Den britiske skoprodusenten Inov-8 har i flere år jobbet iherdig med å finne en løsning på en mer varig løpesko for sti og fjell.
Det har de gjort ved å tilføre det nobelprisvinnende materialet grafen til sine gummiyttersåler, som de har vitenskapelig beviser på å være 50 prosent mer slitesterke.
På utviklingsfronten innen løpesko er det vært nisjeprodusentene som driver fram innovasjonen. Yttersålen i Inov-8 TerraUltra G 260 er laget med Inov-8 sin nye gummi, Sticky Grip, i kombinasjon med grafén.
Gummien er fremdeles myk, men likevel sterkere. I mellomsålen benyttes et nytt skummateriale – Exteroflow – som skal gi en bedre kombinasjon av støtdemping og respons.
I sålen er det såkalte flekskanaler for smidig stegavvikling. Overdelen er forsterket med kevlar og påsveisete støttebånd for en tett passform. Inov-8 TerraUltra G 260 har null dropp. Det synes å være bred enighet om at dropp gjerne har mindre å si i ulendt terreng og sti, enn enn hvis du løper på asfalt eller mølle.
«Inov-8 Graphene Terraultra 260 er absolutt verdt å vurdere om du er på jakt etter en sko til å løpe langt og lenge med.»

Skjermbilde 2019-09-03 kl. 15.54.17

inov8 terraultra G 260
Tåboksen er mer romslig enn ved en del andre Inov8-modeller, noe gjør den bedre egnet til lengre løpeturer enn typiske motbakkeløping, som for eksempel Dynafit Feline Pro er en representant for.
UTEs testteam har løpt over 400 kilometer med TerraUltra 260 Graphene, på skogsstier og i fjellterreng. Slitestyrken på sålen er imponerende, etter så mange løpeturer på ulendt underlag.
Skoene puster godt og slipper ut vann, og takler våte forhold godt. Selv om sålen viser suveren slitestyrke, frynser de noe opp i sømmen på utsatte steder. Dette har Inov-8 forbedret i 2020-modellen.
Inov-8 Graphene Terraultra 260 er absolutt verdt å vurdere om du er på jakt etter en sko til å løpe langt og lenge med. Skoene kan være litt små i størrelsen. Mudclaw G260, F-lite og TRAILROC G 280 er de andre modellene i G-serien.
GRAFEN
Forskerne som først isolerte grafen fra grafitt fikk Nobelprisen i fysikk i 2010. Et team med over 300 ansatte fra University of Manchester har videreutviklet prosjekter til banebrytende grafen-forsterkede prototyper, som sportsbiler, medisinske apparater, fly og sportssko.