Terrengløpesko påvirker løpsopplevelsen enten du springer på sti, grus eller asfalt. Vi tester løpesko for sti og terreng på ulikt underlag fra de mest kjente merkene.
Utemagasinet tester jevnlig løpesko, både til dame og herre. Noen egner seg best til for sti og teknisk terreng, mens andre svarer best på grus og et jevnere underlag.
Løper du mye, kan det være gunstig å veksle litt mellom ulike joggesko, for å variere belastningen og forebygge skader på den måten.
Karbonsko til terreng
Terrengsko med karbon er ikke designet helt på samme måte som gate-karbonsko. En asfalt- eller gateløper vil antakelig synes de er litt slappe, mens stiløperne vil merke at de er stivere enn ordinære joggesko.
Behovet for tilvenning til terrengkarbonsko er ikke like kritisk, men det kan også være litt individuelt fra løper til løper.
Asics Metafuji Trail er en karbonterrengsko som egner seg særlig godt for grusturer, med solid demping og markant rockerprofil som gir god energiretur. Vi testet dem i 2024, og modellen videreføres i 2025.
VJ Lighspeedhar kompositt i stedet for karbon i sålen. En lett og rask løpesko med mer demping enn vi er vant med fra den finske skospesialisten, som som videreføres i 2025.
Hoka Tecton X 3er en lett og kvikk karbonterrengsko og den stiveste modellen vi har testet hittil. Vi vet at denne skoen ikke passer alle føtter, men de som liker den, liker den veldig godt.
Craft CTM Ultra Carbon har tykk mellomsåle og en solid nok yttersåle til å brukes i terrenget.
VJ Ultra 3er en lett joggesko med suverent grep og god demping, som vi har testet våren 2025. De egner seg særlig for lengre løpeturer, heller enn til raske intervalløkter ute.
Asics Gel Trabuco 13 er en lett og allsidig sko som takler både sti og grus, og som vi testet for første gang, våren 2025. Disse egner seg særlig for løpere med nøytral pronasjon og underpronasjon.
Asics Trabuco Max 4 har mer demping enn Trabuco 13, og superkomfortabel på grusturer.
Nnormal Tomir 2.0 er en lett og allsidig joggesko som Kilian Jornet hart vært med på å utvikle. Den har utpreget rocker som gir suverene egenskaper i unnabakkene, og gir god kontakt med underlaget.
Hoka Zinal 2 leverer på god løpsfølelse. De er lettere og med mindre demping og enn eksempelvis populære Hoka Speedgoat.
VJ Xtrm 2får 10 av 10 mulige på grep av oss, særlig når underlaget er vått, sleipt og krevende. De har mindre demping enn tidligere nevnte VJ Ultra 3. Løper du mye i regn og vått terreng, sjekk disse.
Arc´teryx Sylanhar uvanlig mye demping til terrengsko å være. De til godt grep på forskjellig underlag, så lenge underlaget ikke blir altfor teknisk.
Salomon S Lab Sense 8 er en annen lett og rask løpesko for ambisiøse stiløpere, med noe mindre demping. I 2024 kommer Salomon Slab Pulsar S.
Icebug Pytho har joggesko med godt grep, også uten pigger. Pytho er en mangeårig modell med lite til middels demping. (PS: denne modellen finnes med vinterpigger, også, da som Pytho 6 Bugrip)
Ikke nødvendigvis. Fortsatt vil det være slik at en sko ikke er rett for alle. I møte med stein, røtter, gjørme, klopper eller når du bykser over bekker, så vil skoens sålegrep fortsatt være noe av det viktigste for en stiløper. Karbonsko kan oppleves noe stive, og kan kreve litt tilvenning.
På den andre siden setter mange pris på responsen som karbonterrengskoene gir i stegavviklingen. Veksler du mellom grus, sti og flat asfalt på løpeturene, kan en stivere sko gjøre overgangen mer smidig enn joggesko med myk såle.
Som med karbonski og karbonsykler, er karbonsko dyrere og på grunn av mer avanserte materialer.
Ettersom terrengsko er laget for tøffere bruk, kan vi jo håpe at terrengsko med karbon kan tåle flere kilometer før de slites i filler. Karbonskoene vi har testet ligger i prissjiktet 2500-3600 kroner.
