UTE har gjennomført flere tester av løpesko, og som regel har vi tatt utgangspunkt i løping på steinete underlag i fjellet, røtter og gjørme i lavlandet.

Men samtidig løper vi som tester skoene på mye annet underlag enn dette. For det første er det gjerne innslag av asfalt og grusvei på vei til stiene, for det andre er det moro med raskere løping på hardere underlag, og for det tredje kan snø og mørke gjøre at det praktisk er lettere å gjennomføre treningsturene på vei.

Annonse

Derfor har vi nå laget en løpeskotest der vi også vektlegger egenskapene på menneskeskapt underlag. 

Til denne testen bad produsentene om allsidige løpesko egnet både for vei og sti. For de fleste som kjøper løpesko vil det være fornuftig å ha sko som dekker flere bruksområder. Hvor mange sko skal man ha, liksom?

Ja, selv for storforbrukeren av løpesko (de slites jo ut) er allsidighet bra. Å veksle mellom ulike par til samme bruk, kan forebygge skader.

Noen av skoene i denne testen er utviklet spesielt for ultraløp og nesten uvirkelige distanser som 100 miles (mer enn 160 kilometer) på alt fra asfalt til alpint fjellterreng. Andre er ganske enkelt løpesko som kombinerer demping med en såle som tåler røft underlag og har bra grep. Felles for alle er et mål om at du skal kunne løpe avslappet over lengre distanser på variert underlag. 

Produsentene har valgt ulike veier dit, og hva som er best kan variere med smak og behag og ikke minst med hvor turen går den aktuelle dagen. Vi anbefaler derfor å lese beskrivelsen av skoene vel så nøye som poengene – og selvsagt til å prøve ulike modeller dersom du har mulighet.

UTEs løpseksperter har testet løpesko til bruk om vinteren og i regn og vi har også tidligere testet terrengløpesko i tilsvarende kategori som nå. Er du mer på utkikk etter en lav fjellsko eller tursko til gåing, bør du ta en titt på vår store test av anmarsjsko.

Test-av-løpesko-2
TESTET: Tore Meirik på vei opp mot Linken i Narvik med Scott Supertrac Ultra RC. Bilde: Siv-Elin Skogen

Om testen 

Skoene er testet på asfalt, grusvei og sti i Oppdal, Oslo og litt rundt omkring i landet sommeren 2020. Dropp og demping er offisielle opplysninger fra leverandøren, mens vi har veid alle skoene selv. 

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra tåball til hæl. Høyt dropp skal spare leggmusklene for belastning, men mange mener et lavt dropp gir en bedre løpsopplevelse. Noen produsenter, som Altra i denne testen, lager sko med null dropp. Opp til seks-sju millimeter regnes som lavt dropp, mens det regnes som normalt eller høyt dropp fra åtte millimeter og oppover.  

Rocker

Begreper rocker kommer i utgangspunktet fra surfbrett, men mange kjenner det som betegnelse for den lange bøyen på en moderne frikjøringsski. Også løpesko har ofte en slik rockerform, som gir en rullende stegavvikling.