Terrengløpesko er svært forskjellige når det gjelder blant annet grep mot underlaget, støtdemping og egenskaper på stier i skogen og på fjellet. Les utemagasinets guide til valg av løpesko til sti, fjell, grusvei og allsidig bruk.
Utemagasinet har testet terrengløpesko fra en rekke ulike produsenter. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 5 minutter
Egne joggesko for løping utenfor asfalterte veier er noe vi anbefaler alle løpeglade å skaffe seg. Terrengskoene gir bedre grep på ulike underlag og tåler gjerne tøffere bruk enn gateskoene. De kan også være fine å ha til vinterløping på vei og på sølete veier idet vinteren slipper taket.
Men det er store innbyrdes forskjeller mellom terrengskoene og ikke helt lett å velge. Til slutt handler det om å finne en modell som passer deg og din fot, men før det, kan det være greit å skaffe seg en oversikt over de ulike typene terrengløpesko som finnes på markedet.
Minimalistiske stiløpesko
For noen år siden kom britiske Inov-8 som en farsott inn i markedet, med lette sko som satt klistret til stein og røtter og gjorde stiløping til en fartsfylt lek. Disse skoene vil føles harde og udempede på asfalt og grus og i fjellterreng vil du kjenne underlaget gjennom sålen. Det er på myke skogsstier de virkelig kommer til rett, og o-løpere sverger til sko av denne typen.
Svenske Icebug og finske VJ er andre produsenter som er på hjemmebane her, og produsenter som Salomon og Merrell lager også slike minimalistiske lettvektere. Skoene gir lite støtte til foten, det er dine egne muskler som må sørge for både demping og fraspark. For den som har flere par sko, kan det være bra å ha et par slike for avveksling.
Etter litt tilvenning, kan de også helt fint brukes på hardere underlag, for eksempel der turen veksler mellom skogssti og grusvei. Mange av skoene har myk gummi ytterst for godt feste, og det gjør at de slites relativt fort. De mest minimalistiske skoene har lite oppbygging under hælen, så du bør starte med kortere turer for at akilles og legger skal venne seg til belastningen.
Stiløpesko med mye demping
Franske Hoka One One er foretrukket fottøy for alt fra Therese Johaug til landets pensjonister på grunn av kombinasjonen lav vekt og komfortabel demping. Mange ønsker å ta med seg denne myke, dempede følelsen ut på sti også, og egne terrengmodeller fra Hoka er populære. Konkurrentene har kommet etter, og nå har en rekke produsenter sko med raus demping og terrengsåler.
Noen modeller er laget for de lengste ultradistansene, der alt av demping og komfort er velkomment. Disse skoene fungerer også meget bra til løping på variert underlag, støtdempingen er like god som på spesialiserte asfaltsko. Ulempen med all dempingen, er at du mister noe av kontakten med underlaget. I stedet for å kjenne stein og røtter, flyter du høyt oppå.
I verste fall blir det mindre stabilt, og i fjellterreng vil du kunne oppleve at den høye og myke sålen vrir seg.
Fjelløpesko
Til løping i fjellet, kanskje med innslag av klyving eller klatring, er det en fordel å ha litt stivere sko. Om du sammenligner løpesko med de lave fjellskoene vi ofte kaller anmarsjsko, er de førstnevnte alltid mye mykere både sideveis og i lengderetningen. Men i fjellet er det en fordel med en litt fastere underdel på skoen.
Merker som La Sportiva og Dynafit har fjellstier som sin fremste referanse når de lager løpesko, og i sist sommer lot utemagasinets skotestere seg overbevise av en ultraløpesko fra Scott med slike egenskaper.
Ulempen med å spisse egenskapene mot fjellterreng, er at du verken får den superkomfortable landingen som med de mest dempede skoene eller myke og tette kontakten med underlaget som kjennetegner de minimalistiske stiskoene.
Allround terrengløpesko
Det er en hel del terrengløpesko som ikke helt lett lar seg kategorisere i noen av gruppene over. Sommeren 2020 testet vi allsidige terrengløpesko, og her fant vi sko som kombinerer lett og leken opplevelse på skogsstier, bra med demping og ok kantegenskaper i, for eksempel storprodusenten Salomons modell Sense Ride 3.
Noen sko er dessuten noe litt for seg selv, og nisjeprodusenten Altra har en tendens til å lage slike. Modellen Timp 2 er i mykeste lag for fjellstier, men kombinerer komfortabel demping med lett løpsfølelse og null dropp. Torrent 2 fra Hoka er noe midt i mellom de superdempede skoene vi er vant til fra denne produsenten og en minimalistisk stiløpesko. Det blir en svært bra sko til alt fra intervalldrag til langturer i skogen.
Terrengløpesko med karbonsåle
De siste årene har det skjedd en revolusjon på sko til gateløp. Nikes ingeniører kombinerte superlett, mykt og responsivt skum med en stiv karbonplate, samtidig som hele underdelen av skoen fikk en avrundet «rocker»-form. Resultatet ble Vaporfly, som har bidratt til en rekke verdensrekorder i gateløp.
Teknologien gjør at skoen nærmest dytter deg framover i steget, og den stive karbonsålen avlaster muskulaturen i leggen. 2021 ble det året konkurrentene kom etter for fullt, og de første terrengskoene med karbonsåle er lansert av The North Face og Craft. Vi har ikke prøvd slike ennå, men ser for oss at fordelen med karbonsåler hovedsakelig er i lettløpt terreng.
Har vi glemt noen varianter av terrengløpesko? Helt sikkert, det finnes blant annet vanntette varianter med Gore-tex-membran og modeller med høyt skaft og/eller integrert gamasje. Men begge deler øker vekten og er unødvendig for de fleste i sommermånedene.
Fortsatt i tvil?
Om det er vanskelig å velge én sko eller én skotype, kan det være greit å vite at de fleste ivrige løpere veksler mellom ulike skopar. Det kan forebygge ensidige belastninger og skader. Dette er mye viktigere enn å bytte sko etter et visst antall kilometer, slik man var opptatt av tidligere. Dermed kan vi også anbefale å ha sko fra ulike kategorier til sesongen. For eksempel et par minimalistiske stisko til de raske stiturene, et par med rikelig demping til restisjonsturer og langturer, et par fjellorienterte du bruker mest på sommerferie i fjellet og kanskje et par allroundere i tillegg.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.