

MINUS

Ikke helt vanntett

Kan bli for varm for raske løpeturer

Ingen hette på herremodell

Stort pakkvolum

Høy vekt

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.