Du har muligens sett en eller annen spreking på instagram som springer langs en smal og luftig fjellrygg? Eller kanskje du er mer inspirert av de som løper over de litt rundere fjellene i Rondane?
Løping til, på og mellom fjelltopper (skyrunning i de rette kretsene på internett) kan være en fantastisk måte å oppleve fjellet på. Det er også usedvanlig effektiv trim.
Men det gjelder å unngå trøbbel. Skal du løpe opp på store fjell må du ha joggesko som fikser alt. De må fungere på grusveien, stien og myrområdene i starten på turen, de må gi støtte i steinura lenger opp, og de må gi kontroll og feste på skumle steder.
Samtidig må skoene være komfortable, slitesterke og gi god demping for lange nedoverbakker som er tøffe for knærne. Og ikke minst; de må være gode å løpe med og ikke for tunge.
I denne testen har vi prøvd åtte par terrengløpesko hvor alle disse egenskapene er på plass i varierende grad.

TESTET: Vi har testet åtte par kraftige løpesko for lange turer høyt til fjells. Foto: Tore Meirik
Men dette er vanskelige kombinasjoner; støtte i steinur krever en viss stivhet i sålen, men sålen bør være myk for å gi kontroll på sti og presisjon når du klyver i bratt lende. Samtidig bør sålen være tynn for å gi god følelse med underlaget og tykk for å gi slitestyrke og plass til dempende materialer.
Det er mye som skal på plass med andre ord, men testen viser at flere av produsentene lykkes godt. Skoene er ikke bare fine terrengjoggesko, men de kan også erstatte fjellsko i svært mange tilfeller. Likevel er forskjellige egenskaper prioritert, og testvinneren er skoen som kombinerer flest av disse egenskapene. Men andre modeller kan passe bedre hvis du er ute etter spesielle spissegenskaper.

PÅ TUR: Med Altras kraftigste modell på løpetur i Trollheimen. Foto: Siv-Elin Skogen
Alle skoene har blitt testet på flere løpeturer til høye fjell, og alle har vært prøvd på all slags underlag over flere tusen høydemeter hver denne sommeren. Med unntak av La Sportiva er alle skoene testet i både dame- og herreutgave. Vi har målt vekten selv, i størrelse 43. På skoene som også er testet i dameversjon er vekten i størrelse 38 i parentes.
Skoene er testet av Tore Meirik fra Fri Flyt-redaksjonen og Siv-Elin Skogen
Dette betyr poengscorene
Støtte: Hvor mye støtte skoen gir, både i sålen – særlig i grovt terreng – og rundt ankelen.
Grep: Hvor godt skoen sitter på forskjellige typer underlag.
Respons: Gir sålen noe slags fraspark, eller føles det som energien forsvinner i dempingen?
Presisjon: Følelsen du får med underlaget, og hvor lett det er å stole på skoen i teknisk og/ eller bratt terreng.
Komfort: Demping, særlig i nedoverbakkene, er sentralt for komforten.
Løpsfølelse: Hvor lett og inspirerende skoen er å løpe med. Sko som gir et naturlig og lett steg skårer høyt her.
Total: Summen av alt, men også andre kriterier som pris, finish, slitestyrke, pusteevne, vekt, vanntetthet etc.