TESTET: Inov-8 Trailfly Ultra G 280 er supre og allsidige joggesko for asfalt og skogsstier. Foto: Erlend Sande
GOD LØPSFØLELSE: Hoka Zinal 2 har vært gjennom en liten oppgradering siden i fjor, først og fremst på vekt. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
VJ XTREME: Stein, sti, røtter. Disse skoene er laget for å takle denne typen terreng. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Hva bestemmer hvilke sko vi tester?
• Testene i Utemagasinet gjennomføres på redaksjonelt grunnlag, som en del av vår forbrukerjournalistikk.
•Vi mottar ikke betaling via affiliate-lenker eller sponset linking.
• Vi tar ikke imot betaling fra produsenter for å inkludere eller fremheve deres produkter i våre tester.
Vi tester først og fremst joggesko som er tilgjengelig i norske butikker. Modellene spenner fra verdenskjente merker som Asics og Salomon til nisjeprodusenter som VJ og Inov-8.
På denne siden har vi samlet terrengløpesko, men vi har også gjennomført tester av gate- og asfaltsko.
TRAIL: Vi tester alltid sko og utstyr i omgivelsene de er ment for. Foto: Kristoffer H. KIppernes
Dette betyr poengsummene i UTEs løpeskotest
• Støtte: Hvor mye støtte skoen gir, både i sålen – særlig i grovt, teknisk terreng.
• Grep: Hvor godt skoen sitter på forskjellige typer underlag.
• Respons: Gir sålen noe slags fraspark, eller føles det som energien forsvinner i dempingen? Såler som gir en viss snert i stegavviklingen har god respons og skårer høyt
• Presisjon: Følelsen du får med underlaget, og hvor lett det er å stole på skoen.
• Løpsfølelse: Hvor lett og inspirerende skoen er å løpe med. Sko som gir et naturlig og lett steg skårer høyt her.
Totalt: Summen av alt, men også andre kriterier som finish, slitestyrke, pusteevne, vannmotstand etc.
Oppgitte priser er veiledende pris og kan avvike fra butikk til butikk. Alle sko er veid av redaksjonen og vil kunne variere med produsentens oppgitte vekt.
Vis mer
Løpesko-begrepene du bør kjenne til
Dropp: Dropp er forskjellen i såletykkelse fra tåball til hæl. Høyt dropp skal spare leggmusklene for belastning.
Mange synes et lavt dropp gir en bedre løpsopplevelse og mer kontakt med underlaget. Altra, lager sko med null dropp.
Opp til seks-sju millimeter regnes som lavt dropp, mens det regnes som normalt eller høyt dropp fra åtte millimeter og oppover.
Dropp har mindre å si på joggesko på sti enn på asfalt.
Rocker: Løpesko har ofte også en rockerform, som gir løperen en mer rullende stegavvikling. Begrepet kommer i utgangspunktet fra surfebrett. Det brukes også som betegnelse for den lange bøyen på en moderne frikjøringsski.
Pronasjon: Dette handler om hvordan foten din beveger seg når du løper. Riktige sko basert på din pronasjonstype kan gjøre løpeopplevelsen bedre og og mindre skadeutsatt.
Løpere med underpronasjon trenger ofte sko med god støtdemping og fleksibilitet.
Løpere med overpronasjon kan ha nytte av løpesko med ekstra støtte og stabilitet.
Nøytral pronasjon er den ideelle bevegelsen, der foten lander på utsiden av hælen og ruller innover (pronerer), slik at vekten fordeles jevnt over fotens midtparti. Det gir god støtdemping og effektiv kraftoverføring i steget.
Såleprofil
Såler har ulik tykkelse. Da snakker vi om såleprofil. Dersom sålen er tykk får du gjerne bedre demping, men om sålen er smalere får du bedre kontakt med underlaget eller løpsfølelse som det kalles.
Løpere som lander på hælen ønsker gjerne en høyere hæl eller mer støtte, mens de som lander mer på forfot eller tærne ønsker en mindre dropp og da mindre støtte i hæl.
Alle våre tester av løpesko for sti og terreng
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.